Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ευρωπαϊκό ΑΑΑ = Pohjanmaa!


Γράφει ο Δευκαλίων

Δεν είχαμε προλάβει να «βγούμε» εχθές το βράδυ και ήρθε το κακό το νέο. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Προσωρινού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM)  από την κατηγορία ΑΑΑ στην κατηγορία ΑΑ+.
Δεν θα χαρακτηρίζαμε το κακό νέο και απρόβλεπτο νέο. Μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας (που ήταν περίπου σίγουρη) ήταν αναμενόμενο. Γι’ αυτό και ακριβώς τον λόγο και δεν παρατηρήθηκαν δραματικές συμπεριφορές σήμερα στα ευρωπαϊκά και τα διεθνή χρηματιστήρια. Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση του γεγονότος γιατί υπάρχει σίγουρα και δεύτερη. Και ποια είναι αυτή; Η ΕΕ ως ενιαίος οργανισμός κρατών χάνει σιγά-σιγά την άριστη των αρίστων πιστοληπτική ικανότητα. Ελάχιστα κράτη της Ευρωζώνης διατηρούν ακόμα την αξιολόγηση ΑΑΑ. Η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φιλανδία και το Λουξεμβούργο. Καλά διαβάσατε μόνο πέντε (5) χώρες διατηρούν ακόμα την άριστη των αρίστων πιστοληπτική ικανότητα.
Πάμε όμως να δούμε την δημοσιονομική κατάσταση αυτών των χωρών...
Παραδειγματικά της Ολλανδίας… Το 2012 είχε έλλειμμα 4,1 % και χρέος 71,2%.  Σημειώνουμε ότι το ολλανδικό έλλειμμα καταγράφεται για 4η συνεχή χρονιά πάνω από το όριο του Μάαστριχτ που είναι 3%. Θυμίζουμε επίσης ότι το όριο για το χρέος σύμφωνα με την συνθήκη του Μάαστριχτ είναι 60%.
Θα μου πείτε ότι τα Ολλανδικά στοιχεία είναι σαφώς καλύτερα από τα Ελληνικά. Θα συμφωνήσω, αλλά ταυτόχρονα θα αντιπαραβάλλω ότι τα Ολλανδικά δημοσιονομικά στοιχεία είναι εκτός των ορίων της συνθήκης του Μάαστριχτ.
Πάμε τώρα σε μία άλλη χώρα των ΑΑΑ, την Αυστρία… Θα την θυμούνται σίγουρα οι αναγνώστες της στήλης αφού οι εκάστοτε εκπρόσωποι της Αυστρίας στις συνεδριάσεις της Ευρωζώνης μόνο φαρμάκι και χολή έχουν να χύσουν εναντίον της Ελλάδας. Έλλειμμα λίγο πάνω από το όριο της συνθήκης του Μάαστριχτ και...
χρέος αρκετά υψηλό 74%-75%.
Τι έχουμε μέχρι τώρα; Δύο (2) από τις πέντε (5) χώρες της Ευρωζώνης που διατηρούν ακόμα τα ΑΑΑ είναι προβληματικές δημοσιονομικά. Άρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποβαθμιστούν πιστοληπτικά.
Αφήνουμε το Λουξεμβούργο γιατί κάνεις δεν μπορεί να το θεωρήσει κρατική οντότητα. Είναι ένα κρατίδιο ειδικού σκοπού στο μέσον της Ευρώπης και όποιος κατάλαβε, καλώς κατάλαβε.
Πάμε στην Φιλανδία… Θυμάστε αυτούς που ζήτησαν περαιτέρω εγγυήσεις για να μας δανείσουν μέσω του μνημονιακού προγράμματος; Μικρή ύφεση, Έλλειμμα και Χρέος που τείνουν να ξεπεράσουν τα όρια του Μάαστριχτ.
Τέλος για να κατανοήσουν όλοι οι αναγνώστες για ποιου κύρους χώρες μιλάμε, αντιγράφουμε από την ειδησιογραφία των τελευταίων ημερών:
•  “Προκειμένου να αντιμετωπίσει την επίδραση της οικονομικής κρίσης στον αμυντικό προϋπολογισμό, η Φιλανδία αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση της ναρκοθέτιδας Pohjanmaa με χαρακτηριστικό «01».Την σχετική απόφαση επιβεβαίωσε με δηλώσεις του σε φιλανδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ο αρχηγός του Ναυτικού της Φιλανδίας υποναύαρχος Veli-Jukka Pennala, ο οποίος συμπλήρωσε ότι το βασικό σχέδιο είναι η πώληση του πλοίου και αν αυτό δεν είναι δυνατό να μετατραπεί σε μουσειακό έκθεμα.Η εκτοπίσματος 1.450 τόνων ναρκοθέτιδα κατασκευάστηκε το 1978 και σύμφωνα με τον προγραμματισμό πρόκειται να παροπλιστεί το 2015. Παρόλα αυτά ο υποναύαρχος Pennala εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κενό στις επιχειρησιακές δυνατότητες που θα δημιουργήσει ο παροπλισμός του Pohjanmaa, ενώ επισήμανε το υψηλό επίπεδο του πληρώματος και της συντήρησης.Το Pohjanmaa συμμετείχε στις διεθνείς επιχειρήσεις κατά της πειρατείας ανοικτά των ακτών της Σομαλίας και μάλιστα αναχαίτισε και βύθισε και ένα πειρατικό πλοιάριο. Την παρούσα περίοδο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο Kotka της Φιλανδίας όπου διεξάγονται εορταστικές εκδηλώσεις από το ναυτικό της χώρας.”
Καλά διαβάσατε! Το οικονομικό θαύμα της Βόρειας Ευρώπης που σε λίγα χρόνια και αν δεν ανακόψει την ύφεση θα έχει τα χάλια της Ελλάδας διαθέτει πολεμικό ναυτικό επιχειρησιακής δυνατότητας ναρκοθέτιδας. Όλοι καταλαβαίνουμε ένα ακόμα λόγο που μας έφερε σε αυτά τα οικονομικά χάλια.
Οι Φιλανδοί δαπανούν ελάχιστα για εξοπλισμούς και αυτά μάλιστα τα ελάχιστα τα μειώνουν ακόμα περισσότερο πουλώντας την ναυαρχίδα του στόλου  τους, ένα μικρό Καραβάκι. Την ίδια ώρα οι Έλληνες δαπανούν τεράστια ποσά για εξοπλισμούς και μάλιστα οι δαπάνες αυτές συνεχίζονται από το 1974 και μετά, δηλαδή 40 χρόνια.
Απομένει η Γερμανία για να ολοκληρωθεί η σύντομη παρουσίαση των οικονομικών δυνατοτήτων των χωρών της ευρωζώνης που διαθέτουν ακόμα πιστοληπτική δυνατότητα ΑΑΑ. Θα το κάνουμε αύριο, μία ημέρα πριν την επίσκεψη του “φιλέλληνα” υπουργού οικονομικών της Γερμανίας στην Αθήνα.
Όλοι όμως έχουμε καταλάβει ότι οι ισχυρές οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης είναι τόσο ισχυρές όσο η προς πώληση Φιλανδική ναρκοθέτιδα μπροστά σε μία φρεγάτα.
Ευρωπαϊκό ΑΑΑ = Pohjanmaa!

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.