Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2018: Όσα γίνουν το νέο έτος, εμείς τα λέμε από ΠΡΙΝ


ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2018: Όσα γίνουν το νέο έτος, εμείς τα λέμε από ΠΡΙΝ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ 

Κι αν κάποια …τρελά «βγουν» αληθινά, μην πείτε ότι φταίμε εμείς

Κουράγιο, 43 χρόνια μείνανε…



 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ


Αρχίζουν οι εργασίες της Βουλής. O απόηχος της εορταστικής περιόδου επηρεάζει εν μέρει το περιεχόμενο των συζητήσεων. Ένταση επικρατεί όταν ο Νίκος Δένδιας της ΝΔ, σε μια αποστροφή του λόγου του, αναφέρει: «Αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της γέννησης του Ιησού, τα Χριστούγεννα δεν θα τα γιορτάζαμε σήμερα έτσι. Η Φάτνη δεν θα είχε στηθεί εξ αιτίας του φόβου απέναντι στον ΕΝΦΙΑ. Οι βοσκοί, οι άγγελοι και οι Μάγοι, αντί να ατενίζουν το θείο βρέφος με ευλάβεια, θα διαβουλεύονταν μεταξύ τους για να δουν αν έπρεπε να καταγραφούν ως φιλοξενούμενοι, στην διαδικασία του κοινωνικού μερίσματος».
Ο Ευ. Τσακαλώτος απαντά: «Είναι too much το θράσος σας να τα λέτε αυτά, εσείς  που μαζί με το ΠΑΣΟΚ φορτώσατε περικοπές 60 δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό. Ήσασταν χειρότεροι κι από τις δέκα πληγές του Φαραώ. Έξι δισεκατομμύρια για κάθε πληγή ήσασταν». Τα πνεύματα ηρεμούν κατόπιν επίμονων εκκλήσεων του προέδρου του σώματος, Νίκου Βούτση.
Η αστυνομία διοργανώνει γιορτή για την κοπή της πίτας. Έξω από το χώρο συγκεντρώνονται αντιεξουσιαστές, πετάνε φειγ βολάν και φωνάζουν συνθήματα, όπως: «Τώρα οι χαφιέδες μοιράζουν κουραμπιέδες», «Ο κόσμος θα χαρεί, αν σας πνίξει το φλουρί». Η ΝΔ και τα κόμματα που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής ζητούν έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, για να συζητηθεί το ζήτημα «των τεράστιων κυβερνητικών ευθυνών για την πρωτοφανή ανομία και την ανεμπόδιστη επιχείρηση κατατρομοκράτησης των σωμάτων ασφαλείας».
Αρχίζουν πάλι να διεκπεραιώνονται πλειστηριασμοί, αλλά χωρίς να ισχύει πλέον ο «νόμος Κατσέλη». Ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει ότι θα παρασχεθεί κάθε προστασία στους συμβολαιογράφους.
Στις 22 του μήνα το Eurogroup επικυρώνει την 3η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. «Αυτά είναι τα πιο ωραία κάλαντα, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη», δηλώνει ο Ευ. Τσακαλώτος. «Μπροστά μας έχουμε τον Κουασιμόδο και αυτός νομίζει ότι βλέπει τη Σκάρλετ Γιόχανσον», σχολιάζει social media ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ανακοινώνονται στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Επιταχύνονται οι πλειστηριασμοί, εν μέσω διαμαρτυριών και εκδηλώσεων οργής. Στο breefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτάται: «Από πού προκύπτει ότι κυνηγάτε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές; Βλέποντας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, διαπιστώνουμε ότι επί συνόλου 87 δισεκατομμυρίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, όλων των ειδών, τα 37,4, που αντιστοιχούν στο 78% των επιχειρηματικών, είναι μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεμονωμένων επαγγελματιών. Αυτοί είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές»;
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντά με βλέμμα σπινθηροβόλο: «Αγαπητέ μου, για πλάκα νομίζετε ότι κάναμε, ως ΣΥΡΙΖΑ, τόσες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Οκτωβριανή Επανάσταση; Δεν ξεχνάμε πως και η μικρή εμπορευματική παραγωγή αναπαράγει τον καπιταλισμό. Καμία ασυλία, λοιπόν, στα γρανάζια του. Όποιος χρωστά, θα πληρώνει. Διότι ακόμη κι αν δεν είναι αυτοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, είμαστε εμείς στρατηγικοί, καλοί επαναστάτες».
