Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η διαπλοκή επιτίθεται στον Κατρούγκαλο: Προβοκάτσια και πλαστογραφία το δημοσίευμα εναντίον μου (VIDEO)

«Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στις χώρες της Αφρικής» είπε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 στο κατακίτρινο ρεπορτάζ του για τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Συμφωνούμε 100%.
 
του Κώστα Εφήμερου

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ του κύριου Ψυχάρη (το οποίο την προηγούμενη ο Κατρούγκαλος κατάγγειλε για καρατόμηση άρθρου του) ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε συνάψει συμβόλαια με απολυμένους του δημοσίου τομέα που θα του έφερναν 12% αποζημίωση σε περίπτωση που επαναπροσλαμβάνονταν. Οι σοκαρισμένοι δημοσιογράφοι και ηθικοί τιμητές της εφημερίδας ισχυρίζονται ότι ο υπουργός πρέπει άμεσα να αποπεμφθεί (δεν τους φτάνει καν να παραιτηθεί) επειδή έχει τεράστιο ασυμβίβαστο… αλλά για μια στιγμή! Για πάμε λίγο από την αρχή…

1. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιλέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ακριβώς επειδή είχε τον προηγούμενο βίο του. Ακριβώς δηλαδή επειδή ως δικηγόρος ανέλαβε την υποστήριξη των ανθρώπων που έχασαν την δουλειά τους από τη φαιδρή συγκυβέρνηση.

2. Eπειδή είχε τη φήμη του ανθρώπου που βοηθούσε όλο τον κόσμο πολλοί άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους ζήτησαν τη βοήθειά του. Ο ίδιος σε εκατοντάδες περιπτώσεις (έχω προσωπική εμπειρία) ανέλαβε να βοηθήσει χωρίς προσωπικό όφελος. Στο πλαίσιο αυτό, και σε ειδικές περιπτώσεις που οι υποθέσεις έφταναν σε πολιτικά δικαστήρια και επειδή ο ίδιος είχε άλλη ειδίκευση υπογράφονταν συμφωνητικά ώστε μόνο στην ...
περίπτωση που μετά από τις δίκες οι άνθρωποι αυτοί θα δικαιώνονταν να πλήρωναν αναδρομικά τα δικαστικά έξοδα. Σε αυτό επιτίθενται οι ακριβοπληρωμένοι δημοσιογράφοι του Ψυχάρη.

3. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα ελάμβανε αποζημίωση ίση με το 12% των αποζημιώσεων που θα λάμβαναν οι δημόσιοι υπάλληλοι αν δικαιώνονταν στα δικαστήρια. Αυτό που ξεφεύγει από το ΒΗΜΑ είναι ότι όπως έχει ήδη εξηγήσει ο Κατρούγκαλος όσοι θα επιστρέψουν στο δημόσιο (εκτός της ΕΡΤ που δεν είναι στη δική του αρμοδιότητα και εκεί υπάρχει και η περίπτωση της ΝΕΡΙΤ) θα επιστρέψουν ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ. Δηλαδή το δικηγορικό γραφείο του Κατρούγκαλου θα λάβει το 12% του τίποτα.

4. Ο ίδιος ο Κατρούγκαλος αμέσως μόλις ανέλαβε την υπουργική του θέση κάλεσε σε ανοιχτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης όλους τους διαθέσιμους ή απολυμένους και τους ανακοίνωσε για τον προγραμματισμό της επαναφοράς τους. Σε αυτή την εκδήλωση ανέφερε ότι λόγω της προηγούμενης δικηγορικής του εμπλοκής δεν θα είχε καμία προσωπική ή ιδιαίτερη συνάντηση με οποιονδήποτε εκπρόσωπο ή μεμονωμένο απολυμένο. Επιπλέον πριν αναλάβει τα καθήκοντά του παραιτήθηκε από το δικηγορικό του γραφείο και έτσι ακόμα και αν υπήρχαν αποζημιώσεις δεν θα είχε προσωπικό όφελος.

5. Οι δημοσιογράφοι του ΒΗΜΑτος σοκαρίστηκαν πάρα πολύ με το τρομερό ασυμβίβαστο που ανακάλυψαν στον Κατρούγκαλο αλλά δεν έδειξαν την ίδια ευθυξία στην κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία ήταν ταυτόχρονα ελέγκτρια και εκπρόσωπος υπό έλεγχο πολυεθνικών, μέλος της εταιρίας που σχεδίασε την τερατώδη φοροαποφυγή στο Λουξεμβούργο και ταυτόχρονα Γ.Γ. εσόδων και υπεύθυνη να καταπολεμήσει τη φοροαποφυγή (αλήθεια γιατί είναι ακόμα στη θέση της;). Οι δημοσιογράφοι επίσης δεν έδειξαν να σοκάρονται όταν ο Μάκης Βορίδης αναλάμβανε τις υποθέσεις της Energa και της Hellas Power, ως δικηγόρος υπεράσπισης ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ δηλαδή στην υπόθεση των 275 εξαφανισμένων εκατομμυρίων από το χαράτσι.

