Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

«Αμυντική Βιομηχανία, ένας προδιαγεγραμμένος θάνατος ή η αρχή μίας αποτελεσματικής αντίστασης;»

Χρυσούλα - Μαρία Θεοδώρου Γιαταγάνα
Στα πλαίσια ερωτήσεών μου στη Βουλή για την σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών βιομηχανιών της Χώρας έλαβα μια γενικόλογη απάντηση χωρίς καμία δέσμευση, στην οποία ωστόσο ομολογούνταν από τον κ. Υπουργό, ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία αποτελείται από εταιρίες με ιδιαίτερη οικονομική αλλά και ιστορική σημασία.

Ειδικότερα για την ΕΛΒΟ, την οποία επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του κόμματός μας με κλιμάκιο Βουλευτών, για να διαπιστώσουμε την παρούσα κατάσταση, οπότε και ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ απευθύναμε έκκληση για την συνέχιση λειτουργίας της, πρέπει να επισημανθούν:

Ήδη η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) είχε ομοίως με το κόμμα μας απευθύνει έκκληση για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ΕΛΒΟ με επιστολή της που υπογράφουν ο πρόεδρος, κ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, και ο αναπληρωτής γραμματέας, κ. Τάσος Αραμπατζής.

Όπως αναφέρουν, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΒΟ, η αποπληρωμή του χρέους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (περίπου 8 εκατ. ευρώ) προς την επιχείρηση, καθώς και η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, η οποία, με την τακτική των σεναρίων της εξυγίανσης και της εκκαθάρισης, δημιουργεί αβεβαιότητα στους εργαζόμενους και υπονομεύει το έργο της ΕΛΒΟ.

Σήμερα, σε επίπεδο παραγωγής (και παρότι το εργοστάσιο δουλεύει για τις ανακατασκευές φορτηγών και για τα οχήματα OSHKOSH), οι παραγγελίες δεν μπορούν να παραδοθούν, επειδή εδώ και μήνες η επιχείρηση δεν διαθέτει ασφαλιστική ενημερότητα.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, αφήνοντας πλέον ανοιχτό ...
ακόμη και το ενδεχόμενο επίσχεσης εργασίας, στην περίπτωση που δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Σύμφωνα με όσα είχαν τεθεί στο τραπέζι τον Ιούλιο 2013, όταν και επισκεφθήκαμε ως κόμμα την ΕΛΒΟ, σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης για τις τρεις επιχειρήσεις, το βασικό σενάριο προέβλεπε εκκαθάριση εν λειτουργία (δηλαδή, περικοπές προσωπικού και πωλήσεις μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων). Για τους εργαζόμενους αυτό σημαίνει απόλυση όλου του προσωπικού και λουκέτο για την επιχείρηση.

Σημειωτέον ότι η ΕΛΒΟ είχε ήδη προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, με τη μείωση του προσωπικού της από 1.200 σε 350 εργαζόμενους και με μείωση του κόστους λειτουργίας της. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η άμεση χρηματοδότηση της εταιρείας για τη συνέχιση της παραγωγής. Η επικρατούσα κατάσταση κάνει ζημιά στην επιχείρηση, καθώς εμποδίζει τη σύναψη μελλοντικών συνεργασιών. Μάλιστα επισημαίνουν, ότι ήδη στις αρχές Ιουλίου υπήρξε επίσκεψη αντιπροσωπείας του υπουργείου Άμυνας του Ιράκ, στην οποία εκφράστηκε επίσημο ενδιαφέρον για διαφόρους τύπους οχημάτων. Όταν όμως το τοπίο και η κατάσταση είναι τόσο ρευστά και με τα σενάρια περί οριστικού κλεισίματος της εταιρίας να εντείνονται, είναι άξιο απορίας ποιος θα μπορούσε να βρεθεί ή να σκεφτεί σοβαρά να επενδύσει.

