Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης προς Σόϊμπλε: Εδώ δεν παίζουμε πόκερ! - Συγκλονιστικό άρθρο Βαρουφάκη στους New York Times

Απάντηση στα επιχειρήματα του Β. Σόϊμπλε έδωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, με άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα «Νιού Γιόρκ Τάϊμς», χωρίς να τον κατονομάζει.
N
Newsroom News4people
Συγκεκριμένα ο Σόϊμπλε είχε υποστηρίξει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (μπορείτε να διαβάσετε εδώ) ότι «λυπάται τους Έλληνες που γεμίζουν τις πλατείες, γιατί η ελληνική κυβέρνηση παίζει τη χώρα στα χαρτιά»!
Ο Σόιμπλε «λυπάται» τους Έλληνες που γεμίζουν τις πλατείες!  
Σκληρή γραμμή Σόιμπλε ενόψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα. Δήλωσε «επιφυλακτικός» και χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την ελληνική κυβέρνηση, γιατί «αντιμετωπίζει το θέμα ως ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».
 «Από ό,τι άκουσα σχετικά με τις τεχνικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ επιφυλακτικός, αλλά θα πάρουμε σήμερα μια αναφορά και θα δούμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε γερμανικό ραδιόφωνο, αναφερόμενος στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup
 «Λυπάμαι για τους Έλληνες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης. Προφανώς, το μήνυμα της "πλατείας" δεν ήταν σαφές στον κ. Σόιμπλε.
  Σημείωσε, επίσης, ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας. ...
 Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».
Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».
Σχετικό: Κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές - Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος

 
Ο υπουργός οικονομικών δημοσιεύει ένα άρθρο γνώμης στην αμερικανική εφημερίδα New York Time, στο οποίο υποστηρίζει πως ποτέ του δεν θα έπαιζε τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας σαν ένα παιχνίδι πόκερ ή μπλακ τζακ. Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως η Ελλάδα αποζητά την καλύτερη δυνατή λύση, παραμένοντας όμως αμετακίνητη σε κόκκινες γραμμές που έχει θέσει για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Κατά τη συνήθειά του ο κ. Σόϊμπλε, αναπαράγει στις συνεντεύξεις του τα βασικά επιχειρήματα που αναφέρει και στους συνομιλητές του σε κατ ιδίαν συνομιλίες. Προφανώς τα ίδια είχε πεί και στον Βαρουφάκη κι εκείνος έσπευσε να απαντήσει δημόσια με το άρθρο του γνωρίζοντας ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη επηρεάζεται από τέτοιες ατάκες του Γερμανού πολιτικού.
Μα σας δανείζουν οι φτωχότεροι...
Ένα άλλο σαθρό γερμανικό επιχείρημα που δυστυχώς αναπαράγουν και Έλληνες σουλατσαδόροι των τηλεπαράθυρων, είναι ότι υπάρχουν χώρες που δανείζουν την Ελλάδα η οποία θέλει να αυξήσει το βασικό μισθό στα 751 ευρώ, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλότερο βασικό μισθό. Το λέει και ο Σόϊμπλε. Καμία σχέση. Από τα δάνεια δεν δίνονται και δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν ελληνικά μεροκάματα. Δεν πέφτει επομένως ο λόγος σε κανέναν δανειστή για το επίπεδο όπου θα διαμορφωθούν οι βασικοί μισθοί. Η κάθε οικονομία έχει τα δικά της όρια και στην Ελλάδα επιχειρήθηκε βίαια η πτώση τους. Με την ισχύ της κρατικής βίας και ενώ η «αγορά» τα είχε σε υψηλότερα επίπεδα. Καμία οικονομική θεωρεία ανάπτυξης δεν συνδέει αυτά τα δύο άσχετα θέματα. Μόνον οι νεοφιλελεύθεροι αλλά κι αυτοί όχι ως οικονομικό επιχείρημα, αλλά ως πολιτικό καταναγκασμό για να πετύχουν την εσωτερική υποτίμηση. Παραβιάζω την ελεύθερη αγορά με κρατική βία, μειώνω με νόμο τους μισθούς, ώστε να μην έχουν λεφτά να ζήσουν οι άνθρωποι και να αναγκαστούν να πουλήσουν τα σπίτια τους και να καταναλώσουν τις αποταμιεύσεις τους, να μείνουν άνεργοι και να γίνουν φτωχοί, ώστε μειωθεί το κόστος εργασίας, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών, ώστε να έχουν κίνητρο να κάνουν επενδύσεις, οι οποίες θα μειώσουν την ανεργία και θα αυξήσουν τα εισοδήματα. Πρόκειται περί τρέλας και όχι για υπαρκτή θεωρία. Είναι η τρέλα του μνημονίου την οποία δοκιμάζουν ακόμη στα κεφάλια μας ως πειραματόζω;α για να δουν πόσο αντέχουμε.
Οι άλλες χώρες μας δανείζουν στο πλαίσιο ευρωπαϊκής απόφασης που λαμβάνεται ομόφωνα για να σώσουν το ευρώ από κατάρρευση και όχι για να πάρουν μεγαλύτερους μισθούς οι Έλληνες. Ούτε ένα ευρώ από τα 313 δισεκατομμύρια που έχει φορτωθεί η Ελλάδα δεν πηγαίνει σε μισθούς εργαζομένων αφού υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόκειται για "τιμωρία" της Ελλάδας την οποία προδίδει αυτό το γερμανικό επιχείρημα.
Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως δεν πρόκειται παρά να πει την αλήθεια και θέλει να φέρει στην Ευρώπη μια νοοτροπία διαφορετική που θα βάζει στο επίκεντρο το συμφέρον των σκληρά εργαζόμενων πολιτών σε κάθε πόλη και χωριό της Ευρώπης. Στο κείμενό του, σημειώνει πως η διαφορά της νέας κυβέρνησης από τις προηγούμενες είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τα συμφέροντα και παράλληλα να μην αφήσουν τους πιστωτές μας να αντιμετωπίσουν τη χώρα σαν αποικία χρέους.
 