Η διαπλοκή τα βάζει με τον Κατρούγκαλο σε μια σκηνή επίδειξης δύναμης και από πίσω της τρέχουν σοκαρισμένα επίσης όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Βλέπετε αυτές τις ημέρες γράφεται η λίστα με τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και οι ολιγάρχες δεν θα ήθελαν να δουν καμία αναφορά σε έσοδα από αδειοδότηση καναλιών ή επαναφορά της επι χρόνια αναβαλλόμενης φορολογίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς και άλλες τέτοιες αηδίες…

Οι εξηγήσεις Κατρούγκαλου για τις αποκαλύψεις του «Βήματος της Κυριακής»
Για παραποίηση του περιεχομένου εγγράφου που φέρει την υπογραφή του και ουδεμία σχέση έχει με διαθεσιμότητα και απολυμένους, κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφορικά με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής». 
Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι «δεν είναι μια συκοφαντία απλά, αλλά πρόκειται για προβοκάτσια και πλαστογραφία».

Το ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα αφορά, όπως είπε,  σε εν ενεργεία δημόσιο υπάλληλο και σε διεκδίκηση μισθολογικής διαφοράς , βάσει του νόμου Ρέππα περί ενιαίου μισθολογίου-βαθμολογίου (4024/2011).
Οπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό κατετέθη στις 27 Ιανουαρίου 2015 από συνεργάτιδά του με την οποία είχε συστήσει εταιρεία (Κατρούγκαλος και Συνεργάτες). Τότε, όπως σημείωσε δεν γνώριζε ότι θα επιλεγεί για υπουργός, αλλά , ακόμα κι αν το ήξερε, δεν θα απέτρεπε τη συνεργάτιδά του να καταθέει στο δικηγορικό Σύλλογο το συμφωνητικό αυτό, μιας και επρόκειτο για ήσσονος σημασίας υπόθεση.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι από τον Ιούλιο του 2014, οπότε εξελέγη ευρωβουλευτής είχε αποχωρήσει από το προηγούμενο δικηγορικό γραφείο (Παπακωνσταντίνου-Κατρούγκαλος-Χλέπας και Συνεργατες), αν και ως ευρωβουλευτής δεν ετίθετο ζήτημα επαγγελματικού ασυμβίβαστου και θα μπορούσε να συνεχίσει τη δικηγορική δραστηριότητα.
Με την εταιρεία αυτή από την οποία αποχώρησε είχε αναλάβει πολλές υποθέσεις που αφορούσαν νομικές διεκδικήσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά της εφαρμογής μνημονιακών νόμων. Μάλιστα, όπως είπε, είχε υπογράψει περίπου 20 ιδιωτικά συμφωνητικά με σχολικούς φύλακες. Υπογράμμισε ότι τέτοια συμφωνητικά δεν έχουν κατατεθεί στο δικηγορικό σύλλογο την επίμαχη περίοδο –από τον Ιούλιο έως τον Ιανουάριο –και παρατήρησε ότι θεωρεί πως ούτε από δικηγορικές εταιρείες έχουν κατατεθεί  ιδιωτικά συμφωνητικά για υποθέσεις «διαθεσίμων» ή απολυμένων , γιατί  για τα ζητήματα αυτά είχε πάρει πια το δρόμσο της η δικαστική διαδικασία ενώ δεν είχαν προκύψει περιπτώσεις άλλων ενδιαφερομένων.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο η  αμοιβή του σε σχέση με τους σχολικούς φύλακες οριζόταν σε μισό μισθό από κάθε έναν, μετά την αποκατάστασή τους, ποσό , που , όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, αντιστοιχεί με ένα μισθό του ως ευρωβουλευτή. Με αυτό θέλησε να καταδείξει ότι αφ΄ενός δεν ήταν υψηλή η αμοιβή και αφ΄ετέρου ότι αν εστίαζε στο προσωπικό του όφελος θα παρέμενε στη θέση του ευρωβουλευτή αντί να  δεχτεί να γίνει υπουργός.
Επίσης, διευκρίνισε ότι στα ιδιωτικά συμφωνητικά με τους σχολικούς φύλακες δεν γινόταν αναφορά για αποζημίωση σε περίπτωση νομοθετικής διευθέτησης,  αλλά σε δικαστική επίλυση. Αν και η φόρμα αυτών των εντύπων που κατατίθενται είναι σχηματοποιημένη και περιλαμβάνει και την αναφορά σε νομοθετική επίλυση για αποζημίωση , την είχε αφαιρέσει ο κ. Κατρούγκαλος, όπως είπε, για λόγους ηθικής τάξης.
Αναφορικά με το ιδιωτικό συμφωνητικό , στο οποίο στηρίχθηκε το δημοσίευμα του «Βήματος», τόνισε πολλάκις ότι ουδεμία σχέση έχει με διαθεσιμότητα και απολύσεις, αλλά πρόκειται για υπόθεση αγωγής κατά του ελληνικού δημοσίου, από εν ενεργεία δημόσιο υπάλληλο, «ούτως ώστε σε περίπτωση νίκης του, να εισπράξει από τον αντίδικο τη διαφορά από την μείωση των κάθε είδους αποδοχών του λόγω εφαρμογής των διατάξεων που θέσπισαν ο νόμος 4024/2011 και η σχετική μεταγενέστερη νομοθεσία».
 Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του επιτελείου του,  η διεκδίκηση της μισθολογικής διαφοράς από τον εν ενεργεία δημόσιο υπάλληλο ανέρχεται στο ποσό των 5000 ευρώ και η συνεργάτιδα του κ. Κατρούγκαλου θα ελέμβανε 300 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην  εταιρεία που διατηρεί ο κ. Κατρούγκαλος και η συνεργάτιδά του , ο κ. Κατρούγκαλος, μετά την υπουργοποίησή του, ανάστελε τη συμμετοχή του σε αυτή.
Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε λόγο για «μονταζιέρα» και επεσήμανε ότι στόχος ήταν η κυβέρνηση,  ώστε να δεχθεί πλήγμα, σε επίπεδο τόσο ηθικής όσο και πολιτικής διάστασης, κάτι που, όπως είπε, δεν κατέστη δυνατό από τους εμπνευστές αυτής της ιστορίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κατρούγκαλος έχει την πολιτική κάλυψη από το Μαξίμου. Αμεσα ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την υπόθεση και στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη τύπου, ώστε να αναπτύξει τις απόψεις του και να ξεκαθαρίσει τα όσα αφορούν το επίμαχο έγγραφο-ιδιωτικό συμφωνητικό.

