Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Μαχαίρι σε προνόμια βουλευτών και επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους, εξήγγειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Video)


Συνέντευξη Τύπου για την λειτουργία της Βουλής κατά τη νέα βουλευτική περίοδο έδωσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου. Η Πρόεδρος της Βουλής βάζει «μαχαίρι» στα βουλευτικά προνόμια, αλλά και τα προνόμια πρώην Πρωθυπουργών, ενώ την ίδια ώρα αμφισβητεί την εγκυρότητα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.

Θέμα ακυρότητας μνημονιακών νόμων που ψηφίστηκαν με λιγότερους από 151 βουλευτές κι απόντες τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής έθεσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, την ώρα που εξήγγειλε σειρά μέτρων με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας των λειτουργιών της Βουλής και την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των πολιτών για τα τεκταινόμενα στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου.
Η Ζ. Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε σχετικές πρωτοβουλίες για το θέμα των διατάξεων που πέρασαν χωρίς απόλυτη πλειοψηφία κι ενώ δεν είχε δοθεί άδεια παρουσίας στην Βουλή στους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες βουλευτές, επανερχόμενη στο θέμα που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα με την πρότασή της για αναβολή της ψηφοφορίας για την άρση ασυλίας του Άδ. Γεωργιάδη, όταν και δεν είχε δοθεί η σχετική εισαγγελική άδεια.
Η Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για «κακόπιστα» κι «αποπροσανατολιστικά» σχόλια σχετικά με το ζήτημα που είχε προκύψει εκτιμώντας ότι οι αντιδράσεις προκλήθηκαν από την ανησυχία μήπως ...
ακυρωθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις που δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς ο αριθμός των παρόντων επηρεάζει την εκάστοτε πλειοψηφία. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «οικουμενικά» κι όχι «επιλεκτικά» επισημαίνοντας ότι όταν η Δημοκρατία κάνει εκπτώσεις για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της «στην πραγματικότητα ηττάται, χάνει την ψυχή της».
Σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους, έλεγχος των δικογραφιών κατά υπουργών
Παράλληλα, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε για δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, τη σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους, αλλά και την πρόθεση σύστασης οργάνου που θα αξιολογεί τις δικογραφίες κατά υπουργών που καταφθάνουν στην Βουλή. Για την επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους, η Ζ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε ότι θα αποτελείται από προσωπικότητες «εγνωσμένου κύρους» με εμπειρία σε θέματα ελέγχου του χρέους κι ότι οι εργασίες της θα πάνε όσο πίσω χρειαστεί. Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι οι πολίτες δικαιούνται να πληροφορηθούν ποιες «συμβάσεις διαφθοράς», όπως αυτές της Siemens και των εξοπλιστικών, βρίσκονται πίσω από την διόγκωση του χρέους.
Για το ζήτημα των εκατοντάδων δικογραφιών κατά υπουργών που λιμνάζουν στην Βουλή χωρίς ουσιαστική διερεύνηση, η Ζ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι θα εξεταστούν από όργανο που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί εκτιμώντας ότι μέχρι σήμερα η πρακτική της απλής ανακοίνωσής τους στο σώμα «στα κρυφά και ψέλνοντας», όπως κι η ανάμειξη σημαντικών δικογραφιών μαζί με ανούσιες συμβάλλει στην συγκάλυψή τους.
«Ζωντανά» οι συνεδριάσεις των επιτροπών, περικοπή αποζημίωσης για τους απόντες βουλευτές
Σχετικά με τις πρωτοβουλίες για διαφάνεια του κοινοβουλευτικού έργου, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι το κανάλι της Βουλής θα δείχνει τις συνεδριάσεις των επιτροπών «ζωντανά», όπως συμβαίνει και με τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, ώστε οι πολίτες να μην εγκαταλείπονται στην παραπληροφόρηση, ενώ θα εξεταστεί κι η προοπτική περικοπής των αποζημιώσεων των βουλευτών για την συμμετοχή τους στις επιτροπές.
