Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Παραίτηση με αιχμές των οικονομικών εισαγγελέων:


«Δεν θα αποτελέσουμε θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για συμφέροντα του οικονομικού εγκλήματος»
 «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση», αναφέρουν σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή παραίτησής τους, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης (αριστερά) και ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης και ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους. Αμφότεροι είχαν αναλάβει καθήκοντα τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι δύο εισαγγελείς υπέβαλαν την παραίτηση τους από τα καθήκοντα των οικονομικών εισαγγελέων, στον αρμόδιο για οικονομικά θέματα αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, ζητώντας την αντικατάσταση τους απο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση», αναφέρουν σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή παραίτησής τους.
Επιπλέον κάνουν λόγο για «πολυποίκιλα οικονομικά συμφέροντα» που παρεμποδίζουν το έργο τους και αναφέρονται σε τροπολογία - σχέδιο νόμου που προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο ορίζει ότι τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα θα καταλαμβάνει πλέον αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, «με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία επιχειρείται η αντικατάσταση μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας».
«Δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού ...
εγκλήματος», υπογραμμίζουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή τους οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης αναφέρουν επίσης τα ακόλουθα:
«Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της ελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι αναπτυσσόμενου οικονομικού εγκλήματος, αποδεχθήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας».
«Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσουμε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία, με γνώμονα πάντα τη νομιμότητα, ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Εφετείο ήταν γνωστό από καιρό ότι οι δύο εισαγγελείς δεν βοηθήθηκαν στην άσκηση των καθηκόντων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και επτά μήνες εκκρεμεί το αίτημά τους για την υποστήριξη του γραφείου τους με έναν δικαστικό υπάλληλο, ενώ όλοι γνώριζαν πως οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης εργάζονταν με τους προσωπικούς τους φορητούς υπολογιστές, καθώς στο χώρο που τους παραχωρήθηκε, δεν εγκαταστάθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Μεταξύ των υποθέσεων που χειρίστηκαν είναι και αυτές που αφορούν τις καταγγελίες για παραποίηση των στοιχείων του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού οικονομικών Δημήτρη Κουσελά για την ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων, τις αποκαλύψεις Σπινέλλη για ύπαρξη παραμηχανισμού εντός του υπουργείου που αδρανοποιεί την διαδικασία είσπραξης προστίμων που επιβλήθηκαν μέσω του προγράμματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, αλλά και τις καταγγελίες για τις παράνομες «εκπτώσεις» που εφαρμόζουν εφοριακοί για τις πληρωμές οφειλών στο Δημόσιο, τη διερεύνηση καταγγελιών περί συμμετοχής του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού σε εταιρεία που φέρεται να εμπλέκεται με ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων, όπως και τις καταγγελίες για δανειοδοτήσεις τραπεζών προς τα δύο μεγάλα κόμματα, με εγγυήσεις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα ανάγεται η διπλή παραίτηση
«Οι παραιτήσεις των οικονομικών Εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, εγείρουν τεράστιο πολιτικό και ηθικό ζήτημα, το οποίο προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από την επίθεση που εξαπολύουν εναντίον τους οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης», υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία του τομεάρχη και του αναπληρωτή τομεάρχη Δικαιοσύνης Κ. Τζαβάρα και Κ. Καραγκούνη αντίστοιχα.
Οπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές, «από το ίδιο το κείμενο της παραίτησής τους προκύπτει σαφώς ότι αναγκάζονται να παραιτηθούν γιατί κάποιοι, προφανώς υψηλά ιστάμενοι, ενοχλούντο από την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα με την οποία ασκούσαν τα καθήκοντά τους». «Προκύπτει ακόμη», συμπληρώνουν, «ότι "κάποιοι" προσπάθησαν είτε να τους υπαγορεύσουν είτε να τους απαγορεύσουν υπηρεσιακές ενέργειες κατά τη δίωξη συγκεκριμένων περιπτώσεων».
Επιπλέον, σημειώνουν ότι στοιχειώδεις λόγοι δικαιοσύνης και διαφάνειας επιβάλλουν τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με παραγγελία του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να εξακριβωθούν:
1. Ποιοι έχουν παρέμβει στο έργο των εν λόγω οικονομικών Εισαγγελέων είτε υπαγορεύοντας είτε απαγορεύοντας ενέργειες είτε καθ΄ οιονδήποτε άλλο τρόπο δυσχεραίνοντας την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους.
