Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Διαζύγια στον ΣΥΡΙΖΑ για τα «ορφανά» του Γιώργου και τα ευρωδιλήμματα!



Δύο συνεδριάσεις, μία της Κεντρικής Επιτροπής και μία της Πολιτικής Γραμματείας, δεν στάθηκαν αρκετές για τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα ονόματα των υποψήφιων ευρωβουλευτών και να διαμορφωθεί η στρατηγική εν όψει της αναμέτρησης του Μαΐου. Και τούτο διότι ο πόλεμος ανάμεσα στους προεδρικούς και στη μειοψηφία σχετικά με τη στελέχωση της ευρωλίστας κλιμακώθηκε, σε σημείο που να μην υπάρχει επιστροφή. Η κάθε εσωκομματική φράξια, άλλωστε, προωθούσε τους «δικούς» της εκλεκτούς, την ώρα που το επιθυμητό άνοιγμα της ηγεσίας προς το κέντρο αποτέλεσε την κορυφή του παγόβουνου.

Το πρώτο χτύπημα της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και από μέρος της πλειοψηφίας, ήρθε με το «μαύρισμα» δύο «συνεργαζόμενων» πανεπιστημιακών που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους πρυτάνεις του Αριστοτελείου Γιάννη Μυλόπουλο και Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, οι οποίοι δεν συγκέντρωσαν 50% συν μία ψήφους κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής την περασμένη Κυριακή. Πολλοί, μάλιστα, έλεγαν αργότερα ότι ήταν ένα μήνυμα προς τους πασοκογενείς, κάτι που λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε με την επιστολή του Αλέξη Μητρόπουλου προς την ηγεσία, όπου ουσιαστικά «κάρφωνε» τη μειοψηφία για τις συνεχείς διαφοροποιήσεις της. Πάντως, τα στελέχη της Σοσιαλιστικής Τάσης θα εκπροσωπηθούν στο ευρωψηφοδέλτιο από τον συνταγματολόγο Κώστα Χρυσόγονο, ο οποίος στηρίχθηκε συνολικά από την πασοκογενή Τάση, έτσι ώστε τουλάχιστον ένας να λάβει μία θέση.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας ασχολήθηκε προσωπικά με ελάχιστες υποθέσεις, με μία εξ αυτών να είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου. Εξάλλου, στην αρχή η ομάδα Λαφαζάνη είχε αντιδράσει έντονα, αλλά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την εντολή να εκλεγεί ο κ. Κούλογλου δεν θα μπορούσε να έχει άλλο αποτέλεσμα, ειδάλλως θα πληγωνόταν το αρχηγικό προφίλ του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κούλογλου φέρεται ότι παρενέβη και στην υποψηφιότητα της γνωστής συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, αφού λέγεται ότι εξαιτίας της καλής σχέσης που είχαν και του γεγονότος ότι ο δημοσιογράφος είχε αφιερώσει στην τότε ΕΡΤ αρκετές εκπομπές σε αυτήν, την έπεισε τελικά να κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ. ...

Προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα είναι φυσικά και ο εκλεκτός του Γιώργου Παπανδρέου πρώην ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, η υποψηφιότητα του οποίου κόντεψε να «διαλύσει» τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αρσένης είναι γιος της πρώην υπουργού και ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90, Μαρίας Αρσένη, η οποία ανήκε στον πολύ στενό κύκλο του Γιώργου Παπανδρέου.

Στις ευρωεκλογές ο κ. Παπανδρέου έκανε την έκπληξη, τοποθετώντας σε εκλόγιμη θέση του ευρωψηφοδελτίου τον νεαρό Κρίτωνα, ο οποίος στη συνέχεια συγκρούστηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ. Οπως και άλλοι παπανδρεϊκοί, ο Κρίτων -αφού φλέρταρε για ένα διάστημα με τους Οικολόγους- μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας τον «υιοθέτησε» παρά τις σκληρές αντιδράσεις της πτέρυγας Λαφαζάνη, που αποκαλεί τις περιπτώσεις όπως του κ. Αρσένη «πολιτικούς γυρολόγους».

Ο εκλεκτός της Λούκας Κατσέλη, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου και γραμματέας της Κοινωνικής Συμφωνίας, Νικήτας Κανάκης εξελέγη από την Πολιτική Γραμματεία, αφού ήταν αβέβαιη η εκλογή σε περίπτωση που τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έπρεπε να αποφασίσουν για την τύχη του. Λέγεται μάλιστα ότι προκρίθηκε ο κ. Κανάκης καθώς είχαν προηγηθεί βολιδοσκοπήσεις που έδειχναν ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το εσωκομματικό ρήγμα αν ο κ. Τσίπρας πρότεινε το όνομα της ίδιας της κυρίας Κατσέλη, όπως επιθυμούσε. Το Αριστερό Ρεύμα του το απέκλεισε, όμως, και ως συμβιβαστική λύση βρέθηκε ο μάλλον αδιάφορος κ. Κανάκης.

