Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Βάζουν τους Τούρκους να μας προκαλούν για να καθόμαστε ήσυχα και να πληρώνουμε τους τοκογλύφους: Ωμός εκβιασμός από Μέρκελ και ΝΑΤΟ


ΚΑΘΕ φορά που η χώρα μας πάει να ξεφύγει, από τα θανατηφόρα «σφιχταγκαλιάσματα» των ξένων 
και συγκεκριμένα, των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάποιες «αόρατες» δυνάμεις 
βάζουν πάνω τους Τούρκους και αρχίζουν τους ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ εναντίον της χώρας μας, 
βγάζοντας έξω για… σουλάτσο στο Αιγαίο κάποιο από τα δέκα περίπου σεισμογραφικά σκάφη
 που έχουν για έρευνες πετρελαίου!!!

Θυμάστε το «Χόρα»; Θυμάστε το «Πιρι-ρεϊς»; Θυμάστε το «Σεισμίκ»;
Τώρα πάλι μας έβγαλαν τον… «Μπαρμπαρόσα» (από το 2011)
 και αύριο θα μας βγάλουν και το «Τζέκινς Χαν»!!

Σημείωση από el.wikipedia.org: "...Το 1987 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Χόρα" ξεκινά έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου προκαλώντας σοβαρή κρίση, με τις δύο χώρες να φτάνουν στα όρια του πολέμου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ανυποχώρητος και διατάσσει την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα την επιτυχή αντιμετώπιση των Τούρκων και την αποτροπή των στόχων της ηγεσίας τους (το σκάφος τελικά αποσύρθηκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα).[66][67] Αμέσως μετά ξεκινούν έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ανδρέα Παπανδρέου και του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, με αποτέλεσμα τη συνάντηση Παπανδρέου - Οζάλ στο Νταβός της Ελβετίας στις 30 και 31 Ιανουαρίου 1988, στα πλαίσια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ. Εκεί συμφωνήθηκε η πολιτική του "μη πολέμου" και για λίγο επικράτησε αισιοδοξία για βελτίωση στις διμερείς σχέσεις στο πνεύμα του Νταβός". Στις 6 Ιουνίου 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου σε συζήτηση πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στα ελληνο-τουρκικά, αλλά παραδέχτηκε ότι είχαν γίνει και λάθη (το γνωστό mea culpa, μία φράση που αργότερα θα χρησιμοποιούσε και ο Κώστας Καραμανλής).[70] Ο επιτυχής χειρισμός της κρίσης του 1987 αύξησε τη δημοτικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα, ενώ ο Οζάλ δέχτηκε έντονη κριτική για υποχωρητικότητα από την τουρκική αντιπολίτευση..."
Κρίμα που δεν υπάρχει κανένας νέος Κωνσταντής Κανάρης ή Ανδρέας Μιαούλης να τα…
«περιποιούνταν», όλα αυτά τα σαπιοκάραβα, με τα οποία νομίζουν ότι θα μας τρομάξουν!..

Και ενώ οι Τούρκοι εδώ και 50 χρόνια, από τότε δηλαδή που κυβερνάνε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., κάθε τρεις και λίγο «αλωνίζουν» το Αιγαίο και πολλές φορές έχουν φθάσει μέχρι την… Κάρυστο και την Μύκονο, οι πουλημένες στους ξένους, κυβερνήσεις μας «ποιoύν την νήσσα», κοινώς κάνουν την πάπια, εκτός από μια φορά που επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή τότε που το «Χώρα» κόντευε να φθάσει στην… Σαλαμίνα, βγήκε ο Ανδρέας και είπε εκείνο το αξέχαστο «Βυθίσατε το ‘’Χώρα’’ » και λέμε το «αξέχαστο» γιατί κανείς ακόμα, δεν ξέρει αν ο Ανδρέας το ΕΝΝΟΟΥΣΕ ή το είπε για… πλάκα συνεννοημένος με τον Καραμανλή!

ΣΣ:  Από το «βυθίσατε το Χόρα» στο «βυθίσατε τη χώρα»
"Κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης τον Ιούλιο του 1976 όταν το «Χόρα» βγήκε στο Αιγαίο για έρευνες, ο Ανδρέας Παπανδρέου, αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε, βρισκόταν στη Θράκη. Σύμφωνα με τη μαρτυρία τού επί πολλά χρόνια στενού συνεργάτη και φίλου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τότε βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Πέτρου Μολυβιάτη, ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε τη δήλωση «Βυθίσατε το Χόρα» χωρίς καμία προσυνεννόηση και επαφή με τον τότε πρωθυπουργό, αν και πολλοί υποστήριζαν ότι η περίφημη δήλωση είχε γίνει σε συνεννόηση με τον Καραμανλή.