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου προκαλεί εντύπωση, εντός κι εκτός συνόρων. Το Spiegel εξαίρει την ικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα να εφαρμόζει το μνημόνιο με «μπολσεβίκικη επιχειρηματολογία». Η «κόκκινη λαίλαπα εξαφανίζει ό,τι απέμεινε από την ελληνική μεσαία τάξη», δηλώνει ο Μάκης Βορίδης. Οι Πέτρος Τατσόπουλος, Κώστας Μπογδάνος, Πάσχος Μανδραβέλης, Ανδρέας Λοβέρδος σε κοινή τους δήλωση καλούν τη Νατάσα Μποφίλιου «να πάρει ξεκάθαρη θέση», αν θα έβγαινε στο βουνό υπέρ των «νεοκομμουνιστών του ΣΥΡΙΖΑ» ή των μικρομεσαίων.
Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν μερική ικανοποίηση για το πνεύμα της επιχειρηματολογίας Τζανακόπουλου, αλλά και για τις επιφυλάξεις τους «ως προς το τελικό δια ταύτα», δοθέντος «ότι τμήμα της λενινιστικής παράδοσης είναι και η ΝΟΠ, η Νέα Οικονομική Πολιτική».
Προσωρινή παρεξήγηση προκαλεί η ανακοίνωση των «53» για τη ΝΟΠ. Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητά να μάθει τι δουλειά έχει ο Ναυτικός Όμιλος Πειραιά με το θέμα των πλειστηριασμών. Όταν πληροφορείται τι σημαίνουν τα αρχικά «ΝΟΠ», σχολιάζει, παρουσία συνεργατών του: «Τι να σας κάνω, βρε παιδιά; Εμείς στο ΠΑΣΟΚ διαβάζαμε λίγο από Σαμίρ Αμίν, όλα τα κείμενα του Ανδρέα και, για ξεκούραση, τις συνεντεύξεις της Ρίτας Σακελλαρίου. ΟΚ, ένα λάθος έκανα, δεν μου ’φυγε και καμιά πετρελαιοκηλίδα».
Τετραμερής συνάντηση κορυφής, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. Αιγύπτου, στην Αθήνα.

ΜΑΡΤΙΟΣ
Πραγματικός «γδάρτης», στις αρχές του, ο μήνας. Κύμα ψύχους και αιθαλομίχλη στα αστικά κέντρα, εξ αιτίας της μαζικής καύσης, ακόμη και νοβοπάν. Αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων γίνεται το «κούρεμα», κατά 50%,  της ετήσιας δαπάνης για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ερίζουν για το πότε ακριβώς ο κόσμος κρύωνε περισσότερο. «Τώρα την κοινωνία τη ζεσταίνει, αν μη τι άλλο, η προοπτική της εξόδου από τα μνημόνια», ανακοινώνει το Γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος. «Με τέτοιες κρυάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ επιβαρύνει περισσότερο τους πολίτες», απαντά το αντίστοιχο της ΝΔ.
Αρχίζουν στις 16 του μήνα και ολοκληρώνονται στις 18 οι εργασίες του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. Στο τέλος τους, μερικοί ηλικιωμένοι σύνεδροι φωνάζουν το σύνθημα «στις 18, σοσιαλισμό». Έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα αμηχανίας, η Φώφη Γεννηματά παίρνει το λόγο και, χαμογελώντας, εξαίρει «αυτόν τον θρίαμβο της ιστορικής μνήμης, έστω κι αν οι εποχές έχουν αλλάξει και τα ζητούμενα δεν είναι ακριβώς τα ίδια». Σε ρεπορτάζ καταγράφεται ψιθυριστό σχόλιο του Δημήτρη Κρεμαστινού: «Αν η Φώφη μπορεί και παρουσιάζει ως αποκύημα ιστορικής μνήμης τα προεόρτια της γεροντικής άνοιας, σημαίνει ότι από ελιγμούς το Κίνημα μπορεί να πάει καλά».
