Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Αυτή είναι η επιστολή του Γ. Βαρουφάκη για την εξάμηνη παράταση

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο REUTERS δημοσίευσε την επιστολή που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης, προς τον πρόεδρο του Eurogroup.

Ακολουθεί μεταφρασμένη η επιστολή του κ. Βαρουφάκη προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την οποία η ελληνική πλευρά απευθύνει αίτημα για εξάμηνη παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (Master Financial Assistance Facility Agreement), κωδικοποιώντας σε επτά σημεία τους λόγους του αιτήματος:

Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup,
Τα τελευταία πέντε χρόνια ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες οικονομικής προσαρμογής. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ευρύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης σε μόνιμη βάση και των προοπτικών απασχόλησης, την βιωσημότητα του χρέους, την οικονομική σταθερότητα, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την άμβλυνση του σημαντικού κοινωνικού κόστους από τη συνεχιζόμενη κρίση.
Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις διεκόπησαν από τις πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και έτσι, ως αποτέλεσμα, πολλές από τις τεχνικές ρυθμίσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας σε όλους τους πιστωτές της καθώς και δηλώνουν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με τους εταίρους μας με στόχο την αποτροπή τεχνικών εμποδίων στο πλάισιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωριζουμε ως δεσμευτική.
|Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές αιτούνται την παράταση της δανειακής σύμβασης για μια περίοδο έξι μηνών από τον τερματισμό της, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προχωρήσουμε από κοινού, και θα κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας στην τρέχουσα συμφωνία, με στόχο την επιτυχημένη ολοκλήρωσή της και την αναθεώρησή της στη βάση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, από τη μια πλευρά και των θεσμών από την άλλη.

Στόχος του αιτήματος εξάμηνης παράτασης στην συμφωνία είναι:

(a) Να συμφωνηθούν οι αμοιβαία αποδεκτοί οικονομικοί και διοικητικοί όροι, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την σταθερότητα του χρέους και θα συνδράμει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 που λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση
(b) Να διασφαλίσει, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν πλήρως ενώ θα απέχουμε εντελώς από μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
(c) Να επιτρέψει στην ΕΚΤ να κάνει δεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας.
(d) Να παραταθεί η ισχύ των ομολόγων του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
(e) Να επιτρέψει στα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδας, το ΔΝΤ της ΕΕ να διαπραγματευτών για πιθανόν νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη,
(f) Να συμφωνηθεί η επίβλεψη στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ, και στο ίδιο πνεύμα, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διάρκεια της παραταθείσης Συμφωνίας.
(g) Να συζητήσουμε τα μέσα με τα οποία θα ενεργοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου 2012 σχετικά με πιθανά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και για βοήθεια εφαρμογής μετά τη συμπλήρωση της Συμφωνίας ως τμήμα του επακόλουθου Συμβολαίου

Έχοντας υπόψιν τα ανωτέρω, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενά με τους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με σκοπό: 
 (a) Την επίτευξη δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας
 b) την παροχή της δυνατότητας στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικέ και ευρύτατες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσω βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, προσοδοφόρας απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής.

Με ειλικρίνεια,
Γιάνης Βαρουφάκης,
Υπ. Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας

Εστάλη στο EuroWorking Group το αίτημα για παράταση της συμφωνίας. Με μήνυμά του στο twitter ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε αίτημα της Ελλάδας
Εστάλη στο EuroWorking Group το αίτημα για παράταση της συμφωνίας
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαίωσαν ότι η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία ζητά προς τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την εξάμηνη επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης απεστάλη το πρωί της Πέμπτης.
Με μήνυμά του στο twitter ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε άλλωστε ότι έλαβε αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση και θα είναι ο πρώτος που θα το διαβάσει.
Η εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ερωτηθείσα σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής, ανέφερε ότι δεν έχει να κανένα επίσημο σχόλιο, πρόσθεσε όμως ότι εναπόκειται τώρα στα κράτη - μέλη να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση.
Το αίτημα ονομάζεται τεχνικά σύμφωνα με το Reuters, ως επέκταση του "master financial assistance facility agreement''.
Στην ουσία είναι σαν να ζητείται επέκταση της χρηματοπιστωτικής συμφωνίας και όχι επέκταση της δανειακής σύμβασης η οποία φαίνεται πως ενοχλεί τους Ευρωπαίους εταίρους.
Από εδώ και πέρα, το Euroworking Group θα συνεδριάσει για να κρίνει αν το ελληνικό αίτημα για παράταση είναι αποδεκτό.
Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο (4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας), στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου Υπουργών που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Αντικείμενο της συνόδου θα είναι η εξέταση του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στην κυβέρνηση
Η πρόταση της Αθήνας θα προβλέπει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Δέχεται να υπάρξει πλήρης έλεγχος από την Κομισιόν με τη λήξη της παράτασης που ζητείται, είτε είναι τον Ιούνιο είτε τον Αύγουστο.
Παράλληλα, υπάρχει δέσμευση πως η Αθήνα θα προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ θα θεσπίσει νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των καρτέλ, όπως ανακοίνωσε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμα, η Ελλάδα δέχεται την ανεξάρτητη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών αλλά θα ζητά να "παγώσουν" οι ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις. Το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ που θα προερχόταν από τους επίμαχους διαγωνισμούς θα καλυφθεί από το πόσο του 1,9 δισ. που δικαιούται να λάβει η Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά το Ευρωσύστημα (επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα).
Ο κ. Βαρουφάκης λέει "όχι" σε κατασχέσεις από τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια για την α' κατοικία.
Κάνει λόγο επίσης για διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών 70 δις. ευρώ των πολιτών προς την εφορία με κατάλληλο τρόπο ώστε να μην ευνοούνται όσοι αθετούν σκοπίμως υποχρεώσεις.
Υπολογίζει σε 17 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το σύνολο του έτους και ζητεί επέκταση του ELA για την κάλυψη κάποιων αναγκών μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων λέγοντας ότι το όφελος από τη μείωση (2 ευρώ ανά ημέρα) είναι μόλις 9 δισ. ευρώ.
Πιο διαλλακτικός εμφανίζεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα μπορούσε να καθυστερήσει για ένα διάστημα.

Όλες οι ελληνικές θέσεις προς το Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, πάντως, εξερχόμενος χθες της Βουλής, όπου έγινε η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική πρόταση θα εγκριθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.
"Όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup", ανέφερε ο υπουργός.
news247.gr
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.