Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Αυτή είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων της Αθήνας - Πως σχολιάζουν την ελληνική πρόταση τα διεθνή ΜΜΕ

Τα δύο non-paper της κυβέρνησης, τα μέτρα προς τους δανειστές 
και η σύγκρισή τους με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Να εξασφαλίσει την έγκριση του Eurogroup ώστε να υλοποιήσει άμεσα ένα μέρος από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» χωρίς όμως να προκαλέσει δημοσιονομικούς «τριγμούς», θα επιχειρήσει η κυβέρνηση αποστέλλοντας αύριο το πρωί το δικό της email στους δανειστές.
Ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις, όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου θα περιλαμβάνει τα μέτρα «καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης» η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει την άμεση καταβολή άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο, δεδομένου ότι τόσο περίπου θα κοστίσει η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους με απολαβές έως 700 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών, ευελπιστεί ότι αυτό το «κονδύλι» θα το χρηματοδοτήσει με τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ειδικά από το κίνητρο για εφάπαξ αποπληρωμή χρεών με «κούρεμα» 50%. ...

Απουσιάζουν οι «ακριβές» εξαγγελίες

Από τη λίστα, όπως τουλάχιστον προκύπτει πίσω από τις γραμμές του non paper, θα απουσιάζουν «ακριβές» εξαγγελίες όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Στο αρχικό non paper από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπήρχε καμία αναφορά στον «τρίτο πυλώνα» των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης που περιελάμβανε τις θεσμικές παρεμβάσεις στα εργασιακά. Ωστόσο, με δεύτερο non paper, το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζει ότι «στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις». Επίσης, με το δεύτερο non paper, κύκλοι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ξεκαθαρίζουν ότι:
1.      Δεν θα γίνει αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά στη συμφωνία Γκούρια Τσίπρα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
2.      Δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσλξηψη απολυμένων στο δημόσιο διότι αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.
Το email, θα περιλαμβάνει επίσης τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, μέτρο που μπορεί να κοστίσει περί τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί πιθανότατα αύριο, αν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αντλήσει ένα μέρος από τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ του ΤΧΣ προκειμένου να χρηματοδοτήσει την «τρύπα» στους ισολογισμούς των τραπεζών από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Ο πρώτος πυλώνας

Τι λοιπόν θα περιλαμβάνει το email της ελληνικής κυβέρνησης; Το περιεχόμενο του non paper αλλά και η ερμηνεία του, έχουν ως εξής:   
1.      Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο πρώτος «πυλώνας» όπως τον είχε βαφτίσει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ, περιελάμβανε επτά μέτρα της τάξεως των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία είναι τα εξής:
·        Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. Προβλέπει την δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια. Δηλαδή, 3600 Kwh το χρόνο.
·        Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Η υλοποίησή του προβλέπεται από δημόσιο φορέα συντονισμού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία της Ελλάδος, και οργανώσεις αλληλεγγύης, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.
·        Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους/ Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό - έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες – της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
·        Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης. Το Πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 30.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα €3 ανά τμ.
·        Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων. Είναι η καταβολή της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ.
·        Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Το μέτρο προβλέπει καθιέρωση ειδικής κάρτας μετακίνησης με μειωμένη εως συμβολική συμμετοχή, για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η κάρτα θα είναι ετήσιας διάρκειας και θα ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα απαιτεί πολύ μικρή έως συμβολική συμμετοχή από τους δικαιούχους.

·        Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Κατά την ομολία του στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για τιμή λιανικής στα 90 λεπτά του ευρώ. Ήδη, η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει χαμηλότερα λόγω της αποκλιμάκωσης της διεθνούς τιμής. Οι όποιες παρεμβάσεις –στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, θα γίνουν από την επόμενη σεζόν. Τουλάχιστον αυτό υτποστήριξε προ ημερών η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. 
2.      Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ο δεύτερος πυλώνας