Η Φώφη δηλώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα γίνει πάλι δύναμη, που θα διεκδικήσει την εξουσία. Το Διαδίκτυο πλημμυρίζει με ιδέες για μια «σκιώδη κυβέρνηση» του Κινήματος. Δημοφιλέστερη πρόταση είναι αυτή της τοποθέτησης των Θ. Τσουκάτου-Τ. Μαντέλη στη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Ανακοινώνονται νέες στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, «προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των 375 εκατ. ευρώ που κατέβαλε η ΔΕΗ για υπηρεσίες κοινής ωφελείας, στα έτη 2012-2015». Μαζικές διαμαρτυρίες καταναλωτών. «Προσέχουμε για να έχουμε» δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας πως η εξοικονόμηση ρεύματος πρέπει να γίνει προτεραιότητα κάθε νοικοκυριού.
Σε αυτό το πνεύμα, η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ απασχολούμενων στον τομέα της Αισθητικής-Δερματολογίας εκδίδει ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο, με το οποίο υπενθυμίζει ότι τα ντους με κρύο νερό δεν είναι ευεργετικά μόνον από οικονομικής πλευράς, αλλά και από δερματολογικής. «Σφικτό το δέρμα, χαλαρή η τσέπη-σκέψου τώρα και κάν’ το, πρέπει», είναι το σχετικό σλόγκαν. Οι «53» ζητούν να αποσυρθεί το φυλλάδιο, που εμφανίζει το κόμμα να υποτιμά το πρόβλημα του κόσμου. Εισακούονται και  δηλώνουν ικανοποιημένοι.
Σάλος με τους πλειστηριασμούς, καθώς γνωστοποιείται ότι βγαίνουν στο σφυρί πρώτες κατοικίες 60 και 70 τετραγωνικών. Σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου διατείνεται ότι εξελίσσεται «εκστρατεία αισχρής παραπληροφόρησης». Την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός καλεί σε έκτακτη σύσκεψη τους διοικητές των τραπεζών και τους ζητά να κάνουν όσα χρειάζονται, για να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία.
Σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, το BBC σχολιάζει: «Η σύγχρονη Ελλάδα δείχνει να εμπνέεται από τη βαλκανική κληρονομιά. Οι μεν πολίτες της λαμβάνουν μισθούς πού όλο και εντονότερα θυμίζουν τους βουλγαρικούς, η δε ηγεσία αρχίζει να αντιγράφει έναν διάσημο Ρουμάνο, τον Ιονέσκο. Μα ακόμη κι αυτός, ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του Θεάτρου του Παραλόγου, θα δυσκολευόταν να φανταστεί αυτό που κάνει η κυβέρνηση των Αθηνών: Καλεί τους τραπεζίτες να σταματήσουν να δικαιώνουν όσα η ίδια λέει πως είναι ψέματα. Αλλά αν είναι ψέματα, τι ακριβώς θέλει από τους τραπεζίτες;».
Βράδυ 29ης του μήνα: Άγριο ξύλο στις κερκίδες του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας, προτού αρχίσει ο αγώνας ΠΑΟ-ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, συγκρούονται, ανά δύο, τέσσερις κατηγορίες οπαδών του Παναθηναϊκού: Οι «υπέρ» και οι «κατά» της οικογένειας Βαρδινογιάννη στο ένα «μέτωπο». Στο άλλο, όσοι κοινοποιούν την επιθυμία τους να χάσει η ομάδα, προκειμένου να κατακτήσει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ κι όχι ο Ολυμπιακός συγκρούονται με εκείνους, οι οποίοι θεωρούν εξωφρενική αυτήν την ευχή, δοθέντος ότι αν ηττηθεί ο Παναθηναϊκός, ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος (θεωρητικός, έστω) να  υποβιβαστεί. Ο ΠΑΟΚ επικρατεί με 1-0 σε ένα ματς, έπειτα από το οποίο διαμαρτύρονται σφοδρότατα για τη διαιτησία ο ΠΑΟ, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ.
