Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Νικολάκη δεν είμαστε ειλικρινείς! (Στις ΗΠΑ για επαφές ο Νίκος Κοτζιάς) - Ολόκληρο το πρόγραμμα των συναντήσεων. Ποιους θα δει; Τι θα τους πει; Τι_περιμένει να ακούσει… από τα "ηγετικά στελέχη των δεξαμενών σκέψης";

Σχετικό kalami.net/USA: Ελλάδα: Είναι και αυτή η κυβέρνηση τα ίδια ''σκ...'' με τις προηγούμενες;
Την ευκαιρία να συζητήσει όλα τα ανοιχτά θέματα της
Ελλάδας αλλά και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου (ελληνική οικονομία, Κυπριακό, συνομιλίες με Τουρκία και ονομασία της ΠΓΔΜ) θα έχει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα αναχωρήσει την Κυριακή για την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντήσει, τη Δευτέρα, τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όπου ο υπουργός πρόκειται να παραμείνει έως την Πέμπτη, προβλέπονται επίσης συναντήσεις με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις, και με ηγετικά μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Κοτζιάς επισκέπτεται την Ουάσιγκτον σε μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς η επίσκεψη και οι επαφές του έρχονται και ως συνέχεια των επαφών του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη -με αποτέλεσμα να τονιστεί και το γεωπολιτικό ζήτημα- αλλά και της συνόδου της G20, στο περιθώριο της οποίας πρωτοστάτησε το ζήτημα της Ελλάδας τις τελευταίες μέρες.

Επαφές στον ΟΗΕ

Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Έλληνας υπουργός θα μεταβεί τη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και με τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ενώ την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Παράλληλα, κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ...
ελληνικών ομογενειακών και αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, καθώς και με ηγετικά στελέχη των σημαντικότερων δεξαμενών σκέψης.

Στις ΗΠΑ για επαφές ο Νίκος Κοτζιάς

Το ιουδαϊκό λόμπι και η Χρυσή Αυγή
Ο κ.Κοτζιάς, κατά την διάρκεια της  παραμονής του στην Ουάσιγκτον  θα έχει επίσης  συναντήσεις και επαφές τους εκπροσώπους των Ιουδαϊκών οργανώσεων AIPAC  & AJC με τους οποίους θα συζητήσει και θα επιχειρηθεί να επαναβεβαιωθεί και επικαιροποιηθεί  η πρόσφατη-επί κυβερνήσεων Γ.Α. Παπανδρέου –Αντώνη Σαμαρά  ΕλληνοΙσραϊλινή συμφωνία. Οι εβραϊκές οργανώσεις όμως συνδέουν άρρηκτα  την όποια  συνέχεια και το εύρος αυτών των πρόσφατων (εμπορικών , τουριστικών αλλά και αμυντικών) διμερών  συμφωνιών με την δέσμευση της Ελλάδος, δια στόματος του τότε (Αύγουστος Σεπτέμβριο 2013) Αντώνη Σαμαρά ότι «θα λιώσει και α συντρίψει την Χρυσή Αυγή». «Δέσμευση» που όπως φάνηκε από την πρόσφατη  μυστική (μη ανακοινώσιμη μη δημοσιοποιήσιμη) συνάντηση του πανίσχυρου άνδρα του AmericanJewishCommitDavid Harris ο οποίος ήρθε εκτάκτως, εν όψει της δίκης της Χρυσής Αυγής,  τον Μάρτιο στην Αθήνα και είχε συναντήσεις  με τον έλληνα  πρωθυπουργό κ.  Αλέξη Τσίπρα,  τον αναπληρωτή Υπ. Εξ. Αρμόδιο για θέματα ευρωπαϊκής ένωσης κ. Νίκο Χουντή