Στον 2ο πυλώνα, όπως τον είχε περιγράψει ο κ. Τσίπρας, εμπεριέχονταν μέτρα όπως:
  • Η ρύθμιση των 100 δόσεων όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών (για τις οφειλές στην εφορία) και τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης (για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία)
  • Η κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το δημόσιο. Ήδη ανακοινώθηκε από την κυρία Βαλαβάνη η πρόθεση το όριο για την αυτόφωρη διαδικασία να ανέβει από τα 5000 ευρώ στα 50.000 ευρώ.
  • Η σύσταση ειδικών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων υποχρεώσεων. Το μέτρο, η κυβέρνηση θέλει να το ενεργοποιήσει μετά τον Μάιο του 2015 και αφού λήξει η προθεσμία για την ένταξη στις 100 δόσεις
  • Η δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδεικμένο μηδενικό εισόδημα που εντάσσονται στη ρύθμιση
  • Η κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής, ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογούμενου στη Δικαιοσύνη
  • Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Το μέτρο όπως έχει εξειδικευτεί και από τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, περιλαμβάνει τη σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους αλλά και τη ρύθμιση των δόσεων των δανειοληπτών με τέτοιο τρόπο ώστε η δόση να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος. O κ. Τσίπρας, είχε πει προεκλογικά ότι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος των κόκκινων δανείων θα αντλούσε ποσό της τάξεως των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ από το buffer των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 11 δις. ευρώ, όμως, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, επιστρέφουν στο Λουξεμβούργο και παραμένουν διαθέσιμα για την αναχρηματόδηση των ελληνικών τραπεζών. Είναι ένα ερώτημα αν οι «θεσμοί» θα εγκρίνουν την αξιοποίηση των τριών δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
  • Η αναστολή στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ.
Ο δεύτερος πυλώνας της Θεσσαλονίκης, περιελάμβανε επίσης μέτρα όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αλλά και η αύξηση του αφορολογήτου μέσω μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας στα επίπεδα των 12.000 ευρώ. Σε αυτά τα μέτρα, τα οποία έχουν και αυξημένη δημοσιονομική επίπτωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην περιλαμβάνονται στη λίστα.
Από το αρχικό non paper δεν προέκυπτε καμία αναφορά στον τρίτο πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Είναι η «καυτή πατάτα» των εργασιακών καθώς εκεί είχαν συμπεριληφθεί εξαγγελίες όπως η άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων, το πρόγραμμα για τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομίας, και η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. 
Με νεώτερη αναφορά το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι «στη λίστα θα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις»

3.      Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
α. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
β, Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
γ. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
δ. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
ε. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας
Ο 4ος πυλώνας όπως είχε ανακοινωθεί από τον κύριο Τσίπρα, περιελάμβανε παρεμβάσεις όπως η «επαναχάραξη» του χάρτη λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης (π.χ αδειοδότηση ραδιοτηλεοπτικών σταθμών), ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών, το «ξεσκόνισμα» της λίστας Λαγκάρντ, Λιχτενσταιν, των εμβασμάτων, των ακινήτων του εξωτερικού και των off shore.
Η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί αύριο το πρωί στους ΥΠΟΙΚ του Eurogroup, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη. Αύριο Τρίτη θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 11:00. Επίσης αύριο θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.

Ανακούφιση αλλά και ανησυχία, κυρίως από πληροφορίες ότι η Αθήνα προτίθεται αν καταθέσει την Τρίτη το πρωι τις προτάσεις της, κυριαρχούν στα διεθνή Μέσα.

«Η Ελλάδα θα στείλει την λίστα των μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup την Τρίτη, χάνοντας την διορία της Δευτέρας τιτλοφορείται το επείγον τηλεγράφημα του Reuters από την Αθήνα. Ωστόσο το πρακτορείο μεταδίδει και τη δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου από την Αθήνα σύμφωνα με τον οποίο το Eurogroup έχει συμφωνήσει η υποβολή να γίνει την Τρίτη. 
Την ανησυχία του για τις πληροφορίες από την Αθήνα σύμφωνα με τις οποίες η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί στις Βρυξέλλες το πρωί της Τρίτης εκφράζει στο twiter ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Simon Nixon και διερωτάται αν η Αθήνα προσπαθεί να μειώσει τον χρόνο των τριών θεσμών για να το μελετήσουν και να το απορρίψουν: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχασε την προθεσμία για την λίστα των μεταρρυθμίσεων. Αυτό δείχνει ότι στερείται σοβαρών πολιτικών. Επίσης, μήπως μειώνει τον χρόνο της Τρόικας να το απορρίψει;». 

