Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Πανηγυρίζει για τις τράπεζες, ενώ βουλιάζει η οικονομία

Σε άμεση πολιτική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων των stress tests των συστημικών τραπεζών επιδίδεται ο πρωθυπουργός και ισχυρίζεται – για πολλοστή φορά 
– ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Ικανοποιημένος δηλώνει και ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικό:Τράπεζες: Επιτυχημένα τεστ, μηδενική ρευστότητα στην αγορά
[ Κεφαλαιακές ανάγκες 25 δισ. ευρώ για 25 ευρωπαϊκές τράπεζες έδειξαν τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
- Επιτυχημένες θεωρούνται οι επιδόσεις για τις Ελληνικές τράπεζες – Κανένα θέμα με Τράπεζα Πειραιώς
- Στις κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες η Alpha Bank μετά τα αποτελέσματα της ΕΚΤ
- Τρεις Κυπριακές τράπεζες απέτυχαν να περάσουν τα stress tests με βάση το στατικό σενάριο
- Εκτεθειμένες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 136 δισ.ευρώ οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες ]
Μηδενικές -ουσιαστικά- κεφαλαιακές ανάγκες ανέδειξαν τα ευρωπαϊκά stress tests για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο συνεχίζει να κρατά κλειστές τις κάνουλες της ρευστότητας. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ήδη έχουν ενισχυθεί με περίπου 200 δισ. ευρώ, με χρήματα των φορολογουμένων.
     
«Η συνολική αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση.»
Το παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αναφορικά με τα ...
ευρωπαϊκά  τεστ αντοχής (stress tests) που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την EBA.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα των τεστ, οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ουσιαστικά είναι μηδενικές, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να αντληθούν νέα κεφάλαια από τις αγορές ή από το «μαξιλαράκι» των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.
Πιο αναλυτικά, από τις συνολικά 130 ευρωπαϊκές τράπεζες που ελέγχθηκαν, οι 105 πέρασαν με επιτυχία τα τεστ, ενώ δεν κατάφεραν να περάσουν τον κεφαλαιακό πήχη του 5,5%, 25 τράπεζες. Από τις ελληνικές τράπεζες, η Αlpha Bank πέρασε με επιτυχία τα τεστ καθώς συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των 105 τραπεζών, ενώ οι υπόλοιπες τρεις τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική και Εurobank) παρόλο που βρίσκονται στη δεύτερη ομάδα, περνούν τα τεστ με αστερίσκους.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε πολιτική εκμετάλλευσή τους, με τον πρωθυπουργό να ισχυρίζεται ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, συμπληρώνοντας πως αναμένει ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν ενισχυθεί σημαντικά, με περίπου 200 δισ. ευρώ, με χρήματα των φορολογουμένων. Η διάσωση των ελληνικών τραπεζών στοίχισε στα μόνιμα φορολογικά  «υποζύγια» της χώρας 40,5 δισ. ευρώ, ενώ δεν μπορούν να υπολογισθούν επακριβώς οι ζημιές του Δημοσίου (με βάση τα σημερινά δεδομένα) από τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των 4 μεγάλων τραπεζών της χώρας και συγκεκριμένα οι διαφορές μεταξύ των τιμών κτήσης και των τιμών με τις οποίες θα ρευστοποιηθούν οι μετοχές. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το Ελληνικό Δημόσιο (οι φορολογούμενοι δηλαδή) είχαν εγγυηθεί για τη λειτουργία των τραπεζών, και τα «πέτρινα» χρόνια του αποκλεισμού τους από τις αγορές, με το ποσό των 158 δισ. ευρώ, προκειμένου να δανείζονται από τον Έκτακτο Μηχανισμό  Ρευστότητας (ο περιβόητος ELA). Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο εξάμηνο του 2014, οι τέσσερις τράπεζες άντλησαν, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, περί των 8,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να «περάσουν» τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποιήσεις μετά τα stress tests. «Η διευρυμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες επιτρέπει τη σταδιακή επιστροφή των ποσών που έχει δανειστεί από το Ελληνικό Δημόσιο και συνεπώς, την σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Συνεπώς, ανά πάσα στιγμή, το ΤΧΣ μπορεί να βγει στην αγορά και να πουλήσει μετοχές που κατέχει στις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ώστε να αυξηθεί η ιδιωτική συμμετοχή σε αυτές και παράλληλα το ταμείο να καταγράψει έσοδα.

