Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Η Λαγκάρντ δίνει νέο... χαρτάκι στον Τσίπρα με "αιματηρά" μέτρα αλλιώς... το_ΔΝΤ δεν συμμετέχει με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα [σαφές μήνυμα]


Νέα λίστα, η οποία περιέχει συγκεκριμένο και αναλυτικό κατάλογο νέων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν, προτού «κλειδώσει» η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, θα παραδώσει ιδιοχείρως η Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο Νταβός, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Παρασκήνιο.

«Η Ελλάδα χρειάζεται το ΔΝΤ για να πετύχει τη σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της. Το ΔΝΤ θέλει να βοηθήσει, αφού όμως ολοκληρωθούν οι αναγκαίες βαθιές μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για να ανακτήσει η ελληνική οικονομία τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της. Αν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ δεν συμμετέχει με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα και η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της να πείσουν τα κοινοβούλια τους να δώσουν περισσότερα χρήματα».

Αυτό είναι το κυνικό, σαφές μήνυμα που θα εγχειρίσει προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στο χιονισμένο Νταβός.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Παρασκήνιο, ως ένδειξη της σκληρής στάσης που είναι αποφασισμένο να τηρήσει το ΔΝΤ αποφασίστηκε να μην έρθουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα τα δικά του στελέχη των τεχνικών κλιμακίων από την Ουάσινγκτον.

Ακόμη και η άφιξη της κας Βελκουλέσκου είναι αυτήν τη στιγμή αμφίβολη. ...
Τη Δευτέρα ξεκινούν τις επαφές τους με την ελληνική κυβέρνηση τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αντιθέτως, στην Ουάσινγκτον εκπονείται αυτήν τη στιγμή ειδική ξεχωριστή έκθεση του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό, η οποία δεν είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί από το σύνολο των «θεσμών», αλλά θα καταγράφει τις αναγκαίες –κατά το ΔΝΤ– αλλαγές που πρέπει να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου.

Επιπλέον, πέραν της έκθεσης του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό, η νέα λίστα Λαγκάρντ, που θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό, θα έχει «σκληρές μεταρρυθμίσεις» που περιλαμβάνουν τομές στο εργασιακό, με απελευθέρωση απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που μόνο μια «αριστερή κυβέρνηση» μπορεί να υλοποιήσει, αλλά και αλλαγές στον ήδη ψηφισθέντα προϋπολογισμό, που θα εγγυώνται τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2016 και θα καταλήξουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Τέλος, το ΔΝΤ απαιτεί πλήρη έλεγχο του νέου Υπερ-Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, που θα λειτουργήσει ως ενέχυρο και εγγύηση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με τα υπολειπόμενα 65 δισ. ευρώ του προγράμματος.

Τα ειρωνικά σχόλια του προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για τη «μακρά διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης» και οι κυνικές προειδοποιήσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να εξοικονομήσει 4 δισ. ευρώ σε πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους, το επόμενο τρίμηνο, έχουν ακριβώς την ίδια στόχευση.

Κρίση ρευστότητας

Το «grexit» δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, ωστόσο η Ελλάδα κινδυνεύει να ξαναπέσει στην παγίδα της ρευστότητας, όπως ακριβώς συνέβη το καλοκαίρι πριν από την υπογραφή του 3ου μνημονίου.«Πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, αλλιώς θα αντιμετωπίσει για άλλη μία φορά προβλήματα ρευστότητας», δήλωσε υπομειδιώντας χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, για να προσθέσει πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βοηθήσει και στην επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών.

Τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε επισήμως οίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», εξηγώντας με σαφήνεια ότι η Ελλάδα ζητά όχι μόνο τεχνική βοήθεια, αλλά και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα.