 και τον Υπ. Εθν. Άμυνας  Πάνο Καμμένο, δεν φαίνεται να είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την ίδια βεβαιότητα του προκατόχου του κ. Τσίπρα καθώς ο τελευταίος  ξεκαθάρισε στον κ. David Harris «ότι αυτό είναι αποκλειστικά θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης και η ελληνική κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε θέλει να παρέμβει και θα σεβαστεί την ετυμηγορία όποια και αν είναι αυτή» εκφράζοντας παράλληλα όμως ότι «…θα γίνει ότι είναι δυνατόν από πλευράς ελληνικής κυβερνήσεως για τον περιορισμό του φαινομένου της χρυσής αυγής και κάθε άλλης μορφής έξαρσης φασισμού και ακραίων κοινωνικών  φαινομένων  τα οποία έχουν  τις ρίζες του στην μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και την βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας αναγκάζοντας έτσι τους ανθρώπους προκειμένου να επιβιώσουν να στραφούν λανθασμένα σε επιλογές που υπό άλλες συνθήκες ούτε καν που θα σκέφτονταν..» όπως χαρακτηριστικά μας είπε ανώτατος έλληνας κρατικός αξιωματούχος όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει αυτές τις μυστικές  συναντήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με τον εκπρόσωπο του πανίσχυρου εβραϊκού lobby...

ΣΣ: Αν ήτο λίγο πιο κακός, αν πάντα δεν ωμίλει
και εις εχθρούς και φίλους του με όψι γελαστή,
αν του ’λειπε και μια φορά το γέλιο από τα χείλη,
κι αν κάπου-κάπου έμενε η στέγη του κλειστή,
ω, πιο πολύ θα του ’καιε το έθνος του λιβάνι,
η Δόξα θαλερώτερο θα του ’πλεκε στεφάνι.

Μη Χάνεσαι, 1 Μαρτίου 1883. Δημήτριος Βικέλας, Άπαντα, Ε΄. Σύλλογος προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων, 1997. 135.
...και για να είμαστε πιο αντικειμενικοί αναδημοσιευουμε εκτός των παραπάνω "συνήθων πρακτικών" επισκέψεων υποχρεωτικής ρουτίνας, όλο το πρόγραμμα από το GreekAmericanNewsAgency
Ολόκληρο το πρόγραμμα των συναντήσεων. Ποιους θα δει; 
Τι θα τους πει; Τι περιμένει να ακούσει…
Με πλούσια θεματική καυτή  ατζέντα επαφών και επίσημων διμερών συναντήσεων προσέρχεται στην Ουάσιγκτον ο νέος Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από την Δευτέρα 20 μέχρι και την Παρασκευή 25 Απριλίου(2015). 

Ο κ. Κοτζιάς φτάνει στις ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον την Κυριακή(20.04) το απόγευμα  όπου αναμένεται να τον υποδεχθεί ο έλληνας πρέσβης στην Ουάσινγκτον κ. Χρήστος Παναγόπουλος ο οποίος έχει επιμεληθεί και ολόκληρο το πρόγραμμα του Έλληνα επικεφαλή της ελληνικής διπλωματίας στις ΗΠΑ.

