Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ώρα μηδέν για προσφυγικό και αγροτικό στο Μαξίμου - «Η μέρα της κρίσης» για τα μπλόκα των αγροτών που συνεχίζουν διασπασμένοι -Στο Σύνταγμα πουλήθηκε ο αγώνας, λέει αγρότης της Κορίνθου – ΒΙΝΤΕΟ

«Εμείς έχουμε καταθέσει αυτή την πρόταση εδώ και 4 μήνες. Ούτε λαγοί είμαστε, ούτε βιαστήκαμε, ούτε διοριστήκαμε που είπαν κάποιοι, ούτε πουλήσαμε τον αγώνα, όπως έγινε στο Σύνταγμα», ανέφερε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Πελοποννήσου, Παναγιώτης Φιάκας.
Ο κ.Φιάκας, μιλώντας στο mega, είπε: «Δηλαδή φύγαμε όλοι από τις έδρες μας και φτάσαμε όλοι, ακριβώς, με τις ίδιες συνθήκες στην Αθήνα;»

Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα μετά το «θρίλερ» για τη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τους αγρότες, που ήταν σε κίνδυνο να μη γίνει καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των μπλόκων είχαν θέσει υπό αμφισβήτηση τη διεξαγωγή της, ωστόσο τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι πολλά και όλα ανοιχτά ταυτόχρονα.

Το πρόβλημα της εμπλοκής παρακάμφθηκε από τη στιγμή που δόθηκαν διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, για το ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αφού υπήρχαν ενστάσεις από Τέμπη και Μικροθήβες, καθώς δεν ήθελαν να καθίσουν και με εκπροσώπους από άλλους φορείς που τους θεωρούν μη αγρότες, δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.

Ήδη, από χθες το βράδυ, σε ένδειξη καλής θέλησης οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών άνοιξαν την εθνική οδό και η κίνηση γίνεται απρόσκοπτα. Το ίδιο έκαναν οι αγρότες και στο μπλόκο των Μικροθηβών στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε την Κυριακή ότι επιθυμία της κυβέρνησης παραμένει σταθερά να εκπροσωπηθούν όσο περισσότεροι αγρότες γίνεται στη συνάντηση, αν και η κυβέρνηση δεν ...
παρεμβαίνει σε αυτό.

Στις βελτιωτικές προτάσεις που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνεται η μετάθεση της εφαρμογής της αυξημένης εισφοράς του 20% για το 2021, αντί του 2019, αλλά και η δυνατότητα των αγροτών να εντάσσονται σε χαμηλότερα κλιμάκια εισφορών, λαμβάνοντας όμως και αναλόγως χαμηλότερη σύνταξη. Επιπλέον, νεφελώδες παραμένει το ενδεχόμενο διατήρησης του ΟΓΑ ως ξεχωριστό Ασφαλιστικό Ταμείο, με πηγές του Αγροτικής Ανάπτυξης να μην είναι αρνητικά διακείμενες υπό προϋποθέσεις.

Παράλληλα, με συνέντευξή του στην Αυγή ο Βαγγέλης Αποστόλου προανήγγειλε παρεμβάσεις, «προκειμένου να αποκτήσει ο αγρότης την αναγκαία ρευστότητα και πρόσβαση στη χρηματοδότηση, παρεμβάσεις υποστήριξης του αγρότη στην άσκηση της δραστηριότητάς του, παρεμβάσεις για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία, που μένει τελικά στον ίδιο από την παραγωγή του, και βέβαια παρεμβάσεις για μείωση του κόστους παραγωγής που είναι πράγματι υψηλό στη χώρα μας».

Την ίδια στιγμή τα πράγματα στα σύνορα με τα Σκόπια είναι τραγικά καθώς έκλεισαν τα σύνορα σε Αφγανούς και η Αυστρία θα συγκαλέσει την Τετάρτη σύσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μέρες μετά το πλαφόν που έβαλε στον αριθμό προσφύγων που δέχεται στο έδαφος της.

Ο Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας χθες αργά το βράδυ τις εξελίξεις στην Ειδομένη στη διάρκεια συνέντευξης του στο Κανάλι της Βουλής δήλωσε ότι τα Σκόπια παραβίασαν την συμφωνία των Βρυξελλών που προέβλεπε ρητά ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου τα σύνορα θα είναι ανοιχτά.

Ενδεικτική του πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση στην Ευρώπη με το προσφυγικό είναι η άνοδος του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος των Ελευθέρων στην Αυστρία το οποίο μέσα σε ένα μήνα αύξησε το ποσοστό του κατά δύο μονάδες και προηγείται με 32% αλλά και τα χθεσινά γεγονότα στη Δρέσδη όπου Γερμανοί πολίτες πανηγύριζαν βλέποντας να καίγεται ξενώνας που θα φιλοξενούσε πρόσφυγες.

«Η μέρα της κρίσης» για τα μπλόκα των αγροτών που συνεχίζουν διασπασμένοι
Στις 12 το μεσημέρι έχει οριστεί το κρίσιμο ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες, που φαίνεται ότι έχουν χωριστεί σε δύο μέτωπα. Εμπλοκή έχει σημειωθεί ως προς την εκπροσώπηση των Τεμπών, ενώ εκπρόσωποι των 69 μπλόκων στη Νίκαια αποφάσισαν να ζητήσουν ξεχωριστή συνάντηση με τον Τσίπρα την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός προσβλέπει σε διάλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που διήρκησε 3 ώρες, εξετάστηκαν βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών. Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει στους ίδιους τους αγρότες ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή τους συνάντησή τους.

«Ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και έναν μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για την Δευτέρα 22/2/2016. Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση» επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη.

Αποφασισμένοι για όλα, ακόμα και να μην προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα δηλώνουν τα συντασσόμενα με τα Τέμπη μπλόκα, όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής Παναγιώτης Καλογιάννης.

«Η ομάδα των Τεμπών, που απαρτίζεται πλέον από 38 επίσημα και υπαρκτά μπλόκα, στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι εάν μέχρι το βράδυ δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και σωστός διάλογος που έχει αποφασιστεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχει θέσει η ομάδα, τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση και ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που τελικά θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση», είπε χθες ο κ.Καλογιάννης.

Στη Νίκαια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων 69 μπλόκων, με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας και πρόσκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων. Η απόφαση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη ελήφθη ομόφωνα.

Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα οι αγρότες που συνεδρίασαν στη Νίκαια δεν έχουν τα ίδια αιτήματα με εκείνους που πρόκειται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα, γι’αυτό και ζητείται ξεχωριστή συνάντηση.

«Δεν βγήκαμε στο δρόμο για να καταλήξουμε σε μια συνάντηση, βγήκαμε ενάντια στην πολιτική που μας παίρνει τα 8 από τα 10 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις 12 Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί στα γραφεία της ΝΔ η συνάντηση του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία των αγροτών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων έχουν οριστικοποιηθεί και ραντεβού των αγροτών με τη Φώφη Γεννηματά στις 18:30 όπως και με τους επικεφαλής των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων για αύριο Τρίτη.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.