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του Ανδρέα ήταν καθοριστική για τις μετέπειτα εξελίξεις, καθώς υποχρέωνε την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει μια σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας. Δέσμευσε δηλαδή την κυβέρνηση και τη χώρα σε μια πολιτική που επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ακόμη και σήμερα, υπό την απειλή του πολέμου.
Τριάντα πέντε χρόνια μετά ο γιος του Ανδρέα, ο σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με την πρότασή του για το δημοψήφισμα θύμισε ίσως για πρώτη φορά λίγο τον πατέρα του. Βέβαια, μόνο ως προς τα χαρακτηριστικά του ριψοκίνδυνου ηγέτη, καθώς όπως αποδείχθηκε ο πατέρας του ήταν μετρ της πολιτικής.
Ο Γιώργος, αφού δύο χρόνια τώρα απέτυχε να διαχειρισθεί την οικονομική κρίση, δέσμευσε τη χώρα προσφεύγοντας στο μνημόνιο και στο τέλος αφού υπέγραψε τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας, έρχεται να ζητήσει από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ και τους πολίτες να νομιμοποιήσουν τις επιλογές του ψηφίζοντας «ναι ή όχι στη συμφωνία» που ισοδυναμεί, κατ' ουσίαν, με την απάντηση στο ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ».
Το μόνο που εισέπραξε προς το παρόν είναι «όχι» στη δόση της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, μέχρι να ξεκαθαρίσει η Ελλάδα τη θέση της...." (Τσώλης ΤοΒΗΜΑ)

Να σας θυμίσουμε και τα ΙΜΙΑ, με τον άλλον τον ΠΡΟΔΟΤΗ τον Σημίτη;

Και ενώ όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να υποχωρούν πάντοτε στις προκλήσεις των Τούρκων και να μην έχουν διαμαρτυρηθεί ποτέ με την επίσης προδοτική συμπεριφορά όλων των φίλων, συνεταίρων και συμμάχων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, βγαίνουν τώρα τα πουλημένα στην κατοχική κυβέρνηση και την τρόικα παπαγαλάκια και μας λένε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι Τούρκοι έβγαλαν έξω το… παπόρι τους, επειδή στην Ελλάδα ο Τσίπρας δεν ενώνεται «εθνικά» με τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, την τρόικα και τους δανειστές για να συνεχίσουν οι διεθνείς τοκογλύφοι με άνεση τη ληστεία σε βάρος της χώρας και του δυστυχισμένου πλέον λαού μας!

Χιλιάδες σουλάτσα κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, ενώ καθημερινά παραβιάζουν και τον εναέριο χώρο μας, εδώ και 50 χρόνια συνεχώς και οι πουλημένες στους ξένους ελληνικές κυβερνήσεις καταπίνουν αδιαμαρτύρητα τις προκλήσεις και έρχονται τώρα τα παπαγαλάκια τους και διαδίδουν ότι φταίει… ο Τσίπρας!

Ο Τσίπρας φταίει για τον εμφύλιο, ο Τσίπρας φταίει για την τραγωδία της Κύπρου.

Ο Τσίπρας φταίει για το φακέλωμα του 70% του ελληνικού λαού από την «ασφάλεια». Ο Τσίπρας φταίει για τα μνημόνια, ο Τσίπρας φταίει για το ΔΝΤ, ο Τσίπρας φταίει για τους μισθούς και τις συντάξεις που κόπηκαν, ο Τσίπρας φταίει για τις χιλιάδες των απολύσεων, ο Τσίπρας φταίει για την ανεργία, με δύο κουβέντες για ό,τι κακό έχει γίνει στην Ελλάδα από την εποχή της μάχης του Μαραθώνα, φταίει ο Αλέξης!

Πείτε το ρε παιδιά για να ησυχάσουμε!..