Στο μεταξύ βέβαια είχε προκληθεί σάλος , με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και το Πασοκ και το Ποτάμι  να θέτουν ζήτημα αποπομπής του κ. Κατρούγκαλου, εφόσον ισχύουν όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα σχετικά με τα ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ Κατρούγκαλου , ως δικηγόρου, και  «διαθέσιμων»/απολυμένων.  Λίγο μετά τις 8.30 το  βράδυ του Σαββάτου, ένα non paper από το Μαξίμου εξέφρασε με σαφή τρόπο τη στήριξη του πρωθυπουργού προς τον κ. Κατρούγκαλο.  Ανέφερε τα εξής: «ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ καλά θα κάνουν τώρα να αποσύρουν τις ανακοινώσεις τους κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλου μετά τις δηλώσεις του τελευταίου.
Όσο για τον υπουργό των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λογικό είναι να έχει πρόβλημα καθώς έχασε τη «δουλειά του».
Καλά θα κάνουν, λοιπόν, όλοι να θυμούνται ότι το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια», όπως λέει και ο λαός μας».
Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε συκοφαντικό το δημοσίευμα και ανέφeρε ότι θα ζητήσει από την εφημερίδα τη Δευτέρα να ζητήσει συγγνώμη και ως έμπρακτη απόδειξη συγγνώμης να καταθέσει 10.000 ευρώ συμβολικά στο ΚΕΘΕΑ. Και συμπλήρωσε: «Αν δεν το πράξει αυτό πρόκειται να ασκήσω αγωγή εναντίον της ζητώντας πολλαπλάσιο ποσό το οποίο επίσης θα διαθέσω στο ΚΕΘΕΑ».
Οι εξηγήσεις Κατρούγκαλου
«Κάλεσα αυτή τη συνέντευξη τύπου για να σας μιλήσω για κάτι που νομίζω ότι αποτελεί πρωτοφανές γεγονός της τελευταίας περιόδου στη δημοσιογραφία της χώρας μας. Θα ξέρετε ότι σήμερα το πρωί ανάρτησα στο twitter μια ανακοίνωση που μιλούσα για μια επίθεση που περίμενα από αρκετό χρόνο τώρα σε βάρος μου και σε βάρος της κυβέρνησης και τη χαρακτήρισα συκοφαντική. Ο λόγος για τον οποίο κάλεσα αυτή τη συνέντευξη είναι πως δεν είναι μια συκοφαντία απλά, αλλά πρόκειται για προβοκάτσια και πλαστογραφία. Η αρχική μου ανακοίνωση η οποία συνόδευε την ανάρτηση στο twitter βασιζόταν στην κριτική που νόμιζα ότι θα λέει το δημοσίευμα του Βήματος το οποίο σας έχω μοιράσει, γιατί νόμιζα ότι θα έχει περιεχόμενο ανάλογο με αυτό που σχολίαζα στην αρχική μου ανακοίνωση, γιατί είχα μια επικοινωνία με τον συντάκτη χτες το βράδυ και με ρωτούσε θέματα που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο λάθρα. Θέλω όλοι αύριο να αγοράσετε την εφημερίδα «Το Βήμα», γιατί θα είναι ένα συλλεκτικό κομμάτι κιτρινισμού και πως δεν πρέπει να ασκείται η δημοσιογραφία.
 Έχω στα χέρια μου το δημοσίευμα. Ξεκινάει με υπέρτιτλο «το νόμιμο και το ηθικό» και στην πρώτη σελίδα προαναγγέλλεται σκάνδαλο Κατρούγκαλου. Αντιλαμβάνεστε ότι θέλει να με ταυτίσει ο συντάκτης και η εφημερίδα με τον κ. Βουλγαράκη. Ο κύριος τίτλος είναι «Ο υπουργός προσλαμβάνει και διεκδικεί προμήθεια 12%». Στο πλάγιο αναφέρεται ότι υπάρχουν ιδιωτικά συμφωνητικά που υπογράφτηκαν τις ημέρες που ο κ. Κατρούγκαλος μάθαινε ότι εκλέγεται βουλευτής και ότι ο πρωθυπουργός τον βάζει και στην κυβέρνηση. Αρχίζει λέγοντας ότι «η υπόθεση του κ. Κατρούγκαλου ξεκινά το πρωί της 26ης Ιανουαρίου που ανακοινώνονται τα εκλογικά αποτελέσματα βάσει των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και ο Κατρούγκαλος εκλέγεται βουλευτής». Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση για να καταλάβει κανείς ότι δεν εκλέχθηκα βουλευτής, αλλά ήμουν ευρωβουλευτής και παραιτήθηκα. «Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως βουλευτή ο κ. Κατρούγκαλος ανακοινώνει ότι η νέα κυβέρνηση θα επαναπροσλάβει τους υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το νόμο Μητσοτάκη. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και της επόμενης (26 και 27 Ιανουαρίου) ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών συμφωνητικών κατατίθεται σε δικηγορικούς συλλόγους της χώρας και σε ΔΟΥ από υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα». Αυτά τα συμφωνητικά φέρεται ότι τα έχω κάνει εγώ και η εταιρία μου. Δηλαδή το στόρι λέει ότι εμφανίζομαι 26 και 27 Ιανουαρίου να κάνω δηλώσεις, τότε συρρέουν συμβασιούχοι διαθέσιμοι απολυμένοι και μου αναθέτουν την εκπροσώπηση τους κι εγώ ως αμοιβή ζητάω από αυτούς  το 12% από τους μισθούς που θα πάρουν πίσω. Αυτό λέει σαφώς το ρεπορτάζ. Τώρα ακόμα και χωρίς αυτά που θα ακολουθήσουν το ρεπορτάζ έχει τρύπες. Δεν θα ήταν λογικά και πραγματικά δυνατό να κινητοποιηθούν όλοι αυτοί οι διαθέσιμοι και να υπογράψουν τα συμφωνητικά στις 26 και στις 27 ακούγοντάς με το βράδυ της 27ης,  όταν εμφανίστηκα στο Mega, να κάνω την περίφημη αυτή αναγγελία.
Όσοι έχετε σχέση με το δικαστικό ρεπορτάζ ξέρετε ότι εργολαβικά γίνονται όταν αναθέτει ο εντολέας μια συγκεκριμένη δικηγορική υπόθεση. Όλες οι σχετικές αγωγές, αιτήσεις ακύρωσης ασφαλιστικών μέτρων κλπ είχαν ασκηθεί το 2013 και το 2014. Όχι μόνο εγώ, αλλά, κανένας δικηγόρος δεν έχει υπογράψει συμφωνητικά εργολαβικά με διαθέσιμους τον Ιανουάριο του 2015. Μέχρι στιγμής, όμως, το ρεπορτάζ θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί απλώς ανόητο. Η ανοησία δεν είναι ποινικό αδίκημα, η πλαστογραφία, όμως, είναι ποινικό αδίκημα και εδώ έχει ξεπεραστεί η μονταζιέρα του προηγούμενου διαστήματος.
Για να στοιχειοθετήσει τους ισχυρισμούς του ο ρεπόρτερ παραθέτει στην πάνω δεξιά γωνία αποσπάσματα από ένα συμφωνητικό. Έχει περιγράψει προηγουμένως τι είναι αυτά τα συμφωνητικά  μεταξύ των διαθέσιμων και εμένα. Υπογράφτηκαν μεταξύ των δύο ημερών 26 και 27 Ιανουαρίου δηλαδή την παραμονή και την ίδια ημέρα που ο κ. Κατρούγκαλος ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι αναλαμβάνει αξίωμα αναπληρωτή Υπουργού. Αντιλαμβάνεστε ότι αν ήταν αληθινές οι καταγγελίες και εγώ είχα σπεύσει να αξιοποιήσω την αναγγελία του ορισμού μου ως υπουργού, να τη διαφημίσω από τα τηλεοπτικά μέσα για να προσελκύσω πελάτες και στη συνέχεια να υπογράψω μαζί τους συμφωνητικά για να επανέλθουν από τη διαθεσιμότητα ή την απόλυση στο υπουργείο την ευθύνη του οποίου θα είχα από εκεί και πέρα δεν θα εγενάτο θέμα παραίτησης, θα έπρεπε να φύγω από τη χώρα, θα έπρεπε να είχα αυτοκτονήσει.
