Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Τα "ληγμένα" και τα "γενόσημα" της Αλέκας Παπαρήγα

Επίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι αντιπαρατίθενται και ανταγωνίζονται με χαρακτηριστικά εξαχρείωσης.

Την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter. Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημούλης...
έγραψε: «Παπαρήγα στη Βουλή: 90% εναντίον ΣΥΡΙΖΑ, 10% εναντίον της κυβέρνησης. Καταχειροκροτήθηκε φυσικά από την ΝΔ. Ιστορικό λάθος, που θα κοστίσει».

Ο ένας, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα, δηλώνει σωτήρας, ο άλλος καταστροφέας, και το αντίθετο, ενώ η βάση της πολιτικής τους είναι ίδια και στο πλαίσιο του καπιταλισμού και της ΕΕ.

«Η ΝΔ από τη μια χειραγωγεί και υποτάσσει με τη τρομοκρατία και τη θεωρία των δύο άκρων και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγεί με τις χίμαιρες και τις ονειρώξεις», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίστηκε η κ. Παπαρήγα κατά του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το πρόγραμμα του το οποίο όπως είπε είναι σαν την «άχνη στο κουραμπιέ», όσο και για δηλώσεις στελεχών του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μάλιστα απευθυνόμενη προς τη ΝΔ είπε χαρακτηριστικά:


«Ας μου επιτρέψει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, γιατί μου ήρθε αυθόρμητα τώρα, να εκφράσω την συμπαράσταση μου στον ΣΥΡΙΖΑ. Είστε αχάριστοι εσείς στη ΝΔ. Έχει πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαν την άχνη στο κουραμπιέ.
Είστε αχάριστοι γιατί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 4% μας είχατε ζαλίσει στο ΚΚΕ. Τώρα που άλλαξαν γνώμη ανακαλύψατε ότι είναι κομμουνιστές και απειλούν το σύστημα. Για 20 χρόνια μας είχατε τρελάνει ότι αυτοί είχαν εκσυγχρονιστεί και εμείς μέναμε στις ίδιες πολιτικές».

Και η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε στο σημείο αυτό:

«Ο τσακωμός σας με το ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί δεν αντέχετε να χάσετε την διακυβέρνηση. Την χάσατε από ένα ΠΑΣΟΚ το 1981 που δεν είχε την στήριξη των αστικών κομμάτων. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αν σας νικήσει, στη λογική και τα μισά να γίνουν καλά είμαστε, έχει τη στήριξη των σημαντικών τμημάτων των οικονομικών κέντρων και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εσάς σας είχαν στο χέρι, τον ΣΥΡΙΖΑ τον έχουν βάλει ήδη».

Και η κ. Παπαρήγα συνέχισε, αυτή τη φορά απευθυνόμενη προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση, λέγοντας:

«Δυόμιση εκατομμύρια ψήφους πήρατε με προοπτική να γίνεται κυβέρνηση. Έπρεπε τα σωματεία να σφύζουν και τα συνδικάτα να είναι κυψέλες μορφών πάλης. Αν ήταν να συγκρουστείτε έπρεπε να έχετε προετοιμάσει τον κόσμο για να σας στηρίξει στη σύγκρουση. Με τα χάπενιγκς στο σύνταγμα δεν γίνεται σύγκρουση ούτε προετοιμασία για σύγκρουση.
Επιφανής οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι με εσωτερική υποτίμηση μπορούμε να βγούμε από τη κρίση. Φέρτε μου ένα παράδειγμα όχι του 20ου αιώνα αλλά και του 19ου που η διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση δεν συνοδεύτηκε συνειδητά από επεξεργασμένα μέτρα απαξίωσης της εργατικής τάξης και των κατακτήσεων της.

Σε ένα καπιταλιστικό σύστημα ο λαός βγαίνει από τη κρίση ηττημένος αντίθετα το κεφάλαιο βγαίνει δυναμωμένο».

Και στο θέμα του χρέους όμως η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδια, αφού το αναγνωρίζει και τόνισε ότι τα δάνεια δεν έγιναν για παροχές στο λαό αλλά για επιχορηγήσεις επιχειρηματικών ομίλων και εξοπλισμούς.

«Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το χρέος γιατί δεν αφορά το λαό. Όταν πας για διαπραγμάτευση πάς μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ», τόνισε και πρόσθεσε:

«Έχετε απλά διαφορετικές συνταγές. Η ΝΔ λέει λιτότητα, ανάπτυξη, εσείς λέτε ανάπτυξη, λιτότητα. Τέτοιες διαφορετικές συνταγές πάντα υπήρχαν στα πλαίσια του καπιταλισμού. Το αποτέλεσμα όμως είναι ίδιο. Καλλιεργείται στο λαό τη λογική ότι πρέπει να αρκείται στα ψίχουλα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο».

Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε τα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση ψίχουλα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «και 50 λεπτά να πάει το πετρέλαιο θέρμανσης χιλιάδες οικογένειες δεν θα το αγοράσουν γιατί δεν έχουν λεφτά και ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας .

Ο λαός δεν πρέπει να δεχθεί να έχει μειωμένες απαιτήσεις. Πρέπει να κάνει άλλη ιεράρχηση στα αιτήματά του», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

 ΣΣ: Δυστυχώς δεν βρήκαμε σε κείμενο ολόκληρη την ομιλία και παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ από τον "Ριζοσπάστη"

Σε επίπεδα εξαχρείωσης η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ
Ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί να έχει μειωμένες απαιτήσεις, τόνισε στην παρέμβασή της η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Eurokinissi

«Η γνώμη μας είναι ότι κάθε μέρα που περνάει η αντιπαράθεση και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν τα χαρακτηριστικά εξαχρείωσης», κατήγγειλε χτες η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη Βουλή.Εξηγώντας ότι η εξαχρείωση δεν αφορά τους χαρακτηρισμούς που ανταλλάσσουν μεταξύ τους, αλλά την ουσία την αντιπαράθεσής τους, επικαλέστηκε ως παράδειγμα τις καπιταλιστικές κρίσεις που προϋπήρξαν, σημειώνοντας πως αυτές πάντα συνοδεύονται από επεξεργασμένα μέτρα υποτίμησης, πλήρους απαξίωσης της αξίας της εργατικής δύναμης, από αφαίρεση κατακτήσεων της εργατικής τάξης, πλήγματα στα φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά κι από καταστροφή και ενός μέρος του κεφαλαίου, και ενός μέρους των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
«Δηλαδή, κλασικά συνυφασμένα φαινόμενα με την οικονομική καπιταλιστική κρίση ο ένας τα αποδίδει στον άλλο» σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της κατέρριψε τον ισχυρισμό ότι τα δάνεια και τα χρέη προκλήθηκαν γιατί ο ελληνικός λαός κατανάλωνε περισσότερα απ' όσα παρήγαγε. «Μα δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Πείτε μου πάλι ένα παράδειγμα που η καπιταλιστική ανάπτυξη έγινε χωρίς δάνεια και χωρίς χρέη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μια σειρά δηλαδή φαινόμενα, τάσεις, που είναι συνυφασμένες με το σύστημα, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα τα εμφανίζουν σαν ελληνικές ιδιορρυθμίες (...) Η μεν ΝΔ χειραγωγεί και υποτάσσει το λαό με την τρομοκρατία, τον αντικομμουνισμό, τη θεωρία των "δύο άκρων", διάφορα, και ο ΣΥΡΙΖΑ με χίμαιρες, ονειρώξεις και ονειροφαντασιώσεις».

Αναφερόμενη στην υποχώρηση του κινήματος σημείωσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια το κίνημα έχει πάει πολύ πιο κάτω από ό,τι ήταν πριν και η ανάκαμψη θα είναι πολύ επίπονη. Κι απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ενώ πήρε 2,5 εκατομμύρια ψήφους και ενώ θα έπρεπε τα συνδικάτα να είναι κυψέλες, τίποτα τέτοιο δε συμβαίνει.  
«Γιατί; Τι λέτε; Εκεί που λέτε ανατροπή από κάτω, λέτε να τα ανατρέψουμε όλα εμπρός για την κάλπη, εμπρός για εκλογές. Αυτή την ανατροπή θα κάνετε; Λέτε, εμείς θα συγκρουστούμε. Μα, αν ήταν να συγκρουστείτε, θα έπρεπε να έχετε ετοιμάσει αυτόν τον κόσμο κι όχι να περιορίζετε, πήγαινε ψήφισε», σημείωσε.

