Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Παραιτήθηκαν οι δύο ικανοί οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης... Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς "εισαγγελείς"... οι_άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσι

Τα… βρόντηξαν οι Πεπόνης και Μουζακίτης!


Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης με επιστολές τους στον Άρειο Πάγο γνωστοποίησαν ότι δεν επιθυμούν την ανανέωση της θητείας τους.

Να σημειώσουμε ότι στις 20 Μαΐου έχει οριστεί η σύγκληση του δικαστικού συμβουλίου για να αποφασιστεί αν θα παραταθεί ή όχι η θητεία των δύο παραπάνω εισαγγελέων.

Παράλληλα, οι Πεπόνης και Μουζακίτης απέστειλαν στην εισαγγελία εφετών τις δικογραφίες για τη λίστα Λαγκάρντ, τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων και κάποιες άλλες , οι οποίες ήταν σε εκκρεμότητα με το σκεπτικό ότι ανήκουν πλέον στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς. (ysterografa)

Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς ενημέρωσαν και τον πρόεδρο της Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, γι’ αυτές τις ενέργειές τους. ...
Όσοι γνωρίζουν καλά και από κοντά τους δυο οικονομικούς εισαγγελείς κκ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη χαρακτηρίζουν την «παραίτησή» τους από το αξίωμα, που πολλές φορές βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων αλλά και της δημοσιότητας, ως μονόδρομο για τον χαρακτήρα και την ιστορία τους.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι οικονομικοί εισαγγελείς δούλευαν ως αργά στα γραφεία τους, έχοντας πάρει όμως την απόφασή να μη διεκδικήσουν παράταση της πολυκύμαντης θητείας τους η οποία έφερε πάντως στη δημοσιότητα και μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς. Εκτός της «λίστας Λαγκάρντ», την οποία αποκάλυψε ο Τύπος και ανέσυρε με εντολή για προκαρκτική ο κ. Πεπόνης, από το γραφείο του πέρασαν πολλές υποθέσεις με επίκεντρο τραπεζίτες, πρώην πρωθυπουργούς, ακόμα και τα κόμματα, που δανειοδοτήθηκαν.

Δύο ήταν τα θέματα που μέτρησαν στην αποχώρηση αμφότερων των εισαγγελέων από το οικονομικό έγκλημα.

Το ένα ήταν η δημιουργία του θεσμού του εισαγγελέα Διαφθοράς (τη θέση κατέχει η κυρία Ελένη Ράικου), ο οποίος «ψαλιδίζει» ουσιαστικά τις αρμοδιότητες των δύο και τους περιορίζει σε εισαγγελείς της φοροδιαφυγής. Οι ίδιοι απέφευγαν να σχολιάσουν το θέμα, το γεγονός όμως ότι δεν προβλέφθηκε καν μεταβατική διάταξη και εκείνοι ήταν αναγκασμένοι να παραδώσουν ακόμα και τις εκκρεμείς δικογραφίες τους προκάλεσε ένα θέμα «αξιοπρέπειας» για τους δύο.

«Εμείς εφαρμόζουμε μόνο τον νόμο» έλεγαν σε όσους τους ρωτούσαν τις τελευταίες εβδομάδες, παρ' ότι είχαν σαφή άποψη και για τη διάταξη που απάλλασσε τους τραπεζίτες από τις ευθύνες της δανειοδότησης των κομμάτων, αλλά και για όλες τις «ψευδοδιαρροές» για επικείμενη εμπλοκή τους με την πολιτική, για τις οποίες έκαναν διάφορα αστεία.

Το δεύτερο θέμα που φαίνεται ότι «μέτρησε» στην απόφασή τους είναι - λένε όσοι γνωρίζουν τους δύο - η έλλειψη συνεργασίας με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Είχαν διαφορετικές αντιλήψεις αμφότερες οι πλευρές, υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα από τη Δικαιοσύνη. Παρ' ότι η επιλογή τους έγινε κυρίως με εισήγηση του προϊσταμένου τους κ. Νίκου Παντελή, οι σχέσεις τους και μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Λαγκάρντ ήταν από ψυχρές έως ανύπαρκτες.

Αυτή η σχέση με τον προϊστάμενό τους πέρασε δυο μεγάλες κρίσεις κυρίως: Τον Δεκέμβριο 2011 οι δύο ειδαγγελείς με επιστολή τους δημοσιοποιούσαν την παραίτησή τους από το αξίωμα και κατήγγειλαν παρεμβάσεις από την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά και από πολιτικούς παράγοντες, εννοώντας τη διάταξη Βενιζέλου. Στην πορεία βέβαια ο κ. Ευ. Βενιζέλος κατέθεσε ως μάρτυρας στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και η σχέση μάλλον πέρασε σε άλλη φάση. Οι δύο εισαγγελείς εκφράζονταν διαφορετικά για τον αρχηγό του ΠαΣοΚ, αφού η επαφή μαζί του τους αποκάλυψε άλλο πρόσωπο. Η αποκάλυψη άλλωστε της εμπλοκής του έτερου πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της διαχείρισης της λίστας έριξε άλλο φως στο συγκεκριμένο σκάνδαλο. Το ανώτατο συμβούλιο του Αρείου Πάγου όμως με εισήγηση του αντεισαγγελέα κ. Γ. Κολιοκώστα ανανέωσε τη θητεία τους, παρά την κρίση και με τον Εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Ι. Τέντε.

Τον τελευταίο καιρό οι δύο εισαγγελείς ερευνούσαν την υπόθεση των παράνομων δανειοδοτήσεων και επιχορηγήσεων εταιρειών, ενώ εκκρεμεί το πόρισμά τους για τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς και για τη δανειοδότηση των κομμάτων με εκατομμύρια ευρώ. Αμφότεροι αποφάσισαν ψύχραιμα την αποχώρησή τους. Έγραψαν σε μια σελίδα στις 2 Μαΐου ότι δεν επιθυμούν την παράταση της θητείας τους, χωρίς εξηγήσεις και παράτες.

Ο κ. Πεπόνης θεωρεί ως απολύτως συκοφαντική τη διαρροή ότι δήθεν θα κατέβει ως υποψήφιος συντηρητικού μικρού κόμματος. Πράγματι το αριστερό παρελθόν εκείνου και της οικογενείας του μάλλον αποδεικνύει ως υποβολιμιαίο το όλο σκηνικό που φτιάχνεται από παράγοντες της εξουσίας.

Υπάρχουν πολλοί επικριτές τους, αλλά και πολλοί που θεωρούν ότι εκτέλεσαν το καθήκον τους μακριά από επιρροές και δεσμεύσεις. Θα μείνουν στην ιστορία της Δικαιοσύνης, έλεγε στο «Βήμα» παλαιός δικηγόρος και πολιτικός «ως μεμονωμένοι ρομαντικοί, που τα έβαλαν με το σύστημα και την εξουσία!»

Ρεπορτάζ : Γιάννα Παπαδάκου
(από το : tovima.gr)
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.