Αμέσως απάντησε η ΚριστίνΛαγκάρντ με συνέντευξή της στη «SuddeutscheZeitung»,αποσαφηνίζοντας ότι το ΔΝΤ θα βοηθήσει μόνο εφόσον η ελληνική πλευρά υλοποιήσει «πραγματικά φιλόδοξα» μέτρα –ειδικά στο Ασφαλιστικό–, αλλά και εφόσον οι Ευρωπαίοι διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Για να μην υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολίας για την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, έδωσε χθες συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα (την «Καθημερινή») ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη για την επίβλεψη του ελληνικού προγράμματος από τις Βρυξέλλες, ο Λετονός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις: «Υπάρχει ανάγκη για ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Για να ανακάμψει η Ελλάδα, χρειάζεται επενδύσεις, εγχώριους επενδυτές, αλλά και από το εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, αν προχωρούμε προς την ανάκαμψη, και πρέπει να γίνει πολύ ξεκάθαρο στις ελληνικές αρχές – πρέπει να καλλιεργήσουν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Η αναφορά του αντιπροέδρου εμμέσως πλην σαφώς αφορούσε τον χειρισμό της υπόθεσης Eldorado Gold από τον Π. Σκουρλέτη, αλλά ταυτόχρονα υπενθύμισε στην κυβέρνηση ότι εκκρεμεί μια σειρά από επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσε γρήγορα να αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα, για να δώσει δείγματα γραφής προς την επενδυτική κοινότητα και ταυτόχρονα να περιορίσει σημαντικά την ανεργία, δημιουργώντας υγιείς θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα Παρασκήνιο, η Κομισιόν έχει πολλές φορές εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις καθυστερήσεις στο σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού, που θα μπορούσε να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως και για τη μη αξιοποίηση των 600 στρεμμάτων του παραλιακού μετώπου (από το ΣΕΦ μέχρι το Φαληρικό Δέλτα) και την ολιγωρία που χαρακτηρίζει σημαντικά αναπτυξιακά σχέδια, όπως είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης, η ιδιωτικοποίηση του λιμένος Πειραιώς αλλά και της Θεσσαλονίκης, που θα μπορούσαν να δώσουν μήνυμα στις αγορές ότι Ελλάδα προσελκύει διεθνείς επενδύσεις...

------------------

Εισφορά 1.172 ευρώ τον μήνα για σύνταξη!

Ακριβότερη σε σχέση με ό,τι ισχύει στο ΙΚΑ από το 2013 αλλά και στην... Κύπρο (που έχει μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα απ' ό,τι η Ελλάδα) κάνει η κυβέρνηση την ασφάλιση της σύνταξης και της ασθένειας για όσους δηλώνουν υψηλά εισοδήματα!

Ο «πόλεμος» που κηρύχθηκε για τις εισφορές τις οποίες θα κληθούν να καταβάλουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες δεν... φοροδιαφεύγουν, ξεκίνησε από τον αυθαίρετο καθορισμό (για εισπρακτικούς λόγους) στα 5.860,80 ευρώ τον μήνα του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος.

Το όριο αυτό είναι μεγαλύτερο από το πλαφόν των 5.543,53 ευρώ που είχε οριστεί το 2013 στο ΙΚΑ (αύξηση 5,73%, παρά την κρίση) και υψηλότερο κατά 30% (!) σε σύγκριση με το αντίστοιχο της Κύπρου (4.533 ευρώ), η οποία, όμως, έχει μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα 23.600 ευρώ έναντι 19.300 ευρώ της Ελλάδας. Το ανώτατο μηνιαίο ασφάλιστρο που προκύπτει σε μηνιαίο εισόδημα 5.860,80 ευρώ φτάνει τα 1.172 ευρώ για τη σύνταξη (που, όταν δοθεί, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.304 ευρώ, ποσοστό αναπλήρωσης 39,31%) και τα 407 ευρώ για τις παροχές του ΕΟΠΠΥ. Τις ίδιες παροχές υγείας θα έχει ελεύθερος επαγγελματίας που θα δηλώνει μηνιαίο εισόδημα έως 600 ευρώ, αλλά θα πληρώνει εισφορά από 14 ευρώ έως 42 ευρώ ενώ η σύνταξή του, ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης, θα είναι 664,38 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 107,3%).