Διαφορετικές συνταγές διαχείρισης, ίδιο αντιλαϊκό αποτέλεσμα
Σε ό,τι αφορά τα μείγματα διαχείρισης που υπερασπίζονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Εχετε διαφορετικές συνταγές, ναι. Η ΝΔ είναι λιτότητα και ανάπτυξη και εσείς λέτε ανάπτυξη και λιτότητα. Τέτοιες διαφορετικές συνταγές υπήρχαν πάντα. Πάντα. Στα πλαίσια του καπιταλισμού, δεν είναι καινούργιες. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αν θέλετε, με διαφορετικούς χειρισμούς καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα, να εξασφαλίσουμε ρευστότητα για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας... Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, υπάρχουν κάποιες διαφορές, ποιος θα πληρώσει όμως; Ο λαός θα πληρώσει».
Σχετικά με τη συζήτηση περί ανάκαμψης, η Αλ. Παπαρήγα επεσήμανε την ανάγκη ο λαός «να ζητήσει, την επιστροφή όλων των απωλειών, όλων» και τόνισε ότι «τη μεγαλύτερη ζημιά που κάνετε και τα δύο κόμματα και οι συν αυτώ, γιατί είναι και οι σύμμαχοι, είναι ότι καλλιεργείτε στο λαό την έκπτωση των απαιτήσεών του. Καλλιεργείτε τη λογική ότι πρέπει να αρκείται στα ψίχουλα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα».

Σκωπτικά, τέλος, σχολίασε τις κατηγορίες που η κυβέρνηση προσάπτει στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας: «...νομίζω ότι πρέπει να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τον κατηγορούν ότι θέλει κοινωνικοποίηση μέσων παραγωγής, σοσιαλιστική επανάσταση και σοσιαλισμό. Ε, όχι. Είστε αχάριστοι, κύριοι της ΝΔ. Αυτά δεν πρόκειται να τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα έχει στο πρόγραμμά του ο κ. Βορίδης, είναι σαν την άχνη στον κουραμπιέ, μόλις τον τινάξεις δεν μένει τίποτα, είναι απλό το πράγμα. Είστε αχάριστοι για τον εξής λόγο, γιατί σας έχει προσφέρει πάρα πολλές υπηρεσίες ... Αρα, λοιπόν, αυτό είναι εξαχρείωση, γιατί ξέρετε με ποιους έχετε να κάνετε».

Καταλήγοντας, η Αλ. Παπαρήγα έθεσε το πραγματικό δίλημμα σήμερα:  
«Κοιτάξτε να δείτε, είτε έχεις επαναστατική κατάσταση, είτε έχεις ήττα, είτε συμμετέχεις στον πόλεμο, είτε έχεις δεχτεί πόλεμο και κατοχή στη χώρα σου, είτε έχεις ταχύρυθμη καπιταλιστική ανάπτυξη είτε όχι, το θέμα μπαίνει: 
Με τα μονοπώλια ή το λαό; Με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ; (...), ο λαός ένα πράγμα δεν πρέπει να δεχτεί, να έχει μειωμένες απαιτήσεις, πρέπει να κάνει άλλη ιεράρχηση στα αιτήματά του. 

Και, τέλος, να σκεφτεί το εξής: Αν είναι ρεαλιστικό να γυρίσει το βιοτικό επίπεδο 50 χρόνια πίσω, γιατί δεν είναι ρεαλιστικό να ξεκινήσει μια πορεία για να νικήσει. Εμείς αυτό το ερώτημα βάζουμε στο λαό, και το ΚΚΕ αυτό θα προσπαθήσει να κάνει. Δεν εξαρτώνται όλα απ' το ΚΚΕ, αλλά το ΚΚΕ, αν δεν υπήρχε, δεν ξέρω αν θα υπήρχε σήμερα η κρίσιμη μάζα του ριζοσπαστισμού. Εάν είχε μπει στη λογική της συμμετοχής σε κυβερνήσεις, δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε ότι είναι ρεαλιστικό να νικήσει ο λαός».

Τελικό σχόλιο: Εμείς τι άλλο να προσθέσουμε;

Από σεβασμό σε ένα κόμμα που κοντεύει σε  λίγο  τα 100 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά πράγματα, βέβαια με κάποια μεγάλα διαστήματα αναγκαστικής απόκρυψης, με αγώνες των κομμουνιστών μελών αλλά με ηγεσίες που έπαιρναν ντιρεκτίβες από την μητρόπολη δεν κατόρθωσε, ειδικά μετά την Γιάλτα να ξεπεράσει την περίφημη συμφωνία του "πακέτου τσιγάρων" το 10%.