Όλα αυτά όμως είναι στη φαντασία του συντάκτη. Το περίφημο αυτό συμφωνητικό το οποίο υποτίθεται ότι αποδεικνύει ότι εγώ έχω αυτή τη συναλλαγή με τους διαθέσιμους και τους απολυμένου τι αφορά; Είναι ένα συμφωνητικό το οποίο πράγματι κατατέθηκε εκείνη τη μέρα, είναι στην πράξη η τελευταία δικηγορική δραστηριότητα της εταιρείας στην οποία συμμετείχα γιατί από εκείνη την ημέρα και μετά τελώ σε αναστολή και αφορά μια μισθολογική διαφορά ενός εργαζόμενου που ήδη εργάζεται στο Δημόσιο και που αφορά στη διεκδίκηση της διαφοράς αποδοχών του σε σχέση με την νομική ερμηνεία του νόμου του ενιαίου μισθολογίου 4024/2011. Πρόκειται επομένως για κάτι εντελώς άσχετο  με τις υποθέσεις επιστροφής των διαθέσιμων και των απολυμένων. Και κάτι για το οποίο δεν έχει πλέον καμιά αρμοδιότητα το Υπουργείο, αλλά μόνο το Δικαστήριο.  Έτσι όπως εμφανίζεται στην πάνω δεξιά σελίδα κομμένο και έτσι όπως περιγράφεται στο κυρίως σώμα του ρεπορτάζ είναι κατά τη γνώμη μου προφανές που αποσκοπεί. Αποσκοπεί στο να δημιουργήσει την εντύπωση έστω και για λίγο ότι εγώ θα είχα την ηθική αναξιότητα να προβώ σε αυτές τις πράξεις που ο ίδιος τις χαρακτηρίζει στη συνέχεια νόμιμες αλλά αμφίβολης ηθικότητας.
Ξέρετε ότι η δική μου ανάμιξη στην πολιτική δεν έχει καμία σχέση με το προσωπικό μου συμφέρον. Θα ήμουν στις Βρυξέλες εάν κοίταζα αυτό και όχι τι συμφέρει τη χώρα. Απορώ πως ένα τόσο εύκολα αποδείξιμο ψέμα φιλοξενήθηκε στις σελίδες μιας εφημερίδας που μέχρι σήμερα θεωρούσα τόσο έγκυρη. Γιατί το έγγραφο αυτό που σας μοίρασα είναι ήδη κατατεθειμένο στο δικηγορικό σύλλογο της Αθήνας και στις ΔΟΥ. Είναι σαφές το τι αφορά και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε παρερμηνεία προς την κατεύθυνση αυτού που γράφει ο συντάκτης του ρεπορτάζ.
Θα ζητήσω από την εφημερίδα τη Δευτέρα να ζητήσει συγγνώμη και ως έμπρακτη απόδειξη συγγνώμης να καταθέσει 10.000 ευρώ συμβολικά στο ΚΕΘΕΑ. Αν δεν το πράξει αυτό πρόκειται να ασκήσω αγωγή εναντίον της ζητώντας πολλαπλάσιο ποσό το οποίο επίσης θα διαθέσω στο ΚΕΘΕΑ.
Τελικά με απασχόλησε γιατί να υπάρχει ένα τέτοιο ρεπορτάζ που τόσο εύκολα μπορεί να αποδειχθεί ότι λέει ψέματα, γιατί να επιχειρηθεί μια συκοφαντία που δεν θα κρατούσε παρά λίγη ώρα, λιγότερη από το να στεγνώσει το μελάνι από τα χέρια των αναγνωστών; Μια απάντηση έχω: Πολλοί φοβούνται αυτή την κυβέρνηση, πολλοί τρέμουν το τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση. Πολλοί αντιλαμβάνονται ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν τον εκδημοκρατισμό της χώρας, τη ρήξη με τη διαπλοκή είναι να δημιουργήσουν αμφιβολίες έστω για λίγο, έστω σε μερικούς, για την ηθική υπόσταση και το πολιτικό ήθος των μελών της.
Προφανώς γελιούνται.
Δεν θα τους περάσει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέες διευκρινίσεις του Γ. Κατρούγκαλου για το συμφωνητικό 
Οι εξηγήσεις Κατρούγκαλου για τις αποκαλύψεις του «Βήματος της Κυριακής» 
Τρία ερωτήματα για τον κ. Γ. Κατρούγκαλο 
Μαξίμου: Τέσσερα ψέμματα και μια αλήθεια για τον Γ. Κατρούγκαλο 

