Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Το ball-in προ των πυλών!


Γράφει ο Δευκαλίων

Πολύς λόγος γίνεται για την έκθεση του ΔΝΤ που μιλάει για τα λάθη που έγιναν στα Ελληνικά Μνημονιακά Προγράμματα. Όμως κάνεις δεν μιλάει για τον λόγο που το ΔΝΤ αποδέχθηκε αυτά τα λάθη και τα εφάρμοσε με συνέπεια σε όλα τα μνημονιακά προγράμματα.
Ποιος λοιπόν ήταν ο λόγος που το ΔΝΤ αποδέχθηκε να εφαρμόσει λάθος πολιτική;
Τον ομολογεί το ίδιο το ΔΝΤ, στην ίδια επίμαχη έκθεση. Υποχρεωθήκαμε να υιοθετήσουμε τις λάθος συνταγές για την Ελλάδα ώστε να ενισχύσουμε το ευρώ. Αυτό αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
Προσέξτε μην κάνουμε το λάθος και ταυτίσουμε τα παραπάνω με το κλασικό αντιμνημονιακό επιχείρημα ότι με την υπαγωγή της Ελλάδας στο μνημόνιο διασώθηκαν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες, που φυσικά ισχύει. Θα θυμούνται οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης τι ανέφερε ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων εκείνη την εποχή. Η επικοινωνιακή αναζωπύρωση της Ελληνικής Δημοσιονομικής κρίσης συνέφερε την Γερμανία γιατί έτσι το ευρώ υποτιμούνταν έναντι του δολαρίου.
Εμμέσως, δηλαδή με την αναζωπύρωση της Ελληνικής Δημοσιονομικής κρίσης και την υποτίμηση του ευρώ ενισχύονταν η Γερμανική και κατ’ επέκταση και η...
ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό λέγαμε εμείς τότε αυτό λέει το ΔΝΤ σήμερα.
Όμως, εδώ πρέπει να τονίσουμε και κάτι άλλο. Η στήλη ήταν από τους πρώτους που είχε επισημάνει την αφανή αντίθεση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ. Σήμερα αυτή η αντίθεση γίνεται εμφανής με την επίμαχη έκθεση του ΔΝΤ.
Ρωτάνε οι μνημονιακοί: «Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα χωρίς μνημόνιο; Που θα βρούμε τα χρήματα να εξυπηρετήσουμε το χρέος;».
Δεν υπάρχει πιο δόλια και ύπουλη ερώτηση από την παραπάνω. Αφού όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θυσιάζεται για τον άλφα η βήτα λόγο ώστε να σωθεί το αποτυχημένο πείραμα του ευρώ. Και γιατί είναι αποτυχημένο το πείραμα του ευρώ; Τα έχουμε πει εδώ και καιρό. Η παγκόσμια οικονομική κρίση συνθλίβει το ευρωπαϊκό εποικοδόμημα, πρώτα με την μορφή της Ευρωπαϊκής Κρίσης Χρέους και στην συνέχεια με την μορφή Ευρωπαϊκής Κρίσης Ύφεσης.
Πάρτε το απόφαση. Το ευρώ και το ευρωπαϊκό εγχείρημα οδηγείται σε τραγικό τέλος. Και στην Ελλάδα το μνημονιακό πρόγραμμα οδηγείται στο βάραθρο. Επανακεφαλαιοποίηση Νο.2 για τις τράπεζες (άντε μέχρι το Α΄εξάμηνο 2014), νέες δανειακές ανάγκες γιατί τα φορολογικά έσοδα δεν επαρκούν να εξυπηρετήσουν το χρέος λόγω της μεγαλύτερης της προβλεπόμενης ύφεσης κ.λπ.
Που θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα; Ας μην γελιόμαστε το ball-in προ των πυλών!

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.