Ο Πρέσβης μας στην Αμερικανική κυβερνητική πρωτεύουσα  θα ενημερώσει τον νέο ΥΠ.Εξ.  για το πρόγραμμα και το αμερικανικό πρωτόκολλο καθώς και για όλες τις επίσημες ( και ανεπίσημες) συναντήσεις του αλλά και για εκείνες τις επαφές και συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο του επίσημου προγράμματος του. Επίσημο πρόγραμμα  το οποίο αυτή την φορά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GreekAmericanNewsAgency αναμένεται να διαφέρει σε αρκετά σημεία κυρίως ως προς τον συμβολισμό, την ιεράρχηση και προτεραιότητα   αλλά και  την σημειολογία των κινήσεων και των επαφών ειδικά ως προς τις συναντήσεις του με οργανώσεις της Ελληνικής  Κυπριακής αλλά και της Ιουδαϊκής Κοινότητας.
Ο κύριος Νίκος Κοτζιάς στην πρώτη επίσημη επαφή με την αμερικανική διπλωματία σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού Υπέξ. Γνωρίζοντας πολύ καλά  τι τον περιμένει σε κάθε επίπεδο προσέρχεται όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος και με συγκροτημένη επιχειρηματολογία για τις επιλογές και αποφάσεις της χώρας για τον γεωπολιτικό ρόλο που και μπορεί και θέλει και οφείλει να διαδραματίσει καθώς λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά και γεωπολιτικών δυνατοτήτων, μπορεί να διαδραματίσει. Ο Έλληνας Υπ. Εξ. Προσέρχεται προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα καθώς τα μέτωπα της ελληνικής διπλωματίας είναι και πολλά και πολυεπίπεδα αλλά και πολυδιάστατα επομένως όπως εξηγούσε ανώτατος κρατικός Έλληνας  αξιωματούχος στο GreekAmericanNewsAgency ο κύριος Κοτζιάς, γνωστός για τις θέσεις του, από τα άρθρα και τα βιβλία το αλλά και για την δεινότητα   των ξεκάθαρων θέσεων του, αφενός θα  εξηγήσει, προς κάθε κατεύθυνση  τις προτεραιότητες της ελληνικής διπλωματίας, η οποία και ενεργή και δρώσα είναι και το απέδειξε με τις μέχρι τώρα συνεχείς  δράσεις της.   Παρά τα περί του αντιθέτου επιχειρούμενα σενάρια, εντός και εκτός , όπου επιχειρούν  να εμφανίσουν την χώρα αδύναμη λόγω της όντως δεινής οικονομικής κατάστασης και άρα «ανίκανης» να διαδραματίσει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο  στην περιοχή των Νέων  Βαλκανίων που ολοένα και μετασχηματίζονται, οι ισορροπίες αλλάζουν το ίδιο και οι κάθε είδους συμμαχίες,  αλλά ο ρόλος της Ελλάδος παραμένει το ίδιο σημαντικός από γεωπολιτική θέση ισχύος λόγω γεωγραφικής θέσης, ικανής να συνάψει  νέες ιστορικής σημασίας συμμαχίες  αρκεί να τον αναλάβει με συγκεκριμένες δράσεις επιλογές και αποφάσεις, αφενός. Και αφετέρου να επαναβεβαιώσει τον ουσιαστικό ρόλο της Ελλάδος σε επίπεδο εξισορροπητικό αλλά και ουσιωδών δράσεων στην αναδιάταξη του χάρτη της  Νέας μέσης Ανατολής, μετά τις αλλαγές σε Συρία,  Λιβύης, κυρίως  Αιγύπτου, αλλά και των υποσαχάριων αφρικανικών χωρών  περιοχές όπου μετασχηματίζονται και μεταλλάσσονται  ραγδαία λόγω της επέλασης του φανατικού ακραίου Σουνιτικού Ιλσάμ και των μαχητών του ISIS.  Έτσι από την Δευτέρα  20 Απριλίου μέχρι και την Παρασκευή 25 Απριλίου θα έχει ένα γεμάτο και πλήρως δομημένο και πλούσιο  πρόγραμμα.  
To πρόγραμμα του Υπουργού
Την Δευτέρα 20 Απριλίου  ξεκινά το επίσημο και ιδιαιτέρως  βεβαρημένο πρόγραμμα του κ.Κοτζιά διαβαίνοντας λίγο μετά το μεσημέρι το κατώφλι του State Department  προκειμένου να συναντήσει τον ομόλογο του επικεφαλή της Αμερικανικής διπλωματίας Υπ. Εξ. Κύριο  John Kerry.
Η ατζέντα
Η θεματολογία που πρόκειται να απασχολήσει τους δυο άνδρες, στο πλαίσιο πάντα των καλώς νοουμένων  διμερών σχέσεων αλλά  και των  διακρατικών συμφωνιών   είναι :