Στον δικό του  λογαριασμό,. ο A Evans-Pritchard της Telegraph, δηλώνει μπερδεμένος και πιστεύει ότι η λίστα είχε ήδη σταλεί από το μεσημέρι της Δευτέρας στον Ντεκλαν Κοστέλο της κομισιόν: «Εχω μπερδευτεί από αναφορές ότι η ελληνική πρόταση δεν θα παρουσιαστεί έως την Τρίτη. Η Αθήνα την έστειλε στον Ντέκλαν Κοστέλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μεσημέρι της Δευτέρας»

GUARDIAN: Μεταρρυθμίσεις για να κατευναστούν οι δανειστές

Η Ελλάδα σχεδίασε μια λίστα μεταρρυθμίσεων εμ στόχο να κατευναστούν οι δανειστές από την Ευρωζώνη, αναφέρει ο Guardian. Επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι το τρισέλιδο κείμενο περιλαμβάνει πολιτικές που στοχεύουν στη βελτίωση της είσπραξης δημοσίων εσόδων, την καταπολέμιση της φοροδιαφυγής εκ μέρους των πλουσίων, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τισγάρων και καυσίμων «και άλλων προεκλογικών υποσχέσεων». Επίσης η εφημερίδα μεταφέρει δηλώσεις κυβερνητικών πηγών σύμφωνα με τις οποίες «Είναι μια ευκαιρία να πάρουν τις τύχες στα χέρια μας αναλαμβάνοντας να προωθήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά μας».

Business Insider: Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης ο Τσίπρας

O Tσίπρας πρέπει να παλέψει από την μία με τους ευρωπαίους εταίρους και από την άλλη με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ο ιστότοπος, Ο αρθρογράφος Mike Bird. Αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στην Σκύλλα, δηλαδή την τους ευρωπαίους εταίρους και την Χάρυβδη, που είναι τα σκληροπυρηνικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο σημειώνεται ότι προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να απολαμβάνουν τεράστια υποστήριξη για τη στάση τους, καθώς το 81% των Ελλήνων βλέπουν τη διαπραγματευτική θέση ως θετική και το 73% πιστεύει ότι ο Τσίπρας είναι ο καλύτερος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά. «Το αν αυτό μπορεί να διαρκέσει είναι ένα αναπάντητο ερώτημα» καταλήγει το Business Insider.

Πολ Μέισον: Η Ελλάδα αποικία με λίγη «αυτοδιοίκηση»

Στο άρθρο του για την διαδικτυακή έκδοση του βρετανικού Channel 4, ο αρθρογράφος, αναφέρει ότι το περασμένο σαββατοκύριακο κυκλοφόρησαν φήμες ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά άδεια «για την ενεργοποίηση μέτρων ύψους 8 δισ. Ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ένα νέο νόμο για τους πλοιοκτήτες και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.» Ο Μέισον θεωρεί ότι αν οι υπουργοί του Eurogroup συμφωνήσουν, αυτό θα σημάνει μια «4μηνη περίοδο χάριτος, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εφαρμόσει μη- δημοσιονομικά μέτρα του προγράμματός του, το οποίο αποτελεί μυστήριο για τους οικονομικούς συντάκτες, αλλά βίσκεται στις καρδιές του 42% των ελλήνων που υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που βρίσκεται στα αριστερά του».

CNBC: «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος»

«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η Ελλάδα ενδεχομένως δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος των 366 δισ. δολαρίων, ακόμα και αν η προβληματική οικονομία της εξασφαλίσει επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης» αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του αμερικανικού δικτύου CNBC.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κίνγκσλεϊ Τζόουνς, ιδρυτής και επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Jevons Global, υποστήριξε με δηλώσεις του στο CNBC ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για το χρέος της Ελλάδας που αυτή την στιγμή είναι το 175% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία. Κοιτάξτε την Ιαπωνία. Το δημόσιο χρέος της πλησιάζει το 300% του ΑΕΠ. Μια μέρα, απλά θα καταρρεύσει. Δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί, ούτε και το ελληνικό χρέος».
Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι «ενώ ο Τσίπρας δεν είναι πλέον απαιτητικός για "κούρεμα", με περιορισμένη την διαπραγματευτική ισχύ του, οι ειδικοί λένε πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, αν θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».
 http://www.thetoc.gr/politiki/article
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.