Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Σύγκρουση βουλής και εισαγγελέα φυλακών

Σχετικό: Ο χαμός στη Βουλή μεταξύ Κωνσταντοπούλου-Βενιζέλου-Μητσοτάκη για την ασυλία του Άδωνι (Βίντεο)

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, εξαιτίας της πρότασης της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, να αναβληθεί η συζήτηση και ψήφιση για την πρόταση άρσης ασυλίας του βουλευτή Άδωνι Γεωργιάδη, επειδή δεν επετράπη στους προφυλακισμένους βουλευτές της «Χρυσής Αυγής», να παραστούν και να ψηφίσουν. Ηγέρθη αιφνιδιαστικά συνταγματικό θέμα με το ερώτημα αν η Δικαιοσύνη επεμβαίνει στο έργο της Βουλής, ή η Βουλή στο έργο της Δικαιοσύνης.
Η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλέστηκε σύμφωνη γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων, υποστηρίζοντας ότι δε μπορεί η Βουλή να λειτουργεί με μειωμένη σύνθεση. Στην απόφαση αυτή, όμως, αντέδρασαν έντονα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ η συζήτηση γενικεύτηκε, με τον τέως πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να εγκαλεί τη διάδοχό του, ακόμη και για το ότι ανακοίνωσε την ειδική ημερήσια διάταξη, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ζήτημα ψήφισης, της παράτασης του Μνημονίου…
Επι σχεδόν τρείς ώρες η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές συμμετείχαν σε μια πρωτοφανή σύγκρουση που ξεκίνησε από τα διαδικαστικά και επεκτάθηκε σε μείζονα πολιτικά και συνταγματικά ζητήματα.
Απειλές για πρόταση μομφής κατά της νέας προέδρου από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, καταγγελίες για παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών από το Προεδρείο του κοινοβουλίου, πρόβα «αρχηγικών» εμφανίσεων από μέλη της ΚΟ της ΝΔ αλλά και προαναγγελία σφοδρών συγκρούσεων ενόψει της κύρωσης της παράτασης της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή.
Είναι δε εντυπωσιακό πως στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι κ.κ. Ε. Βενιζέλος και Ε. Μεϊμαράκης προς την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει νέο μνημόνιο ουδείς από την κυβερνητική πτέρυγα αντέκρουσε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει την «αγαπημένη» έκφραση του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη την περίοδο που εκείνος βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Συντελείται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα! Πότε θα φέρετε την παράταση του μνημονίου στη Βουλή;» είπε ο κ. Βενιζέλος για να αντιδράσει η κυρία Κωνσταντοπούλου λέγοντας «αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μνημόνιο».
«Εγώ δεν θα σας πω για τούμπες και άλλα τέτοια» είπε ο κ. Μεϊμαράκης προς τον κ. Λαφαζάνη και συνέχισε: «Αποδεχθήκατε τα μνημόνια και την τρόικα και όλα. Τώρα θέλετε να μας επιβάλλετε τα δικά σας ήθη και στο κοινοβούλιο αλλά δεν θα σας το επιτρέψουμε.  Αυτό δεν θα περάσει! Στο κοινοβούλιο θα συζητάμε αλλιώς να το κλείσετε όπως επιχείρησε να κάνει σήμερα η πρόεδρος» χωρίς ωστόσο να πάρει επί της πολιτικής ουσίας καμία απάντηση.
Η αρχή έγινε όταν η κ. Κωνσταντοπούλου μετά από συνεννόηση με τους υπόλοιπους αντιπροέδρους του κοινοβουλίου αλλά και τους εκπροσώπους των κομμάτων πρότεινε την αναβολή της προγραμματισμένης  συνεδρίασης αιφνιδιάζοντας τους βουλευτές. Το σκεπτικό της πρότασης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι ο εισαγγελέας φυλακών δεν έδωσε άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής γεγονός που κρίθηκε από το Προεδρείο ως απόφαση που «αλλοιώνει» την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η πρόταση όμως της κυρίας Κωνσταντοπούλου να  ζητηθεί από την Δικαιοσύνη να λαμβάνει αποφάσεις με τρόπο που να μην επηρεάζει τις αποφάσεις της Βουλής κρίθηκε από την αντιπολίτευση ως απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.
«Η άποψη που διατυπώσατε είναι κραυγαλέα αντισυνταγματική και παραβιάζει το Σύνταγμα» είπε ο κ. Βενιζέλος «Εσείς παραβιάσατε κατά τρόπο ασύστολο την αρχή διάκρισης εξουσιών… Θέσατε εκ του πλαγίου θέμα νόμιμης λήψης κοινοβουλευτικών αποφάσεων».
Κλιμάκωσε δε την κριτική του, προαναγγέλλοντας μάλιστα και πρόταση μομφής. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης εξήγησε ότι το ζήτημα των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής «είναι μείζον γιατί σε λίγο καιρό θα γίνει η δίκη και θα πρέπει να γίνει με τις αρχές του κράτους δικαίου και χωρίς πολιτική φόρτιση σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία». Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι έκανε «κατάχρηση» της Βουλής και πρόσθεσε «δοκιμαζόμαστε και κρινόμαστε στις νέες συνθήκες της Βουλής ώστε να λειτουργήσει καλύτερα.
Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη που είπε πως «η ευαισθησία της κυρίας Κωνσταντοπούλου βοηθά όλους να συζητούμε τα θέματα με αυτοσυγκράτηση και λιγότερο πάθος».
kontranews
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.