Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Έρχεται το Ιππικό… έρχεται η FED!

Γράφει ο Δευκαλίων *

«Πολλοί θα αντιτείνουν. Καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης το ευρώ ήταν πάντα ακριβότερο του δολαρίου. Άρα οι επενδυτές προτιμούσαν το ευρώ γιατί το θεωρούσαν σταθερότερο νόμισμα. Μέγιστο λάθος.
Από τις αρχές του Αυγούστου 2007 έως τις αρχές του Φεβρουαρίου 2011 το ενεργητικό της FED είχε αυξηθεί κατά 182,9% και τον Φεβρουάριο 2011 ήταν περίπου 2,47 τρις δολάρια. Ήτοι στις αρχές Αυγούστου 2007 το ενεργητικό της FED ήταν περίπου 870 δις δολάρια.
Από τις αρχές του Αυγούστου 2007 έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2011 το ενεργητικό της ECB είχε αυξηθεί κατά 68,6% και ήταν τον Φεβρουάριο 2011 περίπου 2,01 τρις ευρώ. ήτοι στις αρχές Αυγούστου 2007 το ενεργητικό της ECB ήταν περίπου 1,19 τρις ευρώ.
Στις αρχές Αυγούστου 2007 η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ήταν 1,3663. της Στις αρχές Φεβρουαρίου 2011 η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ήταν 1,3755. Σχεδόν ανεπαίσθητη διαφορά. Όμως στην διάρκεια των 3,5 ετών έχουν κυκλοφορήσει τριπλάσια δολάρια και διπλάσια ευρώ. Το δολάριο όμως έχει πετύχει να κρατήσει την αξία του σε σχέση με το ευρώ. Άρα ποιο είναι το πιο αξιόπιστο νόμισμα. Μάλλον το δολάριο. Αυτό προτιμούσαν και σε αυτό επένδυαν κατά προτίμηση οι επενδυτέ
ς»
Απόσπασμα από το βιβλίο του Δευκαλίωνα
Αυταρχικός Καπιταλισμός,
που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο
Το απόσπασμα αυτό παρατίθεται για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζουν σήμερα αρκετές από τις χώρες του ευρώ. Το να λέει και να διακηρύττει κάποιος υπέρ της αξιοπιστίας του ευρώ είναι ανοησία, χωρίς ταυτόχρονα να συγκρίνει το ευρωπαϊκό νόμισμα με ισάξια νομίσματα άλλων οικονομικών υπερδυνάμεων.
Και η σύγκριση μεταξύ ευρώ και δολαρίου, σε συνθήκες και με στοιχεία κρίσης, είναι η πλέον αξιόπιστη. Και η σύγκριση όπως φαίνεται από το παραπάνω παράδειγμα αποβαίνει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υπέρ του δολαρίου. Αν θέλετε υπάρχουν ακόμα πιο απλά παραδείγματα για να...
αποδείξουν το παραπάνω συμπέρασμα.
Η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και οσονούπω και η Ιταλία είναι αποκλεισμένες από τις διεθνείς χρηματαγορές. Δηλαδή περισσότερο από τα 3/8 της οικονομίας της ζώνης του ευρώ δεν μπορεί να δανεισθεί.
Γνωρίζει κανείς από τους αναγνώστες μας κάποια πολιτεία των ΗΠΑ που είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς χρηματαγορές; Μάλλον κανένας αφού καμιά πολιτεία των ΗΠΑ δεν είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Στις πρόσφατες εκλογές το κυρίαρχο δίλημμα ήταν «Ευρώ ή Δραχμή». Τότε η στήλη είχε λοιδορήσει αυτό το δίλημμα ανταπαντώντας: «Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι μετά από ένα χρόνο θα υπάρχει το ευρώ στην μορφή που είναι σήμερα;». Και η ζωή έρχεται να μας δικαιώσει σχεδόν άμεσα.
Το Ευρώ, άρα και η Ελλάδα, βρίσκονται σε μία τεράστια συστημική κρίση. Το μέλλον είναι προδικασμένο. Αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει την μήνι των αγορών που επένδυσαν στο ευρώ και βλέπουν τώρα ότι μπορούν να χάσουν τα χρήματα τους. Και αναφέρουμε ότι η ΕΚΤ θα είναι αυτή που θα πρέπει να σηκώσει το τείχος προστασίας, γιατί είναι ο μόνος ευρωπαϊκός μηχανισμός που μπορεί να το κάνει αγοράζοντας τα ευρώ που θα πωλούνται μαζικά στις χρηματαγορές. Και η ΕΚΤ, όπως ήδη γνωρίζουμε, έχει υποθηκευμένο τον ισολογισμό της αφού περίπου το 1/3 του ενεργητικού της είναι τοξικά ομόλογα. Άρα πρόβλημα…
Ποιος θα βοηθήσει την προβληματική ΕΚΤ προκειμένου να μην διαταραχθεί η παγκόσμια νομισματική ισορροπία;
Η Γερμανία δύσκολο. Απ’ ότι φαίνεται χάνει την ιστορική της ευκαιρία να αναδειχθεί σε πανευρωπαϊκή δύναμη. Έρχεται το Ιππικό… έρχεται η FED!

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Hot Doc, 5 Ιουλίου 2012.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.