Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Αμοιβή 100.000 ευρώ από το Wikileaks για το μεγαλύτερο μυστικό της Ευρώπης: Τα τρία μεγάλα Τ (Trade: ΤΤΙΡ ως το «το ΝΑΤΟ της οικονομίας») Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού , τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων και Υπηρεσιών [VIDEO: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και ΕΠΕΙΓΟΝ]

Το WikiLeaks προσπαθεί να συγκεντρώσει το ποσό των 100.000 ευρώ προκειμένου να το προσφέρει ως αμοιβή για αυτό που θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό μυστικό

Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε αυτόν που θα στείλει το κείμενο της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου (TTIP - Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων), που κρατείται κρυφό, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι για τη συγκέντρωση του ποσού που σκοπεύει να δώσει το wikileaks έχουν συνδράμει πολλοί ακτιβιστές μεταξύ των οποίων και αρκετά γνωστά ονόματα συμπεριλαμβανομένου και του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη.

«Είναι μια μυστική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και μόλις υπογραφεί θα βάλει τα θεμέλια του σχεδίου των ΗΠΑ για ένα νέο παγκόσμιο μπλοκ που θα βάλει την κυριαρχία των πολυεθνικών της», δηλώνει ο Τζούλιαν Ασσάνζ .

Όπως εξηγείται σε βίντεο του Wikileaks μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ έλεγχαν το μισό της παγκόσμιας οικονομίας κυριαρχούσε στις διεθνείς αγορές και μπορούσε να ελέγχει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου προς το συμφέρον της. Όμως με τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και την ένταξη σε αυτόν χωρών όπως η Ινδία και η Κίνα η «αρένα» κάπως εκδημοκρατίστηκε και οι ΗΠΑ έχασαν μέρος της επιρροής τους.

Έκτοτε, σύμφωνα με το Wikileaks, οι ΗΠΑ επιχειρούν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους και συνάπτουν τις μεγαλύτερες διεθνείς συμφωνίες που έγιναν ποτέ και τις ονομάζουν τα τρία μεγάλα Τ (Trade). Αφορούν στην Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού , τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων και τη Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών.

Από τις συμφωνίες αυτές και την ΤΤΙΡ οι αντιτιθέμενοι υποστηρίζουν ότι αποκλείονται χώρες των οποίων οι οικονομίες χαρακτηρίζονται ως αναπτυσσόμενες όπως η Ινδία,η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσία, αλλά και η Νότια Αφρική.

Αρκετοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για έναν γεωπολιτικό πόλεμο και σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ασάνζ η συμφωνία ενσωματώνει τη Λατινική Αμερική εκτός από τη Βραζιλία, τη νοτιανατολική Ασία εκτός από την Κίνα και τη Δυτική Ευρώπη, τραβώντας τη μακρυά από την Ευρασία.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είχε χαρακτηρίζει την ΤΤΙΡ ως το «το ΝΑΤΟ της οικονομίας».

Επίσης οι ακτιβιστές κατά της συμφωνίας ΤΤΙΡ υποστηρίζουν ότι μόλις υπογραφεί η συμφωνία θα καλύπτει το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ και θα επηρεάζει κάθε μέλος της ΕΕ, όμως τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δεν έχουν πρόσβαση στις ...
προτεινόμενες συμφωνίες.

Οι επικριτές της συμφωνίας αντιδρούν στο γεγονός ότι όλα γίνονται εν κρυπτώ και έτσι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ποιές θα είναι οι επιπτώσεις. Μάλιστα λέγεται ότι όσοι ευρωβουλευτές θέλουν να δουν τη συμφωνία πρέπει να κλείσουν ραντεβού με την αμερικανική πρεσβεία και ο χρόνος είναι περιορισμένος, ενώ δεν επιτρέπεται να κρατούν σημειώσεις όταν διαβάζουν το κείμενο, κάτι που δεν ισχύει για τις εταιρείες.

