Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Το τέλος της τρομοκρατίας: Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες για «κούρεμα» καταθέσεων

Persona non grata καθίσταται για τους τηλεοπτικούς σταθμούς της διαπλοκής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ο οποίος διαψεύδει «κατηγορηματικά τις φήμες για «κούρεμα» στις καταθέσεις.

Ο Andrea Enria, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), του θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο φέρνει σε συνεργασία τις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν είμαι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή “κουρέματος στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί. Πολύ αμφιβάλλω ότι κάποια αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο ΕΕ ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση η ΕΑΤ θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ».

Στη δήλωσή του ο κ. Enria υπενθύμισε πως...
«η νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην ΕΕ».

Σε κατηγορηματική διάψευση των φημών περί «κουρέματος τις καταθέσεις» των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) Andrea Enria. Σημειώνεται ότι η ΕΑΤ είναι το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) που φέρνει σε συνεργασία τις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε.
Όπως δήλωσε ο κ. Enria, σε σχετική ανακοίνωση, «δεν είμαι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή "κουρέματος" στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης... Πολύ αμφιβάλλω ότι κάποια αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο Ε.Ε. ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της Ε.Ε.».
Ο κ. Enria υπογράμμισε ότι «η νομοθεσία της Ε.Ε. είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην Ε.Ε.».

Σενάριο καταστροφής από τους FT

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, οι Financial Times δημοσίευσαν ακόμη ένα σενάριο καταστροφής: επικαλούμενοι για ακόμη μια φορά τραπεζίτες και επιχειρηματίες, ανέφεραν ότι «τα σχέδια για κούρεμα τουλάχιστον 30% καταθέσεων πάνω από 8.000 ευρώ είναι μέρος ενός σεναρίου οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται τουλάχιστον για μια τράπεζα λένε πηγές».
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο -με ανακοίνωσή του- υπογράμμισε πως το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας. Μάλιστα το υπουργείο ζήτησε από τους FT «να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα. Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή 'είδηση'».
http://www.efsyn.gr/arthro/diapseydei-ta-peri-koyrematos-kai-o-proedros-tis-eyropaikis-arhis-trapezon
ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα των Financial Times για «κούρεμα»

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.