Διαβάστε το κείμενο του Γιάννη Βαρουφάκη:
Γράφω αυτό το κομμάτι στο περιθώριο μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της χώρας μου - το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε να σημαδέψει μια γενιά και να σηματοδοτήσει μια αλλαγή πολιτικής στο πείραμα της Ευρώπης για νομισματική ένωση.
Οι θεωρητικοί του παιχνιδιού κάνουν αναλύσεις σαν να επρόκειτο για μια απλή μοιρασιά της πίτας που περιλαμβάνει εγωιστές παίκτες. Ακριβώς επειδή πέρασα πολλά χρόνια της ζωής μου ως ακαδημαϊκός ερευνώντας τη θεωρία των παιγνίων, κάποιοι αναλυτές βιάστηκαν να προϋποθέσουν πως σαν υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, έφτιαχνα επιμελώς μπλόφες, στρατηγικές και επιλογές εκτός του τραπεζιού, παλεύοντας να βελτιώσω ένα "κακό χαρτί".
Τίποτα δεν μπορεί να υπάρξει πέρα από την αλήθεια.
Αν η ενασχόλησή μου με τη θεωρία των παιγνίων με έπεισε για κάτι, αυτό είναι πως θα ήταν καθαρή τρέλα να σκεφτώ τις παρούσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της σαν παιχνίδι που θα κερδηθεί ή θα χαθεί μέσω μπλοφών και τακτικών υπεκφυγών.
Το πρόβλημα με τη θεωρία των παιγνίων, όπως συνήθιζα να λέω στους φοιτητές μου, είναι ότι παίρνει ως δεδομένο το κίνητρο των παικτών. Σε ένα παιχνίδι πόκερ ή μπλακ τζακ αυτή η παραδοχή δεν παρουσιάζει προβλήματα. Αλλά στις παρούσες συνομιλίες ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους και τη νέα ελληνική κυβέρνηση, το όλο εγχείρημα είναι να διαμορφώσουμε νέα κίνητρα. Να διαμορφώσουμε μια φρέσκια νοοτροπία που διαπερνά τις εθνικές διαφορές, διαλύει τη διάκριση πιστωτή-οφειλέτη προς όφελος μια πανευρωπαϊκής προοπτικής και τοποθετεί το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον πάνω από μικροπολιτικές, δόγμα που αποδεικνύεται τοξικό αν επεκταθεί και πάνω από νοοτροπίες εμείς-εναντίον-εκείνων.
Σαν υπουργός οικονομικών μιας μικρής, πιεσμένης οικονομικά χώρας που στερείται της δικής της κεντρικής τράπεζας και που αντιμετωπίζεται από πολλούς εταίρους μας ως προβληματικός οφειλέτης, είμαι πεπεισμένος πως έχουμε μια μόνο λύση: να παρακάμψουμε κάθε πειρασμό να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια σημαντική στιγμή σαν στρατηγικό πείραμα και αντίθετα, να παρουσιάσουμε με ειλικρίνεια τα γεγονότα που αφορούν στην ελληνική οικονομία, να θέσουμε στο τραπέζι τις προτάσεις ανάπτυξης της Ελλάδας, να εξηγήσουμε γιατί αποτελούν συμφέρουσες επιλογές για την Ευρώπη και να αποκαλύψουμε τις κόκκινες γραμμές πέραν των οποίων το λογικό και το καθήκον μας απαγορεύει να προχωρήσουμε.
Οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην τωρινή κυβέρνηση και τις περασμένες ελληνικές κυβερνήσεις είναι δύο: Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με συμφέροντα για να επανεκκινήσει η Ελλάδα και να κερδίσουμε πάλι την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να μην μας μεταχειριστούν σαν αποικία χρέους που πρέπει να υποφέρει. Η αξίωση μεγαλύτερης λιτότητας για την πιο πιεσμένη οικονομία θα ήταν γραφική, αν δεν προκαλούσε ακόμη περισσότερο, μη απαραίτητο, πόνο.
Συχνά με ρωτούν: Κι αν ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσετε τη χρηματοδότηση είναι να περάσετε τις κόκκινες γραμμές και να δεχτείτε μέτρα που θεωρείτε μέρος του προβλήματος, παρά λύση του; Πιστός στην αρχή πως δεν έχω το δικαίωμα να μπλοφάρω, η απάντησή μου είναι: Οι γραμμές που παρουσιάσαμε ως κόκκινες δεν θα διαρρηχθούν. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν είναι ειλικρινά κόκκινες, αλλά μια μπλόφα.

