Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Βούλγαροι και Ιταλοί μικρομεσαίοι ξεπέρασαν τους Έλληνες...


Γράφει ο Δευκαλίων

Τελειώνει και ο Φεβρουάριος... και καλό νέο για το μνημονιακό σύστημα δεν έρχεται. Η ύφεση στην Ευρώπη σηκώνει σιγά-σιγά κεφάλι, η λιτότητα φέρνει κοινωνικές εξεγέρσεις και ανατροπές κυβερνήσεων (Βουλγαρία) και αντιμνημονιακά εκλογικά αποτελέσματα (Ιταλία). Τα απολογιστικά δημοσιονομικά στοιχεία πάνε από το κακό στο χειρότερο, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά την αυτόματη επιβολή νέων μέτρων ενώ η ανεργία θεριεύει και απειλεί ότι έχει μείνει ακόμα όρθιο. Τέλος το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ορθώνει το ανάστημα του στην τρόικα και αρνείται να προχωρήσει την περιβόητη επανακεφλαιοποίηση σύμφωνα με το μνημονιακό πρόγραμμα.
Όμως στην πατρίδα μας η κοινωνική βάση που στηρίζει το μνημονιακό πρόγραμμα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις παραμένει ακλόνητη. Μεγάλα τμήματα της μεσαίας τάξης συνεχίζουν να στηρίζουν άκριτα την μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά.
Τμήματα της μεσαίας τάξης τα οποία διατηρούν ακόμα μέρος του πλούτου που απέκτησαν κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Τμήματα της μεσαίας τάξης που φοβούνται ότι μία αντιμνημονιακή επιλογή συγκρινόμενη με το εφαρμοζόμενο μνημονιακό πρόγραμμα θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον εναπομείναντα πλούτου τους.
Η στήλη από πολύ νωρίς διείδε αυτή την κοινωνική πραγματικότητα και προειδοποίησε το φιλομνημονιακό τμήμα της μεσαίας τάξης ότι κινδυνεύει με πολιτικό αφανισμό. Γιατί το είπαμε αυτό; Παραδοσιακά η ευημερούσα μεσαία τάξη της χώρας διακρίνονταν από πολιτικό ριζοσπαστισμό. Αυτός ακριβώς ο πολιτικός ριζοσπαστισμός επέτρεπε την πολιτική συμμαχία μεσαίας τάξης και λαϊκών στρωμάτων που εκφράζονταν μέσα από μεγάλα κόμματα της κεντροαριστεράς.
Η χρεωκοπία της χώρας, το μνημόνιο και η συνεπακόλουθη φτωχοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας διέλυσαν αυτήν την πολιτικοκοινωνική συμμαχία. Η ευημερούσα μεσαία τάξη επέλεξε να διαφυλάξει τον εναπομείναντα πλούτο της στηρίζοντας το μνημόνιο. Στροφή στον συντηρητισμό και συντηρητικοποίηση. Άφησε δηλαδή τα λαϊκά στρώματα στην τύχη τους. Εύλογο αποτέλεσμα η ουσιαστική διάλυση του ΠΑΣΟΚ ως...
ηγεμονικού πολιτικού σχηματισμού της κεντροαριστεράς.
Το πολιτικό συμπέρασμα και πρόβλεψη: Η εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος θα συνεχίσει να προκαλεί ύφεση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι και το εναπομείναν ευημερών τμήμα της μεσαίας τάξης θα συνεχίσει να πλήττεται από την ύφεση οπότε θα συρρικνώνεται. Άρα έστω και σιγά-σιγά η κοινωνική στήριξη της φιλομνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά θα συρρικνώνεται και αυτή. Ήδη αυτή η φθορά καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Μπορεί σε αρκετές από αυτές η Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αλλά το ΠΑΣΟΚ συντρίβεται δημοσκοπικά και η ΔΗΜ.ΑΡ βρίσκεται σταθερά στα όρια του 5%.
Δηλαδή, αθροιστικά οι δυνάμεις του μνημονιακού μπλοκ εξουσίας μειώνονται σε αξιοσημείωτη κλίμακα γιατί μειώνονται δραματικά οι εκλογικές δυνάμεις κυρίως του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜ.ΑΡ. Ταυτόχρονα όμως η εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας αυξάνεται οριακά, αφού ένα τμήμα της ακόμα ευημερούσας μεσαίας τάξης που είχε στηρίξει εκλογικά είτε το ΠΑΣΟΚ είτε την ΔΗΜ.ΑΡ μετακινείται στον αυθεντικό εκφραστή της μνημονιακής πολιτικής που είναι η Νέα Δημοκρατία. Θα αντιτείνει ο καλόπιστος μνημονιακός παρατηρητής: «Δεν αυξάνονται όμως και τα δημοσκοπικά ποσοστά των αντιμνημοναικών κομμάτων» Σωστή παρατήρηση. Αυξάνονται όμως τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου με αντιμνημονιακά ποιοτικά πολιτικά χαρακτηριστικά.
Απόδειξη για όλα τα παραπάνω ότι συμβαίνει στην Βουλγαρία και Ιταλία. Στη μεν Βουλγαρία η πολύχρονη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών εξαφάνισε τελικά την εθελοτυφλούσα μεσαία τάξη της χώρας. Εύλογο αποτέλεσμα η μαζικοποίηση του αντιμνημονιακού κινήματος και η ανατροπή της φιλομνημονιακής κυβέρνησης. Στη δε Ιταλία η ευημερούσα μεσαία τάξη της χώρας, επειδή ακριβώς διαθέτει ισχυρά εθνικά πολιτικά αντανακλαστικά διαβλέπει το μοιραίο τέλος και αντιδρά στηρίζοντας εκλογικά τα αντιμνημονιακά κόμματα και κινήματα.
Στην πολιτική οι θεωρητικές πολιτικές αναλύσεις ελάχιστη σημασία έχουν όταν υπάρχουν πραγματικά πολιτικά αποτελέσματα. Και στην δεδομένη περίσταση Βούλγαροι και Ιταλοί μικρομεσαίοι ξεπέρασαν τους Έλληνες!

* Μοντάζ "Το Γρέκι"

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.