Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Πήραν το σπίτι 85χρονης για δάνειο του γιου της - Έρχεται κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών

Εικόνες από το αύριο στην Ελλάδα με τους τοκογλύφους δανειστές να μας παίρνουν
τα σπίτια και τα χωράφια εκτυλίσσονται καθημερινά στην Ισπανία

χαρακτηριστικό παράδειγμα αναλγησίας είναι η έξωση που έκανε η Ισπανική κυβέρνηση σε μια 85χρονη, η οποία είχε μπει εγγυήτρια σε δάνειο του γιου της.

Η Κάρμεν Μαρτίνεθ ξέσπασε σε λυγμούς καθώς της έκαναν έξωση την από το διαμέρισμά όπου ζούσε για 50 χρόνια προκαλώντας συγκίνηση σε μια χώρα που έχει συγκλονιστεί, από την έναρξη της κρίσης το 2008, από το κύμα εξώσεων ιδιοκτητών που δε μπορούν πια να πληρώσουν τα χρέη τους.

Στη Valleca, μια γειτονιά της Μαδρίτης όπου βρίσκεται το σπίτι, επικράτησε ένταση, καθώς ακτιβιστές είχαν πληροφορηθεί την έξωση και προσπάθησαν να διώξουν την Αστυνομία. Δεν τα κατάφεραν και η διαδικασία ολοκληρώθηκε.

H ομάδα ποδοσφαίρου Ράγιο Βαγεκάνο, που έχει την έδρα της σε μία λαϊκή συνοικία της Μαδρίτης, δεσμεύτηκε να βοηθήσει μία 85χρονη στην οποία έκαναν έξωση από το διαμέρισμα που διέμενε, καθώς είχε μπει εγγυήτρια σε ένα δάνειο που έχει λάβει ο γιος της, προκαλώντας σωρεία ...
αντιδράσεων στην Ισπανία.

«Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ όμορφο, είναι αξιολάτρευτοι, τους ευχαριστώ βαθύτατα. Ζήτω η Ράγιο! Είναι υπέροχοι» είπε συγκινημένη η 85χρονη, που κατοικεί στη νότια Μαδρίτη, στην ίδια συνοικία με την ομάδα, στην εφημερίδα Ελ Μούντο.

«Όχι μόνο εγώ αλλά επίσης όσοι με περιβάλλουν, οι παίκτες, η ομάδα: στο μέτρο του δυνατού θα βοηθήσουμε την κυρία αυτή προκειμένου να βρει ένα μέρος για να ζήσει με αξιοπρέπεια και να μη νιώθει μόνη» ανακοίνωσε ο Πάκο Χέμεθ, προπονητής της ομάδας Ράγιο Βαγεκάνο, μίας ομάδας με έναν από τους μικρότερους προϋπολογισμούς στο ισπανικό πρωτάθλημα.

«Αυτή η περίπτωση ειδικά, γιατί είναι γυναίκα από τη συνοικία μας, μας αφορά ως ομάδα» συνέχισε ο ίδιος, ενώ η διοίκηση της ομάδας θα ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα τη συγκεκριμένη βοήθεια που θα προσφέρει στη γυναίκα.

Μετά την ανακοίνωση της ομάδας, η δήμαρχος της Μαδρίτης, Άνα Μποτέγια και ο υπουργός Οικονομίας Κριστόμπαλ Μοντόρο επισήμαναν ότι θα προσπαθήσουν να βρουν μία λύση για την 85χρονη, που αυτή την στιγμή φιλοξενείται από τον εγγονό της.

Η ιστορία αυτή έχει συγκινήσει ιδιαίτερα τους πολίτες της χώρας όπου οι εξώσεις των υπερχρεωμένων ιδιοκτητών και ενοικιαστών έχουν προκαλέσει την οργή τα τελευταία χρόνια.

