Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ο παράς είναι και παλικαράς!


Γράφει ο Δευκαλίων

Η γνώμη της στήλης για την πολιτική επάρκεια των βασικότερων συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά και βασικών στελεχών του νυν αλλά και του επόμενου υπουργικού συμβουλίου κατατέθηκε στο προηγούμενο άρθρο του Δευκαλίωνα.
Πρόκειται για ηττημένους ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά την δεκαετία του ΄80 ευρωκομουνιστές και κομμουνιστές, που τα τελευταία χρόνια ανακάλυψαν την μαγεία του νεοφιλελευθερισμού. Δεν θα αναφερθούμε σε ονόματα γιατί δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι στην γενικότερη ιστορική πολιτική διαπίστωση. Αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν πολιτικές ικανότητες, τότε οι πολιτικοί σχηματισμοί που αρχικά εντάχθηκαν (Β΄ Πανελλαδική, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος κ.λπ.) δεν θα είχαν εξαφανιστεί μετά από θνησιγενή ολιγόχρονη πορεία.
Κλείνοντας αυτό το θέμα το οποίο δεν εμπεριείχε καμία προσωπική αιχμή, θα προσχωρήσουμε στην επικαιρότητα. Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε έστω και από ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Άρα είναι πλέον νόμος του κράτους και κατά συνέπεια θα εφαρμοστεί. Την Κυριακή το βράδυ τα μεσάνυχτα θα ψηφισθεί και ο προϋπολογισμός.
Σε αυτό το σημείο έχουμε να πούμε δύο λόγια. 
Όλοι αυτοί που θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό ξέρουν τι ψηφίζουν;
Τι θέλουμε να πούμε;
Πως είναι δυνατόν να ψηφίζει κάποιος τον προϋπολογισμό 2013 χωρίς να έχει απολογιστικά στοιχεία για την κατάσταση που διαμορφώνεται το 2012;
Για παράδειγμα… Που βρίσκεται το έλλειμμα; Που βρίσκεται η ύφεση; Που βρίσκεται η ανεργία;
Μόλις προχθές, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ένα από τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού 2013 τέθηκε υπό αμφισβήτηση: οι χρηματικές εισροές για το 2013 από το περιβόητο μνημόνιο. Ενώ η Βουλή των Ελλήνων ψήφιζε με το...
“πιστόλι στον κρόταφο” για να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο στον συντομότερο δυνατό χρόνο την περιβόητη δόση, βγήκε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών και αναίρεσε επί της ουσίας την άμεση καταβολή της δόσης.
Με απλά λόγια… Ενώ ο προϋπολογισμός 2013 θα προβλέπει σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή χρηματική εισροή ορισμένου χρηματικού ποσού από το περιβόητο μνημόνιο, είναι πιθανόν αυτή η εισροή να ανατραπεί γιατί θα διαφωνεί για δικούς του λόγους και σκοπιμότητες ο εκάστοτε Γερμανός Υπουργός Οικονομικών. Και τότε που πάει ο Ελληνικός Προϋπολογισμός 2013 που βασίζεται στα όσα προβλέπει το περιβόητο μνημόνιο; Στον σκουπιδοτενεκέ ως κουρελόχαρτο.
Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η στήλη δεν ασχολήθηκε με τον προϋπολογισμό 2013. Με τι να ασχοληθεί κανείς; Με ένα πολιτικοοικονομικό μέγεθος που δεν υπάρχει, διότι τα δεδομένα που συντάχθηκε δεν ισχύουν. Ο προϋπολογισμός 2013 θα ήταν υπαρκτό πολιτικοοικονομικό μέγεθος εάν υπογράφονταν από τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών.
Διότι στην Οικονομία παίζει πάντα κυρίαρχο ρόλο το ποιος βάζει τα χρήματα για να γίνει το οτιδήποτε. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση του προϋπολογισμού 2013, τα χρήματα τα δίνει κυρίως η Γερμανία. Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα έχει λοιπόν τον τελευταίο λόγο για το τι θα συμβεί στην Ελληνική Οικονομία.
Ο καπιταλισμός, αγαπητοί φίλοι της συγκυβέρνησης που ξεχάσατε κάτι πολύ βασικό. Σε καπιταλισμό ζούμε και σε αυτό το σύστημα ισχύει ο απαράβατος κανόνας: ο παράς είναι και παλικαράς!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.