Τετραμερής συνάντηση κορυφής, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, στο Κάιρο.

ΜΑΪΟΣ 
Για τη θωράκιση της διαδικασίας των πλειστηριασμών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, καταθέτει τροπολογία, βάσει της οποίας καθίσταται ιδιώνυμο αδίκημα και επισύρει αυστηρότατες ποινές «το βήξιμο ή το φτέρνισμα σε απόσταση μικρότερη των τριών μέτρων από συμβολαιογράφο που ασκεί τα καθήκοντά του». Διαδηλώσεις διοργανώνουν το ΚΚΕ, η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και κινήσεις πολιτών. Έντονη διαμαρτυρία εκφράζουν και οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός αποσύρει την τροπολογία και καταθέτει νέα. Αυτή ορίζει ότι το βήξιμο και το φτέρνισμα ενώπιον συμβολαιογράφων δεν θα θεωρείται αδίκημα, σε δυο περιπτώσεις: Πρώτη: Εάν η αστυνομία έχει κάνει χρήση χημικών, που προκαλούν βήχα και φτάρνισμα. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση οι παθόντες θα πρέπει να θεωρηθούν «παράπλευρες απώλειες», δηλαδή να μην αναγνωριστούν ανάμεσα σε «ταραξίες που θα έχουν αναγκάσει την ΕΛΑΣ να προβεί σε ρίψη χημικών».
Η δεύτερη περίπτωση απαλλαγής είναι να διαθέτουν χαρτί από γιατρό ότι πάσχουν από κρυολόγημα, οπότε το βήξιμο ή φτέρνισμα δεν θα εκλαμβάνεται σκόπιμη ενέργεια «έμμεσου εκφοβισμού των συμβολαιογράφων ή απόπειρας να αποσπαστεί η προσοχή τους». Τέλος, έπειτα από πιέσεις των «53», ο Στ. Κοντονής δέχθηκε να οριστεί στα  τέσσερα μέτρα (απόστασης από συμβολαιογράφο) η απαγορευμένη ζώνη.
Εν μέσω όλων αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 50 ετών από την εξέγερση του Μάη του 1968, στη Γαλλία. «Το θέμα είναι να αποδείξουμε πως δικαιώνουμε το “η φαντασία στην εξουσία” ουσιαστικά κι όχι επειδή υποσχόμαστε έξοδο από τη μνημόνια τον Αύγουστο», σχολιάζουν οι «53». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχόλιο αυτό προκαλεί δυσφορία στο Μαξίμου, πηγές του οποίου λένε: «Αυτή τη φορά οι σύντροφοι το παράκαναν».
Ο ΠΑΟΚ αναδεικνύεται πρωταθλητής. Ο Ιβάν Σαββίδης κηρύσσει πενθήμερο γλέντι στην πόλη, η οποία φωταγωγείται με απόφαση του δημάρχου Μπουτάρη. Οι οπαδοί της ομάδας αποθεώνουν τον Σαββίδη στη φιέστα που διοργανώνεται στην Τούμπα. Τριάντα χιλιάδες μέσα στο γήπεδο και άλλες δέκα έξω από αυτό, φωνάζουν ρυθμικά: «Είμαστε όλοι high, είμαστε όλοι up, φέρε να φουμάρουμε όλοι μας ΣΕΚΑΠ».