Η συμφωνία αυτή και οι συνθήκες που την απαρτίζουν εικάζεται ότι έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε σχεδόν κάθε ζήτημα που αφορά τους πολίτες, το περιβάλλον, το διαδίκτυο, τον τομέα της υγείας, την εκπαίδευση, αλλά και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι αυτό της επικράτησης των εταιρειών έναντι των κρατών καθώς εκτιμάται ότι οι εταιρείες θα μπορούν με μεγάλη άνεση να μηνύουν κράτη για σχεδόν όποιο ζήτημα επηρεάζει τις επενδύσεις τους μέσω ενός ειδικού δικαστηρίου σχεδιασμένου ειδικά γι'αυτό τον σκοπό.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι αποδυναμώνεται η δημοκρατία και τελεί υπό σοβαρό κίνδυνο.

Προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα να επιβληθεί η πώληση αμερικανικών γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ, ή άλλων προϊόντων που ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και μέχρι σήμερα απαγορεύεται η πώλησή τους στη Γηραιά Ήπειρο.Φόβοι εκφράζονται και για το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας.

Όπως και να έχει η συμφωνία θα σημάνει ένα τεράστιο πισωγύρισμα για τα δικαιώματα που έχουν κερδίσει οι Ευρωπαίοι, αλλά και την εδραίωση της ισχύος των εταιρειών εις βάρος των κρατών και των ανθρώπων» υποστηρίζουν οι αντιτιθέμενοι σε αυτή τη συμφωνία.

Από την πλευρά τους οι υποστηριχτές της ΤΤΙΡ υποστηρίζουν ότι αυτή θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη περιοχή ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, δίνοντας μια ώθηση στην ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και λένε πως η συγκεκριμένη συμφωνία που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2016, θα αποτελέσει την πιο σημαντική και ολοκληρωμένη συμφωνία του είδους της, καλύπτοντας μια αγορά περισσότερων από 800 εκατομμυρίων ανθρώπων.

WikiLeaks is raising €100,000 reward for the Transatlantic Trade and Investment Partnership 'TTIP'

VIDEO: Κάτι πιο σημαντικό από τα μνημόνια
Το Wikileaks ξεκίνησε καμπάνια ανταμοιβής με 100.000 ευρώ σε όποιον διαρρεύσει το πλήρες κείμενο της επερχόμενης διατλαντικής συμμαχίας. Δείτε σε αυτό το βίντεο γιατί.

Το ολοκληρωτικό μέλλον που φαντάστηκε ο Όργουελ με το "1984" τελικά δεν έρχεται (μόνο) μέσω κρατικών ολοκληρωτισμών, αλλά έρχεται μέσω της εδώ και δεκαετίες ανερχόμενης ισχύος των πολυεθνικών εταιριών. Η παγκόσμια αγορά αγαθών ήδη ελέγχεται από μια χούφτα καρτέλ, με την ΤΤΙΡ η ισχύς αυτή θα υπερκεράσει και τη δημοκρατική δυνατότητα αντίδρασης των πολιτών στις όποιες αποφάσεις και στόχους θέσουν αυτές οι λίγες εταιρίες. Εκτός αν αντιδράσουμε σθεναρά και την πολεμήσουμε σε κάθε επίπεδο.

Εσείς τι ξέρετε για το TTIP; Η Διατλαντική σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων και οι συνέπειές της



Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ TTIP;
Η Διατλαντική σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων και οι συνέπειές της
Τρίτη 10 Ιουνίου 2014, ώρα 7:00 μ.μ.
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
Ακαδημίας 18, Αθήνα, 1ος όροφος
Ομιλητές/τριες
Ουλρίκε Χέρμαν, δημοσιογράφος (die tageszeitung), Βερολίνο
Ντέμπι Μπάρκερ, διευθύντρια διεθνούς προγράμματος στο Center for Food Safety, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ
Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Συντονίζει η Ευρυδίκη Μπερσή, δημοσιογράφος
Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των –μυστικών– διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέσω της Κομισιόν) και ΗΠΑ. Αλλά τι είναι το ΤΤΙΡ και τι γνωρίζουμε για αυτό; Ποιους τομείς θα επηρεάσει και τι επιπτώσεις θα έχει στην καθημερινή μας ζωή;
Ελάτε να μάθετε περισσότερα, ώστε να διαδώσουμε την πληροφορία και να οργανώσουμε την αντίσταση!
Το ΤΤΙΡ είναι ένα συναρπαστικό θέμα: δείχνει πώς ακριβώς λειτουργεί ο καπιταλισμός και πόση δύναμη έχει ακόμη η πολιτική.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό, με ταυτόχρονη μετάφραση.
Διαβάστε επίσης:
-------------------------

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.