Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Στο πλευρό του Προέδρου ο Αρχιεπίσκοπος για το Κυπριακό - Μίλησε_ο_Χρυσόστομος ο Β ! - Αιχμηρές αντιδράσεις από τους Έλληνες εθνικοκοινωνιστές της ΕΔΗΚ

Σχετικό: Αναστασιάδης για το διπλό δημοψήφισμα: Τα πολυβόλα του ΕΔΗΚ έπληξαν το κάστρο των μειοδοτών. Ο αγών συνεχίζεται με φρόνημα υψηλό
Ενημέρωση για το κοινό ανακοινωθέν
Λευκωσία: Την στήριξή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, είχε σήμερα ενημερωτική συνάντηση στο Προεδρικό. Κάλεσε παράλληλα κόμματα και λαό να μονιάσουν και να στηρίξουν τη διαδικασία. «Σίγουρα η βάση των συνομιλιών δεν είναι το τέλος του κόσμου ή το τέλος του προβλήματος», σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος αναφορικά με το κοινό ανακοινωθέν.
Πρόσθεσε ότι είναι ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνται οι συνομιλητές, το οποίο η Κυβέρνηση προσπάθησε να το κάνει όσο μπορούσε καλύτερο. Πρόσθεσε ότι έχει κάποια σημεία που εκ πρώτης όψεως και ο ίδιος όταν τα είδε δεν του άρεσαν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι κάλεσε συνταγματολόγους, διεθνολόγους, πήρε τηλέφωνα και συνομίλησε με πολλούς που του είπαν επί λέξη ότι αν το πλαίσιο αυτό ανήκε σε κάποια άλλη χώρα θα περνούσε απαρατήρητο.
Ανέφερε ότι υπάρχουν καχυποψίες τόσο από πλευράς μας, όσο και από πλευράς των Τούρκων και προσπαθεί ο καθένας να αξιοποιήσει εκείνα που επιθυμεί, τα δικά του.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι αντιλαμβάνεται και συμμερίζεται την ανησυχία του λαού της Κύπρου για το κοινό ανακοινωθέν, αλλά όπως είπε «δεν είναι η λύση».
«Σε εκείνο που πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι και αυτό έχω πει και στον Πρόεδρο, είναι όταν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες, όλος ο λαός, όλα τα κόμματα ενωμένα να συμπαρασταθούν στην ...
Κυβέρνηση και στον συνομιλητή, να υπάρξει μια ομογνωμία, ούτως ώστε να μην παρεισφρήσει οτιδήποτε αρνητικό, να συμφωνηθεί, για να πάει στο δημοψήφισμα. Τότε θα είναι τραγικό», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι μας, ομονοούντες, να έχουν μια εθνική εγρήγορση, ώστε να μην αφήσουν να περάσει οτιδήποτε αρνητικό. Δεν πρέπει κατ’ ουδένα λόγο να πάει οτιδήποτε αρνητικό στο δημοψήφισμα.
«Προτιμώ αν είναι κόκκινες γραμμές για τους Τούρκους τα πάντα να σταματήσουμε τις συνομιλίες. Κάπου να πούμε και για μας είναι κόκκινες γραμμές, αφού δεν λογικεύεστε σταματούμε μέχρις εδώ», είπε.
Πρόσθεσε ότι εδώ πρέπει να πέσει το κέντρο βάρους και όχι στο κοινό ανακοινωθέν.
«Το κοινό ανακοινωθέν δεν λέει τίποτα και δεν νομίζω ότι πρέπει να καυγαδίζουμε, να δαιμονοποιούμε τα πάντα και να αφήνουμε την ουσία», ανέφερε.
Σε παρατήρηση ότι ο ίδιος ζήτησε να υπάρχει σαφής βάση για να προχωρήσουν οι συνομιλίες, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι άτομο που είναι μέσα στην διαπραγματευτική ομάδα, του έχει πει ότι για μερικά σημεία η Κυβέρνηση απέρριπτε το κοινό ανακοινωθέν, το έστελνε πίσω και πήγε το έγγραφο 17 φορές και ήρθε πίσω «γιατί δεν συμφωνούσαμε».
«Εκεί οφείλει κανείς να κάνει μια διαπραγμάτευση. Το να τουμπάρει τις συνομιλίες κατά το δη λεγόμενο προτού ξεκινήσουν, δεν νομίζω ότι είναι φρόνιμο», ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσο η εκκλησία στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε «ναι στηρίζει και καλεί τον κυπριακό λαό να μονιάσει και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του ακριβώς στις συνομιλίες για να μην περάσει οτιδήποτε αρνητικό από εκεί».
Ερωτηθείς κατά πόσο ως ΔΗΚΟϊκός, όπως είχε αυτοπροσδιοριστεί στο παρελθόν, συμφωνεί με την θέση που εκφράζει το ΔΗΚΟ και τις αντιρρήσεις που έχει επί του κοινού ανακοινωθέντος, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας ανέφερε «σέβομαι τις απόψεις, έχουμε δημοκρατία στην Κύπρο».