Με συνέπεια και αυτοθυσία, με πολύ αίμα και δάκρυ οι απλοί σύντροφοι κομουνιστές γέμιζαν τα στρατόπεδα  και τόπους εκτέλεσης και εξορίας με πτώματα και σακατεμένα κορμιά, ενώ και πάλι οι εκάστοτε ηγεσίες του κατάφερναν και έβγαιναν εκτός. Τα ιστορικά ντοκουμεντα είναι αψευδής μάρτυρας για την τύχη των απλών μελών και την αντίστοιχη των ηγεσιών τους με τις γνωστές "λαθολογίες" σε κάθε επόμενο συνέδριο.

Μετά το λεγόμενο "βρώμικο 1989" την ψευδαίσθηση της διάλυσης του τότε ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα για  το ανεκπλήρωτο όνειρο της Β΄κατανομής του 17% συνεργάστηκε με τον παραδοσιακό εχθρό και μάλιστα με τον εφιάλτη της δημοκρατίας και αποστάτη Μητσοτάκη.

Το πλήρωσε πολύ ακριβά τότε με τον λεγόμενο "συνασπισμό" και εκλογικά και σε ψήφους αλλά και  σε στελέχη που έτρεχαν να βρουν στέγη στο ΠΑΣΟΚ.

Με την ίδια λογική και σήμερα κάνει πλάτες στη δεξιά συγκυβέρνηση και πολεμάει λυσσαλέα το συγγενικό ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από ότι θα μπορούσε σε αναλογία την πασοκονεοδημοκρατία που κατέστρεψαν τον τόπο εδώ και 40 χρόνια.

Τα σφάλματα τα συνεχίζουν και δεν καταλαβαίνουν ότι όχι μόνο δεν εισπράττουν εκλογικά οφέλη αλλά συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο και μάλιστα κινδυνεύουν να έχουν τα λιγότερα ποσοστά παρά την διάλυση της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται πίσω και από την Χ.Α που πολεμούν όπως και τα άλλα κόμματα όπως ο Ηρακλής την Λερναία Ύδρα χωρίς να μπορέσουν να την βλάψουν εκλογικά.
Αυτό που ενοχλεί και το διαπιστώνουμε στις δράσεις και στις πορείες  είναι μία "ελιτίστικη απομονωτική" αντίληψης καθαρότητας η οποία φθάνει στα όρια της συνεργασίας με την εξουσία και τις δυνάμεις καταστολή.
Τα παραδείγματα πολλά και "παρεξηγήσιμα" . Πολλοί αναφέρονται ότι είναι τα καλά παιδιά που  αναφέρονται με τα καλύτερα λόγια ως υπάκουα κολεγιόπαιδα που πάνε εκδρομή και δεν καταστρέφουν το περιβάλλον και δεν ενοχλούν τις αρχές.

