Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Μήνυμα Κλάιν προς Τσίπρα: «Αλέξη, πέρνα στην επίθεση»

Σχετικό: Ναόμι Κλάιν: Ο μεγαλύτερος φόβος του συστήματος είναι η αντίσταση
Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν είναι μία προσωπικότητα με ισχυρή επιρροή στη σύγχρονη αριστερή διανόηση. Τα βιβλία της άλλωστε, με «ναυαρχίδες» το «No Logo» και το «Δόγμα του Σοκ», έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, χωρίς η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση. Γι’ αυτό και είναι λογικό η επίσκεψή της στη χώρα μας να αποτέλεσε αφορμή όχι μόνο για να της περιποιήσει τιμές η εγχώρια Αριστερά, αλλά και για να τη σαρκάσουν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, για τα οποία είδηση είναι μόνο ό, τι ευνοεί τις ελίτ ή, έστω, δεν τις δημιουργεί πρόβλημα.

Ωστόσο, η Κλάιν που γνώρισε και το www.koutipandoras.gr στην κυριακάτικη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τα μη συστημικά μέσα ενημέρωσης στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο του «Nosotros» στα Εξάρχεια ξεμακραίνει από στερεότυπα: μίλησε με στέρεα επιχειρήματα σε βάρος του νεοφιλελευθερισμού («του φαντάσματος της Μάργκαρετ Θάτσερ που ίπταται πάνω κι από την Αθήνα», όπως είπε χαρακτηριστικώς), των πολιτικών λιτότητας, της ευρωζώνης ως μονόδρομου για τον ελληνικό λαό, της κλιματικής αλλαγής και της κρίσης δημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά δεν απόφυγε να δείξει τα «νύχια» της και στην Αριστερά «που έχει βαρεθεί τον εαυτό της» και που περιορίζεται στην «αντίσταση του όχι» και στην άμυνα απέναντι στην επίθεση που δέχεται από το κατεστημένο και δεν προχωρά στην «αντίσταση του ναι» μέσα, για παράδειγμα, από την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, την οποία αποκάλεσε μεταδοτική, και της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας. ...

Σε αυτό το πλαίσιο, κι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του www.koutipandoras.gr, η καναδή δημοσιογράφος κάλεσε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να μην περιορίζεται στην απάντηση των επιθέσεων που δέχεται από τα διαπλεκόμενα μίντια και στην οργάνωση διαδηλώσεων, αλλά να προτείνει εναλλακτικές μορφές πάλης και να εντάξει στο πρόγραμμά του το οικολογικό πρόβλημα που θα γίνεται όλο και πιο έντονο στα χρόνια που έρχονται. Η ίδια πρότεινε, μάλιστα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να διαχειρίζονται από κοινότητες πολιτών.

Η Κλάιν, πάντως, ήταν απείρως πιο δεικτική απέναντι στις κυβερνήσεις οι οποίες πέρασαν από αυτήν τη χώρα τα τελευταία χρόνια, τις οποίες κατηγόρησε για την άνοδο του φασισμού μέσω της επικοινωνιακής προπαγάνδας πως δεν υπάρχει άλλη λύση από τη λιτότητα και την ύφεση, για το ότι δεν διαπραγματεύτηκαν στην ουσία ποτέ με την τρόικα ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης και κυρίως για το ότι προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι δεν έχει δύναμη. Όπως σημείωσε με νόημα η δημοσιογράφος, δεν ξέρει αν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να βγει από την ευρωζώνη, αλλά θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό ατού με τη σύμπραξη και των υπόλοιπων χειμαζόμενων ευρωπαϊκών λαών και να ζητηθεί η διαγραφή του απεχθούς χρέους.

«Δεν πρόκειται να προοδεύσετε, αν δε σκεφτείτε τη ζωή χωρίς ευρώ. Η εργασιακή απορρύθμιση δεν πρόκειται να φέρει ανάπτυξη και οι ξένες επενδύσεις, όπως της καναδικής μεταλλευτικής εταιρίας Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής, δεν θα σώσουν τη χώρα σας. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης οφείλουν να μεταδώσουν το μήνυμα πως η αντίσταση εξαπλώνεται», σημείωσε με νόημα η Κλάιν, προσθέτοντας πως είναι αδήριτη ανάγκη και η ρύθμιση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.