Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ: Δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου η δεύτερη ψηφοφορία  
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος. 160  ψήφισαν υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και 135 ψήφισαν «παρών», ενώ υπήρχαν 5 απουσίες.

«Ναι» στην εκλογή του Σταύρου Δήμα εκτός από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είπαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης και Κατερίνα Μάρκου.

Απόντες ήταν οι εξής πέντε βουλευτές: Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Άννα Χατζησοφιά.

Θα ακολουθήσει η δεύτερη ψηφοφορία την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι και εφόσον χρειαστεί θα διεξαχθεί και τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου.

  
ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Ολα τα σενάρια μετά την πρώτη ψηφοφορία - Εντονο παρασκήνιο για να βρεθούν οι 20 κρίσιμες ψήφοι - Τι εισηγείται το ΠΑΣΟΚ, τι λέει το Μαξίμου 

Με ψήφους 160 υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα ολοκληρώθηκε στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
135 «Παρών» στη διαδικασία ψήφισαν βουλευτές.
Η δεύτερη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι και η εφόσον χρειαστεί, η τρίτη τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.
«Σταύρος Δήμας» είπαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης και Γ.Νταβρής, ενώ ο Π. Μελάς, ο Γ. Κουράκος και ο Π. Τατσόπουλος δήλωσαν «παρών».
Παρών ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος, Μίκα Ιατρίδη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Θόδωρος Παραστατίδης, Πάρις Μουτσινάς, Γιάννης Κουράκος, Βασίλης Οικονόμου, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Τατσόπουλος και Μίμης Ανδρουλάκης.

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, «παρών» ψήφισαν:
Ν. Μιχαλολιάκος και Χρ. Παππάς και οι άλλοι βουλευτές, ενώ «παρών στη φυλακή» δήλωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Απουσίαζαν από την ψηφοφορία ο ανεξάρτητος βουλευτής Ημαθίας Κ. Γιοβανόπουλος, Κασαπίδης, Χατζησοφιά καθώς και οι Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος.
Η μόνη έκπληξη ουσιαστικά της πρώτης ψηφοφορίας ήταν το παρών που είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Μελάς.
Η πρώτη ανάγνωση της σημερινής διαδικασίας στη Βουλή δείχνει ότι θα πρέπει να ενταθούν οι διαβουλεύσεις για την υπέρβαση που η κυβέρνηση επιδιώκει ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως να υπάρξουν ανατροπές στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα γίνουν φανερά αλλά και των «κρυφών» διεργασιών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Το πολιτικό μπρα ντε φερ ξεκίνησε αμέσως με τη λήξη της ψηφοφορίας ενώ είναι σίγουρο ότι το πολιτικό πόκερ που θα παιχτεί θα έχει πολλούς κρυμμένους άσους.
Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη καθώς περίμενε έναν ή δύο περισσότερους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ήταν εμφανής η απογοήτευση καθώς το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που προσδοκούσαν, ωστόσο εκτιμούσαν ότι τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη ψηφοφορία είναι πιο «χαλαρή» και όλα θα κριθούν την 29η Δεκεμβρίου.
Μετά την ψηφοφορία εντάθηκαν πάντως τα σενάρια. Πληροφορίες από το στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα και τόνιζαν χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να πάμε με αυτό το αποτέλεσμα στη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία. Πρέπει ο πρωθυπουργός να πάρει πρωτοβουλίες». Αλλωστε και η τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου στην Κ. Ο. που είπε ότι «είμαστε ανοικτοί σε όλα για το εθνικό συμφέρον», δείχνει ότι στο ΠΑΣΟΚ αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.
Η στάση αυτή άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση στο πρόσωπο είτε του κ. Δήμα είτε άλλου υποψηφίου μαζί με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών. Βεβαίως στο ΠΑΣΟΚ δεν μιλούν καθαρά για αλλαγή προσώπου αλλά για να χαμηλώσουν οι τόνοι και να σταματήσει αυτό το κλίμα πόλωσης που προκαλεί εμπλοκή και στη Βουλή.
Δεν είναι καθόλου τυχαία, πάντως, και η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη που και αυτή ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη που είπε «είναι η ώρα για πολιτικές αποφάσεις πρέπει να επικρατήσει η λογική και το συμφέρον της χώρας. Τώρα είναι η ώρα για πολιτικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν το κλίμα για να πεισθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν. Ο κ. Σαμαράς και κ. Βενιζέλος έχουν ακόμα δυνατότητες πρωτοβουλιών».
Ωστόσο, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου επέμεναν: «Καθαρές λύσεις», εννοώντας ότι θα πάνε με τον ίδιο υποψήφιο στις επόμενες δύο ψηφοφορίες. Με νόημα τόνιζαν επίσης ότι αν και στις επόμενες ψηφοφορίες θα αλλάξουν οι συσχετισμοί «δεν φοβόμαστε τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν». Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν με νόημα, πάντως, ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα οι εκλογές να γίνουν στις 25 Ιανουαρίου εφόσον και η τρίτη ψηφοφορία καταλήξει σε αδιέξοδο.
Στις καθαρές λύσεις αλλά με άμεση προκήρυξη εκλογών, εμμένει και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μετά την ψηφοφορία έκλεινε όλα τα σενάρια για συναίνεση ακόμη και αν αλλάξει το πρόσωπο του υποψηφίου. «Ψηφίζουμε για την ανατροπή της κυβέρνησης και κατά των Μνημονίων», τονίζουν με νόημα στην Κουμουνδούρου, επομένως οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, σε ότι αφορά βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ, αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές, τονιζόταν ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να πάει η κυβέρνηση στις επόμενες ψηφοφορίες και ζητούσαν και αυτοί πρωτοβουλίες για άρση του αδιεξόδου.

Από τη φυλακή στη βουλή οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Βίντεο)

Η είσοδος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο
Στη βουλή βρέθηκαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής προκειμένου να συμμετάσχουν στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μπήκαν στην βουλή λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας για την εκλογή του Προέδρου.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, σηκώθηκε από την θέση του και είπε «εγώ είμαι ακόμα στη φυλακή», στη συνέχεια και χωρίς να δοθεί κάποια έκταση δήλωσε «παρών».

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπήκαν στην αίθουσα οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. (kontranews)
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.