Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Δύσκολη και κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup

Τις επιφυλάξεις της εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση για την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του eurogroup. 

Από το Μαξίμου εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει συμφωνία, όμως αναφέρεται ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Τα τεχνικά κλιμάκια που είχαν ως αποστολή να καταγράψουν τα σημεία σύγκλισης και απόκλεισης των δύο πλευρών, ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους χθες βράδυ, διαψεύδοντας παράλληλα φήμες που ήθελαν αυτήν ακριβώς την διαδικασία να την παρουσιάζουν ως διαπραγμάτευση.  Από την κυβέρνηση διευκρινίζεται ότι:

Τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους το βράδυ του Σαββάτου, αναζήτησαν συγκλίσεις και αποκλίσεις και δεν διαπραγματεύθηκαν τίποτα. Κάθε πλευρά έχει το δικό της κείμενο και έχει εικόνα για το που συμφωνούν και που διαφωνούν.

Αναφορικά με τη  «συμφωνία - γέφυρα» που αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ...
ελληνική κοινωνία μέχρι την οριστική διαπραγμάτευση και την τελική συμφωνία, αυτή δεν ταυτίζεται, σε καμία περίπτωση, με το τετραετές της σχέδιο.

Η καταπολέμηση φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής, και της διαφθοράς, είναι «δράσεις» που η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αναλάβει. Όπως, βέβαια, και η δίκαιη φορολόγηση. Αυτά τα πεδία ήταν και παραμένουν κεντρικά σημεία της ελληνικής πολιτικής και βασικό σημείο συνάντησης με τους ευρωπαίους ηγέτες. Ο σκεπτικισμός, λοιπόν, ορισμένων πλευρών -όχι κατ' ανάγκη των τεχνικών κλιμακίων-, ως προς τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων, έχει να κάνει με την μη απόδοση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, όμως, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και, όπως σημείωνε Έλληνας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής / διαφθοράς είναι απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης. Και, όπως έλεγε χαριτολογώντας Έλληνας αξιωματούχος, είναι σαν να μην αντιλαμβάνονται ορισμένοι την ανάγκη στον τελικό του Champions League η Μπαρτσελόνα να έχει στη βασική της εντεκάδα τους Μέσι και Νεϊμάρ!

Αναγνωρίζοντας η κυβέρνηση ότι η αυριανή συνεδρίαση θα είναι πολύ δύσκολη δηλώνει πως δύναμή της για μια ακόμη φορά, θα είναι η στήριξη του λαού. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις, σε δεκάδες πόλεις όλης της Ευρώπης, αποτελούν βασικό παράγοντα, καθώς ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Επίσης, για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει οπωσδήποτε συμφωνία στο αυριανό eurogroup, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, χωρίς όπως αναφέρουν να μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Βούληση της ελληνικής πλευράς σημειώνουν είναι η εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης με σεβασμό στους εταίρους της, στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του και επισημαίνουν πως οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί.

Το ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο, τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας με το τεχνικό κλιμάκιο των εταίρων παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης με στοιχεία, επιχειρήματα και όπως αναφέρεται με απόλυτη επάρκεια.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.