Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ειδήσεις για το «Μπαρμπαρός» που κατευθύνεται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου



Εντός της ΑΟΖ της Κύπρου το «Μπαρμπαρός»…Θα αντιδράσει η Αθήνα;
Λευκωσία: Πορεία προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας έβαλε χθες στις 9:30 το βράδυ το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρπαρός Χαριεντίν Πασά» με τα δύο συνοδευτικά σκάφη, ένα τουρκικό και ένα νορβηγικό, (τα M/V «Bravο» και M/V «Deep Supporter», σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic) και από τις 6:30 σήμερα το πρωί εισήλθε εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ αυτή την ώρα εισέρχεται εντός των ορίων του τεμαχίου «3» των ΕΝΙ-KOGAS. Να σημειωθεί πως τα δύο συνοδευτικά σκάφη περιλαμβάνονταν στην οδηγία προς ναυτιλομένους (Navtex) που εξέδωσε η Άγκυρα.Στις 7:45 το πρωί, το «Μπαρπαρός» βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Κάβο Γκρέκο και με πορεία προς την νότια τα ανοικτά του κόλπου Δεκέλειας, με προδιαγραφόμενη πορεία παράλληλη με τις νότιες ακτές της Κύπρου και σε απόσταση 35-40 χιλιομέτρων από αυτές.Στις 9:00 το τουρκικό ερευνητικό έπλεε 50 χλμ. βορείως του τεμαχίου «3», ενώ τα δύο συνοδευτικά συνέχιζαν το πλου τους προς το συγκεκριμένο τεμάχιο ακολουθώντας νότια-νοτιοανατολική πορεία. Το  «Μπαρπαρός» βρισκόταν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των κόλπων Ισκεντρεούν και Μερσίνας πραγματοποιώντας  σεισμογραφικές έρευνες, ενώ μετά το μεσημέρι χθες, ανεφοδιάστηκε σε λιμάνι κοντά στην Μερσίνα. Η κάθοδος του ...
«Μπαρπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, έγινε με πορεία από τα ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα, περνώντας από τα βορειοδυτικά όρια της θαλάσσιας ζώνης που δέσμευσε η Ρωσίας για τις αεροναυτικές ασκήσεις, λίγο πριν τεθεί σε ισχύ το ρωσικό NOTAM. Με την έκδοση της Navtex, η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών. Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του τεμαχίου 9 όσο και των τεμαχίων 2 και 3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAS.
www.philenews.com & veteranos.gr 

Νέα πρόκληση των Τούρκων: Το σεισμογραφικό Barbaros μπήκε το πρωί στην κυπριακή ΑΟΖ - Πολύ κοντά βρίσκεται τουρκική φρεγάτα - Στις 7 Νοεμβρίου επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο

Στην Κύπρο έφθασε χθες κλιμάκιο της CIA αποτελούμενο από 20 άτομα. Η μέρα της άφιξης του κλιμακίου δεν είναι τυχαία καθώς σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή η οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) της Τουρκίας για έρευνες του πλοίου "Μπαρμπαρός" στη κυπριακή ΑΟΖ. Το "Μπαρμπαρός" ήδη εισήλθε το θαλάσσιο οικόπεδο 3 συνοδευόμενο από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Συγκεκριμένα το Μπαρμπαρός εισήλθε στις 6.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στην κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο από δυο υποστηρικτικά σκάφη, όπως επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης. Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά, βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9. Η πορεία του Μπαρμπαρός παρακολουθείται στενά και ενημερώνεται συνεχώς το Εθνικό Συμβούλιο. Παράλληλα ενημερώνονται και ξένες κυβερνήσεις και η ΕΕ και ο ΟΗΕ, που με ανακοινώσεις τους έχουν ταχθεί υπέρ του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κλιμάκιο της CIA θα έχει επαφές με τη ΚΥΠ στη Λευκωσία ενώ ο επικεφαλής του αύριο θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο. Ταυτόχρονα άρχισαν από τις 7 το πρωί στα ανατολικά της Κύπρου ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού με χρήση όπλων θαλάσσης - αέρος. Για τη διενέργεια της άσκησης, η Μόσχα έχει δεσμεύσει περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει η Τουρκία. Το σημείο στο οποίο γίνονται οι ρωσικές ασκήσεις, η Τουρκία το θεωρεί FIR του ψευδοκράτους, ωστόσο η Ρωσία ως όφειλε ζήτησε άδεια από τη Κυπριακή Δημοκρατία. Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου, και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία. Αύριο η αεροπορία και το ναυτικό του Ισραήλ ξεκινάει άλλη άσκηση με τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F15 και F16. http://www.protothema.gr

