Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητεί τη Δευτέρα η κυβέρνηση

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση, αποφάσισαν Σαμαράς-Βενιζέλος. 
Επιχειρείται να μπει φρένο στα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Πως απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος.
Πρόκειται για μια κίνηση με σαφή στόχο να ανασχεθούν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών - γεγονός, που υπογραμμίζεται και από την ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου σύμφωνα με την οποία «η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατία θα κινηθεί τον Φεβρουάριο του 2015».
Την Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, ξεκινούν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής και είναι η μέρα κατά την οποία η κυβέρνηση καταθέτει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
«Τον Φεβρουάριο θα κινηθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας»
Την ανακοίνωση για την ψήφο εμπιστοσύνης έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αναφέροντας:
«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».
Η απόφαση να ζητηθεί άμεσα ψήφος εμπιστοσύνης έρχεται στην σκιά του καταιγισμού των σεναρίων, πληροφοριών και εισηγήσεων για πρόωρες εκλογές, ακόμη και εντός του φθινοπώρου. Τα εν λόγω σενάρια πυροδοτούν αφ' ενός οι καθημερινές τριβές εντός της κυβέρνησης, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ φούντωσαν ακόμη περισσότερο μετά την ευθεία τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Υπό αυτό το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντωνης Σαμαράς αποφάσισε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης με στόχο μια «επανεκκίνηση για την κυβέρνηση» στην κρίσιμη αυτή φάση για την οικονομία, και παρούσης στην Αθήνα της τρόικας.

   Η δήλωση Βενιζέλου μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

«Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οπως είπε «οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα.»
Σκωπτική και αιχμηρή ήταν η πρώτη αντίδραση κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης.
Σε ό,τι αφορά την διαδικασία στη Βουλή, επειδή οι εργασίες στην Ολομέλεια ξεκινούν τη Δευτέρα, είναι πιθανό η συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης να καθυστερήσει για δύο ημέρες. Συγκεκριμένα, επειδή πρέπει προηγουμένως να εκλεγούν οι κοσμήτορες, είναι πιθανό η συζήτηση να ξεκινήσει  στα μέσα της εβδομάδας.

 Σχετικά Άρθρα: thetoc.gr

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.