Αναφέροντας ότι έχει συναντηθεί με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, είπε ότι αν θα φύγει ή αν δεν θα φύγει από την Κυβέρνηση είναι δουλειά του κόμματος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα συμβούλευε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο το ΔΗΚΟ, «ως ένα άνθρωπος, μονιασμένοι και αγαπημένοι να επικεντρωθούμε στις συνομιλίες, έτσι ώστε να προκύψει κάτι το θετικό και να φτάσουμε στο τέλος».
Σε ερώτηση κατά πόσο οι απόψεις του απηχούν και τις απόψεις της υπόλοιπης Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε «νομίζω πως ναι». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θέλει να έρθει να ενημερώσει τη Σύνοδο. Όπως είπε ξερώντας τις απόψεις των Συνοδικών θεωρεί ότι συμφωνούν πλήρως με τις απόψεις του.
Σχετικά με το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος για ενημέρωση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Αρχιεπίσκοπος, είπε ότι υπάρχει δημοκρατία και σέβεται την απόφαση του ΔΗΚΟ.
Αναφορικά με το τί θα συμβούλευε το ΔΗΚΟ, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι είπε στο ΔΗΚΟ ότι είναι δική του δουλειά αν θέλει να φύγει από την Κυβέρνηση, αλλά πρέπει να συμπαρασταθεί και να ενωθεί με τις άλλες δυνάμεις, γιατί η ουσία του προβλήματος είναι να πάνε καλά οι συνομιλίες και να προκύψουν θετικά στοιχεία έτσι ώστε ο κυπριακός λαός, Έλληνες και Τούρκοι να ζήσουν ευτυχισμένοι στη γη των πατέρων τους.
Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι αυτά που ζητούσε από την αρχή είναι διασφαλισμένα ως βάση για τις συνομιλίες, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι δεν είναι βάση (το κοινό ανακοινωθέν), αλλά ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνται και τα πάντα είναι στη διάθεσή τους, για να ανταλλάξουν απόψεις, να συνομιλήσουν και να καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα του τόπου.
Σχετικά με το πως βλέπει να καθορίζονται βασικές αρχές όπως η μορφή ή η κυριαρχία τα οποία δεν θα αλλάξουν, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την άποψη ότι καθορίζονται και είναι μια ασφάλεια αυτό που υπάρχει,  διότι υπάρχει και η άλλη πλευρά.
Πρόσθεσε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο ότι εντός των ημερών πρέπει να πάρει επιστήμονες, επαΐοντες να παρουσιαστούν στα διάφορα κανάλια για να ενημερώσουν το λαό για την επικείμενη ομοσπονδιακή λύση και για το πώς θα την βιώνει ο λαός.
«Έχω μια εταιρεία κι εγώ την διευθύνω. Όταν θα βάλω συνέταιρο δεν μπορώ να την διευθύνω μόνος μου. Θα τείνω ευήκοο ους και σε ό,τι λέει ο άλλος», ανέφερε δίνοντας ένα παράδειγμα.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για κάποιου είδους συνεταιρισμό.
«Δεν είμαστε πλέον μόνοι μας, κάτι θα θυσιάσουμε κι εμείς και κάτι θα θυσιάσουν και οι Τούρκοι».
Ερωτηθείς για τα σημεία του ανακοινωθέντος που τον ανησύχησαν, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ήταν αρκετά τα σημεία, και ειδικά το σημείο εκείνο που προσπάθησε ο Πρόεδρος να το αλλάξει και το έγγραφο πηγαινοερχόταν 17 φορές. Είπε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να το κατονομάσει.
Ανακοίνωση Αρχιεπισκοπής
Το κοινό ανακοινωθέν διαγράφει τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθούν οι δύο συνομιλητές και όχι τη λύση του χρονίζοντος κυπριακού προβλήματος, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Σημειώνει ότι η Εκκλησία με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με νηφαλιότητα και αφού συμβουλεύτηκε πλειάδα συνταγματολόγων και διεθνολόγων, και αφού αποκρυστάλλωσε άποψη επί του κοινού ανακοινωθέντος, απευθύνεται σήμερα προς τον κυπριακό λαό για να κοινοποιήσει σ’ αυτόν τις θέσεις της.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου αναφέρει ότι «η καχυποψία τόσο ημών των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων είναι αυτή που δεν μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε τις κάποιες ασάφειες τυύ κειμένου τού κοινού ανακοινωθέντος».