-          Η επαναβεβαίωση των  διμερών ΕλληνοΑμερικανικών σχέσεων και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η οποία θα τονιστεί και στην κοινή συνέντευξη των δυο ανδρών ως επισφράγιση αυτής της προσήλωσης της Ελλάδος στο αξιακό και κοινό αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ και της Δύσης (έναντι της Ρωσίας με την οποία πλέον υπάρχει ανοιχτή ρήξη και ένας νέος ψυχρός πόλεμος για τον οποίο το πρακτορείο μας έγραφε και είχε επισημάνει  ήδη από τα τέλη του 2007) 
-          Η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Μόσχα και η αποσαφήνιση των προθέσεων της Αθήνας για αυτή την  νέα επαναπροσέγγιση Ελλάδος - Ρωσίας.
-          Ο νέος ενεργειακός χάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μέσης Ανατολής και της Νέας (μικρής) Ανατολικής Μεσογείου αλλά κυρίως των Νέων Βαλκανίων και του νέου χάρτη  όπως αυτά ανασχεδιάζονται εδώ και μια 10ετια μυστικά από τα γνωστά και ισχυρά thinktank.  Βασικό θέμα σε αυτό το σημείο η επίσημη πρόθεση της Αθήνας να συνεργαστεί με την Μόσχα για την διάνοιξη και διέλευση από τα εδάφη της Ελλάδος του Greek stream (αναβίωση δηλ του παλιού σχεδίου του Κώστα Καραμανλή για τον  αγωγό  Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη αλλά αυτή την φορά με διέλευση μέσω Τουρκίας). Θέμα για το οποίο η Ουάσιγκτον δεν έχε μετακινηθεί από τις πάγιες αρνητικές  θέσεις της-από το 2008 και εντεύθεν - για οποιαδήποτε συνεργασία με την Ρωσία. 
-          Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ευρωζώνης  και οι εξελίξεις που έπονται τις προσεχείς εβδομάδες μέχρι και τον Ιούνιο που θεωρείται μήνας σταθμός για το επέκεινα μέλλον της Ελλάδος… Στο ζήτημα αυτό μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον και ειδικά ο Λευκός Οίκος έχει παράσχει μόνον σε επίπεδο ρητορικής υποστήριξη ακόμα και από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο με ελάχιστα διαφοροποιημένη προς το αυστηρότερο, μετά τις επαφές του Έλληνα Υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη το τελευταίο 15ημερο με αποκορύφωμα τις πρόσφατες «ουδέτερες»  δηλώσεις  του Αμερικανού Υπ. Οικονομίας  Τζάκ Λιού. Και εδώ η επίσημη δήλωση εκ μέρους τν ΗΠΑ στην κοινή συνέντευξη τύπου δεν αναμένεται να έχει κάποια διαφοροποίηση  από τα μέχρι τώρα δημοσίως λεχθέντα.
-          Τα ζητήματα ασφάλειας της Μεσογείου αναφορικά με το ζήτημα των Τζιχαντιστών θέμα για το οποίο η Ουάσιγκτον δίνει και έμφαση και προτεραιότητα καθώς το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο(ISIS) θεωρείται κοινή παγκόσμια απειλή τουλάχιστον για τις Χριστιανικές χώρες αλλά και ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Θέμα για το οποίο όπως  είναι σε θέση να γνωρίζει το GreekaAmericanNewsAgency μέχρι στιγμής υπάρχει συνεχής συνεργασία των ελληνικών κρατικών και μυστικών υπηρεσιών με τις αντίστοιχες Αμερικανικές εξ ου και η πρόσφατη επίσκεψη έλληνα ανώτατου κρατικού αξιωματούχου στις ΗΠΑ προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και κοινή δράση έναντι της απειλής των φανατικών ισλαμιστών Τζιχαντιστών οι οποίοι έχουν απειλήσει ότι θα αναλάβουν δράση με μαζικές δολοφονίες εντός του Ευρωπαϊκού εδάφους. Στο σημείο αυτό ο έλληνας Υπ. Εξ. Θα επιχειρήσει να αναμορφώσει και να επανατοποθετήσει την επίσημη θέση της χώρας ως προς τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπ. Εθνικής άμυνας κ. Πάνου Καμμένου περί 70-30 για την συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Αιγαίο. Θέμα που η Ουάσιγκτον είχε θέσει επισήμως κατά την συνάντηση με τον τότε έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (θέμα που και οι δυο πλευρές επισήμως αρνούνταν αλλά οι εξελίξεις και τα πήγανε έλα τεχνοκρατών γνωστών πετρελαϊκών πολυεθνικών  εταιριών στην  Αθήνα το διάστημα Σεπτέμβριου 213 – Φεβρουάριου 2014 διέψευσε) με τον Αμερικανό πρόεδρο BarackObama.