Η Ζ. Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε κι εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής περί περικοπής του 1/5 της βουλευτικής αποζημίωσης μετά την 5η αδικαιολόγητη απουσία βουλευτή από τις συνεδριάσεις, μέτρο που θα λειτουργήσει ως εγγύηση ότι η Βουλή θα αποφασίζει ως σώμα του συνόλου των βουλευτών κι όχι ως «φάντασμα» εκπροσώπησης.
Για τα ζητήματα της νομοθέτησης, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι θα αποτελέσουν παρελθόν τα κατεπείγοντα νομοσχέδια κι οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, ενώ θα γενικευτεί η επεξεργασία των νομοσχεδίων από όλες τις συναρμόδιες επιτροπές, ενώ θα ενισχυθεί κι η διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς. Επίσης η Ζ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε ότι θα ζητήσει από τους πρώην πρωθυπουργούς που δεν είναι βουλευτές να εγκαταλείψουν τα γραφεία που διατηρούν στο κοινοβούλιο ώστε να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των βουλευτών.
Διαφάνεια των λειτουργιών των υπηρεσιών του κοινοβουλίου
Σχετικά με την διαφάνεια των λειτουργιών των υπηρεσιών του κοινοβουλίου, η Πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι ο πρώτος έλεγχος δεν βγάζει θετικά συμπεράσματα υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της διαφάνειας και της περιστολής περιττών εξόδων. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και σε δύο ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα τις περασμένες μέρες, τα βουλευτικά αυτοκίνητα και τις επερωτήσεις των βουλευτών.
Για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι θα προβεί στην καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία που τα παρέχει την 1η Σεπτέμβρη, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος και για την προετοιμασία της εταιρείας και για την προετοιμασία του κοινοβουλίου για κινήσεις που θα κινούνται στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς να «απενεργοποιήσουν» τους βουλευτές.
Κοινοβουλευτικός έλεγχος ανά υπουργείο
Για τις διαμαρτυρίες σχετικά με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, η Ζ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε ότι η έναρξή του έγινε νωρίτερα από άλλες περιπτώσεις, ενώ για τις επερωτήσεις, του λεγόμενου «προφορικού κοινοβουλευτικού ελέγχου», η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την γενική γραμματεία της κυβέρνησης ώστε οι μέρες κοινοβουλευτικού ελέγχου να διαχωριστούν με βάση την διαθεσιμότητα των υπουργών, ώστε οι ερωτήσεις να κατατίθενται ανά υπουργείο και να αποφευχθεί το αρνητικό φαινόμενο μαζικής ακύρωσης των επερωτήσεων που παρουσιάστηκε την προηγούμενη περίοδο.
Τέλος, η Ζ. Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η επανασύσταση της διακομματικής επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Πού το πάει η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τη Χρυσή Αυγή
Φουρτούνες σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προκάλεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η δήλωση της προέδρου της Βουλής στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί ενώ έλειπαν από τη Βουλή οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τάραξε τα νερά.
Η δήλωσή της, η οποία σίγουρα έχει κάποιο σκεπτικό, αφού κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δημοκρατικό ήθος της προέδρου της Βουλής, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Μούδιασε το Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου φάνηκε μουδιασμένο μετά τις δηλώσεις της κ. Κωνσταντοπούλου. «Όταν η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει ένα νόμο, θα το κάνει με νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στο Mega. Και πρόσθεσε πως η κ. Κωνσταντοπούλου «δεν είπε ότι (οι εν λόγω διατάξεις) είναι άκυρες, αλλά να εξεταστεί η εγκυρότητά τους».
Με σφιγμένο ύφος απάντησε σε σχετική ερώτηση του ΣΚΑΪ και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. «Θα πρέπει να εξηγήσει τι εννοεί», δήλωσε, μιλώντας στον Αρη Πορτοσάλτε.
«Αδειάζει» τη Ζωή και ο βουλευτής Νίκος Φίλης
Εκ διαμέτρου αντίθετος με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης για τα περί ακυρότητας των μνημονιακών ρυθμίσεων λόγω Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Φίλης, μιλώντας στο Star, είπε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει θέμα ακυρότητας των νόμων επειδή απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από τις ψηφοφορίες της Βουλής και ότι ούτε τότε που έγιναν αυτές οι ψηφοφορίες, ούτε τώρα, τίθεται από τον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιο θέμα.