ΤτΕ: Ενισχυμένη η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών
Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση. Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Alpha Bank A.E. δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, η οποία όμως υπερκαλύπτεται από την καθαρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014 μετά και την αφαίρεση του ποσού εξαγοράς προνομιούχων μετοχών.
Σύμφωνα πάντα με την ΤτΕ και με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και η Eurobank Ergasias A.E. παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες πραγματοποίησαν το 2014. Ωστόσο, όπως αναφέρει η συγκεντρωτική έκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης: «για [αυτές] τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και οι οποίες εμφανίζουν κεφαλαιακή υστέρηση βάσει του στατικού ισολογισμού, οι προβολές βάσει του δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει του στατικού ισολογισμού, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με την ΓΔ Ανταγωνισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2014) θα ληφθούν υπόψη από τις Μικτές Εποπτικές Ομάδες για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Βάσει του δυναμικού ισολογισμού, μία τράπεζα (Εθνική Τράπεζα Α.Ε.) δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων και ακόμη μία (Eurobank Ergasias A.E.) στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση».
Όπως καταλήγει η ΤτΕ, τα αποτελέσματα της άσκησης που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank
Την επιτυχή ολοκλήρωση της συνολικής αξιολόγησης 2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) «υπερβαίνοντας τα ελάχιστα όρια 5,5% και 8% του Δείκτη Κεφαλαίων κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1), στο δυσμενές και στο βασικό σενάριο, τόσο υπό την παραδοχή του στατικού όσο και του δυναμικού Ισολογισμού, με ασφαλές κεφαλαιακό πλεόνασμα μεταξύ 1,3 δισ. και 3,1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Alpha Bank.
Η Alpha Bank, επισημαίνει -μεταξύ άλλω- ότι «η ποιότητα και το ύψος των κεφαλαίων της Τραπέζης ενισχύθηκαν περαιτέρω λόγω της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1.200 εκατ.ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, καθώς και της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ. Η καθαρή επίπτωση στα κεφάλαια ύψους 260 εκατ.ευρώ, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολογήσεως, λόγω της μεθοδολογίας που εφαρμόζεται, οδηγεί σε Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 8,6%, με πλεόνασμα 3,1% στο δυσμενές σενάριο υπό την παραδοχή του Στατικού Ισολογισμού.
Η Τράπεζα επισημαίνει επίσης «την πρόσφατη ψήφιση του Ν. 4302/2014 που αφορά στη μετατροπή των Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων επί προσωρινών διαφορών σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον κεφαλαιακό πλεόνασμα ύψους 1.060 εκατ. ευρώ (αποτελούμενο από 640 εκατ. ευρώ λόγω της σταδιακής απομειώσεως των Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων στο πλαίσιο της μεθοδολογίας της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων και 420 εκατ. προερχόμενα από τη νέα αναγνώριση Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων το β΄ τρίμηνο 2014) ή 4,6% στο δυσμενές σενάριο υπό την παραδοχή του Στατικού Ισολογισμού».
Στο πλαίσιο αυτού του Νόμου, η Τράπεζα έχει συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων την 7 Νοεμβρίου 2014. Tα αποτελέσματα, τονίζεται στην ανακοίνωση, υπό την παραδοχή του Δυναμικού Ισολογισμού, ο οποίος λαμβάνει υπ' όψιν ορισμένες παραμέτρους του εγκεκριμένου Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης, επιβεβαιώνουν τη σταθερή κεφαλαιακή της θέση, μολονότι:
• στο εγκεκριμένο Σχέδιο Αναδιαρθρώσεως ενσωματώθηκαν ελάχιστα κεφαλαιακά μέτρα και
• οι παραδοχές της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων της ΕΑΤ αναφορικά με το Καθαρό Έσοδο Τόκων και τα Κέρδη προ Προβλέψεων εφαρμόζονται σε στοιχεία τα οποία έχουν ήδη υποστεί σημαντικές επιπτώσεις λόγω της συνεχούς δυσμενούς πορείας της Ελληνικής Οικονομίας κατά τα προηγούμενα έτη.