Μόνο το 2013, οι τράπεζες κατέσχεσαν 49.694 ακίνητα, ήτοι 11,1% περισσότερα από το 2012, από τους ιδιοκτήτες που δε μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.
kontranews.gr
Έρχεται κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών
Ξεκίνησε σήμερα η τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας. Οι δικηγόροι αντιδρούν στο νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας. Όπως έχει δηλώσει στο thebest.gr o Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας Νίκος Παπάκος με τις προωθούμενες αλλαγές, πλέον οι πλειστηριασμοί ακινήτων γίνονται πολύ πιο εύκολοι για τις τράπεζες, καθώς αίρονται μια σειρά εμποδίων.
Μάλιστα, η κυβέρνηση φέρνει τις αλλαγές αυτές, παρά την έντονη αντίδραση όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι οποίοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις, αλλά και της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απεφάνθη ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι - στην πλειονότητά τους – ατυχείς.
Όπως εξηγεί ο κ. Παπάκος οι αλλαγές του Κώδικα είναι τραπεζοκεντρικές και αφορούν την αναγκαστική εκτέλεση δηλαδή τους πλειστηριασμούς ακινήτων από τους τράπεζες.
Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως από το τέλος του έτους, αίρεται η απαγόρευση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι μας περιμένει, όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπάκος.
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσαν χθες τα μεήλ του ΔΣ του Δικηγορικού, ο Πρόεδρος τόνισε ότι δεν πρόκειται για συντεχνιακό ζήτημα και πως οι αλλαγές αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών
Σημείωση: Γκίκας Χαρδούβελης: «Χρυσώνει το χάπι» του επικείμενου κύματος πλειστηριασμών και κατασχέσεων σπιτιών δανειοληπτών
Να «χρυσώσει το χάπι» του επικείμενου σαρωτικού κύματος πλειστηριασμών σπιτιών χιλιάδων δανειοληπτών που ανήκουν στην κατηγορία «κόκκινα δάνεια» επιχειρεί με δηλώσεις του σε εφημερίδα («ΤΑ ΝΕΑ») του Σαββάτου 26 Ιούλη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. O υπουργός, με το βλέμμα στραμμένο στη διασφάλιση των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου και των επιχειρήσεων, σημειώνει ότι «το κράτος πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους», παραδεχόμενος επί της ουσίας ότι επέρχεται πογκρόμ ξεσπιτώματος για χιλιάδες δανειολήπτες μετά τις 31 Δεκέμβρη και με δεδομένη την άρνηση της τρόικας να δοθεί παράταση αυτής της ημερομηνίας. «Από την πλευρά τους οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα».
Επί της ουσίας, ο υπουργός παραδέχεται ότι «βάζει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», δηλαδή βάζει τις τράπεζες να σκεφτούν λύσεις για το πρόβλημα, δηλαδή τους δίνει το πράσινο φως να προχωρήσουν σε λύσεις που ευνοούν τη διασφάλιση των κερδών τους αλλά και της συγκέντρωσης σε όφελός τους χιλιάδων σπιτιών και ακινήτων από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Παραδέχεται επίσης ότι οι «λύσεις» θα είναι για ελάχιστους και τους απόλυτα εξαθλιωμένους, καθώς στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι η δημιουργία ενός «διχτυού ασφαλείας» και για περιορισμένη χρονική διάρκεια. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ θα γίνει από κοινού με το υπουργείο Εργασίας και ουσιαστικά θα προβλέπει ότι οι τράπεζες, αφού θα παίρνουν στην κατοχή τους τα σπίτια των δανειοληπτών, στη συνέχεια θα τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες, με το κράτος να επιδοτεί το ενοίκιο, κατόπιν όμως πολλαπλών κριτηρίων που ελάχιστοι θα πληρούν. Παράλληλα, ο ελάχιστος αυτός αριθμός θα γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί και σε προγράμματα απασχόλησης, δηλαδή προσωρινών, κακοπληρωμένων εργασιών.
Υπενθυμίζεται ότι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 15 δισ. αντιστοιχούν στα λεγόμενα προβληματικά, δηλαδή είναι καθυστερούμενα. Από τα 77 δισ. ευρώ που υπολογίζονται συνολικά τα κόκκινα δάνεια, τα 50 δισ. αντιστοιχούν σε επιχειρήσεις.
 

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.