Η επιβάρυνση

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς να υπολογίζονται οι φόροι, το «σχέδιο Κατρούγκαλου», εφόσον δεν αλλάξει, «ευνοεί» προκλητικά όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ και, ταυτόχρονα επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα με τις όποιες «υποσχόμενες» ή δεδομένες (σε ό,τι αφορά την υγεία) παροχές όσους βγάζουν περισσότερα κέρδη.

Για νέους που έχουν μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα της τάξης των 20.000 ευρώ, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ, μπορεί να φτάσει το 85%, στα 50.000 ευρώ εισόδημα «αγγίζει» το 200% και εκτοξεύεται στο 308% για καθαρό φορολογητέο εισόδημα από 69.600 και πάνω. Παλαιοί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ κερδίζουν αν δηλώνουν καθαρό εισόδημα μέχρι 13.200 ευρώ, ενώ η μέγιστη επιβάρυνση φτάνει στο 404% για καθαρό φορολογητέο εισόδημα από 69.600 και πάνω.

Διορθώσεις

«Με το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών διευκολύνουμε το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο», παραδέχεται ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος. Ο ίδιος έχει εξηγήσει ότι «εφόσον θα έχουν ελαφρύνσεις οι πιο φτωχές και αδύναμες κατηγορίες, θα πρέπει να πληρώσουν λίγα... περισσότερα χρήματα τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα, χωρίς, ωστόσο, η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, αθροιστικά, να φτάσει σε δημευτικά επίπεδα».

Ο υπουργός δηλώνει «ανοικτός» σε διορθωτικές κινήσεις και αναμένει την ερχόμενη εβδομάδα τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Ακόμη κι αν δοθεί μια συμβιβαστική λύση, αυτή θα πρέπει να ποσοτικοποιηθεί (αν δηλαδή θα φέρει τα έσοδα που υπολογίζει το υπουργείο) και να «περάσει» από την τελική «κρίση» των δανειστών. Στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνονται:

- Να τεθεί όριο έτσι ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές (που εκπίπτουν ως δαπάνη) και οι φόροι να μην ξεπερνούν ένα ποσοστό του καθαρού εισοδήματος (55% - 60%, ανάλογα με το εισόδημα).
- Να ισχύσουν «κλειστές» κλίμακες εισοδήματος και ύψους εισφορών, χωρίς να αλλάζει ο κανόνας της καταβολής του 20% για σύνταξη και του 6,95% για ασθένεια.
- Να μειωθεί το ανώτατο όριο του ασφαλιστέου εισοδήματος που το σχέδιο νόμου όρισε στο... 10πλάσιο του κατώτατου νομοθετημένου μισθού ή να μπουν «κόφτες», χαμηλότερη αντιστοιχία (4πλάσιο, πλάσιο, 6πλάσιο) ανά ύψος εισοδήματος.
- Για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες να ισχύει στα πρώτα τρία έως πέντε χρόνια της άσκησης δραστηριότητας, το χαμηλό ασφάλιστρο των 93,76 ευρώ για σύνταξη και 32,58 ευρώ για την υγεία που θα έχουν οι αγρότες (ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 468,80 ευρώ).

Τα πλαφόν

Εως το 2008 (πριν από την κρίση) το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών ήταν 2.432,25 ευρώ για τους «παλαιούς» (πριν από το 1993) ασφαλισμένους και 5.543,53 ευρώ για τους «νέους» (από την 1/1/93 και μετά). Το πλαφόν το οποίο είχε υπολογιστεί με βάση το μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ του 1991 προσαυξανόμενο με τις αυξήσεις των συντάξεων του Δημοσίου και επιβλήθηκε από την 1/1/2013 σε όλους τους ασφαλιζόμενους στο ΙΚΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση. Ο σχετικός νόμος προέβλεπε ότι «όπου το πλαφόν είναι υψηλότερο ή δυνητικά υψηλότερο, τούτο εξακολουθεί να ισχύει».
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.