Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

«Καμμία διαπραγμάτευση με δυνάστες» – Ζωή Κωσταντοπούλου στο Plan B

Ακολουθεί η ελληνική μετάφρασή μου της αποδελτιωμένης ομιλίας της Ζωής Κωσταντοπούλου στο συνέδριο του «Plan B» (στη Ρώμη, 11/3/2017). Την παραθέτω ολόκληρη χωρίς σχολιασμό (εκτός από ένα μικρό «σημείωμα μεταφραστή» στο τέλος). Το video της ομιλίας (που έχει τώρα ελληνικούς υπότιτλους) δόθηκε σε προηγούμενη ανάρτηση, αλλά και στο τέλος της παρούσας.  (Omadeon)
Ζωή Κωσταντοπούλου: Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, είναι πολύ εγκαρδιωτικό να είμαι εδώ μαζί σας. Ας ξεκινήσω ευχαριστώντας ολόψυχα τους οικοδεσπότες μας για τη διοργάνωση αυτής της 4ης συνάντησης του ‘Σχεδίου Β’.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, εδώ είμαστε πάλι, σ’ αυτό το 4ο συνέδριο του Σχεδίου Β. μετά από Παρίσι, Μαδρίτη και Κοπεγχάγη, ξαναβρεθήκαμε για να επιβεβαιώσουμε την απόφαση και την ετοιμότητά μας να παλέψουμε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας μέσα στην Ευρώπη και στις ευρωπαϊκές χώρες, να πολεμήσουμε ενάντια στις αδικίες, στις αυταρχικές επιβολές, στους εκβιασμούς και αντι-δημοκρατικές πρακτικές της ΕΕ, να παλέψουμε για την ανάκτηση της κυριαρχίας από το λαό, για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, για τη λαϊκή κυριαρχία, την δημοκρατική και νομισματική ανεξαρτησία.
Δηλώνουμε ότι η έλλειψη της τελευταίας, η έλλειψη της νομισματικής κυριαρχίας μέσα στο ευρωπαϊκό σύστημα, στο σύστημα της ΕΕ, γίνεται το μέσο για να στερηθεί ο λαός την προηγούμενη, δηλαδή τη δημοκρατική και λαϊκή κυριαρχία. Το κοινό νόμισμα, το ευρώ, έχει γίνει όπλο κατά της δημοκρατίας.
Η ΕΕ ετοιμάζεται να γιορτάσει εδώ στη Ρώμη, τα 60 χρόνια μετά την υπογραφή (εδώ στη Ρώμη) των ιδρυτικών συνθηκών της. Αυτή τη στιγμή, που οι μηχανισμοί της ΕΕ λειτουργούν κυρίως (και απροκάλυπτα) ενάντια στους ευρωπαϊκούς λαούς, ενάντια στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ενάντια στην ευημερία των ευρωπαϊκών λαών και κοινωνιών, πρέπει να θέσουμε -και να απαντήσουμε- το εξής ερώτημα:
-Υπάρχει πραγματικά, κάτι άξιο εορτασμού; Όχι!
-Υπάρχει κάτι που να αξίζει υπερηφάνια; Όχι!
Αντίθετα, υπάρχουν πολλά για τα οποία η ΕΕ θάπρεπε να ντρέπεται και πολλά για τα οποία οφείλει συγγνώμη. ...
Θα μιλήσω τώρα ξανά για την Ελλάδα, για τη χώρα μου και το λαό μου, εκ μέρους της χώρας και του λαού μου, που υφίστανται την επιβολή ενός πραξικοπήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας μια Κυβέρνηση Προδοτών για την υλοποίηση των αντι-δημοκρατικών προσταγών τους. Αυτό το πραξικόπημα κατά της Ελλάδας συνίσταται στην ωμή και συνεχή παραβίαση μιας ξεκάθαρης λαϊκής εντολής: -Την ετυμηγορία του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015. Ο λαός ψήφισε ΟΧΙ, ένα ένδοξο ΟΧΙ με 61.3% !  (χειροκροτήματα)
Εγώ θα σας πω πώς νιώθω, κάθε φορά που αναφέρω αυτό το ΟΧΙ: Ο κόσμος δείχνει αλληλεγγύη, χειροκροτεί, κατανοεί… αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να υπερασπιστούμε αυτό το ΟΧΙ και πρέπει να το κάνουμε πραγματικότητα, διότι αυτό που υλοποιείται τώρα είναι ένα ‘ναι’.