2. Σε ποιες υποθέσεις εκδηλώθηκαν αυτές οι παρεμβάσεις.
3. Ποιών τα συμφέροντα καλύπτουν οι παρεμβάσεις αυτές».
«Δεν χρειάζονταν οι καταγγελίες των δύο εισαγγελέων για να αποδειχθεί αυτό που γνωρίζουν οι πάντες και πρώτη απ’ όλους η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου: Ότι ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής είναι μία απάτη όσον αφορά το κεφάλαιο που φοροδιαφεύγει νόμιμα και παράνομα, ενώ είναι μία πραγματικότητα όσον αφορά τη φοροεξόντωση της λαϊκής οικογένειας από τη συγκυβέρνηση και απ’ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις» σχολίασε το ΚΚΕ.
Εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητεί ο Συνασπισμός, υποστηρίζοντας επίσης πως «η σημερινή παραίτηση δημιουργεί μεγάλο πολιτικό ζήτημα».
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «είναι γνωστό πως η οικονομική εισαγγελία το τελευταίο διάστημα είχε αναλάβει πολλές και κρίσιμες υποθέσεις μεγάλων διαστάσεων, με άμεσα εμπλεκόμενους γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου».
Ο ΣΥΝ παρατηρεί ακόμη ότι «η παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη με το αιτιολογικό της παρέμβασης στο έργο τους, λίγους μόλις μήνες μετά την σύσταση της οικονομικής εισαγγελίας, δείχνει πως απέχουμε πολύ από τις διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης».
Σημειώνει τέλος ότι «σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία συμπιέζεται αφόρητα αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους να γίνονται παρεμβάσεις έργο της δικαιοσύνης με σκοπό να πέσουν στα μαλακά οι μεγάλοι οικονομικοί παραβάτες».
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης φέρνει το θέμα στη Βουλή. Με ερώτησή του στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης ζητά να μάθει: «ΠΟοιες κυβερνητικές ενέργειες και πιέσεις εξανάγκασαν σε παραίτηση τους κ. Πεπόνη και Μουζακίτη; Ποιες υποθέσεις χειρίζονταν οι παραιτηθέντες εισαγγελείς;».
Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει όσα καταγγέλλουν στην επιστολή παραίτησής τους οι δύο εισαγγελείς περί προσχηματικής αντικατάστασής τους με σχέδιο νόμου που έχει ετοιμαστεί. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ιδιαίτερα ότι οι παραιτηθέντες εισαγγελείς χειρίζονται κρίσιμες υποθέσεις μη καταβολής ΦΠΑ και χρεών προς το δημόσιο. Ακόμη ερωτά τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης πως απαντούν στην καταγγελία των δύο εισαγγελέων ότι επιχείρησαν κυβερνητικές μεθοδεύσεις «η αντικατάσταση και η απαλλαγή από την παρουσία τους». Ο Δ. Παπαδημούλης ζητά τέλος να ενημερωθεί ποιες υποθέσεις χειρίζονταν ως σήμερα οι παραιτηθέντες εισαγγελείς και αν περιλαμβάνεται σ αυτές η δικαστική διερεύνηση της γνώστης υπόθεσης Καπελέρη που σχετίζεται και με την υποβολή παραίτησης του πρώην γραμματέα του υπουργείου οικονομικών κ. Διομήδη Σπινέλη.
Σχολιάζοντας παραιτήσεις ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, δήλωσε: «Κάτι πολύ σοβαρό πρέπει να συμβαίνει για να παραιτούνται οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος μετά από μόλις λίγους μήνες λειτουργίας του σημαντικού αυτού θεσμού. Οι πιέσεις των επώνυμων και ανώνυμων μεγαλο-φοροφυγάδων φαίνεται να πιάνουν τόπο... Η τρικομματική κυβέρνηση του κου Παπαδήμου, αλλά και η ηγεσία της δικαστικής εξουσίας οφείλουν να δώσουν άμεσες εξηγήσεις στους πολίτες που βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται και από την ανοχή ή ακόμα και κάλυψη προς το οικονομικό έγκλημα».
«Οι παραιτήσεις και οι καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα», σημειώνει η Δημοκρατική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας ότι «το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία δεν θα αποκατασταθεί και η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διακίνησης μαύρου χρήματος και της ανομίας δεν θα επιτευχθούν, όταν το έργο των εντεταλμένων εισαγγελικών λειτουργών υπονομεύεται και ακυρώνεται από πολιτικές παρεμβάσεις».
Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη επισημαίνει ακόμη ότι «προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει έναν καινούργιο θεσμό όπως αυτός της οικονομικής εισαγγελίας, ο οποίος έχει αναλάβει τη διερεύνηση καταγγελιών για μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα και σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει δώσει θετικό δείγμα γραφής» και ζητεί επίσης πειστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις άμεσα από τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και την ηγεσία της δικαιοσύνης.
«Μείζον ζήτημα εγείρεται για το Υπουργείο Οικονομικών με τον επί της ουσίας εξαναγκασμό σε παραίτηση των δύο Οικονομικών εισαγγελέων κκ Πεπόνη και Μουζακίτη, οι οποίοι είναι τα πρόσωπα που από το Νοέμβριο χειρίζονταν μεγάλες υποθέσεις μη καταβολής ΦΠΑ και χρεών στο Δημόσιο καθώς και κρίσιμες υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ζητεί ακόμη εξηγήσεις τόσο για τα καταγγελλόμενα όσο και για τις συνθήκες λειτουργίας του νεοσύστατου θεσμού της Οικονομικής Εισαγγελίας.
Παρεμβάσεις κατήγγειλαν και οι εφοριακοί
Nωρίτερα, πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους κατήγγειλαν και οι εφοριακοί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή τη 48ωρη απεργία τους αύριο και μεθαύριο, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Χ. Νικολακόπουλο να κατονομάζει μάλιστα τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριο Ροντούλη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολακόπουλος υποστήριξε ότι ύστερα από παρέμβαση του υφυπουργού ακυρώθηκε η συγχώνευση των ΔΟΥ Αγιάς και Τυρνάβου στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, ο κ. Ροντούλης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μην προχωρήσει η συγχώνευση των συγκεκριμένων ΔΟΥ, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ κατήγγειλε επίσης, ότι τα πειθαρχικά συμβούλια για τις υποθέσεις διαφθοράς στο χώρο των εφοριών δεν λειτουργούν σωστά, καθώς οι αποφάσεις για τους επίορκους εφοριακούς στηρίζονται απλά και μόνο σε εκθέσεις των ελεγκτών των υποθέσεων αυτών.
Όσον αφορά εξάλλου τις καταγγελίες που έκανε πρόσφατα ο τέως γενικός γραμματέας της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλης, για τη διαφθορά στις εφορίες, ο κ. Νικολακόπουλος γνωστοποίησε ότι η Ομοσπονδία ανέθεσε σε δικηγόρο την άσκηση ένδικων μέσων, αναγνωρίζοντας ότι «η διαφθορά υπάρχει, αλλά αφορά πολύ μικρό αριθμό εφοριακών», ενώ «η πλειοψηφία των εργαζομένων στις εφορίες δουλεύει κάτω από σκληρές συνθήκες».
Ο κ. Νικολακόπουλος έκανε λόγο για διάλυση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού λόγω της εφεδρείας και των μαζικών συνταξιοδοτήσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 9.700 υπάλληλοι στις εφορίες έναντι 11.500 που ήταν στην αρχή του έτους. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ επιτέθηκε τέλος, στις εταιρίες Ορκωτών Λογιστών που είναι αρμόδιες για την έκδοση των φορολογικών πιστοποιητικών για μεγάλες εταιρείες αναφέροντας ενδεικτικά ότι μια τέτοια εταιρεία ορκωτών λογιστών ζήτησε από επιχείρηση 35.000 ευρώ για την έκδοση πιστοποιητικού για μία χρήση. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, κατά μέσο όρο οι εταιρείες αυτές ζητούν 15.000 έως 20.000 ευρώ από τις επιχειρήσεις για να εκδώσουν το πιστοποιητικό.
Σχολιάζοντας τις καταγγελίες των εφοριακών ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βρούτσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση Παπανδρέου, τονίζοντας πως μεταξύ άλλων πως δεν προχώρησε στον εξορθολογισμό των ΔΟΥ, «υπήρξε αναβλητικότητα και ολιγωρία, που -όπως αποδεικνύεται- οφείλεται στον ρουσφετολογικό και πελατειακό τρόπο λειτουργίας και αντίληψης του υπουργείου Οικονομικών». Για τις καταγγελθείσεις παρεμβάσεις Ροντόλη, ο κ. Βρούτσης ζητεί άμεσα εξηγήσεις. (naftemporiki)

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.