Ερωτηθείς για το αν το θέμα της Χρυσής Αυγής είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, ο κ. Φίλης είπε ότι δεν είναι πρωτεύον, αλλά πρέπει να συζητηθεί.
Μεϊμαράκης για Κωνσταντοπούλου: Μπέρδεψε τον θεσμικό της ρόλο με τον κομματικό
Λάβρος εναντίον της προέδρου της Βουλής εμφανίστηκε ο προκάτοχός της Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε πως με τις επίμαχες δηλώσεις της η κ. Κωνσταντοπούλου μπέρδεψε τον θεσμικό της ρόλο με τον κομματικό.
Μάλιστα, απαντώντας στη νέα πρόεδρο της Βουλής, τόνισε για το θέμα των ψηφοφοριών από τις οποίες απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πως «τα είχαμε ελέγξει». Στη συνέχεια ο κ. Μεϊμαράκης φρόντισε να κάνει και ένα καυστικό σχόλιο για την κυβέρνηση, αλλά και για την κ. Κωνσταντοπούλου, αναφέροντας ειρωνικά πως «με δεδομένο ότι έχουν σταματήσει οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κάποιος έπρεπε να τον αντικαταστήσει».
«Το μόνο που δεν έχει κάνει ακόμα είναι να συγκαλέσει Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής»
Κεραυνούς κατά της προέδρου της Βουλής εξαπέλυσε και η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή. Η βουλευτής Σερρών, με αφορμή τις δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου περί νομιμότητας των αποφάσεων που ελήφθησαν εν τη απουσία των εγκλείστων βουλευτών της ΧΑμ είπε: «Το μόνο που δεν έχει κάνει ακόμα είναι να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής για να ενημερώσει τους βουλευτές της για τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα».
ΠΑΣΟΚ: Μέσα στα τόσα προβλήματα που έχει ο τόπος, αποκτήσαμε και ένα ακόμη
Και το ΠΑΣΟΚ, όμως, άσκησε δριμεία κριτική στην πρόεδρο της Βουλής. Σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει ότι η κ. Κωνσταντοπούλου προσέβαλε προκλητικά την Ολομέλεια του Σώματος, στην οποία, πριν από λίγες μόλις ημέρες, τοποθετήθηκαν τα κόμματα (συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ ) και οι βουλευτές, σε σχέση με το ζήτημα της συμμετοχής σε όλες τις συνεδριάσεις και όλες τις ψηφοφορίες των προσωρινά κρατουμένων βουλευτών της ΧΑ, κατά τρόπο σαφώς διαφορετικό από την άποψή της.
Καταλογίζει στην πρόεδρο της Βουλής απογοητευτική άγνοια των ισχυόντων συνταγματικών κανόνων ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τεθούν στην ελληνική έννομη τάξη ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής τυπικής συνταγματικότητας, δημιουργείται μείζον ζήτημα δημοκρατικής τάξης, καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου είναι πλέον προφανές ότι έχει ως πρώτη προτεραιότητά της την αλλαγή της στάσης της Βουλής ως προς την αντιμετώπιση της ΧΑ.
Επίσης, κατηγορεί την κ. Κωνσταντοπούλου ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τη διάκριση των εξουσιών όχι μόνο σε σχέση με τη Δικαιοσύνη, αλλά και σε σχέση με την κυβέρνηση. Και λέει ότι ανάλωσε μεγάλο μέρος της συνέντευξής της σε «πρωτοβουλίες» της σχετικές με τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, δηλαδή σε ζητήματα που ανήκουν στη σφαίρα της αρμοδιότητας της κυβέρνησης.
Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι «μέσα στα τόσα προβλήματα που έχει ο τόπος, αποκτήσαμε και ένα ακόμη. Μια πρόεδρο της Βουλής που είναι αποφασισμένη, αντί να λειτουργεί ως παράγοντας θεσμικής ηπιότητας και συναίνεσης, να λειτουργεί ως πρόξενος σύγκρουσης και έντασης. Ποιος δεν είχε δει τους οιωνούς;».