Τρία ερωτήματα για τον κ. Γ. Κατρούγκαλο
Παρά τις διευκρινίσεις που έδωσε για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτά παραμένουν ανοιχτά και τον αφήνουν πολιτικά εκτεθειμένο

 Με το πρώτο σοβαρό ζήτημα ηθικής τάξεως βρίσκεται αντιμέτωπη από χθες η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς οι δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο αναπληρωτής Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, προκάλεσαν περισσότερα ζητήματα, από αυτά που επιχείρησε να απαντήσει.

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τις διευκρινίσεις του, αλλά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει μαζί του και τον παρέπεμψε σε συνεργάτες του, αποκαλύπτει την αμηχανία στην οποία βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω των εντυπώσεων που έχουν δημιουργηθεί από τις πράξεις και την δικηγορική δραστηριότητα του αναπληρωτή υπουργού.
Παρά τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Κατρούγκαλος μετά το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», τρία σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξεως και ορθής πολιτικής συμπεριφοράς, παραμένουν ανοιχτά και αφήνουν πολιτικά εκτεθειμένο τον υπουργό.
1.  Ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι το έγγραφο που αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής» και με το οποίο ο υπουργός κατοχυρώνει αμοιβή 12% εφόσον ο πελάτης του δικαιωθεί, δεν αφορά επαναπρόσληψή του στο δημόσιο, αλλά αποκατάσταση μισθολογικών του διαφορών με το δημόσιο. Με άλλα λόγια, ο υπουργός ομολογεί, ότι την ημέρα που ο πρωθυπουργός του ανέθετε υπουργικό χαρτοφυλάκιο, η συνεργάτης του στο δικηγορικό του γραφείο, κατέθετε προσφυγή κατά του δημοσίου και κατά του υπουργείου του επιδιώκοντας δικαίωση και αμοιβή! Για πρώτη φορά υπουργός ομολογεί ότι ενώ θα έπρεπε να υπερασπίζεται το δημόσιο, υπερασπίζεται όσους αντιδικούν με το δημόσιο.
2.  Ο υπουργός ομολογεί ότι έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά τουλάχιστον με 20 σχολικούς φύλακες για να κάνει ότι είναι δυνατόν να επαναπροσληφθούν. Παραδέχεται ότι τα συμφωνητικά αυτά παραμένουν σε ισχύ, παρότι πλέον ο ίδιος είναι υπουργός. Απλώς αν οι υπάλληλοι αυτοί δικαιωθούν, η προβλεπόμενη από τα συμφωνητικά αυτά αμοιβή, δεν θα καταβληθεί στον ίδιο, αλλά στην συνεργάτη του!
3.  Ο υπουργός δηλώνει ότι αν βρεθεί έστω κι ένα συμφωνητικό με την υπογραφή του κατατεθειμένο στον δικηγορικό σύλλογο, τότε θα παραιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, υπάρχουν κατατεθειμένα πολύ περισσότερα από ένα, από το δικηγορικό γραφείο του οποίου ήταν μέτοχος, όχι μόνο μέχρι την ημερομηνία υπουργοποίησής του, αλλά και μερικές εβδομάδες αργότερα.
Με λίγα λόγια, ο κ. Κατρούγκαλος με τις χθεσινές του δηλώσεις, έδωσε έμφαση στα τυπικά για να κρύψει την ουσία. Και η ουσία είναι, ότι από την πρώτη του εξαγγελία ως μέλους της κυβέρνησης για επαναπρόσληψη όσων είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ο ίδιος έχει κατοχυρώσει οικονομικά οφέλη, τα οποία θα μπορεί να εισπράξει ο ίδιος όταν πάψει να είναι μέλος της κυβέρνησης και αρθεί η αναστολή της δικηγορικής του ιδιότητας, ή οι συνεργάτες του εφόσον παραμείνει υπουργός.
Το πιο σοβαρό είναι ότι όλα αυτά, τα βρίσκει απολύτως φυσιολογικά ο πρωθυπουργός που στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ζητούσε από τους υπουργούς του, άλλο ύφος εξουσίας και τους απειλούσε με μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας και διαφθοράς. Αλλά και όλα τα μέλη της κυβέρνησης, που προφανώς θεώρησαν ότι θα ήταν καταστροφικό για την εικόνα της κυβέρνησης, να αποπεμφθεί ένας υπουργός για ζητήματα ηθικής τάξεως πριν συμπληρωθούν δύο μήνες από τότε που ανέλαβαν την εξουσία…
Η συνέχεια θα δοθεί την Δευτέρα που το Βήμα, θα ζητήσει από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όλα τα εργολαβικά συμφωνητικά που έχουν κατατεθεί από το πρώην, ή το νυν γραφείο Κατρούγκαλου.
Ένα τέτοιο συμφωνητικό, με αριθμό 1185 και ημερομηνία κατάθεσης 27.1.2015, παραδέχεται ήδη και ο υπουργός ότι υπάρχει. Παρότι την ίδια ημέρα ο ίδιος μάθαινε από τον πρωθυπουργό ότι μπαίνει στην κυβέρνηση, το γραφείο του κατέθετε συμφωνητικά. Μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς, τι συνέβη την προηγούμενη…

