Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Η ΧΙΟΣ ΚΑΙΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Σχετικό: Κυβέρνηση κλαυσίγελως... οι βουλευτές (Μουσουρούλης και Τριαντάφυλλος) της Χίου τι έκαναν;

Ο ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

«Οι εθνικές αρχές, που είναι αρμόδιες, δεν απευθύνθηκαν ποτέ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης». Αυτή ήταν η απάντηση που έλαβε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, όταν ζήτησε από την Κομισιόν να διερευνήσει την δυνατότητα χρηματοδότησης των καταστροφών στην Χίο. Η κυβερνητική απάντηση στο θέμα που ανέκυψε είναι ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για να μπορέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο. Την ίδια στιγμή, όμως, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Κώστας Γανιάρης, δηλώνει ότι «πρόκειται για ζήτημα κακής πολιτικής διαπραγμάτευσης από πλευράς του Υπουργείου», καθώς οι ίδιοι είχαν εμπρόθεσμα καταθέσει φάκελο με πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, ζήτησε να...
διερευνηθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την χρηματοδότηση των καταστροφών που υπέστη η Χίος τον Αύγουστο του 2012, επικαλούμενος τον Κανονισμό 2012/2020, σύμφωνα με τον οποίο, δίνεται η δυνατότητα εξαιρετικά ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε νησιά όπως της Ελλάδας αλλά και σε υπερπόντια νησιά, όπως η Ρεουνιόν, η Μαρτινίκα, και η Μαδέρα, με μόνο όρο, η καταστροφή να έχει «σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής ζητούσε να πληροφορηθεί αν εμπίπτει σύμφωνα μετα παραπάνω, η περίπτωση της Χίου στον Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και αν υπάρχει δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας.

Απαντώντας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα διαρθρωτικά Ταμεία, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι «οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν, συνεπώς, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή, όμως, δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στην Χίο. Η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή».

Η απάντηση του Επιτρόπου Χαν, που εκθέτει την κυβέρνηση δείχνοντας ότι δεν έδρασε καθόλου προς επίλυση του συγκεκριμένου αιτήματος, υπήρξε αφορμή και για την κατάθεση αντίστοιχης ερώτησης από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ. «Η ελληνική κυβέρνηση έχασε την προθεσμία διεκδίκησης ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι της Χίου και κυρίως οι μαστιχοπαραγωγοί, αφού ουδέποτε δέχθηκε αίτημα χρηματοδότησης από την ελληνική κυβέρνηση», σχολιάζει το κ. Κουίκ απευθύνοντας την ερώτηση στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Ναυτιλίας.

ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

«Εμείς το στείλαμε 18 Οκτωβρίου και η προθεσμία έληγε στις 27 του ίδιου μήνα. Ο φάκελος περιείχε και σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής. Το υποβάλαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης που είναι αρμόδιο. Το κόστος των ζημιών δεν είναι, βέβαια, το 0,6% του ΑΕΠ που απαιτείται», δήλωσε ο Κώστας Γανιάρης, αντιπεριφερειάρχης Χίου.

«Όμως το υπουργείο επέλεξε ότι δεν έπρεπε να το προωθήσει. Για αυτό είναι ζήτημα πολιτικής διαπραγμάτευσης. Κακώς δεν δώσαμε αυτή την μάχη. Τώρα οι αρμόδιοι έχουν την ηθική υποχρέωση να υλοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα είτε μέσω των ΕΣΠΑ είτε μέσα από εθνικούς πόρους. Δεν υπάρχει λόγος να φαγωθούμε για το τι έγινε και ποιος φταίει. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξανασταθούν στα πόδια τους», συμπληρώνει ο ίδιος.

ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι το αποκλειστικά αρμόδιο Υπουργείο είναι το Ανάπτυξης. «Η δικιά μας αρμοδιότητα εξαντλείται στο να ενημερώσουμε την περιφέρεια ότι έχει αυτή την δυνατότητα. Η περιφέρεια αιτήθηκε εμπρόθεσμα την χρηματοδότηση και το ζήτημα έμεινε στο Ανάπτυξης», μας αναφέρουν.


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.