Στην κυπριακή ΑΟΖ το Μπαρμπαρός

Σε ισχύ τίθεται η οδηγία Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, η οποία συνεχίζει τις επιθετικές ενέργειές της. Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ενώ το πρωί άρχισαν οι στρατιωτικές ασκήσεις σε θάλασσα και αέρα, από Ρωσία και Ισραήλ. 


  • Ενεργοποίηση τουρκικής οδηγίας NAVTEX και έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.
  • Ρωσικές ασκήσεις μεταξύ Κύπρου και Συρίας


Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρισκεται από τις 6.30 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία με οδηγία προς ναυτιλλομένους. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη το Μπαρμπαρός συνοδεύεται από δύο ή τρία υποστηρικτικά σκάφη και ενδεχομένως και από ένα πολεμικό. Το Μπαρμπαρός συνοδεύεται από φρεγάτα τύπου Perry, ενώ η φρεγάτα Μπάφρα βρίσκεται 20 μίλια νότια της Κύπρου και γύρω στις επτά το πρωί βρισκόταν 27 μίλια από το Κάβο Γκρέκο. Όπως είπε ο κ. Φωκαΐδης, η Λευκωσία ήταν ενήμερη για τις κινησεις του τουρκικού σκάφους το οποίο ξεκίνησε χθες από το αγκυροβόλιο της Μερσίνας και με την ταχύτητα που είχε αναπτύξει ήταν προβλέψιμο ότι θα βρισκόταν σήμερα στην περιοχή που παράνομα έχει δεσμευτεί. Με την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλομένους (Navtex), η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών. Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του τεμαχίου 9 όσο και των τεμαχίων 2 και 3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAs.

Ρωσικές ασκήσεις μεταξύ Κύπρου και Συρίας

Εν τω μεταξύ, στρατιωτική άσκηση άρχισε σήμερα η Ρωσία στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Κύπρου και Συρίας. Για την άσκηση η Ρωσία έχει δεσμεύσει περιοχή συνολικής έκτασης τεσσάρων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ έχει προγραμματίσει και δοκιμαστικές βολές με ρουκέτες. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται, εξάλλου, να πετάξουν στο FIR Λευκωσίας στο πλαίσιο αεροπορικής άσκησης που έχει εξαγγείλει το Τελ Αβίβ, για σήμερα και την Τρίτη, με τη συμμετοχή και των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην άσκηση, θα συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F15 και F16, που θα πετάξουν πάνω από τα οικόπεδα 2,3 και 9 και πάνω από την οροσειρά του Τροόδους, ακολουθώντας πορεία νότια μέχρι το Ακρωτήρι και δυτικά μέχρι την Πάφο.
http://www.ant1iwo.com 
Λευκωσία: Τις κινήσεις του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» παρακολουθούν από κοντά η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και διεθνείς παίκτες που δεν ευνοούν ακόμη μια εστία έντασης στην περιοχή. Το «Μπαρμπαρός» παρέμεινε και χθες βορειοανατολικά της Κύπρου, ενώ τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί από κοντά τις εργασίες στο τεμάχιο 9 στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου -ως γνωστόν- το γεωτρύπανο της ΕΝΙ δουλεύει ακατάπαυστα.


