Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ο Βενιζέλος είναι επικίνδυνος: Κατάφερε να δημιουργήσει διπλωματικό επει- σόδιο με την… Κύπρο!>> Ελένη Θεοχάρους: «Ο Σαμαράς πρέπει να παύσει τον Βενιζέλο από υπουργό Εξωτερικών» = Η επόμενη ημέρα χωρίς τον Βενιζέλο!!!

Σχετικό: Παρατηρήσεις για το «Ο Μητσιάλης και το “Τετρομαγμένο Υπουργείο”
 Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη να πέσουν οι τόνοι εξαιτίας της μέγιστης και πρωτοφανούς διπλωματικής γκάφας του Ευάγγελου Βενιζέλου, η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους δεν βάζει νερό στο κρασί της και καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, για τη στάση και τις επικρίσεις του Αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, εναντίον της.
Σε δηλώσεις, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα», η Ελένη Θεοχάρους κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία, ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης την χαρακτήριζε ανεύθυνη και έκανε λόγο για δήθεν πατριωτικούς κύκλους που εκμεταλλεύονται εθνικές ευαισθησίες, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα έπρεπε να παύσει τον Αντιπρόεδρο και υπουργό του.
Χαρακτήρισε, επίσης, «ανήθικη και ανερμάτιστη» τη δήλωση Βενιζέλου και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει επιστρέψει κείμενο της Τουρκίας που κατατέθηκε στην ΕΕ, επί ...
ελληνικής προεδρίας, και στο οποίο χαρακτήριζε, την Κυπριακή Δημοκρατία, «νεκρή».
 
Για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατάφερε να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο με την Κύπρο.
Όλα ξεκίνησαν από τις δηλώσεις της ευρωβουλευτού της Κύπρου Ελένης Θεοχάρους, η οποία κατά τον απολογισμό του Άντώνη Σαμαρά για την Ελληνική Προεδρία στο Στρασβούργο ρώτησε κατά πόσον αποτελεί προσβολή το γεγονός ότι η Τουρκία σε επίσημο έγγραφο αποκάλεσε την Κύπρο «εκλιπούσα» και αν προτίθεται να λάβει η χώρα έμπρακτα μέτρα αλληλεγγύης.
Το υπουργείο Εξωτερικών υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου που σήμερα φωτογραφιζόταν με τον Ιωάννη Καποδίστρια, εξοργίστηκε και έστειλε ρηματική διακοίνωση στην Κύπρο ζητώντας τη δημόσια καταδίκη της ευρωβουλευτού.
Σύμφωνα με το politis-news.com της Κύπρου η ευρωβουλευτής, η οποία προέβη σε δηλώσεις στο κρατικό κανάλι, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να έχει εκνευριστεί πολύ από την δήλωσή της και ζητά όπως είπε την κεφαλή της επί πίνακι.
Ως αποτέλεσμα, το κυπριακό ΥΠΕΞ εξέδωσε την ακόλουθη διευκρινιστική ανακοίνωση για την ρηματική διακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:
«Η Ελληνική Προεδρία χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 23 Ιουνίου, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας ευρίσκονται σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν πρόσφατων δημοσιευμάτων στον κυπριακό και ελλαδικό Τύπο με αφορμή τοποθέτηση της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους, διευκρινίζει ότι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης «η Ελληνική Προεδρία και ειδικότερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου».
«Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος ανέγνωσε τη συμφωνηθείσα Κοινή Θέση των 28 κρατών μελών βάσει της γνωστής διαδικασίας διεξαγωγής των Συμβουλίων Σύνδεσης. Το συμφωνηθέν κείμενο Κοινής Θέσης υπήρξε προϊόν σοβαρών και συντονισμένων προσπαθειών ώστε σε αυτό να αντιμετωπισθούν και να γίνει εκτενής και αυστηρή αναφορά στην ανάγκη η Τουρκία να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του συνόλου των κυπρογενών της υποχρεώσεων που καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, όπως το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας, η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, η τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών, το απρόσκοπτο εμπόριο», αναφέρει.
Προσθέτει ότι «επιπλέον, η Κοινή Θέση κάλυψε πιο επίκαιρα θέματα καλώντας την Τουρκία να εφαρμόσει και έναντι της Κύπρου τη Συμφωνία Επανεισδοχής και να διορθώσει το σύστημα ηλεκτρονικών θεωρήσεων εισόδου ώστε να μην υπάρχει διάκριση εις βάρος Κυπρίων πολιτών».
Το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «στην αντιφώνησή του, ο Τούρκος Υπουργός Ευρώπης κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέγνωσε ορισμένα αποσπάσματα από την Τουρκική Δήλωση στα οποία δεν περιλαμβάνονταν οποιεσδήποτε προσβλητικές, για την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορές», και «ειδικά ως προς την Κύπρο, επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση ότι το Κυπριακό είναι ξεχωριστό ζήτημα από την ενταξιακή διαδικασία».
«Στο τέλος της συνεδρίας του Συμβουλίου, το πλήρες, μακροσκελέστατο, γραπτό κείμενο της Τουρκικής Δήλωσης υποβλήθηκε επίσημα στο Συμβούλιο. Συνεπώς, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Βενιζέλος, στην άκρως ικανοποιητική για μας δευτερολογία του εντός της αιθούσης, απάντησε στις προφορικές επισημάνσεις του Τούρκου Υπουργού εφόσον δεν ήταν ακόμη σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο του γραπτού κειμένου της Τουρκικής Δήλωσης, επαναλαμβάνοντας το απόσπασμα για τις κυπρογενείς υποχρεώσεις από την Κοινή Θέση και υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία ζητά να ενταχθεί στην ΕΕ, η οποία αποτελείται από 28 κράτη μέλη, ένα εκ των οποίων είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία», σημειώνει.
Προσθέτει ότι ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «αυτή είναι μία πραγματικότητα, την οποία η Τουρκία δεν μπορεί να αποφεύγει και να αγνοεί», και «επιπρόσθετα, στη διάσκεψη Τύπου μετά το πέρας του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ρητώς στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας».
Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση τοποθετήθηκε επίσημα ως προς το περιεχόμενο της Κοινής Θέσης της ΕΕ (23/7/2014) μέσω του Κυβερνητικού της Εκπροσώπου και ως προς το απαράδεκτο περιεχόμενο της Τουρκικής Δήλωσης, καταρρίπτοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς και προσβλητικές αναφορές σε σχέση με την Κύπρο, μέσω του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου (25/5/2014)».
«Οι κυβερνήσεις Αθηνών-Λευκωσίας ευρίσκονται σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη κ. Μητσιάλη στη Λευκωσία έγινε πλήρης ανασκόπηση των κοινών προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου για την περαιτέρω προώθηση της εθνικής κυπριακής υπόθεσης. Αυτά είναι που μετρούν και αντανακλούν την τεράστια σημασία που αποδίδουμε στην αδελφική συνεργασία Αθηνών-Λευκωσίας την οποία και διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού», καταλήγει».
Πάντως η κ. Θεοχάρους επιμένει ότι εξακολουθεί να ζητά απαντήσεις επί των ερωτημάτων της, τονίζοντας ότι δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.