Ελπίζουμε να καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός ότι, όσο περιμένουμε ότι οι σημερινοί σύμμαχοί μας θα μας λύσουν τα εθνικά και οικονομικά μας προβλήματα, άδικα χάνουμε τον καιρό μας, γιατί τα συμφέροντά τους, είναι ριζικά αντίθετα με τα δικά μας, πέραν από το γεγονός ότι ποτέ, κανένας τους δεν είχε μπέσα και φιλότιμο απέναντί μας.
Γι΄ αυτό πρέπει να τους… αποχαιρετήσουμε και να πάμε να βρούμε νέους φίλους που θα τους σεβόμαστε και θα μας σέβονται και θα νοιάζονται και για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Το κύριο κείμενο από kontranews τα video και τα σχόλια από "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

 Νάσος

ΥΣ: Διπλωματική η ασθένεια του Προέδρου της Κύπρου; Θα δείξει το μέλλον, η αξιοπιστία και η πολιτική φερεγγυότητα των λόγων του προέδρου (βλέπε στο τέλος το VIDEO)

Άξονας με δύο εταίρους
 ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ sigmalive.com/
 
Ομαλά εξελίσσεται η υγεία του Προέδρου Αναστασιάδη διαβεβαιώνει ο Κυβ. Εκπρόσωπος

Η Κύπρος με Γερμανία, Ιταλία, απέναντι στους Βρετανούς και Σουηδούς
 

Σε προσχέδιο κειμένου συμπερασμάτων που θα υιοθετήσει σήμερα το Συμβούλιο γίνεται αναφορά στην παρουσία του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Έντονο παρασκήνιο, με πολυμέτωπες διπλωματικές και πολιτικές διαπλεύσεις, εκτυλίχθηκε στη χθεσινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία η Κύπρος ήγειρε το θέμα των τουρκικών παράνομων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας την καταδίκη της Τουρκίας.

Αναφορικά με τις εργασίες του Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε χθες ότι αναμένουμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ να στείλουν συγκεκριμένα αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία, έτσι ώστε να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της στην περιοχή, οι οποίες δυστυχώς συνεχίζονται.

Απότοκο των παρασκηνιακών διεργασιών ήταν η διαμόρφωση προσχεδίου-κειμένου συμπερασμάτων, που θα υιοθετήσει σήμερα το Συμβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σ’ αυτό γίνεται αναφορά στην παρουσία του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Υπό τις παρούσες συνθήκες, προστίθεται, είναι πιο σημαντική από ποτέ η εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης στο Κυπριακό, από την οποία θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι.

Εκ πρώτης, πρόκειται για μια σχετικά χλιαρή αναφορά, η οποία, ωστόσο, θα τύχει διαπραγμάτευσης για την τελική της μορφή.
Όπως μετέδωσε χθες βράδυ το ΡΙΚ, επιδίωξη της συντονισμένης προσπάθειας Λευκωσίας-Αθήνας, είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ισχυροποίηση του τελικού κειμένου συμπερασμάτων, προκειμένου να λάβει η Τουρκία τα επιβαλλόμενα μηνύματα από την ΕΕ για τη συνεχιζόμενη παράνομη συμπεριφορά της.

Στήριξη από Γερμανία-Ιταλία
Σ’ αυτήν την προσπάθεια, σύμφωνα με παρασκηνιακές πληροφορίες, Κύπρος και Ελλάδα βρίσκουν ευάγωγους «συμμάχους» στο πρόσωπο της Γερμανίας, αλλά και της Ιταλίας, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από την επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, που έχει θέσει «στόχο» τη νόμιμη ερευνητική δραστηριότητα της ιταλικής εταιρείας ENI στο τεμάχιο Ονασαγόρας, εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Χαρακτηριστική εν προκειμένω είναι και η δήλωση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται ρητώς πως το Βερολίνο αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και ζητεί από την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο, αντίρροπες ενέργειες προωθούνται εκ μέρους, γι’ ακόμη μια φορά, της Μεγάλης Βρετανίας, συνεπικουρούμενης από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, οι οποίες επιθυμούν την έκδοση ενός ηπιότερου κειμένου για την Τουρκία.

Πρόκειται για το ίδιο μπλοκ χωρών, που «μπλόκαραν», πριν από λίγες ημέρες, την αποστολή διαβήματος της ΕΕ προς τα Ηνωμένα Έθνη για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικαλούμενες διαδικαστικά ζητήματα.

Πάντως, Ελλάδα και Κύπρος, σε μια καθαρή κίνηση τακτικής, επιχειρούν να εγείρουν το θέμα στο επίπεδο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, διαβιβάζοντας υπόμνημα προς τον Γραμματέα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και από εκεί προς τους γραμματείς των αρχηγών των «28».