Αυτή τη στιγμή οι δανειστές, τα όργανα της ΕΕ και των κρατών-μελών, έχουν επιβάλλει το ‘ναι’. Χρησιμοποίησαν την άρνηση ρευστότητας για κλείσιμο των τραπεζών, σαν κυριολεκτικό όπλο κατά του λαού, απειλώντας και προκαλώντας οικονομική και πιστωτική ασφυξία, χρησιμοποιώντας το παράνομο χρέος που επιβλήθηκε στη χώρα και στο λαό της, σαν εργαλείο για υποδούλωση του πληθυσμού. Και ο λαός συνέχισε να λέει ΟΧΙ, ο λαός συνέχισε να αντιστέκεται, είπε όχι σε νέα μέτρα λιτότητας, σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων που τώρα πια δεν καλύπτουν ούτε μία εβδομάδα επιβίωσης, ούτε καν τις ανάγκες μιας βδομάδας.
Ο λαός είπε ΟΧΙ στην καταχρηστική αρπαγή δημοσίων πόρων και δημόσιας ιδιοκτησίας, που τώρα ρευστοποιούνται και περνάνε σε ένα fund με βάση το Λουξεμβούργο για τα επόμενα 99 χρόνια. Δηλαδή… περισσότερο από τη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου, περισσότερο ακόμη και από την προσδόκιμη διάρκεια ζωής του (ίδιου του) λαού.
Ο λαός είπε ΟΧΙ στη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων, που οδηγεί (και έχει ήδη οδηγήσει) στην απόλυτη καταστροφή των συνθηκών εργασίας και των εργασιακών σχέσεων. Είπε ΟΧΙ στην παράδοση του τραπεζικού συστήματος σε funds (επενδυτικά ιδρύματα) με σκανδαλωδώς χαμηλές τιμές. Είπε ΟΧΙ στην επιβολή εξοντωτικής φορολογίας, που εξανάγκασε τους ανθρώπους να παραδώσουν όλα τα έσοδά τους, ως λύτρα, για να συνεχίσουν να αναπνέουν. Ζητάνε τώρα από τον ελληνικό λαό να πληρώσει μέχρι και 90% του εισοδήματός του σε φόρους, εισφορές και άλλα είδη επιβαλλόμενων οικονομικών μέτρων, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που η χώρα υποχρεώνεται να δώσει στους πιστωτές 92% των λεγόμενων ‘δανείων’, των λεγόμενων ‘πακέτων διάσωσης’, έτσι ώστε να συνεχίσει να έχει… ΤΙ;
– Το ευρώ !
Ο λαός είπε -δυνατά και καθαρά- ΟΧΙ στην κοινωνική γενοκτονία που αποτελούν τα μνημόνια, που οδήγησαν σε απότομη μείωση του πληθυσμού, σε μαζική μετανάστευση νέων και μορφωμένων, σε φτώχεια, μιζέρια, απελπισία και περιθωριοποίηση της πλειοψηφίας, σε θανάτους που σχετίζονται με επιδείνωση των συνθηκών ζωής στη χώρα και σε αυτοκτονίες συνδεόμενες με μνημονιακά μέτρα. Το δημοκρατικό ΟΧΙ του λαού, αυτό το ΟΧΙ που μας κάνει περήφανους, αυτό το ΟΧΙ που σας κάνει να εμπνέεστε, παραβιάζεται ακόμη. Παραβιάζεται συνεχώς από τότε και παραβιάζεται σήμερα.
