Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ο σοσιαλ(η)στής πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής. Θεωρείται ύποπτος διαφθοράς και φοροδιαφυγής [ Στην Ελλάδα πότε θα έχουμε συλλήψεις κύριε;]

Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός Σόκρατες


Σύμφωνα με την εισαγγελία η έρευνα αφορά τραπεζικές συναλλαγές και εμβάσματα αγνώστου προελεύσεως, αλλά δεν σχετίζεται με την υπόθεση «Μόντε Μπράνκο», που είχε οδηγήσει στη σύλληψη του πρώην διοικητή της τράπεζας Banco Espirito Santo τον περασμένο Ιούλιο για ξέπλυμα χρήματος. Στη δικαστική έρευνα συμμετέχουν συνολικά 60 δικαστικοί, αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι, ενώ έχουν ήδη συλληφθεί και άλλοι τρεις ύποπτοι, εκτός από τον Ζοζέ Σόκρατες.

Η σύλληψη έγινε στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, ενώ ο πορτογάλος πολιτικός επέστρεφε από το Παρίσι. Σύμφωνα με πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, οι υποψίες της εισαγγελίας στρέφονται κυρίως σε συναλλαγές για την αγορά πολυτελούς διαμερίσματος στο Παρίσι, το οποίο ίσως σχετίζεται με τον πρώην πρωθυπουργός. Από το 2012 ο Σόκρατες εκτιμάται ότι μεταβαίνει τακτικά στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς έχει εγγραφεί στο πανεπιστήμιο Sciences Po.


Ο Ζοζέ Σόκρατες είναι ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός στην Πορτογαλία που συλλαμβάνεται για υπόθεση διαφθοράς και ήδη το Σάββατο επρόκειτο να οδηγηθεί στον ανακριτή. Είχε αναλάβει την πρωθυπουργία το 2005 και παραιτήθηκε το 2011, όταν το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας καταψήφισε το τέταρτο- μέσα σε ένα χρόνο- πακέτο περικοπών για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. ...

Ένα ακόμη σκάνδαλο διαφθοράς είχε ξεσπάσει την περασμένη Κυριακή στη χώρα: υψηλόβαθμοι κρατικοί υπάλληλοι συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για δωροληψία κατά τη χορήγηση βίζας σε αλλοδαπούς επενδυτές, ενώ η υπόθεση προκάλεσε και την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιγκέλ Μασέντο, ο οποίος πάντως δηλώνει ότι δεν φέρει προσωπική ευθύνη.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Reuters) DW

Για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί άλλοι τρεις άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες. Η έρευνα στην Πορτογαλία είναι εκτεταμένη, σε πολλές τοποθεσίες και με τη συμμετοχή πάνω από 60 δικαστικών, τελωνειακών και αστυνομικών.

Ο 57χρονος Σόκρατες συνελήφθη μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και αναμένεται να παρουσιαστεί το Σάββατο ενώπιον δικαστή. Η έρευνα αφορά τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων αγνώστου προελεύσεως, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας, στην οποία διευκρινίζεται ότι καμία από τις ενέργειες αυτές δεν συνδέεται με την επιχείρηση Μόντε Μπράνκο, μια έρευνα που οδήγησε τον Ιούλιο στη σύλληψη του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας Espirito Santo Ρικάρντο Σαλγάδο.

Η σύλληψη του Σόκρατες, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2005 ως το 2011, έγινε τη χειρότερη δυνατή στιγμή για τον δήμαρχο της Λισαβόνας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αναμένεται να οριστεί σήμερα γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, έπειτα από μια ψηφοφορία μελών του κατά την οποία είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Ο Σόκρατες υπέστη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2011, τις οποίες κέρδισε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Τότε ο Σόκρατες παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αργότερα ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως τηλεοπτικός σχολιαστής για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP.

Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας έχει αναφερθεί στο παρελθόν στο πλαίσιο μιας έρευνας για διαφθορά όταν ακόμη ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, όμως η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο το 2010.

Πηγή: Πρώην πρωθυπουργός με χειροπέδες -Ο Σόκρατες συνελήφθη για φοροδιαφυγή | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/179586/proin-prothypoyrgos-me-heiropedes-o-sokrates-synelifthi-gia-forodiafygi#ixzz3JpGPgZ1e

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.