-          Το ζήτημα εσωτερικής ασφαλείας της Ελλάδος, με φόντο την νέα ποινική και αστική  νομοθεσία   για τον επαναπροσδιορισμό των  εννοιών  τρομοκράτης, κρατούμενος, ισόβια που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός κ. Παρασκευόπουλος. Θέμα που εμφανώς έχει ενοχλήσει σε όλα τα επίπεδα τις ΗΠΑ  αφενός γιατί  είναι θέμα τιμής για τις ΗΠΑ-δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει στις χώρες που ενίοτε κάθε τόσο εκδίδονται ταξιδιωτικές οδηγίες ενώ στην λίστα των επικίνδυνων τρομοκρατικών οργανώσεων του StateDepartmentεξακολουθεί να υπάρχει η 17Ν η 1η Μάη και οι πυρήνες της φωτιάς-  η συνέχεια της ποινής των πρωταίτιων και εκτελεστών της 17Ν καθώς  έχει κάθε λόγω να προβάλλει ενστάσεις λόγω των θυμάτων που είχε και αφετέρου η Ουάσιγκτον και οι υπηρεσίες της θεωρούν πλέον ότι, είναι θέμα ελάχιστου  χρόνου η εσωτερική εγχώρια τρομοκρατία μετά την διασύνδεση της με γνωστούς ποινικούς να αναζητήσει συνεργασία και διόδους επικοινωνίας για την τροφοδότηση της με όπλα και βομβιστικό υλικό μεγάλης  ισχύος και αντίστοιχης εμβέλειας, για πιθανά σχεδιαζόμενα χτυπήματα!    
-          Το Κυπριακό το οποίο βαλτώνει για ακόμα μια φορά, με τις ΗΠΑ να κρατούν επίμονα «ουδέτερη» σχέση και εμφανώς  θετική θέση  υπέρ ενός σχεδίου Αννάν παρά τις  πρόσφατες δυσάρεστες και δυσμενείς  εξελίξεις του. Εξελίξεις με φόντο τις «εκλογές» στα κατεχόμενα της μεγαλονήσου…   
-          Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων το οποίο παραμένει παγωμένο μέχρι νεοτέρας καθώς οι εσωτερικές εξελίξεις στα Σκόπια αυτή την περίοδο φαίνεται να ευνοούν την Αθήνα… Θέμα όμως για τα οποίο ως γνωστόν πιέζει η Ουάσιγκτον από την εποχή του Βέτο το Κώστα Καραμανλή. Και για το οποίο πρέπει να πούμε ότι κάτι που έχει περάσει στα ψιλά εδώ και αρκετό καιρό ότι οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν ατύπως «αναγνωρίσει» τα Σκόπια  και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ…Με μια σειρά ενέργειες πολιτικές και στρατιωτικές (σε επίπεδο ανταλλαγής  παρατηρητών κτλ).
Μετά την συνάντηση των δυο ανδρών θα ακολουθήσει κοινή δήλωση ενώ ο έλληνας Υπ. Εξ ως είθισται με το τέλος  συνάντησης θα κάνει ενημέρωση στους έλληνες δημοσιογράφους. 
Την επομένη ημέρα, Τρίτη 21 Απριλίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο Καπιτώλιο προκειμένου να έχει γεύμα και σειρά επαφών με Γερουσιαστές των δημοκρατικών αλλά και των ρεμπουμπλικάνων αφενός αλλά και συναντήσεις με γνωστούς ελληνικής καταγωγής πολιτειακούς βουλευτές .  Ο έλληνας πρέσβης έχει καταρτίσει ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα συναντήσεων με  όλους τους γνωστούς ελληνικής καταγωγής που  έχουν εκφράσει επιθυμία να συναντήσουν τον έλληνα Υπ. Εξωτερικών  και θα συναντήσει όσο περισσότερους γίνεται όπως διαβεβαιώνουν πηγές από το ελληνικό υπ.εξ.
Το ιουδαϊκό λόμπι και η Χρυσή Αυγή
Ο κ.Κοτζιάς, κατά την διάρκεια της  παραμονής του στην Ουάσιγκτον  θα έχει επίσης  συναντήσεις και επαφές τους εκπροσώπους των Ιουδαϊκών οργανώσεων AIPAC  & AJC με τους οποίους θα συζητήσει και θα επιχειρηθεί να επαναβεβαιωθεί και επικαιροποιηθεί  η πρόσφατη-επί κυβερνήσεων Γ.Α. Παπανδρέου –Αντώνη Σαμαρά  ΕλληνοΙσραϊλινή συμφωνία. Οι εβραϊκές οργανώσεις όμως συνδέουν άρρηκτα  την όποια  συνέχεια και το εύρος αυτών των πρόσφατων (εμπορικών , τουριστικών αλλά και αμυντικών) διμερών  συμφωνιών με την δέσμευση της Ελλάδος, δια στόματος του τότε (Αύγουστος Σεπτέμβριο 2013) Αντώνη Σαμαρά ότι «θα λιώσει και α συντρίψει την Χρυσή Αυγή». «Δέσμευση» που όπως φάνηκε από την πρόσφατη  μυστική (μη ανακοινώσιμη μη δημοσιοποιήσιμη) συνάντηση του πανίσχυρου άνδρα του AmericanJewishCommitDavid Harris ο οποίος ήρθε εκτάκτως, εν όψει της δίκης της Χρυσής Αυγής,  τον Μάρτιο στην Αθήνα και είχε συναντήσεις  με τον έλληνα  πρωθυπουργό κ.  Αλέξη Τσίπρα,  τον αναπληρωτή Υπ. Εξ. Αρμόδιο για θέματα ευρωπαϊκής ένωσης κ. Νίκο Χουντή