Είναι προφανές πως η Άγκυρα, αξιολογώντας και τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, θα επιλέξει η ίδια τον χρόνο κατά τον οποίο θα στείλει το ερευνητικό σκάφος νοτίως της Κύπρου, εφαρμόζοντας τους σχεδιασμούς της και επιβάλλοντας νέα τετελεσμένα. Είναι προφανές πως η Άγκυρα με τις κινήσεις της θα οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια την περιοχή. Μέχρι στιγμής οι παρεμβάσεις τρίτων προς την Τουρκία δεν απέδωσαν, ούτε καν κατάφεραν να εισακουστούν κάποιες «συμβιβαστικές φόρμουλες», που παραπέμπουν στη γνωστή λογική «να κερδίσουν όλοι» ή έστω «να μην χάσει κανένας».

Σήμερα στη Λευκωσία συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο για να εξετάσει θέματα στρατηγικής αλλά και να συζητήσει τις τουρκικές προκλήσεις. Είναι προφανές από τις μέχρι σήμερα κινήσεις της πως η Λευκωσία επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις τουρκικές ενέργειες με στρατηγικές συμμαχίες.

Η προσοχή είναι στραμμένη τόσο προς την Αίγυπτο όσο και προς το Ισραήλ, ενώ θεωρούνται χλιαρές οι αντιδράσεις των Αμερικανών. Η επίσκεψη στη Λευκωσία του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών(5-6 Νοεμβρίου) και η πραγματοποίηση της τριμερούς Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδος, στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου, εντάσσονται σε αυτή την προσπάθεια και προσέγγιση. Σημειώνεται πως μια ημέρα πριν, στις 7 Νοεμβρίου, αναμένεται στο νησί ο πρωθυπουργός της Ελλάδος. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δημόσια τοποθέτησή του, κωδικοποίησε χθες τη στάση του με μηνύματα που έστειλε εντός και εκτός.

Πρώτον, ξεκαθάρισε πως ανέστειλε τη συμμετοχή του στις συνομιλίες και δεν πρόκειται να επανέλθει, εφόσον οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν. «Θα ήμουν ανάξιος της εντολής του λαού αν παρέμενα στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής δημιουργίας νέων τετελεσμένων» υπέδειξε. Έστειλε και μήνυμα προς όλους όσοι επιχειρούν να τον πιέσουν «ότι δεν θα καμφθεί από νουθεσίες ή υποδείξεις για επάνοδο σε έναν διάλογο κωφών».

Δεύτερον, διεμήνυσε προς τρίτους πως οι τουρκικές ενέργειες διαψεύδουν «όσους πίστεψαν τις κατ’ ιδίαν και δημόσια εκδηλωθείσες διαβεβαιώσεις της Τουρκίας για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού». Προς τους ίδιους κύκλους απευθυνόμενος, εξέφρασε ουσιαστικά το παράπονό του για τον τρόπο αντίδρασής τους: οι περιφερειακές συγκυρίες μπορεί να αποτρέπουν κάποιους να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, «έστω και αν αναγνωρίζουν πλήρως το δικαιολογημένο της απόφασής μας για αναστολή της συμμετοχής μας στον υπό εξέλιξη διάλογο».

Τρίτον, επιβεβαιώνοντας πως κάποιοι τρίτοι από ξένες χώρες συμβουλεύουν πως είναι δυνατόν μέσα από διάφορες ενέργειες ο διαμοιρασμός του φυσικού πλούτου να καθορίζεται από τώρα με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων, απάντησε πως «ποτέ, μα ποτέ δεν θα γίνει κάτι ανάλογο δεκτό». Επανέλαβε δε πως «ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και συνεπώς είναι κίνητρο και προς την Τουρκία και προς τους Τουρκοκύπριους», παραπέμποντας στη μετά τη λύση εποχή. 

Επιστολή Έρογλου στον ΓΓ του ΟΗΕ

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, αναδεικνύει το θέμα του φυσικού αερίου και κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για σφετερισμό.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», ο Ντερβίς Έρογλου στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως προϋπόθεση για να καταλήξουν οι συνομιλίες σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι η επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών. 