Ανθρωπος της εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα είναι και η προερχόμενη από τη Νεολαία Ράνια Σβίγγου, η οποία ανήκει και στο γραφείο Τύπου του κόμματος. Δεν αποτέλεσε έκπληξη η εκλογή της, αφού η ίδια διατηρεί αρκετά εσωκομματικά ερείσματα στην Κουμουνδούρου και στηρίζεται από αρκετά μέλη της Αριστερής Ενότητας. Παράλληλα, γραμμή από την ηγεσία και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα δόθηκε για τον Γιάννη Μηλιό, ο οποίος αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, φημολογείται ότι παρασκηνιακά το γραφείο του κ. Τσίπρα επέβαλε και τον αρχισυντάκτη της «Καθημερινής» Νίκο Ξυδάκη.

Σε ό,τι αφορά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δημήτρη Παπαδημούλη, ως άτυπος επικεφαλής της Πλατφόρμας 2010, στηρίχθηκε από το σύνολο της πασοκογενούς Τάσης, αφού αριθμεί αρκετά μέλη στην Κεντρική Επιτροπή. Διαφορετική περίπτωση είναι αυτή της Σοφίας Σακοράφα η οποία, αν και προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, έχει «συμπάθειες» από όλες τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και από τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο ευρωψηφοδέλτιο επίσης θα βρεθεί και η γυναίκα του υποψήφιου δημάρχου Πειραιά Θοδωρή Δρίτσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, που προέρχεται από την αριστερίστικη πτέρυγα αλλά έχει ρίξει αρκετό νερό στο ιδεολογικό κρασί της. Η ίδια θεωρείται αρκετά δημοφιλής στο φεμινιστικό κίνημα, ενώ η χείρα βοηθείας από τον σύζυγό της σίγουρα της έδωσε ένα «αβαντάζ» έναντι των υπολοίπων.

Ο Λαφαζάνης
Ικανοποιημένοι είναι και στο Αριστερό Ρεύμα από την ποσόστωση, αφού ανάμεσα στα 42 ονόματα βρίσκονται και αρκετοί «υποστηρικτές» του. Η Σόφη Παπαδόγιαννη αποτελεί σταθερή προσωπική επιλογή του Παναγιώτη Λαφαζάνη (ήταν μέλος της Γραμματείας με τις ευλογίες του επικεφαλής της Τάσης), ενώ ο «υπαρχηγός» Δημήτρης Στρατούλης προτίμησε να στηρίξει τη στενή φίλη του και συνδικαλίστρια της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Σπανού. Αυτή, μάλιστα, φέρεται ότι έκανε τις διαπραγματεύσεις με την έτερη υποψήφια, απολυμένη καθαρίστρια Δήμητρα Μανώλη. Επίσης, τα στελέχη της μειοψηφίας έδωσαν το πράσινο φως στον Σωτήρη Μάρταλη, ενώ και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου Αλέκος Καλύβης διατηρεί ερείσματα στα μέλη της μειοψηφίας. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης διατηρεί εδώ και αρκετό καιρό πολύ καλές σχέσεις με την Αριστερή Πλατφόρμα και ως εκ τούτου πήρε το χρίσμα.

Δύο είναι οι εκπρόσωποι των αριστερίστικων συνιστωσών στο ευρωψηφοδέλτιο, μία από την ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι και μία από το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο. Στην πρώτη περίπτωση προτιμήθηκε η Ελένη Σωτηρίου, ενώ ο Χρήστος Λάσκος υπερκέρασε τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο, που θεωρείται από τους ιδρυτές του Δικτύου. Τέλος, κεντρική γραμμή δόθηκε για τους δύο που έχουν προϋπηρεσία στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τον Γιάννη Μπουρνού αλλά και τη Νατάσα Θεοδωρακοπούλου.

Ο Ι. Βαρουφάκης «δόλωμα» στον Κ. Λαπαβίτσα
Ουδείς εκ των δύο φιλικά προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ οικονομολόγων (Κώστας Λαπαβίτσας και Γιάννης Βαρουφάκης) βρέθηκε τελικά στο ευρωψηφοδέλτιο. Ο πρώτος, μάλιστα, ήταν διακαής πόθος της Αριστερής Πλατφόρμας, ωστόσο οι έντονες αντιδράσεις από το στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα οδήγησαν την υποψηφιότητα σε ναυάγιο. Από την άλλη, ο κ. Βαρουφάκης, που εξαρχής δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστός με το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα, χρησιμοποιήθηκε μάλλον ως αντίβαρο προκειμένου τελικά να αποσυρθούν εκατέρωθεν οι προτάσεις τόσο από τους προεδρικούς όσο και από την ομάδα Λαφαζάνη. Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα Βαρουφάκη φορτίστηκε και αυτή έντονα, καθώς ο γνωστός οικονομολόγος, που έχει ταχθεί και υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας, προϋπήρξε και αυτός στενός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.