Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Πληρώνουμε τόκους για τους παλιούς τόκους…


Γράφει ο Δευκαλίων

Επειδή τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα πανηγύρια για την περιβόητη δόση των 44 δις ευρώ, εμείς θα συνοψίσουμε την θέση μας όπως αυτή συνάγεται από όλα τα τελευταία άρθρα του άσημου και ταπεινού Δευκαλίωνα:
«Για να δοθεί η δόση των 44 δις ευρώ η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε μέτρα που μείωσαν το ΑΕΠ κατά 20 δις ευρώ. Το τραγικό όμως με αυτά τα χρήματα (δηλ. τα 44 δις ευρώ) είναι ότι θα είναι δεσμευμένα σε ένα ειδικό λογαριασμό και θα πάνε κυρίως στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην εξόφληση των δανειστών. Ελάχιστα δηλαδή θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο. Αποτέλεσμα: Σε ελάχιστους μήνες το αδιέξοδο της ύφεσης θα εξαναγκάσει την φιλομνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά σε διασυρμό, διάλυση και πτώση. Όμως η τύχη της φιλομνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά ελάχιστα πρέπει να ενδιαφέρει τους Έλληνες. Αυτό που πρέπει να τους ενδιαφέρει είναι ότι θα έχουν φορτωθεί ακόμα 44 δις ευρώ δάνεια τα οποία θα πάνε προς όφελος και συμφέρον τρίτων».
Και επειδή τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομα τους, απλά και κατανοητά, σύμφωνα με την γνώμη της στήλης το δάνειο αυτό είναι για τους Έλληνες είναι ένα άχρηστο δάνειο.
Μπήκαμε στο μνημόνιο τον Μάιο 2010 γιατί δεν μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε χρέος λίγο μικρότερο των 300 δις ευρώ. Θα βγούμε από το μνημόνιο το 2015 με χρέος λίγο μεγαλύτερο των 500 δις ευρώ. Έτσι γράφουν και προβλέπουν οι επίσημες συμφωνίες που υπέγραψαν μέχρι στιγμής οι φιλομνημνιακές κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά. Αυτό ισχύει επίσημα μέχρι σήμερα. Κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το οικονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει ακριβώς, όταν μπει και η επιμήκυνση στα επίσημα κείμενα.
Πως έγινε λοιπόν το μαγικό να αυξηθεί το χρέος της χώρας κατά 200 δις ευρώ σε πέντε (5) χρόνια, την ώρα μάλιστα που το έλλειμμα της χώρας σύμφωνα πάντα με τις επίσημες συμφωνίες θα έχει μειωθεί από το 2013 σε ποσοστά κάτω του 3% του ΑΕΠ, είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσει κανείς.
Απλά  και προς το παρόν η στήλη ρωτάει: Μήπως οι φιλομνημονιακές κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά αποδέχθηκαν κατά την...
επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, στα πλαίσια των μνημονιακών συμφωνιών  να κεφαλαιοποιηθούν (να ενσωματωθούν στο χρέος) και οι τόκοι που επρόκειτο να πληρωθούν τα επόμενα έτη στα πλαίσια εξυπηρέτησης του χρέους;
Δηλαδή δημιουργήθηκε ένα καινούργιο και μεγαλύτερο χρέος στο οποίο προστέθηκαν καινούργιοι τόκοι και έτσι προκύπτει το καινούργιο χρέος μαμούθ των 500 δις ευρώ;
Απλά ρωτάμε, μήπως οι φιλομνημονιακές κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά αποδέχθηκαν οι δανειστές να εισπράξουν δύο φορές τόκους για το ίδιο κεφάλαιο;
Απλά ρωτάμε, μήπως συνέβη αυτό που ο λαός περιγράφει πολύ απλά:
«πληρώνουμε τόκους για  τους παλιούς τόκους;».

* Φωτομοντάζ "To Γρέκι"

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.