Πυρά και από τον Περισσό
Την έντονη αντίδραση και του ΚΚΕ προκάλεσαν οι νέοι... κανόνες της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το modus vivendi εντός του Κοινοβουλίου. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει πως «οι θέσεις που διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής για το ζήτημα που αφορά στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τις ψηφοφορίες στη Βουλή δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και καλλιεργούν ανοχή απέναντι σε μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Οι θέσεις αυτές ευνοούν γενικότερα επικίνδυνους σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση να σταματήσει το κρυφτούλι πίσω από τους αποκαλούμενους "ανεξάρτητους θεσμικούς ρόλους" και να τοποθετηθεί καθαρά».
«Θεωρεί εαυτήν αρμόδια να αποφασίζει για λογαριασμό του Σώματος»
Και το Ποτάμι αντέδρασε στα λεγόμενα της κ. Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας πως θεωρεί εαυτήν αρμόδια να αποφασίζει για λογαριασμό του σώματος.
Η ανακοίνωση του Ποταμιού αναφέρει: «H πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου αυτή τη φορά έθεσε ζήτημα συνταγματικότητας των νόμων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή. Από την τοποθέτησή της αυτή προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
- Από πότε η πρόεδρος της Βουλής ασκεί αρμοδιότητες συνταγματικού δικαστή, που κρίνει και την αντισυνταγματικότητα των νόμων;
- Πώς είναι δυνατόν και με ποια αρμοδιότητα η πρόεδρος της παρούσας Βουλής θα κρίνει τη νομιμότητα του νομοθετικού έργου της προηγούμενης Βουλής;
Ακούσαμε επίσης την κυρία Κωνσταντοπούλου να εξαγγέλλει τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.
Η σύσταση, όμως, Εξεταστικών Επιτροπών ή Επιτροπών για τη μελέτη εθνικών ή γενικότερου ενδιαφέροντος ζητημάτων απαιτεί απόφαση της Βουλής μέσω προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Εκτός αν η πολυπράγμων πρόεδρος της Βουλής θεωρεί εαυτήν αρμόδια να αποφασίζει για λογαριασμό του Σώματος».
 
Επιμένει η Ζ.Κωνσταντοπούλου στην ανάγκη παρουσίας των προφυλακισμένων της Χ.Α. - Τι εξήγγειλε για εξεταστικές - γραφεία πρώην πρωθυπουργών
 
Σταθερή στη θέση της για ανάγκη παρουσίας και των 300 βουελυτών στην Ολομέλεια της Βουλής παραμένει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στη χθεσινή τρίωρη συνέντευξη Τύπου εξήγησε πως αυτό επιβάλλεται από το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Βουλής ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετασθούν αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο με πλειοψηφία μικρότερη των 151. Η πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε την πρόθεσή της η Βουλή να εξετάζει εγκαίρως δικογραφίες που φθάνουν από τη Δικαιοσύνη κι αφορούν σε βουλευτές ενώ τόνισε πως θα ζητήσει από τους πρώην πρωθυπουργούς που έχουν γραφεία εντός του κτιρίου της Βουλής να τα παραδώσουν. 
Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους μετά την ανάληψη των καθηκόντων της - σε ζωντανή μάλιστα αναμετάδοση από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής και στο διαδικτυακό τόπο των απολυμένων δημοσιογράφων της ΕΡΤ, η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε ζήτημα εγκυρότητας ορισμένων διατάξεων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και είχαν λιγότερες από 151 ψήφους, ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καθώς δεν τους δόθηκε ειδική άδεια για να παραστούν στην ψηφοφορία. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα κινηθούν διαδικασίες για το θέμα αυτό, η πρόεδρος της Βουλής απάντησε χαρακτηριστικά: «Προφανώς θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τις οποίες θα ενημερωθείτε».