Γ. Κατρούγκαλος: Προβοκάτσια και πλαστογραφία το δημοσίευμα εναντίον μου (ενημέρωση)
Απάντηση στο δημοσίευμα του «Βήματος» που τον φέρνει να λαμβάνει αμοιβή για υποθέσεις απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος - «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», το σχόλιο πηγών του Μεγάρου Μαξίμου

«Το πρωί ανάρτησα στο Twitter μια ανακοίνωση, στην οποία μιλούσα για μια επίθεση που περίμενα από πληροφορίες που είχα ότι θα εκδηλωνόταν σε βάρος μου και σε βάρος της κυβέρνησης και τη χαρακτήριζα συκοφαντική», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και πρόσθεσε: «Ο λόγος που κάλεσα την συνέντευξη είναι ότι δεν πρόκειται τελικά για συκοφαντία, πρόκειται για προβοκάτσια και πλαστογραφία».
Δείτε το βίντεο από τον ALPHA:

Αφού τόνισε ότι βάσει των πληροφοριών που είχε «την περίμενε την επίθεση», σημείωσε πως όλες οι «σχετικές αγωγές είχαν ασκηθεί το 2013 και το 2014. Κανένας δικηγόρος δεν έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά το 2015».

Παράλληλα δήλωσε ότι το επίμαχο συμφωνητικό που παρουσιάστηκε στην εφημερίδα είναι άσχετο με με την επιστροφή διαθέσιμων υπαλλήλων στο δημόσιο και έχει να κάνει με μισθολογική διαφορά.

Ο αναπληρωτής υπουργός, επανέλαβε πως εάν κοίταζε τι τον συμφέρει προσωπικά, θα έμενε στις Βρυξέλλες, και δεν θα αποδεχόταν τη θέση.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει ότι έχει αποχωρήσει από τη δικηγορική εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν, όταν εξελέγη ευρωβουλευτής και έκτοτε δεν ασχολήθηκε με αυτές τις υποθέσεις.

Παράλληλα τόνιζε πως το δημοσίευμα "αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ουσιαστικές αλλαγές, και για αυτό εκδηλώθηκε μόλις τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου μας για τον εκδημοκρατισμό και τον εξορθολογισμό της διοίκησης".

Για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα από το Βήμα πατήστε εδώ

Η ανακοίνωση του Γιώργου Κατρούγκαλου:

«Επ' ευκαιρία δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην δικηγορική μου δραστηριότητα σε υποθέσεις διαθέσιμων υπαλλήλων, θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα μια για πάντα:
Η πολιτική και η δικηγορική μου δραστηριότητα είχαν πάντα κοινή κατεύθυνση, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του Συντάγματος. Χειρίστηκα πολλές «μνημονιακές» υποθέσεις την τελευταία πενταετία, τις πιο πολλές φορές χωρίς ή με ελάχιστη δικηγορική αμοιβή:  τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, τη ληστεία του PSI, τον παράνομο ορισμό της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, τις πολιτικές επιστρατεύσεις των απεργών του Μετρό και άλλες πολλές, μεταξύ των οποίων και υποθέσεις διαθεσίμων.

Ελάχιστες φορές, ιδίως όταν η δίκη θα γινόταν στα πολιτικά δικαστήρια και θα ενέπλεκε και άλλους δικηγόρους (μια που η δική μου ειδίκευση είναι στο δημόσιο δίκαιο) συντάχθηκε εργολαβική σύμβαση που προέβλεπε αμοιβή σε περίπτωση δικαστικής ευδοκίμησης της υπόθεσης.  Από καμιά όμως από τις υποθέσεις αυτές δεν προσδοκώ προσωπικά αμοιβή, διότι αυτά τα εργολαβικά έχουν ως δικαιούχο την δικηγορική εταιρία στην οποία ανήκα μέχρι τις Ευρωεκλογές. Μετά την εκλογή μου ως ευρωβουλευτή έφυγα από την εταιρία αυτή και έκτοτε δεν ανέλαβα καμιά παρόμοια υπόθεση ούτε, προφανώς, συνέταξα καμιά σχετική εργολαβική σύμβαση.

