Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων για συμφωνία

Η αποφασιστικη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έκαμψε τις αντιστάσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, δρομολογώντας εξελίξεις στην κατεύθυνση μιας έντιμης συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.

Παρά το μπαράζ πιέσεων που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας τόσο από την τρόικα εξωτερικού όσο και από την τρόικα εσωτερικού κατάφερε να διασφαλίσει τους όρους μιας έντιμης συμφωνίας χωρίς να υπαναχωρήσει στις κόκκινες γραμμές του ασφαλιστικού, του εργασιακού και του συνταξιοδοτικού.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με σαφήνεια τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θέτοντας τους εταίρους προ των δικών τους ευθυνών. ...

Τάχτηκε υπέρ μιας συνολικής λύσης που θα δίνει διέξοδο στο χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας καταγγέλλοντας παράλληλα τις υπονομευτικές δραστηριότητες ορισμένων κέντρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ελλάδα που επιχείρησαν να τορπιλίσουν τη συμφωνία.

Η πολύωρη κατ΄ ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ έφερε τη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο κορυφής, αφήνοντας πίσω τους τεχνοκράτες οι οποίοι αναλίσκονται σε καθαρά λογιστικά πρότυπα.
Μπαράζ ασφυκτικών πιέσεων από Μέρκελ και Ολάντ στο περιθώριο της συνόδου στην Ρίγα καθώς και από το ιερατείο των Βρυξελλών και το ΔΝΤ αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επιμένει στις κόκκινες γραμμές για ασφαλιστικό και εργασιακό, διαφοροποιείται για το μέγεθος του ΦΠΑ ενώ ζητάει η συμφωνία να έχει αναπτυξιακό και όχι υφεσιακό χαρακτήρα.

Στη διάρκεια της κρίσιμης συνάντησης με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιστρέψει η χώρα σε πρακτικές και πολιτικές που παραπέμπουν στην αλήστου μνήμης εποχή της τρόικας επισημαίνοντας ότι βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και η ανακούφιση των μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων που εξαθλιώθηκαν στην κυριολεξία από την κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας για μια ακόμα φορά ξεκαθάρισε ότι η λάθος συνταγή με τις περικοπές και την υπερφορολόγηση δεν προσφέρει σε τίποτα στην οικονομία που έχει ανάγκη από επανεκκίνηση προκειμένου να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τις συνέπειες που έχει προκαλέσει στην οικονομία η οικονομική ασφυξία που επέβαλε στη χώρα μας ο Ντράγκι και το γεγονός ότι για ένα χρόνο εξυπηρετούμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας προς τους δανειστές ενώ δεν έχουμε εισπράξει ούτε ευρώ από τους λεγόμενους εταίρους.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί σε διάφορα παράκεντρα που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία υπονομεύουν και τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια συμφωνίας επιχειρώντας να διαμορφώσουν ένα κλίμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε σε Μέρκελ και Ολάντ τις αποφάσεις που έχει πάρει για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα όπως αποκρατικοποιήσεις, πάταξη της φοροδιαφυγής, τη δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, το σχέδιο για τη φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, ζητώντας να σεβαστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού ο οποίος για πέντε ολόκληρα χρόνια οδηγήθηκε στη φτώχεια και την εξαθλίωση από μια λάθος συνταγή που εφάρμοσε το ΔΝΤ. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια κάποιων κύκλων στις Βρυξέλλες να διαμορφώσουν αρνητικό κλίμα ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων αλλά και στον παραλογισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μίλησε επίσης για αντιμαχόμενα συμφέροντα ανάμεσα σε Ευρώπη και ΔΝΤ που χρησιμοποιούν την ελληνική κρίση ως πρόσχημα προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας προειδοποιώντας παράλληλα ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος να μην πληρωθούν οι δόσεις προς τους δανειστές σε περίπτωση κατά την οποία ο Ντράγκι δεν ξεκλειδώσει τη ρευστότητα και δεν εκταμιευτούν τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία έπρεπε να είχαμε εισπράξει εδώ και μήνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε διατεθειμένος να συμφωνήσει σε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο με τους εταίρους αρκεί να ανταποκρίνεται στα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία της χώρας και να μην αποτελεί ένα νέο πακέτο μέτρων και περικοπών.

Το κλίμα της συνάντησης δείχνει ότι ενδέχεται να υπάρξει τελική συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να παραταθεί η αγωνία μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
========================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.