Κι αν αυτό προκαλέσει περισσότερο πόνο στο λαό σας;
Με ρωτούν. Σίγουρα πρέπει να μπλοφάρετε απαντώ.
Το πρόβλημα είναι πως η γραμμή αυτών των επιχειρημάτων προκαταβάλει, μαζί με τη θεωρία των παιγνίων, πως ζούμε σε μια τυραννία συνεπειών. Πως δεν υπάρχουν συνθήκες που μπορούμε να επιλέξουμε, όταν πρέπει να κάνουμε το σωστό, όχι ως στρατηγική αλλά απλώς επειδή είναι... σωστό.
Απέναντι σε τέτοιο κυνισμό η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι πρωτοπόρος. Θα αντισταθούμε, με οποιοδήποτε κόστος, σε συμφωνίες που είναι λάθος για την Ελλάδα και λάθος για την Ευρώπη. Το παιχνίδι της "επέκτασης και της προσποίησης" που ξεκίνησαν αφότου το χρέος της Ελλάδας έγινε μη βιώσιμο το 2010 θα τελειώσει. Τέλος στα δάνεια - όχι μέχρι να έχουμε ένα αξιόπιστο πλάνο ανάπτυξης ώστε να ξεπληρώσουμε αυτά τα δάνεια, να βοηθήσουμε τη μεσαία τάξη να πατήσει πάλι στα πόδια της και να ανταποκριθούμε στην λυσσαλέα ανθρωπιστική κρίση. Όχι άλλες "μεταρρυθμίσεις" που στοχεύουν στους φτωχούς συνταξιούχους και τους φαρμακοποιούς-οικογενειάρχες, αφήνοντας παράλληλα την εκτενέστατη διαφθορά άθικτη.
Η κυβέρνησή μας δεν ζητά από τους εταίρους έναν τρόπο να ξεπληρώσει το χρέος. Ζητάμε μερικούς μήνες οικονομικής σταθερότητας που θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που ο ελληνικός λαός μπορεί να υποστηρίξει και να αντέξει, ώστε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και να τελειώσουμε με αυτή την αδυναμία να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.
Κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως αυτή η απόσυρση της θεωρίας των παιγνίων επιβάλλεται από μια ριζοσπαστική αριστερή ατζέντα. Όχι και τόσο. Η βασική επιρροή εδώ είναι ο Ιμάνιουελ Κάντ, ο Γερμανός φιλόσοφος που μας έμαθε πως η λογική και η ελεύθερη έξοδος από την αυτοκρατορία των σκοπιμοτήτων συμβαίνει με το να κάνει κανείς το σωστό.
Πως ξέρουμε πως η μετριοπαθής μας πολιτική ατζέντα, που περιέχει κόκκινες γραμμές, είναι σωστή με βάση τον Καντ; Το γνωρίζουμε απλά κοιτώντας κατάματα τους πεινασμένους στους δρόμους των πόλεών μας ή αντιμετωπίζοντας την αγχωμένη μεσαία τάξη, ή λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των σκληρά εργαζόμενων σε κάθε ευρωπαϊκό χωριό και πόλη μέσα στην ευρωζώνη. Στο κάτω, κάτω, η Ευρώπη θα κερδίσει και πάλι την ψυχή της, όταν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, βάζοντας τα δικά τους συμφέροντα στο επίκεντρο.
-----
Περίληψη:
"Ποτέ μου δεν θα έπαιζα  τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας σαν ένα παιχνίδι πόκερ ή μπλακ τζακ" τονίζει κατηγορηματικά ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στους  New York Times. "Η Ελλάδα αποζητά την καλύτερη δυνατή λύση, παραμένοντας όμως αμετακίνητη σε κόκκινες γραμμές που έχει θέσει για την ανάκαμψη της οικονομίας" επισημαίνει.

Προσθέτει ακόμη ότι "η διαφορά της νέας κυβέρνησης από τις προηγούμενες είναι ότι είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τα συμφέροντα και παράλληλα να μην αφήσουν τους πιστωτές μας να αντιμετωπίσουν τη χώρα σαν αποικία κράτους".
 periodista.gr/

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.