Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ανεγκέφαλοι, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!

Γράφει ο Δευκαλίων

Επαναλαμβάνουμε προς την φιλομνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά:
Eσείς που διαπράξατε την θηριώδη γκάφα να αναθεωρήσατε τα στοιχεία για την ανεργία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ποσοστιαία η απασχόληση ενώ ταυτόχρονα για την ίδια χρονική περίοδο μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται, πως είναι δυνατόν να κάνετε σωστό πολιτικό σχεδιασμό σε οτιδήποτε σύνθετο; Συνεπώς, ο σχεδιασμός σας για επικοινωνιακή-ψυχολογική και κατά συνέπεια πολιτική-εκλογική συρρίκνωση της δύναμης της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης, μέσω δήθεν δημοσκοπικών ευρημάτων, δεν είναι δυνατόν να πετύχει. Οι λόγοι της αποτυχίας πολλοί. Μεταξύ άλλων γιατί ο σχεδιασμός σας έχει σημαντικές ενδογενείς αδυναμίες. Ευνόητοι οι λόγοι που δεν θα σας αποκαλύψουμε αυτές τις ενδογενείς αδυναμίες. Απλά σας επισημαίνουμε ότι η πρώτη και πλέον βασική αδυναμία του σχεδιασμού σας είναι μπροστά στα μάτια σας, αλλά σας διαφεύγει. Αυτή όμως η αδυναμία, που η στήλη σήμερα δεν αποκαλύπτει, θα σας οδηγήσει σε επικοινωνιακό και πολιτικό Waterloo.  Και τότε θα γελάσει ο κάθε πικραμένος με την ανικανότητα σας.
Αφήνουμε προς το παρόν τις δυσοίωνες προβλέψεις για την κατάληξη του επικοινωνιακού-πολιτικού σχεδιασμού των γκαιμπελίσκων του Μαξίμου και πάμε στα σημερινά και σπουδαία.
Η Ύφεση στην Ελλάδα το Α΄ τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκε στο 5,3%. Πέρσι η ύφεση στο Α΄ τρίμηνο ήταν 6,7%. Η σύγκριση αυτών των δύο μεγεθών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ύφεση επιβραδύνεται.
Είναι όμως έτσι;
Η στήλη θα απαντήσει μονολεκτικά ΟΧΙ, διότι πέρσι η ύφεση συγκρατήθηκε εκεί που συγκρατήθηκε γιατί...
μειώθηκαν σημαντικά οι εισαγωγές.  Φέτος δεν είναι δυνατόν να μειωθούν κι άλλο οι εισαγωγές, άρα η ύφεση που καταγράφονταν και οφείλονταν στην πτώση της λιανικής κατανάλωσης θα συνεχίσει να καταγράφεται.
Σημειώνουμε, για να μπορούν να βγουν συμπεράσματα, ότι η κυβέρνηση έχει στόχο η ύφεση να διαμορφωθεί για το 2013 στο 4,2%, ενώ η στήλη προβλέπει ύφεση στην περιοχή του 5%. Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα το ΑΕΠ του 2013 θα είναι λίγο ή πολύ μικρότερο του ΑΕΠ του 2005. Όσο για το 2014 εκεί υπάρχει απόλυτο χάσμα στις προβλέψεις. Η κυβέρνηση προβλέπει ελάχιστη ανάπτυξη, ενώ η στήλη συντάσσεται με όσους προβλέπουν συνέχεια της ύφεσης.
Σημειώνουμε τέλος ότι το 2008 η ύφεση ήταν 0,2%, το 2009 είχαμε ύφεση 3,2%, το 2010 η ύφεση ανέβηκε στο 5,1%, το 2011 έκανε ρεκόρ 7,2% και το 2012 έφτασε στο 6,4%. Το 2012 η ύφεση ήταν το Α΄ τρίμηνο 6,7%, το Β΄ τρίμηνο 6,4%, το Γ΄ τρίμηνο 6,7% και το Δ΄ τρίμηνο 5,7%. Δηλαδή η οικονομία το Α΄ τρίμηνο 2013 συνέχισε να συρρικνώνεται με επιβραδυνόμενους ρυθμούς όπως το Δ΄ τρίμηνο 2012.
Αν όμως συμβεί κάτι δραματικό στο διεθνές περιβάλλον;
Ήδη και σε αυτό το σημείο η στήλη επιβεβαιώνεται. Η ύφεση στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1% και στην Ευρώπη των 27 στο 0,7%. Στην ευρωζώνη η ύφεση διαρκεί για 6ο συνεχές τρίμηνο. Τα είχαμε πει και γράψει όταν οι διάφοροι ανεγκέφαλοι νεοφιλελεύθεροι διατυμπάνιζαν ότι η ύφεση στην ΕΕ θα μηδενιστεί και η Ευρώπη θα περάσει στην ανάκαμψη. Τελειώνοντας θα τονίσουμε το εξής προς τους εγχώριους νεοφιλελεύθερους που πανηγυρίζουν για την διαφαινόμενη ανάκαμψη της οικονομίας: Ανεγκέφαλοι, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.