Στη συνέχεια, ο Έρογλου εκφράζει τη βαθιά λύπη και απογοήτευσή του για την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τις συναντήσεις των δύο ηγετών και διαπραγματευτών και προσθέτει: «Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τις σεισμικές έρευνες του ‘’Μπαρμπαρός’’ (‘’Barbaros Hayrettin Pasha’’), εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι δε συνιστούν καν πρόκληση, πόσο μάλλον επίθεση στο τεμάχιο των Ελληνοκυπρίων».

Η επιστολή Έρογλου προς τον Μπαν Κι Μουν καταλήγει με τον εξής προκλητικό ισχυρισμό: «Αν υπάρχει κάποια προκλητική ενέργεια, αυτή είναι η απόπειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς να σφετεριστεί το δικαίωμα και τα οφέλη των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους υδρογονάνθρακες του νησιού».

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/224021/sta-vimata-tou-mparmparos#sthash.yRx48lqL.dpuf
Λευκωσία: Τις κινήσεις του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» παρακολουθούν από κοντά η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και διεθνείς παίκτες που δεν ευνοούν ακόμη μια εστία έντασης στην περιοχή. Το «Μπαρμπαρός» παρέμεινε και χθες βορειοανατολικά της Κύπρου, ενώ τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί από κοντά τις εργασίες στο τεμάχιο 9 στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου -ως γνωστόν- το γεωτρύπανο της ΕΝΙ δουλεύει ακατάπαυστα.


Είναι προφανές πως η Άγκυρα, αξιολογώντας και τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, θα επιλέξει η ίδια τον χρόνο κατά τον οποίο θα στείλει το ερευνητικό σκάφος νοτίως της Κύπρου, εφαρμόζοντας τους σχεδιασμούς της και επιβάλλοντας νέα τετελεσμένα. Είναι προφανές πως η Άγκυρα με τις κινήσεις της θα οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια την περιοχή. Μέχρι στιγμής οι παρεμβάσεις τρίτων προς την Τουρκία δεν απέδωσαν, ούτε καν κατάφεραν να εισακουστούν κάποιες «συμβιβαστικές φόρμουλες», που παραπέμπουν στη γνωστή λογική «να κερδίσουν όλοι» ή έστω «να μην χάσει κανένας».

Σήμερα στη Λευκωσία συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο για να εξετάσει θέματα στρατηγικής αλλά και να συζητήσει τις τουρκικές προκλήσεις. Είναι προφανές από τις μέχρι σήμερα κινήσεις της πως η Λευκωσία επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις τουρκικές ενέργειες με στρατηγικές συμμαχίες.

Η προσοχή είναι στραμμένη τόσο προς την Αίγυπτο όσο και προς το Ισραήλ, ενώ θεωρούνται χλιαρές οι αντιδράσεις των Αμερικανών. Η επίσκεψη στη Λευκωσία του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών(5-6 Νοεμβρίου) και η πραγματοποίηση της τριμερούς Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδος, στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου, εντάσσονται σε αυτή την προσπάθεια και προσέγγιση. Σημειώνεται πως μια ημέρα πριν, στις 7 Νοεμβρίου, αναμένεται στο νησί ο πρωθυπουργός της Ελλάδος. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δημόσια τοποθέτησή του, κωδικοποίησε χθες τη στάση του με μηνύματα που έστειλε εντός και εκτός.

Πρώτον, ξεκαθάρισε πως ανέστειλε τη συμμετοχή του στις συνομιλίες και δεν πρόκειται να επανέλθει, εφόσον οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν. «Θα ήμουν ανάξιος της εντολής του λαού αν παρέμενα στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής δημιουργίας νέων τετελεσμένων» υπέδειξε. Έστειλε και μήνυμα προς όλους όσοι επιχειρούν να τον πιέσουν «ότι δεν θα καμφθεί από νουθεσίες ή υποδείξεις για επάνοδο σε έναν διάλογο κωφών».