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης χαρακτηρίζει τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος «ποντιακό ανέκδοτο» και καθιστά υπεύθυνη την κυβέρνηση. Αλλά και ο Δημήτρης Μελισσανίδης δηλώνει: «Ο  ΠΑΟΚ ευνοήθηκε σκανδαλωδώς, με λύπη μου διαπιστώνω πως η εξυγίανση ξευτιλίστηκε». Στη συνέχεια ζητά από την κυβέρνηση να εκταμιεύσει άλλα 15 εκατομμύρια, για την ολοκλήρωση της κατασκευής γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Ανακοινώνονται νέες στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Στη Ρωσία αρχίζουν οι αγώνες του ποδοσφαιρικού Μουντιάλ. Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδει σενάρια, σύμφωνα με τα οποία οι δανειστές ζητούν να μειωθεί το αφορολόγητο και να συρρικνωθούν οι συντάξεις 1,1 εκατ. ανθρώπων μέσα στο 2018 — κι όχι από την αρχή του 2019. «Τίποτε δεν θα νοθεύσει την ικανοποίηση από το τέλος των μνημονίων, τον μεθεπόμενο μήνα», δηλώνει.
Ερωτηθείς ποιο νόημα έχει αυτή η έκφραση ικανοποίησης, αφ’ ης στιγμής είναι δεδομένες οι προαναφερθείσες περικοπές για το 2019 και οι δεσμεύσεις έως το 2060, ο Δ. Τζανακόπουλος απαντά: «Ο χρόνος κυλά γρηγορότερα απ’ όσο νομίζουμε, η Ευρώπη –δεν μπορεί– κάποια στιγμή θ’ αλλάξει προς το καλύτερο και σε τελική ανάλυση εδώ μας έφεραν οι δυνάμεις που κυβέρνησαν πριν από εμάς. Πάλι θα τα λέμε;»
Η ΝΔ δίνει στη δημοσιότητα τις συμπληρωματικές θέσεις της για την  ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Μεταξύ άλλων προτείνει την καθολική ιδιωτικοποίηση των νεκροταφείων, καθώς και τη λειτουργία ιδιωτικών ουρητηρίων και αφοδευτηρίων. «Δύσοσμη η νεοφιλελεύθερη παράκρουση της ΝΔ» σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Τετραμερής συνάντηση κορυφής, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, στη Λευκωσία.


ΙΟΥΛΙΟΣ
Μήνας έντονης κινητικότητας στα διεθνή θέματα. Η Βουλγαρία παραδίδει στην Αυστρία την προεδρία της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μιλώντας για το προσφυγικό, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς γνωστοποιεί την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες  «θα σέβονται απολύτως την αρχή των ποσοστώσεων, μόνο που οι ποσοστώσεις δεν θα αφορούν υποδοχές, αλλά αποστολές». Και εξηγεί:
«Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό στρατιωτικό σώμα, συγκροτημένο στη βάσει δίκαιων ποσοστώσεων, που θα καταλαμβάνει χώρες, των οποίων οι αρχές αδυνατούν ή δεν θέλουν να συγκρατήσουν τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Η προσωρινή κατοχή θα τερματίζεται όταν διασφαλιστεί πως δεν θα έλθει εδώ κανείς».
Το Βερολίνο χαρακτηρίζει «κάπως υπερβολική» την ιδέα του Κουρτς. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δηλώνει πως «αν λειανθούν ορισμένα σημεία, ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης».
Στον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας η Αργεντινή επικρατεί της Γερμανίας. Τελικό σκορ 2-1, με ένα γκολ και μια ασίστ του Μέσι. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, δηλώνει ότι ο Μέσι θα πρέπει να ανακηρυχτεί «παίκτης του 21ου αιώνα». Εξοργισμένος ο Κριστιάν Ρονάλντο απειλεί να μην αγωνιστεί εφεξής με την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, εάν η κυβέρνηση της χώρας του δεν απελάσει τουλάχιστον πέντε Ρώσους διπλωμάτες, διαμαρτυρόμενη για τη δήλωση του Πούτιν.
Ανακοινώνονται νέες στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Σε πανηγυρική συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει σειρά πανηγυρικών εκδηλώσεων για «την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια». Σύμφωνα με πληροφορίες, «απορρίπτεται ευγενικά» πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για πραγματοποίηση στρατιωτικής παρέλασης, ως στοιχείου του εορτασμού. Αντιθέτως, εγκρίνεται η ιδέα για πανηγυρικούς κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό,  σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθ’ όλον τον μήνα.