Εκπροσώπηση από Σαμαρά
Εν τω μεταξύ, αλλαγή δεδομένων προκάλεσε η αιφνίδια ασθένεια του Προέδρου της Δημοκρατίας (βρίσκεται κλινήρης έπειτα από επεισόδιο ρινορραγίας, εξαιτίας υψηλής πίεσης, σε νοσοκομείο των Βρυξελλών), η οποία δεν του επέτρεψε να παρευρεθεί στη χθεσινοβραδινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε και σ’ αυτήν των ηγετών του ΕΛΚ. Κατόπιν συνεννοήσεως με την ελληνική ηγεσία, αλλά και με τον κ. βαν Ρομπάι, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εκπροσώπησε στη σύνοδο του ΕΣ ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, επί τη βάσει σχετικού υπομνήματος, παρουσίασε και υποστήριξε τις κυπριακές θέσεις. Επιπλέον οι παρεμβάσεις Αναστασιάδη έγιναν και υπό τη μορφή γραπτών αναφορών, οι οποίες διανεμήθηκαν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εύλογη επιλογή
«Όπως γνωρίζετε, μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας κανένας άλλος αξιωματούχος δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο, εκτός στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει ξεχωριστός αρχηγός Κυβέρνησης και ξεχωριστός αρχηγός Κράτους», εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι και ο Αρχηγός της Κυβέρνησης και ο Αρχηγός του Κράτους και, ως εκ τούτου, έπρεπε να εξουσιοδοτήσει ένα από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τον εκπροσωπήσει.
«Αντιλαμβάνεστε τους λόγους που επιλέχθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός» ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ενημερώθηκαν σχετικά τόσο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι όσο και ο Ζοζέφ Ντολ σε σχέση από το ΕΛΚ. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση στο ξενοδοχείο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, έγινε συντονισμός και ενημερώθηκε απόλυτα ο κ. Σαμαράς», τόνισε.

Καλά στην υγεία του ο Πρόεδρος
Εν τω μεταξύ, ένα μικρό… θρίλερ εξελίχθηκε χθες το απόγευμα, σε σχέση με την εξέλιξη της πορείας της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Κυβ. Εκπρόσωπο να διαψεύδει ότι αυτή παρουσίασε επιδείνωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υποβλήθηκε σε καυτηριασμό, αφού παρουσίασε ρινορραγία και είναι καλά στην υγεία του, ανέφερε ο Ν. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως οτιδήποτε άλλο περί του αντιθέτου δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στην πραγματικότητα.

Σε διευκρινιστική δήλωσή του, ο Εκπρόσωπος επισήμανε ότι, επειδή αναφορές περί δήθεν επιδείνωσης της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας είδαν το φως της δημοσιότητας, «επιθυμώ να τονίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι καλά στην υγεία του και οτιδήποτε άλλο περί του αντιθέτου δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στην πραγματικότητα».

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «υπεβλήθη το απόγευμα σε καυτηριασμό, αφού παρουσίασε ρινορραγία, σε Ειδικό Νοσοκομείο, στο οποίο εισήχθη το απόγευμα, είναι καλά στην υγεία του και ο ίδιος, και όχι οι θεράποντες ιατροί, επέλεξε να παραμείνει απόψε στο Νοσοκομείο για καθαρά και μόνον για προληπτικούς λόγους».

Ενδιαφέρον Ευρωπαίων ηγετών
Ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας επέδειξε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ζήτησε πληροφορίες από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί σήμερα στο νοσοκομείο τον κ. Αναστασιάδη.

Ταχεία ανάρρωση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ευχήθηκαν τα πολιτικά κόμματα, καθώς και ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επιστρέψει σύντομα και στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Συνεχίζει το Barbaros
Εν τω μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνέχισε και χθες την παράνομη δραστηριότητά του εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Χθες το μεσημέρι εθεάθη να διακινείται στο όριο των τεμαχίων δύο και ένα, ποντίζοντας καλώδια και διεξάγοντας έρευνες, ενώ στις 4 το απόγευμα κινήθηκε σε απόσταση 24 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι. Το Barbaros συνοδευόταν και χθες από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Τη συνεχιζόμενη τουρκική παρανομία, καθώς και τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου κατήγγειλαν εκ νέου, χθες, με ανακοινώσεις τους τα πολιτικά κόμματα, καλώντας όσες διεθνείς δυνάμεις «δεν είναι διατεθειμένες να δεχτούν την αυθαιρεσία και την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, να παρέμβουν δυναμικά».

