Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Η κα. Μέρκελ κι ο κ. Σοϊμπλε… να είναι καλά!

Γράφει ο Δευκαλίων

Και ενώ η στήλη προβλέπει κατακλυσμιαίες αλλαγές στο παγκόσμιο πολιτικό πεδίο, τα νέα από την παγκόσμια οικονομία είναι περισσότερο καλά. Αναλυτικά η στήλη συνεχίζει να εμμένει στην άποψη της ότι η παγκόσμια οικονομία νοσεί πάρα πολύ σοβαρά, ότι η παγκόσμια κρίση είναι μπροστά και δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί. Οποιαδήποτε δε σοβαρή και άξια λόγου προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να περιλαμβάνει και δημιουργική καταστροφή πλούτου (creative destruction).
Στα πλαίσια δε αυτής της πολιτικής, δηλαδή της δημιουργικής καταστροφής (creative destruction) του πλούτου και με την επικοινωνιακή ονομασία «διαρθρωτικές αλλαγές», υλοποιούνται κυβερνητικές πολιτικές από τις περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως οι οποίες συρρικνώνουν στα όρια του μηδενός τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης. Φαλκιδεύεται δηλαδή το κοινωνικό κράτος.
Το κοινωνικό κράτος, αποτέλεσμα και αυτό της οικονομικής ανάπτυξης που παρατηρήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συρρικνώνεται. Καταστρέφεται δηλαδή πλούτος. Η πολιτική αναγκαιότητα της δημιουργικής καταστροφής  (creative destruction) σε όλο της το μεγαλείο. Προκειμένου δε να υλοποιηθεί ανεμπόδιστα και σε απόλυτη κλίμακα η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, αλλά και των υφιστάμενων ακόμα και οπωσδήποτε δαπανηρών αστικών και συνταγματικών δικαιωμάτων… το ισχύον αστικό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα θα οδεύσει προς αυταρχικές μορφές. Η κατάληξη αυτής της πορείας θα είναι ένα αυταρχικό καπιταλιστικό σύστημα στο οποίο οι αδύνατοι και αποκλεισμένοι δεν θα έχουν στην πράξη παρά ελάχιστα ή καθόλου κοινωνικά και...
συνταγματικά δικαιώματα. Αυταρχικός Καπιταλισμός!
Αυτή είναι η άποψη της στήλης. Άποψη όμως που έρχεται αυτή την χρονική στιγμή σε απόλυτη αντίθεση με όσα συμβαίνουν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.
Σταθερότητα και βάσιμες προβλέψεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση και ξεπέρασμα της κρίσης χρέους που ταλανίζει την ΕΕ, μετά την απόφαση του διοικητή της ΕΚΤ για μαζική αγορά μέσο-βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα. Πέφτουν τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και Ιταλίας, μετά την προαναφερόμενη απόφαση του διοικητή της ΕΚΤ. Νέα υψηλά για τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street. Παγκόσμια αισιοδοξία ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι επιτέλους έχει επιλεγεί η σωστή συνταγή πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Είναι όμως έτσι; Και αν όλα αυτά είναι όντως ευοίωνα και στην σωστή κατεύθυνση γιατί δεν υιοθετήθηκαν νωρίτερα; Πριν η Ισπανία και Ιταλία φτάσουν στο χείλος του γκρεμού. Πριν φανούν οι αδυναμίες του ευρώ.
Οι σοφές απόψεις είναι οι απλές απόψεις. «Σοφόν το Σαφές» διακήρυτταν οι αρχαίοι Έλληνες. Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή. Μπορεί Το Βόρειο-Ευρωπαϊκό Βιομηχανικό Κεφάλαιο να επιδιώκει μία υποτίμηση του ευρώ προκειμένου να πουλά στις παγκόσμιες εμπορικές αγορές τα προϊόντα του πιο φθηνά λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά δεν επιθυμεί επ’ ουδενί αυτή η υποτίμηση να προέρχεται από την αύξηση της κυκλοφορίας χρήματος. Αυτό ακριβώς δηλαδή που κάνει η απόφαση του διοικητή της ΕΚΤ. Να τυπώνει δηλαδή χαρτονόμισμα για να αγοράζει μέσο-βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα. Μία τέτοια πολιτική, εκτός των άλλων δεινών που επιφέρει στο ευρώ, μεταφέρει τελικά μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού το χρέος των χωρών του νότου στις ισχυρές οικονομικά βόρειο-ευρωπαϊκές χώρες.
Πολύ σύντομα λοιπόν το Βόρειο-Ευρωπαϊκό Βιομηχανικό κεφάλαιο θα αντιδράσει. Η κα. Μέρκελ κι ο κ. Σοϊμπλε… να είναι καλά!






==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.