Όλη η νομοθεσία που περνάει στη χώρα, όλες οι λεγόμενες (περιβόητες) ‘διαπραγματεύσεις’ μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, αφορούν παραβίαση αυτού του δημοκρατικού και κυριαρχικού ΟΧΙ, Άρα το ερώτημα για εμάς, για εσάς και για όλους μας, είναι ξεκάθαρο:
-Αραγε, είναι ο ελληνικός λαός μόνος του, ενάντια σε όλα αυτά; Είναι οι ευρωπαϊκοί λαοί ανυπεράσπιστοι, μόνοι τους, ενάντια σε όλα αυτά; Δεν τους έμεινε καμμία άλλη επιλογή εκτός από υποταγή και παράδοση; Μήπως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να υπακούουν και να υπομένουν;
Η απάντηση που καλούμαστε εμείς να εκφράσουμε, αυτή που καλούμαστε να εφεύρουμε και να υλοποιήσουμε, ως πρωτοβουλία ‘σχεδίου Β’, είναι: ΟΧΙ !
Όχι, ο ελληνικός και ευρωπαϊκός λαός δεν είναι ανυπεράσπιστοι και δεν είναι μόνοι, δεν θα μείνουν χωρίς εναλλακτική επιλογή. Εμείς είμαστε ο σύμμαχός τους για να επιλέξουν, να φτιάξουν, να υλοποιήσουν -πάνω από μία- εναλλακτικές λύσεις, μέσα σε αξιοπρέπεια και δημοκρατία.
Οι εναλλακτικές επιλογές δεν είναι μόνο συζητήσεις. Είναι πράξεις! Ήρθε ο καιρός να πούμε καθαρά, ότι όταν η δημοκρατία παραβιάζεται, όταν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες ποδοπατιώνται, τότε δεν υπάρχει μόνο μία επιλογή.
Η αντίσταση δεν είναι απλό δικαίωμα, αλλά δημοκρατικό καθήκον. Και σήμερα η αντίσταση, ο σημερινός ιστορικός δημοκρατικός αγώνας για τους ευρωπαϊκούς λαούς και για τον ελληνικό λαό -τον δικό μου- έχει και όνομα: -Ανυπακοή! (αλλά) όχι μόνο ανυπακοή κυβερνήσεων, όπως το πολιτικό σχέδιο και οι πολιτικές δεσμεύσεις μας -όταν βρεθούμε στην εξουσία- αλλά λαϊκή ανυπακοή πολιτών, μέχρι να αποκατασταθεί η δύναμη του λαού. Ο λαός να υπερασπιστεί την ετυμηγορία του, αρνούμενος να υποστεί ο,τιδήποτε την παραβιάζει. Ο λαός να ξεσηκωθεί, ενάντια στην επιβολή φόρων, εισφορών και άλλων δημοσιο-οικονομικών ή χρηματικών υποχρεώσεων, που του επιβάλλονται παρά τη θέλησή του, για αποπληρωμή ενός χρέους που δεν είναι καν δικό του, ενός χρέους που αποδείχτηκε παράνομο, επαχθές, απεχθές και μη-βιώσιμο από τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος.
Ήρθε η ώρα μας, να πούμε δυνατά και καθαρά, ότι σε περιπτώσεις όπου παραβιάζεται η δημοκρατία, από τους ίδιους τους (θεσμικά) δρώντες, τους αρμόδιους να την υπηρετούν και να την προστατεύουν, δηλαδή τις κυβερνήσεις και τα μέλη των κυβερνήσεων της ΕΕ ή των ευρωπαϊκών θεσμών, τότε οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν δικαίωμα να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, μέσα από την ενεργό ανυπακοή τους.
Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη ενός καλέσματος σε ανυπακοή και να το στηρίξουμε. Και πραγματικά αυτό είναι μία καμπάνια που ξεκινάμε στην Ελλάδα, με το κόμμα μου -την Πλεύση Ελευθερίας- αλλά επίσης μαζί με πολλά κοινωνικά κινήματα και ενεργούς πολίτες, μία καμπάνια ανυπακοής για στήριξη της αντίστασης του λαού, για να πάψει να νιώθει ανίσχυρος και ανυπεράσπιστος, αποκτώντας πραγματική δύναμη για να αντιστρέψει τη θυματοποίησή του. Σας καλώ να δεσμευτούμε ότι θα ενθαρρύνουμε, θα στηρίξουμε και θα υπερασπιστούμε αυτή την ανυπακοή και (όλες) τις πρωτοβουλίες για ανυπακοή. θα δουλέψουμε μαζί για να δώσουμε φωνή και κοινωνική ισχύ σ’ αυτή τηνανυπακοή.
Το δικό μας Σχέδιο Β δεν αφορά μόνο το να ηγηθούμε, δείχνοντας το δρόμο. Το δικό μας Σχέδιο Β αφορά τον τρόπο να ανοίξουμε το δρόμο, κατασκευάζοντας το δρόμο μαζί με το λαό.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι… αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα δεν επιτρέπει άλλο χώρο για ευχολόγια.
Η ΕΕ του κοινοτικού άρθρου 3, η ΕΕ που φτιάχτηκε για να υπερασπιστεί την κοινωνική ευημερία, την ευημερία λαών και κοινωνιών, δεν είναι η σημερινή ΕΕ. Αντίθετα, η σημερινή ΕΕ είναι Η ΕΕ των στενών αντι-κοινωνικών συμφερόντων, των ολιγαρχιών και των λόμπι στον οικονομικό, τραπεζικό και πολιτικό τομέα. Η σημερινή ΕΕ δεν είναι για τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία, αλλά -αντίθετα- για την παραβίασή τους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι οικονομικός θεσμός. Είναι εργαλείο επιβολής, εργαλείο αντι-δημοκρατικής παρέμβασης σε κράτη-μέλη, και -σαν τέτοια- πρέπει να συρθεί στη δικαιοσύνη. Και -σαν τέτοια- πρέπει να υποχρεωθεί να παραδώσει όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είχε γνώση του εγκληματικού αποτελέσματος των πράξεών της, το 2015.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,
Είναι καθήκον μας, να φτιάξουμε μια εναλλακτική για τον ευρωπαϊκό λαό, θέτοντας ξανά τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την κοινωνική ευημερία πίσω στην κορυφή της ιεράρχησης πολιτικών στρατηγικών και προτεραιοτήτων.
Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε στον ευρωπαϊκό λαό ένα συγκεκριμμένο σχέδιο για να αμυνθεί ενάντια στη νεο-ολοκληρωτική καταπίεση, που υλοποιήθηκε μέσα από πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες χρησιμοποιούν το κρατικό χρέος και την τραπεζική ρευστότητα σαν όπλα τους.
Είναι καθήκον μας να φτιάξουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο, το δικό μας Σχέδιο Β, σαν ξεκάθαρο δρόμο προς την αποκατάσταση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, και των θεμελιακών ανθρώπινων δικαιωμάτων για τους λαούς της Ευρώπης. Για να προστατεύσουμε, να υπερασπιστούμε και να αποκαταστήσουμε όλα όσα κατακτήθηκαν μέσα από δημοκρατικούς, κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες, ανά τους αιώνες. Όλα εκείνα που κατακτήθηκαν με αίμα και με στέρηση ελευθερίας, είναι ακριβώς αυτά που τώρα αφαιρούνται απότομα.
Το δικό μας Σχέδιο Β καταρρίπτει το νεο-φιλελεύθερο δόγμα ρουτίνας και αποδεικνύει αυτό που ξέρουμε βαθιά μέσα μας, στη συνείδησή μας: ότι… Οι λαοί είναι εκείνοι που ορίζουν το πεπρωμένο τους και το περιεχόμενο της ζωής τους.