Δεύτερον, διεμήνυσε προς τρίτους πως οι τουρκικές ενέργειες διαψεύδουν «όσους πίστεψαν τις κατ’ ιδίαν και δημόσια εκδηλωθείσες διαβεβαιώσεις της Τουρκίας για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού». Προς τους ίδιους κύκλους απευθυνόμενος, εξέφρασε ουσιαστικά το παράπονό του για τον τρόπο αντίδρασής τους: οι περιφερειακές συγκυρίες μπορεί να αποτρέπουν κάποιους να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, «έστω και αν αναγνωρίζουν πλήρως το δικαιολογημένο της απόφασής μας για αναστολή της συμμετοχής μας στον υπό εξέλιξη διάλογο».

Τρίτον, επιβεβαιώνοντας πως κάποιοι τρίτοι από ξένες χώρες συμβουλεύουν πως είναι δυνατόν μέσα από διάφορες ενέργειες ο διαμοιρασμός του φυσικού πλούτου να καθορίζεται από τώρα με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων, απάντησε πως «ποτέ, μα ποτέ δεν θα γίνει κάτι ανάλογο δεκτό». Επανέλαβε δε πως «ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και συνεπώς είναι κίνητρο και προς την Τουρκία και προς τους Τουρκοκύπριους», παραπέμποντας στη μετά τη λύση εποχή. 

Επιστολή Έρογλου στον ΓΓ του ΟΗΕ

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, αναδεικνύει το θέμα του φυσικού αερίου και κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για σφετερισμό.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», ο Ντερβίς Έρογλου στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως προϋπόθεση για να καταλήξουν οι συνομιλίες σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι η επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών. 

Στη συνέχεια, ο Έρογλου εκφράζει τη βαθιά λύπη και απογοήτευσή του για την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τις συναντήσεις των δύο ηγετών και διαπραγματευτών και προσθέτει: «Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τις σεισμικές έρευνες του ‘’Μπαρμπαρός’’ (‘’Barbaros Hayrettin Pasha’’), εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι δε συνιστούν καν πρόκληση, πόσο μάλλον επίθεση στο τεμάχιο των Ελληνοκυπρίων».

Η επιστολή Έρογλου προς τον Μπαν Κι Μουν καταλήγει με τον εξής προκλητικό ισχυρισμό: «Αν υπάρχει κάποια προκλητική ενέργεια, αυτή είναι η απόπειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς να σφετεριστεί το δικαίωμα και τα οφέλη των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους υδρογονάνθρακες του νησιού».

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/224021/sta-vimata-tou-mparmparos#sthash.yRx48lqL.dpuf

Στα… βήματα του «Μπαρμπαρός»

Λευκωσία: Τις κινήσεις του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» παρακολουθούν από κοντά η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και διεθνείς παίκτες που δεν ευνοούν ακόμη μια εστία έντασης στην περιοχή. Το «Μπαρμπαρός» παρέμεινε και χθες βορειοανατολικά της Κύπρου, ενώ τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί από κοντά τις εργασίες στο τεμάχιο 9 στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου -ως γνωστόν- το γεωτρύπανο της ΕΝΙ δουλεύει ακατάπαυστα. Είναι προφανές πως η Άγκυρα, αξιολογώντας και τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, θα επιλέξει η ίδια τον χρόνο κατά τον οποίο θα στείλει το ερευνητικό σκάφος νοτίως της Κύπρου, εφαρμόζοντας τους σχεδιασμούς της και επιβάλλοντας νέα τετελεσμένα. Είναι προφανές πως η Άγκυρα με τις κινήσεις της θα οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια την περιοχή. Μέχρι στιγμής οι παρεμβάσεις τρίτων προς την Τουρκία δεν απέδωσαν, ούτε καν κατάφεραν να εισακουστούν κάποιες «συμβιβαστικές φόρμουλες», που παραπέμπουν στη γνωστή λογική «να κερδίσουν όλοι» ή έστω «να μην χάσει κανένας». Σήμερα στη Λευκωσία συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο για να εξετάσει θέματα στρατηγικής αλλά και να συζητήσει τις τουρκικές προκλήσεις. Είναι προφανές από τις μέχρι σήμερα κινήσεις της πως η Λευκωσία επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις τουρκικές ενέργειες με στρατηγικές συμμαχίες. Η προσοχή είναι στραμμένη τόσο προς την Αίγυπτο όσο και προς το Ισραήλ, ενώ θεωρούνται χλιαρές οι αντιδράσεις των Αμερικανών. Η επίσκεψη στη Λευκωσία του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών(5-6 Νοεμβρίου) και η πραγματοποίηση της τριμερούς Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδος, στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου, εντάσσονται σε αυτή την προσπάθεια και προσέγγιση. Σημειώνεται πως μια ημέρα πριν, στις 7 Νοεμβρίου, αναμένεται στο νησί ο πρωθυπουργός της Ελλάδος. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δημόσια τοποθέτησή του, κωδικοποίησε χθες τη στάση του με μηνύματα που έστειλε εντός και εκτός.
Πρώτον, ξεκαθάρισε πως ανέστειλε τη συμμετοχή του στις συνομιλίες και δεν πρόκειται να επανέλθει, εφόσον οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν. «Θα ήμουν ανάξιος της εντολής του λαού αν παρέμενα στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής δημιουργίας νέων τετελεσμένων» υπέδειξε. Έστειλε και μήνυμα προς όλους όσοι επιχειρούν να τον πιέσουν «ότι δεν θα καμφθεί από νουθεσίες ή υποδείξεις για επάνοδο σε έναν διάλογο κωφών».