Η παλαιοκομματική αντίληψη  της εκπρολεταριοποιήσεις του λαού το δυνάμωμα της δεξιάς και της αναμενόμενης αγανάκτησης των λαϊκών στρωμάτων δεν  βρίσκουν πια ανταπόκριση και οι ψηφοφόροι προτιμούν πιο εύκολες λύσεις και καταφεύγουν σωρηδόν στην Χ.Α. Όσο και να φαίνεται οξύμωρο πολλοί από αυτούς δεν ασπάζονται τα ναζιστικά ή τα φασιστικά προτάγματα, όπως κατηγορείται αυτό το λεγόμενο και ως ακροδεξιό μόρφωμα, είναι ο πιο ελκυστικός πόλος συσσώρευσης των αγανακτισμένων δυνάμεων που επιθυμούν τιμωρία  και πατριωτική αντίληψη σε ένα κράτος αμιγώς ελληνικό και καθαρό από "ξένους εισβολείς" που ξεθεμελιώνουν εργασιακά δικαιώματα, μειώνουν αποδοχές και ανταγωνίζονται ανεξέλεγκτα θέσεις εργασίας με φθηνά μεροκάματα κλπ.
Η αριστερά έχει χάσει παγκοσμίως την αίγλη του αντίπαλου δέους και της εναλλακτικής πρότασης μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μοντέλου. Ο κόσμος έχει αλλάξει και έχει θέσει άλλες προτεραιότητες στη ζωή του.
"Ο μεταπολεμικός άνθρωπος της Δύσεως θέλησε να αποκτήσει όσον το δυνατόν περισσότερα υλικά αγαθά. Το πέτυχε. Κατέβαλε όμως ένα αντίτιμο που αποδείχθηκε εξαιρετικά βαρύ. Παραμέρισε τις μεταφυσικές του αγωνίες. Ξέχασε τα ιδανικά του. Περιγέλασε την ηθική. Λησμόνησε το πνεύμα.
Έθεσε στο περιθώριο τις ηθικές και υποτίμησε τις πνευματικές αξίες. Έτσι, κατέκτησε βέβαια στο τέλος την ευημερία, περιεβλήθη από άφθονα υλικά αγαθά, αλλά αισθάνθηκε μόνος. Ζει σήμερα σε μια ηθική έρημο, την οποία ο ίδιος δημιούργησε. Με το αδίστακτο τρόπο που ενήργησε, με τον καταναλωτικό υλισμό του, έχασε την συνέπεια με την προηγούμενη ζωή του. Έσπασε τον ειρμό με την παράδοσι, που είναι το σωτήριο έρμα για τον άνθρωπο. Παραμέρισε την θρησκεία, την οικογένεια, την πατρίδα.
Έτσι έμεινε μετέωρος, μέσα σ' ένα χάος μηδενισμού. Ο άνθρωπος της σύγχρονης δυτικής καταναλωτικής κοινωνίας έχει αυτοκίνητο και σύγχρονο διαμέρισμα, πηγαίνει ταξίδια στο εξωτερικό, έχει τηλεόρασι και τηλέφωνο, διαθέτει περίπου τα πάντα, αλλά αισθάνεται απελπισία και μοναξιά. Μέσα στις ανώνυμες μάζες των μεγαλουπόλεων είναι ένας αριθμός. Τον περιβάλλει ένας λαβύρινθος από ατσάλι, μπετόν αρμέ, γυαλί και πουθενά δεν βρίσκει τον μίτο της Αριάδνης. Ο άνθρωπος της καταναλωτικής κοινωνίας, είναι ένα ον χωρίς ιδανικά, χωρίς μεταφυσικές ανησυχίες, χωρίς ηθικό υπόβαθρο. Έπαψε να είναι ηθικό και πνευματικό ον".
Το παραπάνω κείμενο είναι από μία αναφορά  στον Σαΐρεν Κίργκεργκααρντ, του  Γεώργου Γεωργαλά, που μιλά για την "εκδίκηση των ιδανικών" είχε γραφτεί το 1968 επί χούντας όταν ο ίδιος ήταν υπουργός της και επανεκδόθηκε το 2010 και μοιράστηκε φέτος με την Ε.Ω. από εκεί  (του Νίκο Χιδίρογλου) και το παρακάτω εισαγωγικό κείμενο:


Όταν μιλάνε για τον Γεώργιο Κ. Γεωργαλά, οι κομμουνιστές λένε πάντα τη μισή αλήθεια. Θυμούνται μόνο τη σχέση του με την 21η Απριλίου και "ξεχνούν" συστηματικά το κομμουνιστικό του παρελθόν. Ήταν τα χρόνια εκείνα που ο συγγραφέας "τελειοποίησε" τις γνώσεις του γύρω από το αντικείμενο της προπαγάνδας.
Τα βιβλία του Γεωργίου Γεωργαλά, πολλοί τα ξεφύλλισαν, είτε το παραδέχονται δημόσια είτε όχι και πολλοί, ιδιαίτερα από τον χώρο της πολιτικής, τα συμβουλεύτηκαν, προκειμένου να πάρουν ιδέες και κατευθύνσεις για τις μάχες τους στην πολιτική αρένα.
Ένα βιβλίο του Γεωργίου Γεωργαλά, με τίτλο "Η κρίσις της καταναλωτικής κοινωνίας" (ανατύπωση - Αθήνα 2010), τράβηξε πρόσφατα την προσοχή. Σε μια εποχή που η ενδυνάμωση των άκρων δημιουργεί σκεπτικισμό, η τοποθέτηση ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τα δύο "άκρα", σίγουρα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Όπως ενδιαφέρον έχουν, για όποιον ασχολείται με αυτά τα θέματα και οι συζητήσεις του Γεωργίου Γεωργαλά, με τον σπουδαίο Ρένο Αποστολίδη τη δεκαετία του '90, συζητήσεις που υπάρχουν σε 12 συνέχειες στη διαδικτυακή πλατφόρμα youtube.com.
Ο αποστασιοποηθείς κομουνιστής και συνεργάτης της χούντας έγραφε:
Η πιο επικίνδυνη πνευματική άποψις της σύγχρονης σκηνής είναι η διάχυτη άρνησις των σκεπτόμενων ανθρώπων να κάνουν διάκριση ανάμεσα στην Εξουσία και στην Βία. Βλέπουν και τα δύο σαν ν' αποτελούν την ίδια απειλή κατά της Ελευθερίας. Αλλά αυτό μυρίζει πολιτική παραφροσύνη. Το να αντιπαραθέτω με την Ελευθερία στην Βία είναι αναγκαίο. Το να αντιπαραθέτω με την Ελευθερία στην Εξουσία, είναι μωρία. Δεν μπορεί να υπάρξει Ελευθερία μέσα στην κοινωνία έξω από την Εξουσία".
Και συνεχίζει, μετά απ' αυτά, ο Γεώργιος Γεωργαλάς, τονίζοντας τα κάτωθι:
"Απ' όσα αναφέραμε, βγαίνει ότι ο καπιταλισμός, με την ικανότητα συνεχούς αναπροσαρμογής που διακρίνει τους ζωντανούς οργανισμούς, κατόρθωσε, υπακούοντας σε μια δυναμική της αλλαγής, να αναχθεί μόνος του σε ανώτατο σύστημα και να φθάσει στην καταναλωτική κοινωνία. Αυτό δεν θα πει ότι δεν έχει προβλήματα, αντιφάσεις και αντιθέσεις. Κάθε άλλο. Στα ανώτερα οικονομικοκοινωνικά σχήματα αντιστοιχούν δυσχερέστερα προβλήματα, νέου είδους αντιφάσεις και πιο περίπλοκες αντιθέσεις. Απόδειξις, η κρίσις της καταναλωτικής κοινωνίας.
Όμως, η κρίσις αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την κρίση του καπιταλισμού που προφήτευσε ο μαρξισμός. Ο κόσμος μας εξελίχθηκε προς τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις από εκείνες που πρόβλεψαν οι μαρξισταί. Η σημερινή πραγματικότητα της Δύσεως είναι άσχετη προς τα μαρξιστικολενινιστικά δόγματα, που δεν βοηθούν καθόλου ούτε στην κατανόηση ούτε στην επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων. Τα δόγματα έμειναν ακίνητα, ενώ η ζωή εξελίχθηκε με ρυθμούς ιλλιγιώδεις. Και τώρα, κινείται με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς, προς μια Νέα Κοινωνία: την μεταβιομηχανική". 
Παρουσιάζει ενδιαφέρον αντιπαρατιθέμενα και οι αναφορές του βιβλίου όχι μόνο για αυτά που γράφει αλλά για το χρόνο που τα πρόβλεψε να τα γράψει, δηλ. πάνω από 45 χρόνια πριν.
Είναι παγκοίνως γνωστό ότι οι δεξιές καπιταλιστικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν κομμουνιστές και μάλιστα καλά αμειβόμενους σε θέσεις  κυβερνητικές ή άλλες εξουσίας ως σύμβουλοι ια να χειραγωγούν τις λαϊκές αντιδράσεις, όπως η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου χρησιμοποιεί έναν άλλον Γεωργαλά τον περίφημο Λαζαρίδη (βλέπε, Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 είχαμε γράψει σχετικά: Τελικά ποιος είναι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης;  

Τα πρόσωπα που στελέχωσαν το αστικό κράτος και μάλιστα ήταν προερχόμενα από τον καθαρό κομουνιστικό χώρο είναι πολλά και δεν θα αναφερθούμε ονομαστικά τα οποία κοσμούν το καπιταλιστικό σύστημα και μάλιστα διανθισμένο και από τα παιδιά του Σικάγου  της περίφημης σχολής του νομπελίστα Μίλτον Φριντμαν. Να πάρουμε από εκδότες καναλαρχαίους, δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες που ήταν στην αριστερά και μάλιστα στην κομμουνιστική θα θέλαμε πολλές σελίδες.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά;

Γιατί άκουσα το παραπάνω video από το 7:00 έως  το  9:00 και ένα χειροκρότημα στο 16:30 έως 18:00 και δεν άντεξα...