«Γιορτάζουν μόνο τα βλήματα», «μπουμ και ψέματα πιο χοντρά κι από τις αυγουστιάτικες μύγες», είναι μερικά από τα επικριτικά σχόλια του αντιπολιτευόμενου Τύπου. Οι «53» εκφράζουν τη διαφωνία τους ως προς τη διοργάνωση δημοτικών χορών στην πλατεία Συντάγματος. Οι χοροί αυτοί γίνονται αντικείμενο γενικότερης χλεύης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει: «Δεν είναι ώρα για μικρόψυχες κριτικές. Πρέπει να γιορτάσουμε και θα γιορτάσουμε. Σε τελική ανάλυση, κάτι είχαμε πει για νταούλια και χορούς. Ε, αν οι αγορές είναι ξενέρωτες και δεν θέλουν να χορέψουν, να μη σώσουν. Θα χορέψουμε εμείς».
Τετραμερής συνάντηση κορυφής, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, στο Τελ Αβίβ.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ    
Μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι θα υπερβούν τα 2,2 δισ. ευρώ τα συνολικά ετήσια έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. «Με αυτά τα λεφτά θα ασκήσουμε κοινωνική πολιτική με αριστερό πρόσημο», διαβεβαιώνει.
Η Θεσσαλονίκη, πάντως, «πνίγεται» στα χημικά, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν εντολή να διαλύσουν οπωσδήποτε τις διαδηλώσεις. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ισχυρίζεται ότι έγινε «λελογισμένη χρήση χημικών», που απλώς ο βαρδάρης τα «έστειλε» και σε σημεία απομακρυσμένα από «τις εστίες έντασης».
Αναβάλλονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ, διότι ο ισραηλινός στρατός είναι απασχολημένος με επιχειρήσεις στα κατεχόμενα, ως απάντηση στην ενέργεια Παλαιστινίων να σπάσουν τα τζάμια τριών νεόδμητων σπιτιών Εβραίων εποίκων. Σε δυο ημέρες  σκοτώνονται πάνω από 700 άμαχοι Παλαιστίνιοι. Ο διεθνής Τύπος προβαίνει σε παραλληλισμούς με τον Σεπτέμβριο του 1982 και τη σφαγή των αμάχων στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα στο Λίβανο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζητά «αυτοσυγκράτηση» από το Τελ Αβίβ, χαρακτηρίζοντας πάντως «απολύτως δικαιολογημένη» την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου κατηγορεί για «ελεεινό αντισημιτισμό» και «συμπάθεια προς τους τρομοκράτες» όσους αποδοκιμάζουν την επιχείρηση.
Στην Αθήνα επικρίνουν δριμύτατα την κυβέρνηση, για την ανάπτυξη στενών σχέσεων με το Ισραήλ το ΚΚΕ, η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πλεύση Ελευθερίας. «Άδικες και αβάσιμες» χαρακτηρίζει αυτές τις επικρίσεις ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Σε ανακοίνωσή του, ο Πάνος Καμμένος υπογραμμίζει ότι από τις 365 ημέρες του χρόνου «είναι μόλις 37 εκείνες που ξοδεύονται σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ».  Χαρακτηρίζει δε αυτό το στοιχείο ως «αποστομωτικό».

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ διαμαρτύρονται για τα υπάρχοντα κενά στα σχολεία, σε πολλά εκ των οποίων δεν λειτουργούν –ακόμη– τα ολοήμερα. «Υπομονή» ζητά ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σχολιάζοντας: «Έχει παρέλθει μόλις 1,5 μήνας αφ’ ότου απαλλαγήκαμε, ως χώρα, από τα μνημόνια. Δεν γίνονται όλα αμέσως. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία ημέρα».
Οι «53» καλούν τον υπουργό «να κατανοήσει ότι μια Παιδεία που από το 2010 έχει ριφθεί στα θηρία του μνημονιακού Κολοσσαίου δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει να πολύ την απελευθέρωσή της». Ο υπουργός Παιδείας δεν απαντά δημοσίως, αλλά σύμφωνα με ρεπορτάζ ζητά από το Μαξίμου να «βάλει λίγο πιπέρι στο στόμα των 53 Βρούτων».
