Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Βλαχοτάγαρα, το πήρατε χαμπάρι ότι τα επιτόκια μειώθηκαν;


Γράφει ο Δευκαλίων

Δεν θα αρχίσουμε καλά αυτήν την περίοδο… Γαμώ-σταυρίδια προβλέπω με το καλημέρα για τους υπεύθυνους της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Σίγουρα τα χρειάζονται για την επιλογή τους να υπηρετήσουν το μνημόνιο και την τρόικα, αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο. Σήμερα θα μιλήσουμε για απλά, για πρακτικά πράγματα. Έτσι για να αρχίσουμε ήσυχα και ομαλά.
Το γεγονός ότι η ύφεση θα γίνονταν αργά ή γρήγορα πανευρωπαϊκό φαινόμενο εξ αιτίας των επιλογών της Γερμανικής ηγεσίας στο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ήταν σχεδόν βέβαιο. Το γεγονός ότι η επελαύνουσα πανευρωπαϊκή ύφεση θα επιβάρυνε την τρομερή και φοβερή ύφεση που πλήττει εδώ και πέντε (5) χρόνια την χώρα μας, ήταν επίσης βέβαιο. Άρα ο σχεδιασμός της Ελληνικής οικονομικής πολιτικής έπρεπε να πάρει υπ’ όψιν του και τα παραπάνω δεδομένα. Δεν έγινε όμως κάτι τέτοιο γιατί διαφωνούσε η τρόικα και φυσικά δεν ήταν δυνατόν οι υπάλληλοι της στην πλατεία Συντάγματος να διαφωνήσουν.
Αποτέλεσμα; Η τρύπα στα δημόσια έσοδα και στις ασφαλιστικές εισφορές διευρύνεται παρά τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα που εφαρμόζει η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών. Βέβαια, έως τις Γερμανικές εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές ποιος γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει;
Θα σας απαντήσει η στήλη. Το 4ο Μνημόνιο!
Χαρακτηρίσαμε υπάλληλους της τρόικας τους Έλληνες υπεύθυνους οικονομικής πολιτικής. Και ρωτάμε το εξής απλό. Τι θα πάθαιναν αν κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα έβαζαν έστω ως υποθετικό σενάριο την...
διεύρυνση της ύφεσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα; Ας το έβαζαν δημόσια το θέμα, έστω θεωρητικά.  Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αν είχαν θέσει το θέμα της πανευρωπαϊκής ύφεσης, ακόμα και αν η τρόικα διαφωνούσε θα πήγαιναν στην διαπραγμάτευση του φθινόπωρου ισχυρότεροι.
Μοιραία θα πάνε στην διαπραγμάτευση του φθινοπώρου χωρίς το επιχείρημα της εκ των προτέρων επιτυχημένης πρόβλεψης. Θα ψελλίσουν το πραγματικό δεδομένο της πανευρωπαϊκής ύφεσης που εμποδίζει έτι περαιτέρω την επιτυχημένη υλοποίηση του 3ου Μνημονίου. Κατόπιν θα συμφωνήσουν το 4ο Μνημόνιο, το οποίο θα παρουσιάσουν στον Ελληνικό Λαό ως τεράστια κυβερνητική επιτυχία και προαπαιτούμενο για το νέο κούρεμα του Ελληνικού χρέους.
Το επιχείρημα: «Ναι το 4ο Μνημόνιο έχει σκληρά μέτρα αλλά πρέπει να ψηφισθεί γιατί έτσι θα γίνει και νέο κούρεμα του χρέους και θα μειωθεί το Δημόσιο Χρέος, δηλαδή τα χρήματα που χρωστάμε.»
Γιατί τα λέμε όλα αυτά Πασχαλιάτικα; Γιατί προ της επελαύνουσας ύφεσης η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια δανεισμού στα επίπεδα του μηδενός. Δηλαδή οι δανειστές μας δανείζονται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια και μας δανείζουν με επιτόκιο αρκετά υψηλό. Άρα κερδίζουν αρκετά χρήματα που σίγουρα καλύπτουν ακόμα και το ενδεχόμενο νέου κουρέματος.
Μας έχουν επιβάλει όμως σκληρά μέτρα, τα οποία σε λίγους μήνες θα γίνουν ακόμα σκληρότερα. Προσέξτε… εμείς δεν μιλάμε για την ύφεση και την συνεπακόλουθη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Μοιραία τα επιτόκια δανεισμού της χώρας παραμένουν σταθερά παρ’ ότι τα επιτόκια που δανείζονται οι δανειστές μας μειώθηκαν. Πόσο επιβαρύνθηκε το δημόσιο χρέος από αυτήν την σιωπή; Ουδείς γνωρίζει επακριβώς. Ένα είναι βέβαιο. Ότι επιβαρύνθηκε!
Βλαχοτάγαρα, το πήρατε χαμπάρι ότι τα επιτόκια μειώθηκαν;

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.