Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 180 ΨΗΦΟΥΣ: Η χαρτογράφηση των εδρών της Βουλής για την εκλογή Προέδρου


Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
Με τον κυβερνητικό συνασπισμό ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ να απαριθμεί 152 έδρες από 162 που είχε μετά τις εκλογές του 2012 το σταυρόλεξο που ακούει στο όνομα εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χρειάζεται γερούς λύτες.
Με το ρευστό πολιτικό σκηνικό που δημιουργήθηκε στους κόλπους των μικρών κομμάτων ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ έπειτα από τις ευρωεκλογές και τα χαμηλά ποσοστά τους κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει εάν οι επιπλέον 28 έδρες που χρειάζεται η κυβέρνηση για να εκλέξει πρόεδρος τη Δημοκρατίας θα βρεθούν και μάλιστα εύκολα.
Η μάχη φαίνεται πως θα κριθεί σε ελάχιστες ψήφους- ακόμα και μια- για το λόγο αυτό άλλωστε αναζητάται το  πρόσωπο που θα μπορέσει να συσπειρώσει δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους, πρόσωπο που δεν αποκλείεται να αποτελέσει και μεγάλη έκπληξη.
Αν λάβει κανείς ως δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση για Πρόεδρο ...
ακόμα και αν πρόκειται για πρόσωπο που προέρχεται από την Αριστερά αλλά και τους ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΧΑ που έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν τότε τα κουκιά βγαίνουν μετρημένα, καθώς ΣΥΡΙΖΑ με τους υπόλοιπους τρεις διαθέτουν 112 βουλευτές.
Όπως όλα δείχνουν το αποτέλεσμα θα κρίνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι αποτελούν μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή. Συνολικά είναι 23 και οι αποφάσεις τους, οι συμμαχίες, τα παζάρια μέχρι και την τελευταία στιγμή θα κρίνουν το αποτέλεσμα.
Από τους 23 βουλευτές τέσσερις έχουν φύγει από τη ΝΔ και έξι από το ΠΑΣΟΚ, επτά από του ΑΝΕΛ και τέσσερις από τη ΔΗΜΑΡ ενώ δύο από τη Χρυσή Αυγή.
Κάποιοι πάντως εκτιμούν πως  κατά την ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με δεδομένο ότι πρόκειται και για μυστική ψηφοφορία δεν
δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις που θα προέρχονται από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες φαινομενικά συμπαγείας όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατανομή των εδρών στη Βουλή σήμερα και το 2012
Κόμμα                  2014     2012
ΝΔ                           125        129
ΣΥΡΙΖΑ                    71         71
ΠΑΣΟΚ                    27         33
ΑΝΕΛ                      13          20
ΧΑ                             16          18
ΔΗΜΑΡ                  13          17
ΚΚΕ                         12          12
Ανεξάρτητοι          17            -
newpost
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.