Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Κατακόρυφη πτώση της Ελλάδας: Νέα κατακόρυφη πτώση σημείωσε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του τύπου. Το 2013 υποχώρησε κατά 14 θέσεις και βρέθηκε στην 99η.

Σχετικό: Στη ΓΑΔΑ δημοσιογράφος για δημοσίευση... ΦΕΚ - Βάφτισαν το ΦΕΚ «Απόρρητο Στρατιωτικό Εγγραφο», για να σιωπήσουν τη φωνή της δημοσιογράφου Πόπης Χριστοδουλίδου !

Η νέα πτώση αποδίδεται στο κλείσιμο της ΕΡΤ, στις επιθέσεις που δέχονται δημοσιογράφοι κατά την κάλυψη διαδηλώσεων και την στοχοποίησή τους από την Χρυσή Αυγή.
 Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» Κρίστιαν Μιρ: «Βλέπουμε στην Ελλάδα ότι υπάρχουν ακροδεξιές απειλές εναντίον δημοσιογράφων οι οποίοι αντιμετωπίζουν με κριτική διάθεση θέματα όπως τον ρατσισμό και άλλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση στην ΕΕ, (έπεται μόνο η Βουλγαρία) ενώ από το 2009 έχει υποχωρήσει στη σχετική κατάταξη κατά 50 συνολικά θέσεις.

Ανησυχητική η κατάσταση στην Τουρκία
Στις διαδηλώσεις γύρω από την πλατεία Γκεζί τραυματίστηκαν 153 δημοσιογράφοι ενώ 39 συνελήφθησανΣτις διαδηλώσεις γύρω από την πλατεία Γκεζί τραυματίστηκαν 153 δημοσιογράφοι ενώ 39 συνελήφθησαν
Η Τουρκία μπορεί να κέρδισε μια θέση, εντούτοις βρίσκεται στην 154η επί συνόλου 180 χωρών. Όπως αναφέρουν οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», στις διαδηλώσεις γύρω από την πλατεία Γκεζί μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους τραυματίστηκαν 153 δημοσιογράφοι ενώ 39 συνελήφθησαν. Επιπλέον, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν οι αρχές είχαν μπλοκάρει ήδη χιλιάδες ιστοσελίδες, η κυβέρνηση του Τ. Ερντογάν υιοθέτησε τώρα έναν νέο νόμο για το διαδίκτυο που δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να κλείνουν ιστοσελίδες χωρίς να υπάρξει προηγουμένως σχετική δικαστική απόφαση.

«Πέραν αυτού», υπογραμμίζει ο Κρίστιαν Μιρ, «πολλοί δημοσιογράφοι εξακολουθούν να ...
κρατούνται στην Τουρκία στη βάση των αντιτρομοκρατικών νόμων. Πρόκειται για μια πολύ κακή εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι δημοσιογράφοι που καλύπτουν μόνον το κουρδικό, είναι ύποπτοι για τρομοκρατία».

Οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» βάζουν κάθε χρόνο στο μικροσκόπιο την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου σε 180 χώρες του κόσμου. Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο και Ανδόρα εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης. Η Γερμανία βρίσκεται στην 14η θέση, η Πορτογαλία στην 30η, η Μεγάλη Βρετανία στην 33η, η Ισπανία στην 35η ενώ η Γαλλία στην 39η.

Ραγδαία πτώση και των ΗΠΑ
Τόσο η υπόθεση Μάνινγκ όσο και εκείνη του Έντουαρντ Σνόουντεν, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμαΤόσο η υπόθεση Μάνινγκ όσο και εκείνη του Έντουαρντ Σνόουντεν, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα
Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν οι ΗΠΑ που βρέθηκαν στην 46η θέση (-13). Σύμφωνα με τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», τόσο η υπόθεση Μάνινγκ όσο και εκείνη του Έντουαρντ Σνόουντεν, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: όποιος τροφοδοτεί τους δημοσιογράφους με πληροφορίες για τη δράση κυβερνήσεων και των κρατικών αρχών, θα πρέπει να αναμένει και την τιμωρία του:

«Στις ΗΠΑ η δίωξη των ρεπόρτερ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας αλλά και των πηγών τους, έχει λάβει διαστάσεις που δεν έχουν προηγούμενο. Όταν οι πηγές φοβούνται να μιλήσουν, πρόκειται για έναν ουσιαστικό περιορισμό της ελευθερίας του τύπου και για μια δραματική οπισθοδρόμηση της δημοκρατικής εξέλιξης».

Την ίδια στιγμή, η έκθεση των RSF επισημαίνει ότι οι παρακολουθήσεις απειλούν την ελευθεροτυπία σε παγκόσμια κλίμακα.

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης εξακολουθούν να βρίσκονται η Σομαλία, η Συρία, το Τουρκμενιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία.

Mirjam Gehrke / Κώστας Συμεωνίδης - DW
Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.