 και τον Υπ. Εθν. Άμυνας  Πάνο Καμμένο, δεν φαίνεται να είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την ίδια βεβαιότητα του προκατόχου του κ. Τσίπρα καθώς ο τελευταίος  ξεκαθάρισε στον κ. David Harris «ότι αυτό είναι αποκλειστικά θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης και η ελληνική κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε θέλει να παρέμβει και θα σεβαστεί την ετυμηγορία όποια και αν είναι αυτή» εκφράζοντας παράλληλα όμως ότι «…θα γίνει ότι είναι δυνατόν από πλευράς ελληνικής κυβερνήσεως για τον περιορισμό του φαινομένου της χρυσής αυγής και κάθε άλλης μορφής έξαρσης φασισμού και ακραίων κοινωνικών  φαινομένων  τα οποία έχουν  τις ρίζες του στην μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και την βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας αναγκάζοντας έτσι τους ανθρώπους προκειμένου να επιβιώσουν να στραφούν λανθασμένα σε επιλογές που υπό άλλες συνθήκες ούτε καν που θα σκέφτονταν..» όπως χαρακτηριστικά μας είπε ανώτατος έλληνας κρατικός αξιωματούχος όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει αυτές τις μυστικές  συναντήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με τον εκπρόσωπο του πανίσχυρου εβραϊκού lobby.