Η ανακοίνωση της Πειραιώς 
Η Τράπεζα Πειραιώς, σε σχετική της ανακοίνωση, υπενθυμίζει πως η άσκηση διενεργήθηκε με σημείο αναφοράς τον ισολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου 2013 (“Στατικός Ισολογισμός”) και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς (“Δυναμικός Ισολογισμός”) – όπως σημειώνει, και τα δύο προσομοιώθηκαν υπό παραδοχές «βασικού» και «δυσμενούς» σεναρίου.
Υπό την προσέγγιση του Δυναμικού Ισολογισμού, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε κεφαλαιακό δείκτη Common Equity Tier 1 (“CET1”) 11,4% στο “βασικό” σενάριο και 6,7% στο “δυσμενές” σενάριο, έναντι ελάχιστης απαίτησης για δείκτες 8,0% και 5,5% αντίστοιχα. Ο Στατικός Ισολογισμός, σε συνδυασμό με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2014, μετά την αποπληρωμή των 750 εκατ ευρώ προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου τον Μάιο 2014, οδηγεί σε δείκτη CET1 της Τράπεζας στο 10,7% και 6,1% στο «βασικό» και στο «δυσμενές» σενάριο αντίστοιχα. Αυτοί οι δείκτες δεν λαμβάνουν υπόψη το όφελος από τη μετατροπή της Αναβαλλόμενης Φορολογική Απαίτησης σε οριστική και εκκαθαρισμένη απαίτηση
Στην περίπτωση που ενσωματωθεί η επίδραση μετατροπής της Αναβαλλόμενης Φορολογίας στους υπολογισμούς, ο δείκτης CET1 υπό το Στατικό Ισολογισμό αυξάνεται στο 11,8% υπό το «βασικό» σενάριο και στο 7,7% υπό το «δυσμενές» σενάριο, παρέχοντας στην Τράπεζα Πειραιώς πρόσθετα αποθέματα κεφαλαίων πάνω από τα απαιτούμενα όρια του 8,0% και 5,5% για το «βασικό»δυσμενές» σενάριο αντίστοιχα.

ΣΕΒ: Σε σταθερή πορεία εξυγίανσης και ανάταξης
«Ολοκληρώνεται θετικά ένα κρίσιμο στάδιο, που αφορά στη χρηματοοικονομική υγεία του τραπεζικού μας συστήματος» επισημαίνει σε σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας αναφερόμενος στα αποτελέσματα των stress tests που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Παραμονές της ένταξής τους στην Τραπεζική Ένωση και την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να αφήσουν πίσω τους τις τρομακτικές επιπτώσεις της κρίσης και να βρεθούν σε σταθερή πορεία εξυγίανσης και ανάταξης, ώστε να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Θέτει ωστόσο τέσσερις πρόσθετες προϋποθέσεις προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά, στις οποίες περιλαμβάνονται:
• Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού προς τις βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτές που εξυπηρετούν κανονικά και χωρίς συνεχείς ρυθμίσεις τις υποχρεώσεις τους. Ο ΣΕΒ προτίθεται να ξεκινήσει συζητήσεις με τις Διοικήσεις των Τραπεζών και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ώστε να προκύψει από κοινού ένα πλαίσιο αρχών με στόχο τη σταδιακή, επιλεκτική αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων και την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας.
• Η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, που αποτελεί όπως επισημαίνει τη σημαντικότερη πρόκληση και το μεγαλύτερο κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τις προοπτικές της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
• Η επαναξιολόγηση των επίσημων προγραμμάτων χρηματοδότησης της οικονομίας που προέρχονται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους (ΣΕΣ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ΤΑΝΕΟ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Αναπτυξιακή Τράπεζα κ.ο.κ.). «Δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί πολύτιμο κεφάλαιο σε μικρά, τοπικά συντεχνιακά και ρουσφετολογικά έργα, οριακής οικονομικής και κοινωνικής αποδοτικότητας», τονίζει ο ΣΕΒ.
• Η βελτίωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς με απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης ομολόγων από μεσαίες επιχειρήσεις, διοχέτευση πόρων του νέου ΕΣΠΑ με τη μορφή εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις, απελευθέρωση της μη τραπεζικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, όπως, πχ από ασφαλιστικές εταιρείες, funds κ.α.