                                                                                                 
Η πρόεδρος υπογράμμισε πως τα φαινόμενα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου με κατεπείγοντα νομοσχέδια δεν μπορεί να επαναληφθούν, αλλά ούτε και η κατάθεση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι την Τρίτη το απόγευμα θα γίνει ειδική συνεδρίαση για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, τονίζοντας ότι «είναι ιστορική υποχρέωση της Βουλής να φέρει σε πέρας την αποστολή της αυτή». Επεσήμανε επίσης ότι θα αποκωδικοποιηθούν όλες οι παράμετροι που συνετέλεσαν στη διόγκωση του χρέους και θα εξεταστούν συμβάσεις, όπως αυτές για τη Siemens και τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ταυτόχρονα, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι σήμερα (Πέμπτη) θα αποστείλει επιστολές προς τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, με την οποία θα τους ζητά να αποδώσουν τους χώρους που καταλαμβάνουν μέσα στο κεντρικό κτίριο της Βουλής, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο για τις ανάγκες των βουλευτών. 
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ - Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 1976. Είναι δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, ειδικευμένη στο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σπουδές - Φοιτητικά Χρόνια

Ζωή ΚωνσταντοπούλουΣπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου και πήρε το πρώτο της πτυχίο. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και εξελέγη μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995. Ήταν επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA). ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του Δ.Σ.Α. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.
Ως μέλος της ELSA συμμετείχε στον Συνασπισμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παρακολουθώντας τις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη και το Διεθνές Διπλωματικό Συνέδριο στη Ρώμη, από όπου και έστειλε ως πρώτη ανταπόκριση την είδηση της ψήφισης του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Το 1998-1999, φοιτήτρια Erasmus στη Νομική Σχολή Παρισιού 10 Ναντέρ, έλαβε και το πτυχίο maitrise στο Δημόσιο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
To 1999-2000 έκανε το μεταπτυχιακό της στη Νομική Σχολή της Σορβόννης, με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και την Αντεγκληματική Πολιτική στην Ευρώπη.
Κατά την περίοδο 1998-2000 συμμετείχε στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Κρατουμένων στις γαλλικές φυλακές, παραδίδοντας μαθήματα αγγλικών σε κρατουμένους στις φυλακές της Fresnes. Επίσης, αρθρογραφούσε στο νομικό περιοδικό της Σορβόννης «Revue L’ Astree».
Κατά το πρώτο 7μηνο του 2001, έκανε πρακτική στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.
Ήδη από το 1999 είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης ποινικού Δικαίου και των Νέων Ποινικολόγων, συμμετέχοντας με εισηγήσεις σε συνέδρια στις Συρακούσες, τον Νότο, το Τόκυο.
Το 2001-2002, έλαβε δεύτερο μεταπτυχιακό από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ποινικό Δίκαιο, εθνικό και διεθνές. Εκτός από τον μεταπτυχιακό τίτλο, της απονεμήθηκε ειδική διάκριση στο διεθνές δίκαιο. Παράλληλα με τις σπουδές της, έκανε πρακτική στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε. και παρείχε δωρεάν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, που κινδύνευε η στέγασή τους.

Επαγγελματική πορεία - επιστημονική δραστηριότητα

Από το 2003 ασκεί μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, με έμφαση στη δυναμική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχοντας χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη.
Παράλληλα, συμμετέχει στον επιστημονικό διάλογο με παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, αλλά και με αρθρογραφία.
Άρθρα της για σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα έχουν δημοσιευθεί και στον ελληνικό Τύπο, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό «Κοντέινερ». Υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που συνέταξε και υπέβαλε, τον Ιούλιο 2003, στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μήνυση για διεθνή εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από Βρετανούς αξιωματούχους στο Ιράκ.
Την περίοδο 2007-2012 υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (AIDP), της οποίας είναι μέλος, έχοντας διοργανώσει και συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και ομάδες εργασίας.
Στις ευρωεκλογές 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012 (Μάιος-Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας. Είναι υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος της Επιτροπής Νομοθετικού Έργου και παρακολούθησης του Μνημονίου.
Συμμετέχει ως μέλος στις παρακάτω Επιτροπές της Βουλής:
  • Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
  • Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
  • Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
  • Διακομματική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών  Αποζημιώσεων
Επίσης, υπήρξε εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και έχει υπάρξει εισηγήτρια σε πολλά νομοσχέδια αλλά και προτάσεις για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.