 Την επομένη ημέρα Τετάρτη 22 Απριλίου ο έλληνας υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με την σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου κυρία Σούζαν Ραϊς με την οποία θα εξειδικεύσουν τα ζητήματα ασφαλείας εντός της Ελλάδας (εσωτερική ελληνική εγχώρια τρομοκρατία) και εκτός  αλλά και πέριξ της Ελλάδος. Η Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας αναμένεται να θέσει σε πιο συγκεκριμένη βάση τις θέσεις των ΗΠΑ και ως προς το θέμα της εσωτερικής τρομοκρατίας και τυχόν απειλή στόχων αμερικανικών συμφερόντων όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στην νέα φωτογραφική νομοθεσία για την αποφυλάκιση και απελευθέρωση κρατουμένων των οργανώσεων της 17Ν και  άλλων κρατουμένων που όπως εικάζεται οι πυρήνες της φωτιάς είναι η μετεξέλιξη του ΕΛΑ και της 1η Μάη. Εδώ οι Αμερικάνικες αντιδράσεις ταυτίζονται με πολλές από τα ελληνικές πολιτικές τοποθετήσεις των  συστημικών κοινοβουλευτικών  κομμάτων( ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΚΟΚ, ΝΔ). Η κυρία Ράϊς στενή συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου και σύνδεσμος με όλες τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ,  θα θέσει επίσης το ζήτημα της συνεχιζόμενης εισροής μεταναστών προς την Ελλάδα όπου οι ΗΠΑ πιστεύουν βάση πληροφοριών ότι οι Τζιχανστιστές χρησιμοποιούν-τα καραβάνια των προσφύγων πολέμου στην Συρία και από άλλες αφρικανικές χώρες όπου επελαύνει το ριζοσπαστικό σουνιτικό Ισλάμ-  προκειμένου να κάνουν ευκολότερη την διέλευση οργανωμένων μαχητών του ISISπρος την Ευρώπη όπως έχουν ανοιχτά απειλήσει.
Νέα Υόρκη
Την Πέμπτη 23 Απριλίου ο Υπ. Εξωτερικών θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με τον Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα των Σκοπίων και την πορεία του θέματος της κοινά αποδεκτής μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων της  ονομασίας του κρατιδίου.  Ο έλληνας υπουργός δεν αναμένεται να προβεί σε κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις καθώς το όλο θέμα έχει υποπέσει σε χειμερία διπλωματική νάρκη… Λόγω και της συνεχιζόμενης κυβερνητικής αστάθειας στο εσωτερικό της FYROMαλλά και διότι η Ελλάδα στην παρούσα φάση δίνει την μάχη σε άλλα μέτωπα και δεν θα ήταν φρόνιμο να ανοίξει ένα  ακόμα μέτωπο δίνοντας την δυνατότητα στην Σκοπιανή ηγεσία η οποία έχει επενδύσει στον αλυτρωτισμό να επανακάμψει από την εσωτερική υποβόσκουσα αλλά εσωτερική κρίση με την αλβανική μειονότητα. Κρίση που είναι ικανή να απειλήσει ακόμα και την ακεραιότητα και κρατική υπόσταση του υπό σύσταση εδώ και 30 χρόνια χειμαζόμενου κρατιδίου.
Την ίδια ημέρα ο Υπ. Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων  της Νέας Υόρκης του  New Jersey  και του  Connecticut μόνο στο γενικό προξενείο της Νέας Υόρκης όπου  έχει οργανωθεί μια μικρή δεξίωση προς τιμήν του κ. Κοτζιά.  Ο Έλληνας Υπεξ αν και πολύ καλά ενημερωμένος για την συνεχιζόμενη υποβόσκουσα εσωτερική εδώ και μια τουλάχιστον 10ετια κρίση ηγεσίας και πολιτικού προσωπικού  κυρίως της Ελληνικής Κοινότητας η οποία ακέφαλη και με διαλυμένα τα όποια έστω και υποτυπώδη διασυλλογικά όργανα (ΣΑΕ ΕλληνοΑμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο και 10αδες άλλες οργανώσεις σφραγίδες  και προσωπικούς και οικογενειακούς  συλλόγους φαντάσματα), προσέρχεται σε αυτές τις ομαδικές συναντήσεις, περισσότερο για να ακούσει και να αφουγκραστεί τι είναι αυτό που επιτέλους επιζητεί και  η Ελληνική κοινότητα  των ΗΠΑ μεταξύ των άλλων διάσπαρτων ελληνικών ανά τον κόσμο κοινοτήτων, παρά για να κάνει εξαγγελίες.
Εξ άλλου μόλις προ ημερών ανέλαβε γενικός διευθυντής της Γραμματείας απόδημου Ελληνισμού ο κ. Κόκκινος ο οποίος ακόμα ενημερώνεται για τα προβλήματα και τις προτεραιότητες αλλά και τα βασικά και κυρίαρχα αιτήματα της Ελληνικής διασποράς προκειμένου να ιεραρχηθούν και εν συνεχεία να αποφασιστεί σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, αν και κατά πόσο συμφέρει την ελληνική πολιτεία να έχει οποιαδήποτε έστω και σε νομοθετικό επίπεδο ανάμειξη -νέα νομοθεσία για ένα νέο ΣΑΕ-  , πόσο μάλλον για  χρηματοδότηση φορέων και οργανώσεων όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Χρηματοδοτήσεις   είτε με το ΣΑΕ και τις συνεχείς αποτυχίες του είτε με τις απευθείας χρηματοδοτήσεις συλλόγων και ομογενειακών οργανώσεων. Χρηματοδοτήσεις που με εντολή του Πρωθυπουργού θα μπουν όλες στο μικροσκόπιο σε βάθος 20ετιας ώστε να διερευνηθεί που; Πως; με ποιών; τις υπογραφές κατασπαταλήθηκαν μέσω ΣΑΕ περισσότερα από 70.000.000 ευρώ(!) όπως έχει αποκαλύψει το GreekAmericanNewsAgencyαπό το 2006 με έρευνα που είχε κάνει.   ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΔΩ
Την επομένη ημέρα, Παρασκευή 24 Απριλίου ο Υπουργός των  εξωτερικών θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή προκειμένου να έχει την καθιερωμένη εθιμοτυπική  συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα της αρμοδιότητας του Ιεράρχη.  
Ο Υπουργός εξωτερικών δεν έχει προγραμματίσει κάποια συνέντευξη ειδικά για τους  Έλληνες ανταποκριτές. Θα αρκεστεί μόνο σε δηλώσεις μετά τις συναντήσεις θα δώσει όμως συνεντεύξεις σε διεθνή αλλά και γνωστά αμερικάνικα ΜΜΕ συνεντεύξεις αφού έχει απαντήσει θετικά σε εκκρεμή σχετικά αιτήματα σχεδόν από την επομένη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων των.
Τμήμα ειδήσεων ενημέρωσης και πληροφοριών

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.