Δεύτερον, διεμήνυσε προς τρίτους πως οι τουρκικές ενέργειες διαψεύδουν «όσους πίστεψαν τις κατ’ ιδίαν και δημόσια εκδηλωθείσες διαβεβαιώσεις της Τουρκίας για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού». Προς τους ίδιους κύκλους απευθυνόμενος, εξέφρασε ουσιαστικά το παράπονό του για τον τρόπο αντίδρασής τους: οι περιφερειακές συγκυρίες μπορεί να αποτρέπουν κάποιους να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, «έστω και αν αναγνωρίζουν πλήρως το δικαιολογημένο της απόφασής μας για αναστολή της συμμετοχής μας στον υπό εξέλιξη διάλογο».
Τρίτον, επιβεβαιώνοντας πως κάποιοι τρίτοι από ξένες χώρες συμβουλεύουν πως είναι δυνατόν μέσα από διάφορες ενέργειες ο διαμοιρασμός του φυσικού πλούτου να καθορίζεται από τώρα με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων, απάντησε πως «ποτέ, μα ποτέ δεν θα γίνει κάτι ανάλογο δεκτό». Επανέλαβε δε πως «ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και συνεπώς είναι κίνητρο και προς την Τουρκία και προς τους Τουρκοκύπριους», παραπέμποντας στη μετά τη λύση εποχή. 
Επιστολή Έρογλου στον ΓΓ του ΟΗΕ

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, αναδεικνύει το θέμα του φυσικού αερίου και κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για σφετερισμό. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», ο Ντερβίς Έρογλου στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως προϋπόθεση για να καταλήξουν οι συνομιλίες σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι η επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών. Στη συνέχεια, ο Έρογλου εκφράζει τη βαθιά λύπη και απογοήτευσή του για την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τις συναντήσεις των δύο ηγετών και διαπραγματευτών και προσθέτει: «Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τις σεισμικές έρευνες του ‘’Μπαρμπαρός’’ (‘’Barbaros Hayrettin Pasha’’), εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι δε συνιστούν καν πρόκληση, πόσο μάλλον επίθεση στο τεμάχιο των Ελληνοκυπρίων».
Η επιστολή Έρογλου προς τον Μπαν Κι Μουν καταλήγει με τον εξής προκλητικό ισχυρισμό: «Αν υπάρχει κάποια προκλητική ενέργεια, αυτή είναι η απόπειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς να σφετεριστεί το δικαίωμα και τα οφέλη των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους υδρογονάνθρακες του νησιού». 
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος www.philenews.com
==========================

 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.