Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ο παράνομος τζόγος έχει ετήσιο τζίρο ίσο ή μεγαλύτερο από τον νόμιμο, που ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ - Σούρλας: Καραμπινάτη υπόθεση ξεπλύματος με τυχερά δελτία -


Ζουν και βασιλεύουν τα κυκλώματα που ξεπλένουν μαύρο χρήμα μέσω κερδισμένων δελτίων τυχερών παιχνιδιών. Με επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας, Γ. Σούρλας, ζητἀ από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας των Παιγνίων, Ευγένιο Γιαννακόπουλο να διασφαλιστεί η Διαφάνεια για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο .

Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Σούρλα: «Πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή, μέσω δελτίων τυχερών παιχνιδιών. Είναι γνωστό, εδώ και χρόνια, ότι κυκλώματα επιτήδειων καταφέρνουν να «νομιμοποιούν» μεγάλα χρηματικά ποσά από άδηλες και παράνομες δραστηριότητες, παρουσιάζοντας ως κερδισμένα, από αυτούς, δελτία τυχερών παιχνιδιών, τα οποία όμως στην πραγματικότητα έχουν κερδίσει άλλοι, που τελικά «συνεργάζονται» μαζί τους.

Η παράνομη αυτή πρακτική προκάλεσε πλήθος δημοσιευμάτων και αποκαλύψεων, αλλά και την παρέμβαση, κατά το πρόσφατο παρελθόν, Διωκτικών Αρχών. Ακόμα και η Επιτροπή καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες έχει επισημάνει, κατά το...
πρόσφατο επίσης παρελθόν, την παράνομη αυτή πρακτική, σε έκθεσή της που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο παράνομος τζόγος έχει ετήσιο τζίρο ίσο ή μεγαλύτερο από τον νόμιμο, που ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ

Παρά ταύτα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα κυκλώματα φέρονται να συνεχίζουν ανενόχλητα τη δράση τους, αφού τα κερδισμένα δελτία μπορούν ακόμη να αλλάζουν χέρια, σαν να είναι «ανώνυμα αξιόγραφα». Διερωτώνται οι πολίτες, τι άλλο πρέπει να γίνει για να ληφθούν μέτρα όταν, σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα, βρέθηκε «υπερτυχερός» με 300 κερδισμένα δελτία σε ένα χρόνο και όταν, κατά το παρελθόν, έμπορος κοκαΐνης στη Βόρεια Ελλάδα βρέθηκε να έχει κερδίσει εκατοντάδες, επίσης, δελτία.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονική περίοδο όπου ο παράνομος τζόγος έχει ετήσιο τζίρο ίσο ή μεγαλύτερο από τον νόμιμο, που ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ, από τη δράση κυκλωμάτων που αναμένεται να αντιμετωπιστούν από τις
Διωκτικές Αρχές και τη Δικαιοσύνη.

«Είναι προφανές, καταλήγει ο κ. Σούρλας, ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αδιαφάνειας, φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί και μάλιστα συνολικά, για όλους δηλαδή τους διοργανωτές τυχερών παιχνιδιών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται τόσο η Διαφάνεια όσο και η Νομιμότητα.

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί, από διάφορους φορείς προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά το μέτρο εκείνο που προτείνεται και διασφαλίζει σχεδόν απόλυτα τη ζητούμενη Νομιμότητα και τη Διαφάνεια, είναι αυτό της κατάθεσης ονομαστικών ή ταυτοποιημένων δελτίων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παικτών.
Πηγή: Τhe toc


Πηγή:www.dimokratiki.gr
"Στο πρόβλημα που απασχόλησε τη Γραμματεία Διαφάνειας για την πάταξη κυκλωμάτων ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος μέσω τυχερών παιχνιδιών, με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι δίνει λύση η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), όπως είχε διαβεβαιώσει ο Πρόεδρός της Ευγένιος Γιαννακόπουλος στη συνεργασία που είχαμε για το πρόβλημα αυτό", δήλωσε ο Γ.Γ. Διαφάνειας, Γ. Σούρλας.
Με το νέο Κανονισμό της Ε.Ε.Ε.Π. κανένας δεν θα μπορεί να εισπράττει κέρδη από τυχερά παιχνίδια χωρίς να κάνει γνωστό το όνομά του, αφού η είσπραξη θα γίνεται μέσω τράπεζας, ενώ παράλληλα θα παταχθεί το φαινόμενο του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος με τα «ανώνυμα» δελτία χαμηλού κέρδους, κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό, αφού γι’ αυτά δεν θα χορηγείται πλέον βεβαίωση κερδών .
Έτσι, δεν θα έχει νόημα για τους επιτήδειους να εμφανίζονται ως νικητές εκατοντάδων ή και χιλιάδων τέτοιων δελτίων χαμηλού κέρδους ετησίως, όπως γινόταν μέχρι τώρα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του παρακάτω πίνακα για το έτος 2013, όπου παρουσιάζονται οι πρώτοι δέκα παίκτες σε αριθμό ...
δελτίων για τα οποία ζητήθηκαν βεβαιώσεις και οι οποίοι δήλωσαν ότι κέρδισαν 39.333 δελτία, ο πρώτος μάλιστα από αυτούς 8.654 (!):
deltia
Με τον κανονισμό αυτό της Ε.Ε.Ε.Π. τίθεται πλέον τέρμα στο ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος μέσω τυχερών παιχνιδιών, τόνισε ο κ. Σούρλας.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.