Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Σταματήστε τους νεοφιλελεύθερους!

Γράφει ο Δευκαλίων

Ερώτηση: Κύριοι, τι σκοπεύετε να κάνετε για να ξεφύγει η χώρα μία ώρα αρχύτερα από το Μνημόνιο

Στον χθεσινό Δευκαλίωνα δώσαμε ήδη μία απάντηση για το πώς μπορεί η χώρα μας να ξεφύγει μία ώρα αρχύτερα από το Μνημόνιο. Δεν την σκεφτήκαμε μόνοι μας ούτε εφεύραμε εμείς πρώτοι τον τροχό. Απλά παρακολουθούμε τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο και αντλούμε παραδείγματα (τηρουμένων των ιστορικών, πολιτικών, νομικών και οικονομικών παραμέτρων) που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην πατρίδα μας.
Συγκεκριμένα και με αφορμή το παράδειγμα της πολιτικής στάσης της Προέδρου της Αργεντινής Χριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, η οποία αποφάσισε να επανα-εθνικοποιήσει την πετρελαϊκή εταιρεία YPF, είπαμε κάτι παρά πολύ απλό. Αντί να ξεπουλάμε τον πλούτο της χώρας σε εξευτελιστικές τιμές γιατί δεν κάνουμε κάτι πιο απλό. Να εκμεταλλευθούμε αυτό τον πλούτο για να ξεχρεώσουμε μία ώρα αρχύτερα. Φυσικά αυτή η πρόταση προσκρούει σε συμφέροντα που περιμένουν να αγοράσουν έναντι πινακίου φακής αυτό τον πλούτο, αλλά και σε κατεστημένες νεοφιλελεύθερες αντιρρήσεις.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με μία αγαπημένη της στήλης. Την τέως Υπουργό Παιδείας και νυν Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Άννα Διαμαντοπούλου. Η συγκεκριμένη κυρία αφού πέτυχε το ακατόρθωτο, δηλαδή να αφήσει τους μαθητές χωρίς βιβλία ολόκληρη την σχολική χρονιά, βγήκε σήμερα και δήλωσε την θέση της για το νέο οικονομικό μοντέλο που θα πρέπει να υιοθετήσει η χώρα προκειμένου να...
ξαναμπεί στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης.
Τι μας είπε λοιπόν η εν λόγω φέρελπις πολιτικός; (αντιγράφουμε από το www.euro2day.gr)
·       «Στο επίπεδο των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η λογική της μικρό-επιχειρηματικότητας δεν λειτουργεί πλέον, υποστηρίζοντας ότι σήμερα θα πρέπει να αξιοποιηθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις, συνενώσεις και για δημιουργία clusters (σσ ελεύθερη μετάφραση μεγάλα επιχειρηματικά group), προκειμένου το μέγεθος της ελληνικής επιχείρησης να μεγαλώσει και να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα».
Ακόμα και ο κατ’ εξοχήν θεωρητικός της οικονομικής θεωρίας laissez faire (ελεύθερης οικονομίας), ο περιβόητος Adam Smith, αποστρέφεται και απορρίπτει την δημιουργία ολιγοπωλίων. Θεωρεί ότι τα ολιγοπώλια διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και διαταράσσουν ελεύθερη λειτουργία της αγοράς. Τέλος πιστεύει ότι η λειτουργία ολιγοπωλίων είναι η πρώτη αρνητική παράμετρος για την δημιουργία οικονομικής κρίσης. Αυτά λέει ο Adam Smith, ο θεωρητικός της ελεύθερης οικονομίας, τα αντίθετα λέει η ελληνίδα κα. Άννα Διαμαντοπούλου κήρυκας του ελληνικού νεοφιλελευθερισμού.
Κάτι ανάλογο με την κα. Άννα Διαμαντοπούλου έλεγε και έπραξε και ο περιβόητος Alan Greenspan, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ έως το 2006. Για ιστορικούς λόγους αναφέρουμε ότι ο Alan Greenspan επέτρεψε να καταργηθεί η νομοθεσία Glass-Steagall με την οποία απαγορεύονταν η συγχώνευση Εμπορικών και Επενδυτικών τραπεζών. Δημιουργήθηκαν έτσι τραπεζικά ολιγοπώλια τα οποία ήταν πολύ μεγάλα για να αποτύχουν, σύμφωνα με την νεοφιλελεύθερη δοξασία. Χρεοκόπησαν όμως και προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Τώρα έρχεται η κα. Άννα Διαμαντοπούλου να μας προτείνει να φτιάξουμε ολιγοπώλια, τα οποία αν παρ’ ελπίδα καταρρεύσουν θα οδηγήσουν την Ελληνική Οικονομία σε χειρότερη άβυσσο από αυτή την οποία βρίσκεται σήμερα.
Συμπέρασμα: αυτοί οι άνθρωποι λόγω άγνοιας και νεοφιλελεύθερης δογματικότητας είναι επικίνδυνοι. Είναι ικανοί να μας οδηγήσουν μόνο σε πιο μεγάλα αδιέξοδα. Και εδώ προκύπτει ένα ακόμα διακύβευμα των εκλογών. Να σταματήσουμε τον επελαύνοντα νεοφιλελευθερισμό που το μόνο που κάνει είναι να προωθεί το βραχυπρόθεσμο οικονομικό συμφέρον του.
Σταματήστε τους νέοφιλελεύθερους!

* φωτομοντάζ "Το Γρέκι"


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.