Ας μου επιτραπεί, τέλος, ένα σχόλιο για όσους εξακολουθούν να υπερασπίζονται ένα ‘Σχέδιο Α’ ως «σχέδιο διαπραγμάτευσης»:
-Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση με τους δυνάστες! Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση με εκείνους που καταπιέζουν το λαό.
Σαν Ελληνίδα, δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ με εκείνους που αφαίρεσαν τη δημοκρατία από τη χώρα μου, είτε είναι Έλληνες, είτε όχι.
Και σας ζητώ να μη διαπραγματεύεστε με καταπιεστές. Σας ζητώ να μη τους νομιμοποιείτε.
Το δικό μας Σχέδιο Β αφορά πραγματικά δύσκολες επιλογές, αφορά όσα είναι δύσκολα, αλλά επίσης μη-διαπραγματεύσιμα: Ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, ειρήνη… όλα αυτά είναι δύσκολα αλλά μη-διαπραγματεύσιμα -και είναι θέμα όλων μας.
Στέκομαι έτοιμη να κάνω εκείνες τις δύσκολες επιλογές, και ξέρω ότι πολλοί από εσάς -οι περισσότεροι- είστε κι εσείς έτοιμοι, να κάνετε τις δύσκολες επιλογές. Και υπάρχουν πάρα πολλοί σαν εμάς στην Ελλάδα, έτοιμοι για τις δύσκολες επιλογές. Διότι… οι δύσκολες επιλογές είναι εκείνες που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας ανά τους αιώνες. Και το να αλλάξουμε τη ροή της Ιστορίας είναι το δικό μας εγχείρημα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ακολουθεί video της ομιλίας (για ελληνικούς υπότιτλους, πατήστε το κουμπί «cc»):
Τεχνική Σημείωση: Μια 2η έκδοση του video με ενσωματωμένους (hard-coded) υπότιτλους θα βγει στο YouTube σύντομα, έτσι ώστε να διευκολύνει τη δημιουργία video-clips με αποσπάσματα της συνέντευξης. Είναι λίγο μπέρδεμα για video-clips -από τεχνική άποψη- οι χωριστοί υπότιτλοι του YouTube (closed captions) αν και βολικοί για πολλές γλώσσες, ή για διορθώσεις εκ των υστέρων.

Σημείωμα μεταφραστή: Εκτός από τη φράση (της Ζ.Κ.) στον τίτλο «Καμμία διαπραγμάτευση με δυνάστες» (κεντρικό μήνυμα της ομιλίας) αποφάσισα ότι η παρούσα ανάρτηση πρέπει να μείνει όπως είναι, χωρίς κανένα δικό μου σχολιασμό. (Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω άποψη, βέβαια).
Δεν είμαι μέλος της «Πλεύσης» και έχω αποφασίσει να κρατήσω αποστάσεις από όλα τα κόμματα. Είμαι -πρωτίστως- ανένταχτος blogger και έτσι θέλω να παραμείνω, με μια ελευθερία άποψης χωρίς κομματικές δεσμεύσεις. Αλλά… γι’ αυτό το λόγο ακριβώς, ως ανένταχτος που… εντυπωσιάστηκε θετικά (θα εξηγήσω άλλη φορά γιατί)… αν δεν διαβάσατε την ομιλία και από περιέργεια μπήκατε κατευθείαν εδώ στο τέλος (να δείτε την… αποψάρα μου, πονηρούληδες) προτείνω να πάτε πίσω και να διαβάσετε όλη την ομιλία, ή/και να δείτε το σχετικό video -τώρα με ελληνικούς υπότιτλους. Αξίζει τον κόπο, νομίζω, όποια άποψη κι αν έχετε για την Ζ.Κ. -Α… και κάτι τελευταίο: Σχόλια υπέρ ή κατά της Ζ.Κ. δεν επιθυμώ στην παρούσα ανάρτηση. Τα θεωρώ εκτός θέματος, άλλωστε.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.