Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Η Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Πολιτική κίνηση σιγουριάς, υψηλού ρίσκου ή μια ηρωική έξοδος; Ονόματα, διαδικασία και σενάρια…

Γράφει ο Δρ  Αναστάσιος Κουτσούκος

Ήταν λάθος του κ. Σαμαρά να «κλειδώσει» γρήγορα την Τρίτη ψηφοφορία, που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ίδιον!

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 17 Δεκεμβρίου, ήρθαν και τα πρώτα "όχι" από βουλευτές και στελέχη κομμάτων.
Το «απρόβλεπτο», είναι προ των πυλών…. Και το θέμα Ρωμανού μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Αν γίνουν εκλογές η εκλογική συντριβή της ΝΔ, με επιπλέον 5% για τον ΣΥΡΙΖΑ  αλλά και η διάσωση του ΠΑΣΟΚ είναι αναμενόμενο.

Ο κ. Βενιζέλος,  θα πρέπει να επιλέξει τον δρόμο των εκλογών, εδώ και τώρα!

Οι εκλογές θα φέρουν παραγραφή σκανδάλων, αδυναμία αντίδρασης πολιτικών αντιπάλων, συσπείρωση της βάσης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μίμης Ανδρουλάκης, έσπευσε να τοποθετηθεί μέσω της σελίδας του στο Twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά: "Πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι", εννοώντας και τις τρεις ημερομηνίες της ψηφοφορίας.

Ανάλογη ήταν η αντίδραση και του στελέχους της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Χατζησωκράτη: "Η κυβέρνηση επιλέγει την "ΖΑΡΙΑ" των 180. Η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη την απόφαση του Συνεδρίου της: ΔΕΝ ΘΑ ψηφίσει Πρόεδρο". ...
Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ερρίφθη ο κύβος για τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ονόματα που ακούγονται και δεν αποκλείεται και η έκπληξη.

Είτε στις 27 Δεκεμβρίου 2014  θα έχουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας, είτε στις 25 Ιανουαρίου 2015  θα έχουμε εκλογές!

Είναι πολύ πιθανόν πλέον ο Α.Σαμαράς στο μήνυμά του να ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, παραμένει το πρόσωπο από την κεντροαριστερά που είναι στη λίστα των υποψηφίων και αν και είχε «καεί» το όνομά του εδώ και μήνες, επανήλθε η συζήτηση γύρω από μια πιθανή υποψηφιότητά του. Για τον Φ. Κουβέλη κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, εάν τεθεί οργανωμένα το θέμα της υποψηφιότητάς του, αν και πολλοί λένε ότι ο ίδιος δεν θα έλεγε όχι να διαδεχθεί τον Κ. Παπούλια, μετά από εκλογές και έχοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ένα όνομα του προσώπου που προέρχεται από την κεντροδεξιά είναι του πρώην επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. του Σταύρου Δήμα, ο οποίος φέρεται να έχει πολλές πιθανότητες, ενώ και ο ίδιος έχει αρχίσει μεθοδικά, εδώ και πάρα πολύ καιρό, να προετοιμάζει το έδαφος με συναντήσεις που κάνει. Ο Στ. Δήμας έχει συνειδητά αποστασιοποιηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό από την τρέχουσα πολιτική δραστηριότητα, ακριβώς γιατί είχε και έχει κατά νου την προεδρική εκλογή.

 

Ο Πρωθυπουργός δεν είναι αρνητικός σε μια υποψηφιότητα Δήμα, ενώ για πολλούς στη ΝΔ το πρόσωπο που θεωρείται μια υποψηφιότητα που μπορεί να συγκεντρώσει τους 180, είναι ο επίτροπος στην Ε.Ε. και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος δεν θα έλεγε όχι, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές που δεν αρνούνταν ψήφο στον μετριοπαθή Αβραμόπουλο.

Το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, έπαιζε και παίζει κατά καιρούς από διάφορους, κυρίως, «καραμανλικούς», οι οποίοι θεωρούν ότι μπορεί να διαδεχθεί στον Κάρολο Παπούλια. Το ζήτημα είναι ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν επιθυμεί καμία ανάμειξη με την τρέχουσα πολιτική και επουδενί ανάληψη ρόλων.

Ένα προσφιλές πρόσωπο για πολλές πτέρυγες της Βουλής είναι ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, το όνομα του οποίου ετέθη προ ημερών στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σηφουνάκη. Ήταν μια κίνηση που εξέπληξε πολλούς, αν και ο Ν. Κωνσταντόπουλος δεν υπάρχει περίπτωση και να γινόταν πρόταση να δεχθεί. Μετά από εκλογές ουδείς μπορεί εύκολα να πει ότι θα επέμεινε στην άρνησή του, αλλά αυτή τη στιγμή δεν συζητείται τέτοιο θέμα.


