Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Θρήνος στο Δίστομο: Μια αφήγηση - σοκ - "Βάφαμε τα ρούχα των κοριτσιών μαύρα για δεκαετίες" - Ακούστε τα και διαδώστε τα!

Η σφαγή των ναζί στο Δίστομο σημάδεψε τον τόπο για πάντα. Γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με την σκοτεινιά των γεγονότων στη ψυχή τους.
Ο έμπειρος στρατιωτικός συντάκτης Λουκάς Δημάκας ,για δεκαετίες συντάκτης της εφημερίδας Νέα ,είναι από το Δίστομο. Μεγάλωσε εκεί και σε μια συγκλονιστική αφήγησή του στη ΝΕΤ , είχε περιγράψει πως ήταν ένα παιδί να μεγαλώνει στον τόπο του μαρτυρίου.

Η σφαγή των ναζί στο Δίστομο σημάδεψε τον τόπο για πάντα. Γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με την σκοτεινιά των γεγονότων στη ψυχή τους.

Ο έμπειρος στρατιωτικός συντάκτης Λουκάς Δημάκας, για δεκαετίες συντάκτης των ΝΕΩΝ,είναι από το Δίστομο. Μεγάλωσε εκεί και σε μια συγκλονιστική αφήγησή του στη ΝΕΤ, είχε περιγράψει πως ήταν ένα παιδί να μεγαλώνει στον τόπο του μαρτυρίου.

Πως είναι για ένα μικρό παιδί να πηγαίνει δυο βήματα από το χωριό του, στη Λιβαδειά και να εντυπωσιάζεται από το γεγονός ότι οι γυναίκες ήταν ντυμένες με ρούχα χρωματιστά!

Γιατί στο χωριό για πάρα πολλά χρόνια, οι γυναίκες φορούσαν μόνο μαύρα!
Ακόμη και τα ρούχα που έρχονταν ως βοήθεια, μετά τον πόλεμο, για μικρά κορίτσια, βάφονταν μαύρα!

Δείτε τη συγκλονιστική αφήγηση του Λουκά Δημάκα:



For the massacre of Distomo filmed by Kostas Petrakos. from Petrakos Films on Vimeo.
ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ.
ΔΥΟ ΛΑΙΚΕΣ ΩΔΕΣ Α ΚΑΠΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΔΙΣΤΟΜΙΤΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΦΟΥΝΤΟΥΡΗ - ΜΠΟΥΖΑΝΑΚΟ:

''ΤΡΕΙΣ ΜΑΥΡΟΦΟΡΕΣ'' ΚΑΙ ''ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΣΑΝ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΔΙΣΤΟΜΟΥ''.

Το φιλμάκι, όπως και κάποια άλλα για το Δίστομο και την Σφαγή των κατοίκων του στις 10 Ιουνίου 1944, γυρίστηκαν πέρυσι, σε ένα σύντομο ταξίδι μου στην Ελλάδα, πάνω σε μια ιδέα και με την προτροπή του φίλου μου Διστομίτη δημοσιογράφου Λουκά Δημάκα :
Να σώσουμε αυτή την αυθεντική φωνή, που τραγουδά και πάσχει γιατί τα έζησε ο ίδιος ! μου είπε για τον κυρ -Γιάννη
.

Γύρισα τα δυο τραγούδια - θρήνο μόνο με μια απλή κάμερα στο χώρο του Μαυσωλείο Διστόμου, με φόντο την οστεοθήκη και τα ονόματα των 218 σφαγιασθέντων από τα Ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής και το ίδιο το χωριό μας.
Οι στίχοι από το δεύτερο είναι του ίδιου του Γιάννη Σφουντουρη- Μπουζανάκου:
Ενός τραγουδιστή των δημοτικών και λαϊκών τραγουδιών που έκανε καριέρα κυρίως στις ΗΠΑ μεταφέροντας και σε νεώτερες γενιές μεταναστών παραδόσεις και μουσικά ακούσματα της πατρίδας μας.

Ακούστε τα και διαδώστε τα!

For the massacre of Distomo with Yannis Sfountouris
www.petrakosfilms.com


Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο με τη συγκλονιστική μαρτυρία στο OnAlert.gr

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.