Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Δεν την παλεύουν κάστανο! - Πιστοί προσκυνούν το κάστανο που έβρασε ο Άγιος Παΐσιος;

Αυτόν το λαό έχουμε και με αυτόν πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο και να ανατρέψουμε ένα σκοταδιστικό σύστημα, που δε μας χαρίζει κάστανο, παρά μόνο για να αποβλακώσει και να εξαθλιώσει πνευματικά τις μάζες.

Η είδηση έρχεται από την πόλη του Αγρινίου, όπου οι πιστοί προσκύνησαν τον (ανακηρυγμένο σε) άγιο Παΐσιο και κάποια λείψανά του, μεταξύ των οποίων κι ένα κάστανο, που το είχε βράσει το 1990, αλλά παραμένει -λέει- φρέσκο, όπως ήταν και τότε…
Στα social media στήθηκε ένα μικρό πανηγύρι σχετικά με το θέμα. Άλλοι θυμήθηκαν το μακαρίτη Βόγλη και την κλασική ατάκα του για τα (στάσου) μύγδαλα, άλλοι το σκίουρο του Ice Age και τον έρωτά του για ένα βελανίδι, ενώ κάποιοι καταλήγουν στο κλασικό “μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος“. Και το τρολάρισμα συνεχίζεται ανελέητο…
Το ζητούμενο φυσικά δεν είναι αυτό. Δε σκοπεύουμε να χλευάσουμε κανένα για τη θρησκευτική του πίστη. Εδώ όμως έχουμε μία περίπτωση που αγγίζει τα όρια της καθαρής ειδωλολατρίας, με το προσκύνημα ενός κάστανου! Μιλάμε για φαινόμενα που λογικά προσβάλλουν τους ίδιους τους χριστιανούς και τη θρησκευτική τους πίστη, που ευτελίζεται με τέτοια παγανιστικά έθιμα, που μας γυρίζουν πίσω από το Μεσαίωνα -αν υποτεθεί πως καταφέραμε ποτέ να προχωρήσουμε παρακάτω στο πνευματικό μας εποικοδόμημα.
Τα υπόλοιπα μόνο θλίψη μπορούν να μας προκαλούν. Γιατί (και) αυτόν το λαό έχουμε και με αυτόν πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο και να ανατρέψουμε ένα σκοταδιστικό σύστημα, που δε μας χαρίζει κάστανο, παρά μόνο για να αποβλακώσει και να εξαθλιώσει πνευματικά τις μάζες.
-------------------------------------------------
Πιστοί προσκυνούν το κάστανο που έβρασε ο Άγιος Παΐσιος;
Στην εποχή που επιστήμονες πέτυχαν να τηλεμεταφερουν ένα φωτόνιο στο διάστημα, σε μια μικρή γωνιά στη χερσόνησο του Αίμου όπου κατοικούν άνθρωποι που νιώθουν εθνική ...
υπερηφάνεια διότι μετέφεραν τα φώτα του πολιτισμού στην Ευρώπη, κάποιοι προσκυνάνε ένα καστανό.
  • ΑΛΗΘΕΙΑ
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν δημοσιεύσεις που με την πρώτη ματιά φαίνονται απίστευτες αλλά είναι αληθινές. Ένα κάστανο που είχε βράσει ο Άγιος Παϊσιος πριν πολλά χρόνια, τοποθετήθηκε σε τραπέζι στο Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο Αγρίνιο προκειμένου οι πιστοί να το προσκυνήσουν. Σύμφωνα με την Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τον Οκτώβριο του 1990, «ο Γέροντας Παΐσιος είχε δώσει ως ευλογία βρασμένα κάστανα σε μια ομάδα φοιτητών που τον είχε επισκεφθεί. Ένας εκ των φοιτητών, τυγχάνει να είναι και ο ένας εκ των δύο ιερέων που τέλεσαν την Αγρυπνία.»
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα οι παντόφλες του Αγίου στη Κύπρο και τα γυαλιά του στην Αργολίδα, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από χρήστες των κοινωνικών δικτύων.
Στη πρώτη περίπτωση, αμεση ήταν η αντίδραση της Εκκλησίας η οποία σχολιάζοντας την εικόνα που κυκλοφόρησε μέσω twitter την χαρακτήρισε τουλάχιστον προκλητική, ενώ στη δεύτερη, ο Μητροπολίτης Αργολίδας εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως δεν έχει δώσει «ευλογία» για να τεθούν προς προσκύνηση προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Παϊσίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ναού του Αγίου Δημητρίου, «Ο σκοπός που εκτέθηκε η ευλογία του Οσίου Παϊσίου, δεν είναι βεβαίως ειδωλολατρία αλλά τιμή στον Άγιο και ευλογία από αυτόν. Όπως μας διδάσκει η Αγία Γραφή, ο Θεός αρνείται την ειδωλολατρία, αλλά σε πολλά χωρία ευλογεί εικόνες και σκεύη, ζητώντας από το λαό σεβασμό σε αυτά (όπως π.χ. στο βιβλίο Εξόδου στα κεφάλαια ΚΕ΄, 7-18 και ΚΣΤ΄, 1-3)
Τι είναι όμως η πίστη στα είδωλα;
Ειδωλολατρία είναι η πίστη σε είδωλα και αντικείμενα και η θεοποίησή τους. Η λατρεία των ειδώλων πήρε τη μορφή της αστρολατρίας, της ανθρωπολατρίας, της λατρείας ζώων, ανθρώπων, αυτοκρατόρων, αγαθών ή κακών πνευμάτων, στα οποία αποδίδονταν υπερφυσικές ιδιότητες. Πιο ακραία μορφή ειδωλολατρίας είναι ο φετιχισμός, δηλαδή η θεοποίηση αντικειμένων, ασήμαντων πολλές φορές.
Πιθανότατα το «άγιο» κάστανο θα «αποσυρθεί» σύντομα, ωστόσο ήδη η ζημιά έχει γίνει αφού πολλοί άνθρωποι μέσω των κοινωνικών δικτύων έχουν σχολιάσει ιδιαίτερα αρνητικά την πράξη. Προφανώς τέτοιες κινήσεις σκανδαλίζουν και δεν βοηθούν, ενώ δεν θα είναι λίγοι και αυτοί που θα σχολιάσουν πως η Αγρυπνία για το κάστανο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καλοστημένο publicity stunt.
Μόνο ο ίδιος ο Θεός ξέρει, εάν δεν έχει ήδη αποστρέψει το πρόσωπό του για να μη βλέπει τα έργα των λειτουργών του. Καλωσορίσατε στο σκοτάδι της δεισιδαιμονικής Ελλάδας του 2017 (μ.Χ).
Θάνος Σ. Επαχτίτης

Θάνος Σ. Επαχτίτης

Αρθρογράφος - Ερευνητής
=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.