ΔΕΝ σκοπεύω να γράψω ολόκληρο βιβλίο, απλά επισημαίνω τα αδιέξοδα των υπαρχόντων πολιτικών κομμάτων και το υποσέλιδο του παρόντος ιστοχώρου:
Ο παρών ιστοχώρος ανήκει ιδεολογικά στην θεωρία των δύο άκρων και στην πραγματική δημοκρατία με την εξής ερμηνεία που εμείς ως δημοσιογραφία των πολιτών την ορίζουμε και υποστηρίζουμε ότι: 1. Το ένα άκρο είναι οι πολιτικοί και το άλλο οι φορολογούμενοι πολίτες. 2. Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Κεντρικό χαρακτηριστικό της πραγματικής δημοκρατίας πρέπει να είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία: των πολιτών, στην άμεση δημοκρατία, ή κάποιων αντιπροσώπων τους, στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Κύριο και απαραίτητο γνώρισμα με Ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή συγκυρία έχουν επίσης θέση δύο κομβικά σημεία της σκέψης του Καστοριάδη για τη δημοκρατία: H ανακλητότητα των εκλεγμένων αντιπροσώπων και ο περιορισμός των εξουσιών (καθώς και η εναλλαγή) των (μη εκλεγμένων) κρατικών αξιωματούχων.
Εμείς είμαστε απλοί πολίτες ΜΗ επαγγελματίες δημοσιογράφοι που δουλεύουμε εξαντλητικά πίσω από τους υπολογιστές ώρες ολόκληρες χωρίς καμία αμοιβή ή  άλλη "ανταμοιβή" και πολιτική εξάρτηση. Μετά την αποκατάσταση της συνταγματικής δημοκρατίας μας, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε αυτός ο ιστοχώρος θα περάσει στην αρχειοθέτηση και στο "λουκέτο" διότι τότε δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης αλλά όλοι αυτοί που θα πρέπει να ασχολούνται και να ενημερώνουν χωρίς προϋποθέσεις και αποκλεισμούς.

Στο δια ταύτα τώρα:
Θα πρέπει και το ΚΚΕ σήμερα να αντιληφθεί ότι πρέπει να δραστηριοποιηθεί με τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις   και να σταματήσει τις επερχόμενες "λαθολογίες" που συνθλίβουν το λαό και εξυπηρετούν το σύστημα.

και ένα τελευταίο το οποίο το έχουμε ξαναγράψει αλλά δεν έχουμε εισακουσθεί.

Το δημιούργημα Χ.Α. είναι του συστήματος και εκεί παίζει το παιχνίδι κατά το πως συμφέρει το σύστημα. Γράψαμε τελευταία με τους έγκλειστους στον Κορυδαλλό:
1. 155 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του μισθού τους, εκ των οποίων 6 επικρατείας και τα 50 bonus = κανονικοί 99, άρα το 1/3 της βουλής!!!
2. Ιδού γιατί έχει δίκαιο η Χ.Α. Είναι θέμα δημοκρατίας και όχι της όποιας ακραίας ιδεολογίας - Τι δεν κατάλαβες; 

Μήπως είμαστε και εμείς με την Χ.Α.;
όχι βέβαια, είμαστε όμως με την νομιμότητα, με τους μισό εκ. συμπολίτες μας  και με το λεγόμενο δίκαιο και όλες αυτές οι "νομικούρες" που μας λένε κατά καιρούς για "τεκμήρια αθωότητας" κλπ.

Εδώ αποκλείεται ένα νόμιμο κόμμα από κανάλια και πάνελ και ένας ολόκληρος πρωθυπουργός κάνει  λόγο για αποκλεισμούς:  Ο απόλυτος εξευτελισμός Σαμαρά: Υπερασπίστηκε τον Πρετεντέρη στην Βουλή, στην κόντρα του με τον ΣΥΡΙΖΑ 

Μετά τα παραπάνω κα Αλέκα ΜΗΝ χρησιμοποιείς ληγμένα και ούτε και γενόσημα στην πολιτική σου φαρέτρα που σε φέρνουν πιο κοντά, εσένα και το ιστορικό σου κόμμα, με τους διάφορους τσεκουράτους και μπουμπούκους Λαοτζήδες με μεταγραφή στην ΝΔ. 

Νάσος

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.