Η ΕΛΒΟ παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στον τομέα της εξωστρέφειας και πιο συγκεκριμένα:

• Στις αρχές Ιουλίου δέχθηκε επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του υπουργείου Άμυνας του Ιράκ, στην οποία εκφράστηκε επίσημο ενδιαφέρον για διάφορους τύπους οχημάτων. Υπολογίζεται ότι, με το Ιράκ θα προκύψουν συμβάσεις άνω των 250 εκατομμύρια ευρώ για την ΕΛΒΟ, με ορίζοντα τετραετίας.
• Διεκδικεί από την κατασκευάστρια εταιρεία KMW τη συναρμολόγηση 270 τεθωρακισμένων αρμάτων LEO2 της Σαουδικής Αραβίας.
• Έχει ξεκινήσει επαφές με το υπουργείο Άμυνας της Μποτσουάνας για την αναβάθμιση 50 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου SK105.
• Προωθεί οχήματα 4x4, με οπλικά συστήματα, για τη Σαουδική Αραβία και πολιτικά οχήματα στη Λιβύη.

Ταυτόχρονα, θεωρείται αναγκαία η συμμετοχή της ΕΛΒΟ σε εθνικά στρατιωτικά προγράμματα.

Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα της ΕΛΒΟ υπογραμμίζεται η σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας, από 32.7 εκατομμύρια ευρώ της χρήσης 2009, σε 19.2 εκατομμύρια ευρώ για το 2012, με πρόβλεψη 16.5 εκατομμύρια ευρώ για το 2013 και κάτω των 15 εκατομμύρια για το 2014.

Και όλα αυτά την ώρα που ο ιδιώτης επενδυτής κ. Μυτιληναίος, εγκατέλειψε την επιχείρηση, μετά από 10 χρόνια διαχείρισης, που του είχαν παραχωρήσει οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια.

Δεδομένου λοιπόν ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία αποτελείται, όπως η ίδια η Κυβέρνηση χαρακτηριστικά παραδέχτηκε σε απάντηση σχετικής ερώτησής μου, από εταιρίες με ιδιαίτερη οικονομική αλλά και ιστορική σημασία. Με εθνική συνεισφορά στο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, προσφορά στις αμυντικές δομές και δυνατότητες της Χώρας και κυρίως με προοπτικές ανάπτυξης.

Δεδομένου ότι η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να αντέξει το κλείσιμο ειδικά της ΕΛΒΟ. Με την ανεργία να αγγίζει το 35% και με εκατοντάδες επιχειρήσεις - δορυφόρους να ακολουθούν το αρνητικό «ντόμινο», η συνέχιση της λειτουργίας της πρέπει να αποτελεί μονόδρομο.

Ενόψει όλων αυτών οι τελείως πρόσφατες απαιτήσεις της Τρόικα, που ζητά τον ξαφνικό θάνατο, στα πρότυπα της ΕΡΤ, των προαναφερομένων αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ), αποδεικνύει ότι δεν αποσκοπεί στην μεταρρύθμιση της Ελληνικής Οικονομίας επί τω βέλτιω, αλλά στην ήδη διαφαινόμενη καταστροφή και κατάσχεση της Χώρας μας με την όσο μικρότερη κοινωνική αντίσταση κατά τον συντομότερο δυνατόν χρόνο.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε: Οι Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες, είναι απαραίτητες για την Εθνική Άμυνα. Η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο, αλλά βρίσκεται σε μία εύφλεκτη περιοχή περιτριγυριζόμενη από κράτη που έχουν εκφράσει ανοιχτά τις αλυτρωτικές διαθέσεις τους για την Ελλάδα μας. Αξίζει και πρέπει λοιπόν να διασωθούν. Παρά την κρατική κακοδιαχείριση και την επί δεκαετίας καταστροφική διαχείριση Μυτιληναίου στην ΕΛΒΟ, έχουν τη δυναμική για να προσφέρουν και στην Άμυνα και στην Οικονομία της Ελλάδας.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν τις κινήσεις τους, δικαστικά, στη Βουλή, στο πεζοδρόμιο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να σταθούν στο πλάι τους. Αντιπολίτευση και εργαζόμενοι έχουμε την τελευταία ευκαιρία διάσωσης βιομηχανιών με δυνατότητα παραγωγής και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι καταστροφικοί σχεδιασμοί των ολετήρων της Ελλάδας δεν πρέπει να περάσουν.

========================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.