Περαιτέρω, για να μην υπάρχει ούτε σκιά ηθικής αμφιβολίας ως προς το ότι μπορεί να επιφύλασσα ιδιαίτερη μεταχείριση στους πρώην εντολείς μου διαθέσιμους υπαλλήλους, αμέσως μετά την ανάληψη των υπουργικών μου καθηκόντων κάλεσα σε ανοικτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης όλους τους διαθέσιμους ή απολυμένους, για να τους ανακοινώσω τον προγραμματισμό της επαναφοράς τους. Τους δήλωσα δε, ενώπιον και των δημοσιογράφων, ότι ακριβώς λόγω προηγούμενης δικηγορικής μου εμπλοκής επέλεξα την δημόσια, ανοικτή συζήτηση και δεν θα είχα προσωπικά καμιά ιδιαίτερη συνάντηση με οποιαδήποτε ομάδα από αυτούς. Ούτε στο τηλέφωνο δεν μίλησα με τους πρώην εντολείς μου έκτοτε, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς που δεν καταλάβαιναν το λόγο να δυσαρεστηθούν. Αυτό το τήρησα ευλαβικά μέχρι και τη θέση σε διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου.

Συνεπώς, η ανακίνηση του ζητήματος δεν είναι αθώα. Ούτε καν έχει σκοπό να πλήξει την προσωπική τιμή και υπόληψη μου. (Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Άλλωστε, αν με ενδιέφεραν τα χρήματα θα είχα μείνει στις Βρυξέλλες.) Αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ουσιαστικές αλλαγές, και για αυτό εκδηλώθηκε μόλις τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου μας για τον εκδημοκρατισμό και τον εξορθολογισμό της διοίκησης. Δεν θα τους περάσει».
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
«Εάν αληθεύουν όσα καταγγέλλονται εις βάρος του κου Κατρούγκαλου πρέπει να αποπεμφθεί. Γιατί, τελικώς η "ελπίδα" δεν ήταν αγωνιστικό αίτημα ήταν εμπορική συναλλαγή που κοστολογείται 12%», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης και προσθέτει:

«Το κόστος το πληρώνει ο φορολογούμενος και το εισπράττει όπως φαίνεται ο υπουργός. Αντί να προσληφθούν νέοι και άξιοι, επαναπροσλαμβάνονται οι ημέτεροι με το αζημίωτο. Τώρα καταλαβαίνουν όλοι τι θα πει πρώτη φορά αριστερά. ..».

«Mείζον ζήτημα προκύπτει για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο μετά το δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής" ότι ήταν δικηγόρος απολυμένων υπαλλήλων του δημοσίου και υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα (με συμφωνητικά για αμοιβές της τάξης του 12%), των οποίων τις υποθέσεις ρυθμίζει σήμερα ως υπουργός. Ότι ο αγώνας δηλαδή ήταν με το αζημίωτο», αναφέρει από την πλευρά του το Ποτάμι.

«Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανίζεται να έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά αμοιβής ακόμη και μετά τις εκλογές, παρά το ότι ο ίδιος σήμερα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έχει παραιτηθεί από αυτές τις υποθέσεις και ότι έχει αποχωρήσει από την δικηγορική εταιρεία με την οποία έχουν συναφθεί τα ιδιωτικά συμφωνητικά, από τον Ιούνιο του 2014 όταν εξελέγη ευρωβουλευτής», αναφέρει και προσθέτει:

Επειδή τα παραπάνω δημιουργούν βαριές σκιές, ότι λειτουργεί όχι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά υπέρ των πελατών του, και ακόμη χειρότερα επειδή πιθανόν προκύπτει ίδιον όφελος από τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ο κ.Κατρούγκαλος οφείλει να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις κι ο πρωθυπουργός οφείλει από τη μεριά του να λάβει τις αποφάσεις του».

«Δεν του έφθανε το ότι οικοδόμησε  την πολιτική του καριέρα στην ωμή αντιμνημονιακή δημαγωγία παίζοντας με την υπόσταση της χώρας, χωρίς ίχνος επιστημονικής συστολής. Την έκανε και προσοδοφόρο επάγγελμα», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: «Και τώρα ανέλαβε στην κυβέρνηση το χαρτοφυλάκιο που του επιτρέπει να ικανοποιήσει τους πελάτες του. Χωρίς να δηλώσει τουλάχιστον κώλυμα στην διαχείριση των  υποθέσεων  που χειρίστηκε ως δικηγόρος, με ενεργό προσδοκία εργολαβικής αμοιβής για την δικηγορική εταιρεία του!».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «ο κ. Κατρούγκαλος πρέπει να αποπεμφθεί άμεσα από την κυβέρνηση και να αποδοθεί στους πελάτες του, από τους οποίους σίγουρα θα λείπει.

Το πρόσθετο ερώτημα είναι: υπάρχουν και άλλα κυβερνητικά ή κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογες σχέσεις;»
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Αυγή, enikos.gr




==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.