Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ο Βενιζέλος στην κυβέρνηση… η Δεξιά στην Εξουσία


Γράφει ο Δευκαλίων

Τελείωσε και ο ανασχηματισμός. Όπως ακριβώς τα είπε έγκαιρα και προφητικά ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων, πριν από δύο (2) μήνες. Η δεξιά ομάδα Σαμαρά, ακριβώς την στιγμή που ένοιωσε δυνατή και επιχείρησε να σηκώσει κεφάλι χτυπήθηκε ύπουλα στην πλάτη από τους υπόλοιπους κυβερνητικούς της συνεταίρους της, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ.
Ο πραγματικός λόγος αυτής της ενδοκυβερνητικής αντιδικίας ήταν η αποτυχία της ομάδας Σαμαρά στην Οικονομία. Αποτυχία που αποδεικνύεται έμπρακτα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στους υπόλοιπους τομείς του μνημονιακού προγράμματος. Ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς, στην κορύφωση της κόντρας έγκαιρα απέφυγε την μεγάλη σύγκρουση και υπέκυψε στις αξιώσεις του κ. Ε.  Βενιζέλου.
Πλεονασμός αλλά πρέπει να ειπωθεί. Όπως ακριβώς τα έγραψε αμέσως μετά το Πάσχα ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων. Τότε που η επιχείρηση αποστασία εναντίον της αντιπολίτευσης βρίσκονταν στην κορύφωσή της και οι ανοησίες περί  success story έβρισκαν πάμπολλα ευήκοα ώτα. Ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς βγαίνει από αυτή την περιπέτεια σαφώς ηττημένος, αλλά ακόμα Πρωθυπουργός. Εάν φυσικά θέλει να κάνει τον πρωθυπουργό και τα Χριστούγεννα έχει τις μεγάλες κινήσεις και τον χρόνο.
Πάμε τώρα στα σπουδαία. Μετά την μεγάλη πτώση στο κινέζικο χρηματιστήριο βλέπουμε την απόλυτα ευνόητη και φυσιολογική εξέλιξη της επενδυτικής ανησυχίας στις τιμές των ομολόγων.
Συγκεκριμένα σήμερα έχουμε αποδόσεις 10ετών ομολόγων: Ισπανία 4,93% (από 4,80%), Ιταλία 4,73% (από 4,32%),  Πορτογαλία 6,60% (από 6,35%), Ιρλανδία 4,19% (από 4,09%). Ταυτόχρονα ανοδικά κινούνται  οι αποδόσεις στα 10ετη ομόλογα των ΗΠΑ 2,51%, Γαλλίας 2,39% και Γερμανίας 1,78%. Τι σημαίνει κινούνται ανοδικά οι αποδόσεις; Ότι πέφτουν οι τιμές των ομολόγων και μοιραία αυξάνονται οι αποδόσεις. Δηλαδή σε πολύ απλά Ελληνικά τα επιτόκια.
Γιατί επικεντρωνόμαστε στα ευρωπαϊκά ομόλογα; Γιατί όπως φαίνεται οι χώρες της...
ΕΕ αρχίζουν να φθάνουν το όριο του 3,75% στο δανειακό τους επιτόκιο. Το όριο αυτό είναι όμως και ο μέσος όρος του δανειακού μνημονιακού επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η χώρα μας.
Εν κατακλείδι και για να μην το κουράζουμε πολύ. Από την στιγμή που από την αγορά ομολόγων αποχωρεί ένας πανίσχυρος αγοραστής όπως η FED,  είναι βέβαιο ότι οι τιμές των ομολόγων θα πέσουν και τα επιτόκια θα αυξηθούν. Εάν σε αυτό το αρνητικό δεδομένο που δεν γνωρίζει κανείς ακόμα πόσο θα διαρκέσει προσθέσουμε και την ύφεση πέραν των προβλέψεων που πλήττει την ΕΕ, τότε έχουμε ένα ιδιαίτερο δυσάρεστο μείγμα οικονομικής εξέλιξης. Ένα μείγμα που η στήλη προ καιρού το ονόμασε Ευρωπαϊκή Κρίση Ύφεσης.
Για την στήλη είναι εξαιρετικά απίθανο να επαναληφθεί ο μνημονιακός δανεισμός με τους όρους και προϋποθέσεις που γνωρίζουμε έως τώρα. Στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε ένα μείγμα μνημονιακού δανεισμού και κουρέματος εσωτερικών αξιών. Για την στήλη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαιτηθεί 4ο μνημόνιο λίαν συντόμως (Φθινόπωρο-Χειμώνα), αφού και οι δημοσιονομικές αστοχίες αλλά και τα ελλείμματα στην υγεία και την ασφάλιση συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Θα ασχοληθούμε και άλλες φορές πιο αναλυτικά με τα παραπάνω. Προς το παρόν θα διαμηνύσουμε στα αδέλφια τους δεξιούς και στους λοιπούς δεξιάς απόχρωσης νεοδημοκράτες, που κοντεύουν να σκάσουν γιατί ψήφισαν δεξιά και τους κυβερνάει ο Βενιζέλος:
Ο Βενιζέλος στην κυβέρνηση… η Δεξιά στην Εξουσία! 

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.