«Συμμεριζόμεθα βέβαια τις ανησυχίες μερίδας του λαού μας. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αυτές  τις κρίσιμες στιγμές η Εκκλησία επιθυμεί να συμβουλεύσει, όπως όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο κάθε Κύπριος πολίτης παραμείνουν ενωμένοι, προκειμένου να συμπαρασταθούν στην Κυβέρνηση και στο συνομιλητή και με εθνική εγρήγορση να παρακολουθούν την εξέλιξη των συνομιλιών, ούτως ώστε να μην παρεισφρήσει κανένα αρνητικό στοιχείο στη διαδικασία επίλυσης τού εθνικού μας προβλήματος», προσθέτει.

Εδώ, συνεχίζει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, «πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον όλων μας.

«Διότι, ό,τι συμφωνηθεί θετικό ή αρνητικό θα πάει στο δημοψήφισμα και τότε θα είναι τραγικό να απορριφθεί για δεύτερη φορά από τον λαό μας. Άρα στο δημοψήφισμα επιβάλλεται να πάνε μόνο θετικά. Αν, παρ’ ελπίδα, δεν επιτύχουμε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση, η οποία να διασφαλίζει ένα ελπιδοφόρο και δημιουργικό μέλλον και για τις δύο κοινότητες, τότε είναι καλύτερα οι συνομιλίες να διακοπούν έγκαιρα», συμπληρώνει.

Αναφέρει, επίσης, ότι η Εκκλησία είναι έτοιμη να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση με όλες της τις δυνάμεις, επειδή η λύση τού  εθνικού μας προβλήματος δεν είναι έργο μόνο της εκλελεγμένης Κυβέρνησης αλλά είναι υπόθεση όλου του λαού.

«Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει υπεύθυνα την ενημέρωση τού λαού από έγκριτους επιστήμονες, οι οποίοι να αναλύσουν τη δομή της επιδιωκόμενης  ομοσπονδιακής λύσης, ώστε ο λαός μας να  γνωρίζει εκ των προτέρων τα δεδομένα μιας ομοσπονδιακής διαβίωσης. Η Εκκλησία ως πνευματική μητέρα, πάντοτε προσευχόταν και θα συνεχίσει να προσεύχεται και να παρακαλεί τον Δομήτορα τής Εκκλησίας Κύριο να φωτίζει και να ενισχύει όλους, ηγεσία και λαό, όπως  ομονοούντες εργασθούν προς το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας μας», καταλήγει.

Πηγή: philenews 

Μίλησε ο Χρυσόστομος ο Β !

Η στήριξη του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β υπέρ της ομοσπονδίας και της ραγιαδίστικης γραμμής Αναστασιάδη δεν μας εκπλήσσει.
Για εμάς τους Έλληνες εθνικοκοινωνιστές η εκκλησία είναι μέρος της ληστρικής και καταπιεστικής ολιγαρχίας η οποία οσμίζεται οικονομικά και εξουσιαστικά συμφέροντα σε συνθήκες ομοσπονδίας και μετατροπής της Κύπρου σε τουρκική επαρχία.

Οραματίζεται η εκκλησία την επάνοδο των “παλιών καλών εποχών” της τουρκοκρατίας και της συνεργασίας της με τους σουλτάνους. 
Επαναλαμβάνουμε τις κοινωνικές μας θέσεις υπέρ της λαϊκής οικονομίας και πνευματικής ελευθερίας :
  • Άμεση κατάργηση της κρατικής μισθοδοσίας των ιερέων και θεολόγων.
  • Κοινωνικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας .
  • Απαλλαγή της παιδείας από τον θρησκευτικό δογματισμό . 
  • Κατάργηση της συμβιωτικής σχέσης κράτους και εκκλησίας. 
Τομέας ιδεολογικού πολέμου
Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα – ΕΔΗΚ

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.