Ανησυχούν οι Τούρκοι για την «εμπλοκή» της Ρωσίας
Την ίδια ώρα, αναγκαίο βήμα χαρακτήρισε την έρευνα της Τουρκίας στα ανοιχτά της «νοτίου Κύπρου» με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων ο Βολκάν Σεβκέτ Εντιγκέρ, Πρόεδρος του Τμήματος Σχολής Μηχανικών Συστημάτων Ενέργειας του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Εντιγκέρ υποστήριξε ότι οι υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά της «νοτίου Κύπρου» μπορούν να εξορυχθούν μόνο έπειτα από συμφωνία με τα ενδιαφερόμενα κράτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπλοκή της Ρωσίας στο θέμα αυξάνει τον κίνδυνο για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ο Βολκάν Σεβκέτ Εντιγκέρ είπε ότι είναι «φυσικό δικαίωμα» της Τουρκίας η πραγματοποίηση των ερευνών του σεισμογραφικού Barbaros στα ανοιχτά της «νοτίου Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, με τη συνοδεία πολεμικών τουρκικών πλοίων.

Υποστήριξε ότι υπάρχει πρόβλημα μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και της νοτίου Κύπρου για το ζήτημα του σε ποιον ανήκει η ΑΟΖ γύρω από την Κύπρο. «Χωρίς να λυθεί το πρόβλημα αυτό καμιά χώρα δεν μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εξορύξει τις πηγές αυτές, επειδή οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες δεν πλησιάζουν σε μια τέτοια προβληματική περιοχή», υποστήριξε ο Εντιγκέρ, προσθέτοντας ότι και μεταξύ της Κίνας και του Βιετνάμ υπήρξε μια ανάλογη κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι η κοινή άσκηση Κύπρου, Ισραήλ και Ρωσίας στη Μεσόγειο είναι μια σημαντική εξέλιξη και ότι η Ρωσία έπειτα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία αναζητεί πολιτική και στρατιωτική επιρροή και στη Μεσόγειο.

«Αν στη μεγάλη αναταραχή που υπάρχει στις χώρες της περιοχής όπως είναι η Συρία, το Ιράκ και ο Λίβανος προστεθούν και οι διαφωνίες στη Νότια Μεσόγειο νέων χωρών, ο κίνδυνος για την ασφάλεια της περιοχής θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για την σταθερότητα της περιοχής», υποστήριξε ο Εντιγκέρ.

«Στην περίπτωση που η Ρωσία γίνει μέρος αυτού του προβλήματος, στο οποίο δεν σχετίζεται άμεσα, θα αποτελέσει ένα μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».
_____________________________________________________________
ΜΠΑΝ ΚΙ-ΜΟΥΝ «Ελάτε αμέσως πίσω στις συνομιλίες»
Την ανάγκη «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα, τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του γραφείου του εκπροσώπου του, μετά τη συνάντηση που ο κ. Μπαν είχε με τον Ειδικό Σύμβουλό του για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Παράλληλα ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε την ανάγκη τα δύο μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας την ελπίδα πως όλοι ενδιαφερόμενοι θα εργαστούν εποικοδομητικά με τον κ. Άιντα, ο οποίος θα επισκεφθεί προσεχώς την Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα, για να ξεπεραστούν γρήγορα οι παρούσες δυσκολίες.

Οπως αναφέρεται, στη συνάντηση, ο κ. Άιντα ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και την περιοχή.

«Ο ΓΓ εξέφρασε ανησυχία για τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων. Υπογράμμισε την ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή», σημειώνεται στη δήλωσή του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «ο ΓΓ υπογράμμισε την ανάγκη τα μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση. Περαιτέρω κάλεσε τις χώρες της περιοχής να βοηθήσουν στη δημιουργία υποβοηθητικού περιβάλλοντος για παραγωγικές συνομιλίες».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε, σύμφωνα με τη δήλωση, πως όπως έχουν δηλώσει και οι δύο ηγέτες, οι δύο κοινότητες δεν έχουν την πολυτέλεια να διαιωνίζουν το στάτους κβο, ιδίως υπό το φως της επιδείνωσης στο περιφερειακό πλαίσιο.
 

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.