Σχετικά θέματα: 
Για έξοδο από την κρίση κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests. Όπως αναφέρει ο κ. Σαμαράς, «τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα-βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε πως τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο.  «Περιττεύει τέλος να σημειωθεί ότι όλα αυτά αφορούν τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας που οι μετοχές τους ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στο δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και όχι τους “τραπεζίτες” », σημείωσε ο κ. Βενιζέλος για να συμπληρώσει ότι «τα σημερινά θετικά αποτελέσματα προκύπτουν από μια αλυσίδα κινήσεων της περιόδου 2011-2014 που αρκετοί είχαν σπεύσει να κατακρίνουν χωρίς να μπουν στο κόπο να δουν το συνολικό σχεδιασμό που θα αποβεί επωφελής και για το δημόσιο και για την εθνική οικονομία συνολικά».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος σημείωσε πως «ιδιαίτερα ικανοποιητικό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη άσκηση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει δύο κύκλους stress test. Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία και αυτή τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος στον τραπεζικό τομέα. Είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι «η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση προεκτείνει το μύθο του success story, την ίδια στιγμή που βασικοί οικονομικοί δείκτες περιγράφουν μία οικονομία σε βαθιά ύφεση με υψηλή ανεργία και μηδενική ανάπτυξη.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, σε μία σαφή αναφορά στην πολιτική συγκυρία και στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν την κυβέρνηση σε σταθερή οπισθοχώρηση, επαναφέρει την κινδυνολογία, με την απειλή πως οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή θα ανακόψει την υποτιθέμενη θετική πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας.
Οι παραπάνω αναφορές παραβλέπουν το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο μόνος ωφελημένος της κρίσης, με την καθοριστική βοήθεια των κυβερνήσεων, είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο οποίος φέρει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για το ξέσπασμα της κρίσης. Άλλωστε, διαχρονικά από την έναρξη της κρίσης, το βασικότερο μέλημα των κυβερνήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ήταν η διάσωση των τραπεζών με τα χρήματα των φορολογουμένων.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη πως «ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά», κάτι που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε, παρά τα ιλιγγιώδη ποσά που εισέρρευσαν στα ταμεία τους. Μέχρι και σήμερα, οι «κάνουλες» των πιστωτικών ιδρυμάτων παραμένουν ερμητικά κλειστές για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Άννα Ασημακοπούλου, στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση, ρίχνοντας ευθείες βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ:
«Μετά την επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αντιλαμβάνεται πια κανείς τι θα συνέβαινε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις «προτάσεις» του. Είπαν ότι θα πάρουν χρήματα από τα 11 δις ευρώ του ΤΧΣ για να διαγράψουν τα χρέη προς τις τράπεζες, την ώρα που χρειάζονταν σχεδόν 80 δισ. Είπαν ότι πρώτα πρέπει να σωθούν οι δανειολήπτες και μετά οι τράπεζες, την ώρα που η κυβέρνηση επιτυγχάνει και τα δύο, προχωρώντας στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ και διατηρώντας συγχρόνως ασφαλές το τραπεζικό μας σύστημα. Μίλησαν για «σεισάχθεια», όταν το σχέδιό τους θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος, δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους, με πάνω από 20 δισ. ευρώ. Είπαν ότι θα θέσουν τις τράπεζες υπό «δημόσιο κοινωνικό έλεγχο», όταν αυτό συμβαίνει ήδη.
Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ίδρυση δυο-τριών νέων τραπεζών «ειδικού σκοπού», υποστηρίζοντας ότι για κάθε μια δεν χρειάζεται πάνω από 1 δισ., όταν ήδη 25 ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσιάζουν προβλήματα. Έκαναν τα πάντα για να δυσφημήσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο εξωτερικό, αποκαλώντας τις τράπεζές μας «ζόμπι» και βομβαρδίζοντας με ερωτήσεις τον κ. Ντράγκι. Απείλησαν θεούς και δαίμονες, στοχοποιώντας κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για διασφάλιση των καταθέσεων. Προειδοποίησαν ότι «οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν μονομερώς», απειλώντας ουσιαστικά την παρουσία της χώρας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και προεξοφλώντας την έξοδο της χώρας μας από την Ε.Ε. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν ότι τίποτε δεν είναι διασφαλισμένο αν δεν είναι ασφαλείς οι καταθέσεις τους».
Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ.: «Όταν στην κυβέρνηση δεν έχει απομείνει τίποτα άλλο παρά η τρομολαγνεία και οι φτηνές επικοινωνιακές μπαρούφες, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήδη μετράνε το χρόνο αντίστροφα. Μέχρι τότε τους καλούμε να επιδείξουν την όποια σοβαρότητα τους έχει απομείνει και να μην δοκιμάζουν άλλο τη νοημοσύνη μας».

Σχετικά θέματα: 
efsyn.gr
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.