Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Τι φοβάται ο Πρωθυπουργός;


Γράφει ο Δευκαλίων

Παρακολουθήσαμε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού το μεσημέρι από την τηλεόραση. Το συμπέρασμα που θα ήθελε ο Πρωθυπουργός να αποκομίσουμε ήταν ότι υπάρχουν σαφώς ακόμη αρκετές δυσκολίες, αλλά τέλος πάντων σιγά-σιγά η χώρα ξεπερνάει το μνημονιακό σοκ και ξανά αρχίζει η ανοδική πορεία.
Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα. Μακάρι ο Πρωθυπουργός να έχει δίκιο. Αλλά κάτι δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε. Δεν είναι οι θεωρητικές οικονομικές αναλύσεις που έχουμε κατά καιρούς δημοσιεύσει. Είναι η πρακτική τους επιβεβαίωση με επίσημα στοιχεία όπως αυτά που δημοσίευσε ο χθεσινός Δευκαλίων. Επαναλαμβάνουμε το σχετικό κείμενο:
«Συγκεκριμένα από τα επίσημα δημοσιονομικά μεγέθη που δημοσιεύτηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν τα εξής. Εξετάζουμε πάντα το έτος Ιανουάριος 2012-Ιανουάριος 2013.
•    Στο υπό εξέταση έτος, δηλαδή μεταξύ Ιανουαρίου 2012 έως Ιανουαρίου 2013 η ανεργία αυξήθηκε κατά 281.094 ανθρώπους.
•    Τον τελευταίο μήνα του υπό εξέταση έτους, δηλαδή μεταξύ Δεκεμβρίου 2012 έως Ιανουαρίου 2013 η ανεργία αυξήθηκε κατά 95.709 ανθρώπους.
•    Δηλαδή και πάντα όπως προκύπτει από τα παραπάνω επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η ανεργία το 11-μηνο Ιανουάριος 2012-Δεκέμβριος 2012 αυξήθηκε κατά 185.385 ανθρώπους και μόνο τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε κατά 95.709 ανθρώπους.
Το συμπέρασμα είναι εφιαλτικό! Τον Ιανουάριο 2013 ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας ξέφυγε από κάθε έλεγχο και κάθε λογική. Εάν και τον Φεβρουάριο 2013 συνεχισθεί αυτή η κατάσταση τότε αυτά που έρχονται δεν θα είναι απλώς τραγικά. Θα είναι σκηνές αποκάλυψης. Δεν θα πούμε τίποτε άλλο αυτήν την στιγμή. Απλά θα περιμένουμε κρατώντας ακόμα και την ανάσα μας.»

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους! Τον Ιανουάριο 2013 ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας ξέφυγε από κάθε έλεγχο.
Τι σημαίνει αυτό;
Όταν τα ανακοινωθεί η ύφεση θα το καταλάβουν και οι πλέον αδαείς!
Απλά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού μας ανησύχησε αντί να μας καθησυχάσει. Μήπως, λέμε μήπως, ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας τον Φεβρουάριο βρίσκεται και πάλι εκτός ελέγχου; Μήπως αυτή την θλιβερή πραγματικότητα την γνωρίζει ήδη η κυβέρνηση; Μήπως ο...
Πρωθυπουργός προσπαθεί με διαγγέλματα να προλάβει την έκρηξη που έρχεται;
Για εμάς τα πράγματα είναι δεδομένα. Το μνημονιακό πρόγραμμα δεν μπορεί να επιτύχει. Και δεν μπορεί να επιτύχει γιατί δεν έχει τέτοιο στόχο. Σκοπός του μνημονιακού προγράμματος είναι η βίαιη μεταφορά του πλούτου της χώρας στις τσέπες των ξένων δανειστών. Όσες δε κυβερνήσεις συναινούν στην υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος, ουσιαστικά και αντικειμενικά συμμαχούν και συνεργάζονται με όσους επιβουλεύονται την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά οικονομικά και είναι ιδιαίτερα ευφυής άνθρωπος. Γνωρίζει λοιπόν και αυτός, και ίσως καλύτερα από τον οποιοδήποτε άλλο την κεντρική ιδέα και στόχο των εθνοκτόνων μνημονίων. Τον περιέγραφε δε εξ’ άλλου μία χαρά όταν ήταν στην ίδια πλευρά με όλους εμάς που ξεκινήσαμε τον αγώνα για την απεξάρτηση της χώρας από τα μνημόνια. Εμείς συνεχίσαμε και κάθε ημέρα που περνάει δικαιωνόμαστε και γινόμαστε  περισσότεροι. Ο Πρωθυπουργός διάλεξε να περάσει στην απέναντι όχθη του ποταμού και να πάει με τους λίγους, που καθημερινά γίνονται λιγότεροι. Η ίδια η ζωή αργά η γρήγορα θα δικάσει αυτήν την επιλογή του.
Όμως ένα είναι βέβαιο.
Ο Πρωθυπουργός δεν ξέχασε τα οικονομικά που ήξερε και δεν έπαψε να είναι έξυπνος άνθρωπος. Γνωρίζει λοιπόν πάρα πολύ καλά ότι με ανεργία στο 27% και ολοένα αυξανόμενη εθνική οικονομία δεν υπάρχει κοινωνική ειρήνη και η χώρα κινδυνεύει. Εμείς απλά θα ρωτήσουμε για μία ακόμα φορά και ευχόμαστε να έχουμε κάνει λάθος:  
Τι φοβάται ο Πρωθυπουργός;

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.