Αναπάντεχη, εντυπωσιακή, αδιανόητη μέχρι πρότινος συνάντηση Μαρινάκη-Μελισσανίδη, που δείχνουν αποφασισμένοι να συντονίσουν τις κινήσεις τους «εναντίον του συστήματος που ευνοεί τον Ιβάν Σαββίδη». Στο Τσάμπιονς Λιγκ ο ΠΑΟΚ ηττάται με 2-0 εντός έδρας από τη Βασιλεία και ο Β. Μαρινάκης δεν προσπαθεί καν να κρύψει τη χαρά του. «Ούτε με δέκα τόνους Σουρωτή δεν θα χωνέψουν αυτά που θα πάθουν φέτος στην Ευρώπη», δηλώνει.
Ανακοινώνονται νέες στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Η αστυνομία διαλύει βίαια νέες διαδηλώσεις εναντίον των πλειστηριασμών. Μερικές ημέρες αργότερα διαλύει και συλλαλητήριο που θα έφθανε ως την ισραηλινή Πρεσβεία, ως «παρακλάδι» της μεγάλης πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Νέα τετραμερής συνάντηση κορυφής, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, στην Αθήνα. Ανακοινώνονται νέες στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διοχετεύει την πληροφορία ότι απέρριψε αίτημα, που «διακριτικά διατύπωσε» η ισραηλινή κυβέρνηση: Ζήτησε να μην επιτραπεί στο εξής να δώσουν συναυλίες, επί ελληνικού εδάφους, ο Roger Waters και άλλοι μουσικοί που πρωτοστατούν στο καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλώνει: «Εξηγήσαμε στους Ισραηλινούς φίλους μας ότι δεν γίνεται να περιορίσουμε την καλλιτεχνική κίνηση, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι μουσικοί πρεσβεύουν εξεζητημένες θέσεις. Νομίζω ότι το κατάλαβαν. Ελπίζω επίσης να καταλαβαίνουν όλοι, εδώ στην Ελλάδα, πόσο ισορροπημένη είναι η εξωτερική πολιτική μας».
Στις ΗΠΑ, ευαγγελιστές και μέλη του εβραϊκού λόμπι διοργανώνουν συγκεντρώσεις, υποστηρίζοντας το αίτημα του Τελ Αβίβ «να μποϋκοτάρονται διεθνώς όσοι καλλιτέχνες μποϋκοτάρουν το Ισραήλ». Στις συγκεντρώσεις αυτές καταστρέφονται μαζικά δίσκοι του Roger Waters.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα για τη «στήριξη-σίτιση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, με τις επικείμενες –από 1/1/19– μειώσεις συντάξεων, οι οποίες όμως αποτελούν τον επίλογο του μνημονιακού δράματος που έζησε η χώρα εξ αιτίας όσων κυβέρνησαν πριν από το 2015».
Του προγράμματος σίτισης επιμελείται προσωπικά η Θεανώ Φωτίου. «Αριστερή πολιτική δεν είναι ο μαξιμαλισμός, αριστερή πολιτική είναι να μην αφήνεις κανέναν νηστικό», δηλώνει μπροστά στις κάμερες, ενώ επιβλέπει τη διαδικασία μαγειρέματος.
Τα social media κατακλύζονται από σχόλια πρώην μελών ή οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα ακόμη και το “Avanti Popolo” το κάνουν “Avanti Broccolo». «Από το “τέλος στα μνημόνια με ένα νόμο, σε μία  συνεδρίαση” φθάσαμε στο ‘χορτάστε για σήμερα, σε μία συνεστίαση».
Η Βουλή διακόπτει τη λειτουργία της, για τις γιορτές. Στην τελευταία συνεδρίαση, πριν από την διακοπή, Τσακαλώτος και Δένδιας «πιάνουν» το θέμα Φάτνη-ΕΝΦΙΑ και βοσκοί/ άγγελοι-κοινωνικό μέρισμα από εκεί που το’ χαν αφήσει, τον Ιανουάριο.
Και φυσικά, ανακοινώνονται νέες στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ…

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.