Εσχάτως έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, ένα πρόσωπο που έχει σημαντική στήριξη, εντός και εκτός Ελλάδας, όπως αυτό του δικαστικού Παναγιώτη Πικραμένου, ο οποίος έχει άριστες επαφές και με την γερμανική πλευρά, η οποία θα ήθελε να τον δει στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το όνομά του, το οποίο προωθεί πολύ και ο επίτιμος προέδρος της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έχει αρχίσει και συζητείται έντονα. Ο Π. Πικραμένος είχε διατελέσει υπηρεσιακός πρωθυπουργός στο μεσοδιάστημα της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου και πριν αναλάβει ο Αντ. Σαμαράς την πρωθυπουργία τον Ιούνιο του 2012.

Ένα όνομα που έχει αρχίσει δειλά-δειλά να εξετάζεται είναι αυτό του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,  όπως και του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, που αποτελεί για πολλούς στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ μια άριστη επιλογή, αν και οργανωμένη συζήτηση δεν έγινε. Απλά ετέθη στο τραπέζι ως εναλλακτική, αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει η συζήτηση. Επίσης παίζει το όνομα του κ. Γιώργου Παπανδρέου, που μπορεί να ανέβει ακόμα ψηλότερα.

Στην  των ονομάτων που ακούγονται είναι και πρόσωπα εντός και εκτός πολιτικής, όπως π.χ. ο αστροφυσικός Δημήτρης Νανόπουλος και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, η Ποινικολόγος Ποιήτρια κ. Ιωάννα Κστραντά, για τις οικολογικές της ευαισθησίες, η κ. Μαρία Δαμανάκη, η κ. Μαριάννα Βαρδιωογιάννη, ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθηγητής Βασίλη Σκουρής, ενώ κάλλιστα στον πίνακα των υποψηφιοτήτων θα μπορούσαν να είναι άλλοι πέντε με επτά!

Όλα θα ξεκαθαρίσουν εντός των επόμενων 7 ημερών, ενώ θα οριστεί και η έναρξη των ψηφοφοριών.


Σύμφωνα με το Σύνταγμα, συνήθως ένα μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής συνεδρίασή της με σκοπό την εκλογή του διαδόχου του. Η ψηφοφορία γίνεται ονομαστικά, ψηφίζουν όλοι οι βουλευτές και δεν προηγείται συζήτηση. Αν και τους υποψηφίους τους προτείνουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες, ψήφοι υπέρ προσώπων που δεν έχουν προταθεί δεν θεωρούνται άκυρες, εκτός από την 6η ψηφοφορία που θεωρούνται έγκυρες μόνο οι ψήφοι μεταξύ των δύο επικρατεστέρων.

Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που στην πρώτη ψηφοφορία θα συγκεντρώσει τα 2/3 του συνόλου των βουλευτών (200 έδρες). Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μετά από πέντε μέρες και, αν και πάλι δεν επιτευχθεί αποτέλεσμα, πραγματοποιείται τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετά από πέντε μέρες, αλλά αυτή τη φορά απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου των βουλευτών (180 έδρες).

Αν και πάλι δεν εκλεγεί κάποιος, η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές. Δεν απαιτείται η προσυπογραφή του Διατάγματος για την διάλυση της Βουλής από τον Πρωθυπουργό.

Πρακτικά η Βουλή δεν κλείνει φέτος για τα Χριστούγεννα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, ενώ η διαδικασία εκλογής Προέδρου θα πρέπει λογικά να έχει ολοκληρωθεί έως τις 27 Δεκεμβρίου.

Μετά το πέρας των εκλογών, η Βουλή συνέρχεται αμέσως και διεξάγει νέα ψηφοφορία στην οποία απαιτείται αρχικά πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου, ήτοι 180 έδρες.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, προβλέπεται πέμπτη ψηφοφορία με την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ήτοι 151 έδρες.

Στην περίπτωση που δεν αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε και τότε, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο επικρατεστέρων, δηλαδή αυτών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους και εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία. Αν οι δύο αυτοί ισοψηφίσουν, τότε πραγματοποιείται κλήρωση.

Η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να παραταθεί σε περίπτωση πολέμου ή μη εκλογής εγκαίρως νέου Προέδρου.

Η αναπλήρωση δε συνιστά λόγο εκλογής νέου Προέδρου και ενεργείται από τον Πρόεδρο της Βουλής, σε περίπτωση δε που αυτή έχει διαλυθεί, από τον Πρόεδρο της τελευταίας Βουλής και, αν αυτός αρνείται ή δεν υπάρχει, από την Κυβέρνηση συλλογικά. Όσο διαρκεί η αναπλήρωση, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κάνει χρήση όλων των προεδρικών αρμοδιοτήτων.,

Υπενθυμίζεται ότι από το 1974 έως σήμερα έχουν εκλεγεί από τη Βουλή στο προεδρικό αξίωμα οι Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωστής Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας.

Υπάρχει Ελπίδα

Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Κολοκοτρώνη 7,  Πεύκη, Τ.Κ. 15121 Αθήνα. Τηλ. 6936369717

 

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.