Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Έχουσιν γνώσιν οι φύλακες

Γράφει ο Δευκαλίων

Μεγάλες αναταράξεις από τον χθεσινό Δευκαλίωνα. Δεν είναι και μικρό πράγμα να αποδεικνύεται μία αλήθεια που κανένας, μα κανένας δεν ήθελα να παραδεχθεί. Γιατί όσο και να το κάνεις στην Ελλάδα ζούμε. Έχουμε αποκτήσει μία συγκεκριμένη κουλτούρα και τρόπο σκέψης που συμπεριλαμβάνει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τις αποκλειστικά ελληνικές αξίες φιλότιμο, μπέσα. Δεν μπορούσε λοιπόν κανένας να δεχθεί την αυτονόητη και οφθαλμοφανή αλήθεια.
Ποια είναι αυτή; Ότι η φίλο-μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά γνώριζε ευθύς εξ αρχής ότι η τιμή 0,7 στον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή με την οποία συνέταξε τον προϋπολογισμό 2013 και το 3ο Μνημόνιο ήταν ευθύς εξ αρχής λάθος. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση γνώριζε ότι η σωστή τιμή έπρεπε να προσεγγίζει το 2.
Τι σημαίνει όμως αυτό εκλαϊκευμένα στην οικονομική πράξη;
Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι ο αριθμός με τον οποίο πολλαπλασιάζουμε τα ευρώ που φεύγουν από το ΑΕΠ λόγω των σκληρών οικονομικών μέτρων. Δηλαδή με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή 0,7, εάν έφυγαν λόγω των σκληρών οικονομικών μέτρων από τον ετήσιο οικονομικό κύκλο π.χ. 100 ευρώ, τότε πρέπει να αφαιρεθούν από το ΑΕΠ 0,7*100=70 ευρώ. Τα 70 ευρώ είναι η ύφεση.
Στο ίδιο παράδειγμα με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή 2 φεύγουν από το ΑΕΠ 2*100=200 ευρώ. Αυτονόητα η ύφεση στο δεύτερο παράδειγμα είναι υπερδιπλάσια από την ύφεση του πρώτου παραδείγματος. Όσο δηλαδή μεγαλώνει ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής τόσο μεγαλώνει η ύφεση.
Σωστά το καταλάβατε! Ο λάθος υπολογισμός του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή είναι το περιβόητο λάθος που επικαλέστηκε το ΔΝΤ προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος.
Κοιτάξτε, ακόμα και να φερθούμε μεγαλόψυχα και καλοπροαίρετα πρέπει να επικαλεστούμε ένα πραγματικό παράδειγμα που μετατρέπει την μεγαλοψυχία μας σε βλακεία υπέρτατου βαθμού, Άντε να δεχθούμε ότι έκαναν λάθος υπολογισμό του...
δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή για το 2012. Τα στοιχεία όμως του 2011 έδειχναν ότι ό δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής έπαιρνε τις μέγιστες τιμές. Τι πρόβλεψη λοιπόν έπρεπε να κάνουν για το 2012; Αν μη τι άλλο την ίδια. Αυτοί έκαναν το αντίθετο. Υιοθέτησαν τις ελάχιστες τιμές, άρα πήγαν σε ελάχιστη πρόβλεψη για την ύφεση.
Όμως, γιατί το έκαναν αυτό;
Το έχουμε ξαναπεί σε εποχές που κανένας δεν γνώριζε και δεν μίλαγε για δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Η Τρόικα δεν έκανε κανένα λάθος. Επίτηδες έκανε όσα έκανε. Για να υιοθετεί δημοσιονομικούς στόχους μεγαλεπήβολους που τελικά αποτύγχαναν, αφού η πραγματική ύφεση ήταν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη. Η αποτυχία όμως αυτή επέβαλε νέα πιο σκληρά μέτρα. Δηλαδή πιο σκληρά δεσμά για την πατρίδα μας.
Τώρα το πρόβλημα έγινε ακόμα πιο μεγάλο! Η μεν τρόικα και να έκανε επίτηδες λάθος δεν έγινε και τίποτε. Κανένας δεν είχε ψευδαισθήσεις για τον ρόλο των τροϊκανών. Όμως το γεγονός ότι συνεργάστηκε και η κυβέρνηση μαζί τους πάει πολύ. Είναι πολύ χοντρό για να το καταπιεί ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος Έλληνας.
Σήμερα έπρεπε κανονικά να ανακοινωθεί απολογιστικά η ύφεση που έπληξε την ελληνική οικονομία το Δ΄ τρίμηνο του 2012. Δεν υπήρξε όμως καμία επίσημη ανακοίνωση. Θα δεχθούμε την πιο καλοπροαίρετη εξήγηση. Ότι κάτι τυχαίο συνέβη που καθυστέρησε αυτή την ανακοίνωση. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες...
Ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίωνας πιστός στην υπόσχεση που έδωσε από την αρχή θα συνεχίσει να παρουσιάζει όσο μπορεί καλύτερα τα γεγονότα. 
Διότι...  Έχουσιν γνώσιν οι φύλακες!

 ===========
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.